Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ



Στις φετινές διακοπές είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγόρειου στη Σάμο, ένα πολύ ζωντανό και σφιχτοδεμένο ελληνικό συγκρότημα που παίζει και χορεύει με πολύ κέφι ταραντέλες και τραγούδια από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας τους Encardia.
Εάν τους πετύχετε κάπου αλλού μην τους χάσετε .Το δεύτερο CD τους είναι μόνιμα στο αυτοκίνητο και αν δείτε μπροστά σας αυτοκίνητο να χορεύει ταραντέλα θα είναι το δικό μου!
Στο Καρλόβασι πετύχαμε την συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τον αναλλοίωτο Μανώλη Μητσιά που η φωνή του παραμένει ίδια από τότε που πρωτοτραγούδησε , το ίδιο όπως και η σεμνότητα του στη σκηνή.
Μαζί και ο Γιάννης Κούτρας που η επανεμφάνιση του μετά από τόσα χρόνια απουσίας είναι εντυπωσιακή για τις δυνατότητες που διατηρεί η φωνή του.
Μαζί τους μια νέα τραγουδίστρια η Ρίτα Αντωνοπούλου με πολύ καλή φωνή και εξ ίσου καλή σκηνική παρουσία
Ο Μικρούτσικος παρουσίασε την καινούργια δουλειά του ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΟΝΑΧΟΙ μαζί με τον ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ αλλά έπαιξαν επίσης από Χατζηδάκη –Θεοδωράκη μέχρι Κραουνάκη.
Περιττό να τονίσω ότι η επιτυχία της βραδιάς οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στο σεγκόντο που τους έκανα στα περισσότερα τραγούδια .

Γυρίζοντας πίσω είχα την τύχη να πετύχω στο Λαύριο μια εξαιρετική παράσταση με τον Τσιβιλίκα στον ΓΙΑΤΡΟ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ του Μολιέρου σε μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου και σκηνοθεσία δικιά του. Μαζί του η Ελένη Φιλίνη και η Αθηνά Μαυρομάτη.
Δεν τον είχα ξαναδεί στην σκηνή ,δεν είναι από τους ηθοποιούς που θα πήγαινα τον χειμώνα στο θέατρο να τον δω και δεν φανταζόμουνα ότι θα μπορούσε ένα έργο εποχής να το κάνει τόσο ζωντανό και σημερινό.
Μ ε ένα διαβολεμένο κέφι κατάφερε να δώσει μια παράσταση χωρίς διάλειμμα, με το ποικίλο κοινό που ήταν εκεί να γελάει συνεχώς, να απαντάει εύστοχα σε αυτά που του φώναζε ο κόσμος, να προσθέτει εκείνη την στιγμή έξυπνες ατάκες με αποτέλεσμα να κάνει τους άλλους ηθοποιούς να γελούν και τελικά να πετυχαίνει ένα κλασσικό έργο να γίνεται το λαϊκό θέατρο όπως ακριβώς πρεσβεύει ο Ντάριο Φω.
Τον μόνο που θυμάμαι να έχει την ίδια ικανότητα να ευφυολογεί εκτός κειμένου ήταν ο Μαρίνος όταν εμφανιζόταν στην Μέδουσα.
Μια μέρα που είχε κέφια για κανένα 20λεπτο έλεγε δικές του ατάκες κάνοντας όλη την αίθουσα να σπαρταρά στα γέλια μαζί με την ορχήστρα Όπως καθόμουν λοξά κοντά στα παρασκήνια ,έβλεπα τη Τάνια Τσανακλίδου με την ρόμπα της που προφανώς την είχαν ειδοποιήσει ότι έλα γιατί κεντάει, να είχε διπλωθεί στα δύο γελώντας από αυτά που ακούγαμε.

Τώρα τα βιβλία που πρόλαβα να διαβάσω από την στοίβα που έχει μαζευτεί από τον χειμώνα και δεν λέει να μικρύνει είναι τα εξής:
Ξεκίνησα από την ΙΕΡΗ ΠΑΓΙΔΑ της ΛΕΙΑΣ ΒΙΤΑΛΗ (ΠΑΤΑΚΗΣ) Είναι ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα στην εποχή της Αλώσεως που διαβάζεται μονορούφι .Αισθάνεσαι ότι ζεις μέσα στην πόλη λίγο πριν την Άλωση και αναπνέεις τον αέρα της..
Το μόνο που χρειάζεται στην επόμενη έκδοση ,που σίγουρα θα κάνει το βιβλίο ,είναι να υπάρξει μια εκτενέστερη καταγραφή των πραγματικών ιστορικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στην υπόθεση ,ιδίως όσων αφορούν τον Λουκά Νοταρά , ώστε να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα ο αναγνώστης τις αντιθέσεις μεταξύ των ενωτικών και ανθενωτικών.

Το επόμενο βιβλίο ήταν Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΥ της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΛΙΒΑΝΗΣ) Και αυτό το βιβλίο αναφέρεται στην προπολεμική και μεταπολεμική εποχή στην Θεσπρωτία. Αποσπασματική και υπαινικτική γραφή που σε γοητεύει αλλά απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη.
Το πρόβλημα με αυτό το βιβλίο για όσους δεν κατάγονται από εκεί, είναι ένα πλήθος άγνωστων τοπικών λέξεων που δεν ερμηνεύονται ,όπως επίσης τοπικών γεγονότων ιδίως με τους Τσάμηδες που δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Το ΒΑΛΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥΣ της ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΓΚΑΡΛΑΣΚΕΛΛΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ PERUGIA) είναι διηγήματα με ένα υπόγειο μαύρο χιούμορ γιατί όλα καταλήγουν σε κάποιο φόνο.

Το 84,CHARING CROSS ROAD της HELENE HANFF (ΠΟΛΙΣ ) είναι ένα τρυφερό βιβλίο που πιθανόν να το έχετε δει στην οθόνη με τον Αντονυ Χόπκινς και την Αν Μπάνκφροντ.

Στην παραλία στην ξαπλώστρα διάβασα το ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ..50 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΊΤΕ και το ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣ-ΚΩΛΑ της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΓΚΥΡΑ) με σκίτσα του ΣΤΑΘΗ που εύκολα τα ακουμπάς στην κοιλιά σου για να παρατηρήσεις με επιστημονικό ενδιαφέρον ότι καμπυλόσχημον περνάει μπροστά σου .

Όπως βλέπετε όμως το ασθενές φύλο εκτός των καμπυλών του με απασχολεί και συγγραφικώς και έτσι μέχρι τώρα μίλησα μόνο για βιβλία που έχουν γραφτεί από κυρίες.
Οι άνδρες συγγραφείς βέβαια αντιπροσωπεύτηκαν επάξια από τον ΕΜΜ. ΡΟΪΔΗ με ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ του (ΡΟΕΣ) συλλογή αποφθεγμάτων του με το γνωστό διαβρωτικό χιούμορ του.

Ένα απολαυστικό βιβλιαράκι ήταν επίσης Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΩΣ ΛΟΓΟΣ ΔΙΑΖΕΥΞΕΩΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ (ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ) Αποτελεί γνωμάτευση με αυτό το θέμα ,του γνωστού Καθηγητή της Νομικής το 1929 που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΘΕΜΙΣ

Τέλος ξεκίνησα την ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΘΕΟΛΟΓΙΑΣ του MICHEL ONFRAY (ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ) αλλά αυτή θα την τελειώσω εδώ.
Μέχρι στιγμής αυτά που έχω διαβάσει έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

15 σχόλια:

  1. Me tosh pnevmatikh anatash tha prepei na epistrepseis sto thrilo ths Nektarias pistevo. Tha mporuse, paradigmatos xarin, na emfanistei se mia monaxh, thn Pansemni, ke na ths apokalipsei kati... Kati pu tha mporuse na mateosei akomh ke th metavah tu asthenuntos arxiepiskopu sth Florida.

    Kalhmera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ αθεόβοβε, πολύ στο διάβασμα σε βρίσκω. Μπράβο χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να διαβάζουν. Διευρύνεται το πνεύμα και οι ορίζοντες.
    Εγώ έχω καταπιαστεί με το "Σουέλ" της Καρυστιάνη, έχω ακόμα σειρά για να διαβάσω "Το Μεγάλο Αλγέρι" και άλλα μικρότερα.
    Να είσαι καλά να διαβάζεις και να γράφεις πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Welcome back!!!

    Πλήρως αναννεωμένος και δυνατός με πολλά εφόδια για να αντέξεις τον χειμώνα ελπίζω.

    Το τελευταίο βιβλίο που ανέφερες λέω να το πάρω δώρο, ελπίζω να του αρέσει ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πραγματεία περί αθεολογίας είναι μοναδικό έργο, μνημειώδες. Εν αντιθέσει μ' εμένα χάρηκες το θέατρο και τις συναυλίες (καλά δεν κάνω παράπονα, κάτι είδα κι εγώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mhxeirotera-
    Η Νεκταρία δυστυχώς απέθανε και μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να την επαναφέρει στην ζωή οπότε θα την ονομάζαμε Λαζαρία.
    Επειδή όμως και τα θαύματα έχουν και αυτά σειρά,αυτό θα γίνει όταν γίνουν πρώτα δύο θαύματα.
    1-Να χειρουργήσουν τον αρχιεπίσκοπο στη Φλώριδα και
    2-Να επιστρέψει ντούρος και γερός πίσω οπότε θα μπορούμε να ξαναασχοληθούμε μαζί του.
    Άσε που μπορεί να εχει το σηκώτι κανενός μαύρου και να κάνει πλέον την θεία λειτουργία σε ρυθμό ραπ.!(Τι με βάζεις να γράφω άθλιο υποκείμενο!)

    βασίλης-
    Το Σουέλ είναι στη στίβα και η γυναίκα μου που το διάβασε της άρεσε.

    fibi-
    Αν δεν είναι θεούσος θα το φχαριστηθεί !

    δείμος-
    Όσο το διαβάζω τόσο μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. M' arese poly auto me to rap :) kaloproereto kai petiximeno.

    Makari na pane ola kala me to Xristodulo gia na xume ke emeis na leme.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατατοπιστικός όπως πάντα.
    Θέατρο στην Ελλάδα έχω να πάω, κάτι χρόνια. Δεν μ αρέσει, σε σημείο που να με εκνευρίζει. Ακόμα και τα έργα που παίρνουν κριτικές καλές και άριστες, εμένα με θυμώνουν.
    Το βιβλίο της Λείας Βιτάλη, το βρήκα εξαιρετικό.Το παραμύθι του μεγάλου φόβου της ίδιας είναι ακόμα καλλίτερο. Το τελευταίο, το έχω στο πράγραμμα να το διαβάσω αμέσως μόλις τελειώσω τον Επίκουρο που διαβάζω τώρα του Κοέν.
    Διακοπές με επίπεδο, συγχαρητήρια Αθεόφοβε. Εγώ νίξ διακοπές. Τον χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το τελευταίο, εννοώ την ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΘΕΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι προκλητικά υπέροχο. Πάντως αμέσως μετά μπορείς να διαβάσεις Dawkins -είναι και ευκολότερη η γλώσσα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ange-ta-
    δείμος-
    Και τα δύο βιβλία είναι στα προς μελέτην.
    Τώρα όμως μελετάω το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας που με φωνάζει διαρκώς να με οδηγήσει σε αλιευτικούς παραδείσους,και τι να κάνω ο κάκόμοιρος σε ένα τέτοιο κάλεσμα διαθέτω μειωμένη αντίσταση και υποκύπτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό θα πει πολιτισμικό καλοκαίρι...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπά,απλά ένα καλοκαίρι σαν όλα τα άλλα που είναι πιό εύκολο να δείς,να ακούσεις η να διαβάσεις πράγματα που τον άλλο καιρό δεν έχεις συνήθως τον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσωπικά φίλε, προτιμώ να διαβάζω χειμώνα. Το καλοκαίρι με ωθεί αλλού, προς τα έξω. Δεν αντέχω καλοκαίρι στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο που διαβάζετε κύριε! Και μετά λένε ότι οι Έλληνες διαβάζουν 1 βιβλίο το χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή