Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΕΣΜΙΝ ΓΚΡΙΝ-Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ



Μερικοί άνθρωποι μόνο με τον θάνατο τους καταφέρνουν να αφήσουν ένα στίγμα για το πέρασμα τους από αυτή την ζωή.
Ένας από αυτούς ήταν ή 49 χρονη Εσμίν Γκρίν από την Τζαμάίκα.
Ο θάνατος της προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση μετά από το βίντεο που είδαν όλοι στην τηλεόραση με τον θάνατο της μέσα σε ένα νοσοκομείο
Η ιστορία αυτή μου κίνησε το ενδιαφέρον να διαβάσω λεπτομερέστερα τα γεγονότα και τις πιθανές εξηγήσεις που μπορεί να δοθούν.
Η Γκρίν πάμφτωχη με 6 παιδιά έφυγε πριν 10 χρόνια από την χώρα της και μετανάστευσε στο Μπρούκλιν όπου δούλευε σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας στέλνοντας λεφτά στο σπίτι της.
Πριν 2 χρόνια εμφάνισε μια νευρική κατάπτωση για την οποία και είχε τότε νοσηλευτεί. Πρόσφατα έχασε την δουλειά της και το διαμέρισμα που έμενε.
Η Γκρίν εμφάνισε, προφανώς μετά από όλα αυτά, συναισθηματικές διαταραχές που οδήγησαν τον παπά της ενορίας της να καλέσει τα επείγοντα με αποτέλεσμα να εισαχθεί χωρίς την θέληση της στην ψυχιατρική μονάδα του Kings County Hospital στο Μπρούκλιν για ψυχολογικές διαταραχές και ψύχωση.
Εκεί περιμένοντας στα επείγοντα 24 ώρες ( ! ) για να μπει σε κρεβάτι και να τύχει ιατρικής αντιμετώπισης πέθανε χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί η αιτία θανάτου.




Εδώ το βίντεο των ειδήσεων του NBC που περιγράφει με λεπτομέρεια την πορεία προς τον θάνατο της Εσμίν Γκρίν. Επίσης τον τραυματισμό ενός διαβάτη και την βαρβαρότητα ενός αστυνομικού. Δεν είναι επιτρεπτή από το youtube η μεταφορά του στο μπλόγκ
http://www.youtube.com/watch?v=SH1RpudU9lc
.
Η πορεία της προς τον θάνατο έχει καταγραφεί από την κάμερα του χώρου αναμονής και περιληπτικά έχει ως εξής:
5:32 πέφτει από το κάθισμα της στο πάτωμα.
5:52 ένας φύλακας του νοσοκομείου την κοιτάει και φεύγει.
6:02 η Γκρίν κινείται ακόμα ξαπλωμένη στο πάτωμα.
6:10 Ένας φύλακας την κοιτάει καθιστός τσουλώντας μία καρέκλα με ρόδες και φεύγει.
6:33 Ένας γιατρός την κοιτάει και φεύγει.
6:35 Μια αδελφή την πλησιάζει ,την κλωτσάει ελαφρά στο πόδι αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποιείται η ομάδα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης που διαπιστώνει τον θάνατο.
Το γεγονός πήγε να καλυφθεί από το προσωπικό που είχε εμπλακεί στην ιστορία αλλά μετά την αποκάλυψη του βίντεο απολύθηκαν 6 άτομα από τους φύλακες ,τον γιατρό και το παραϊατρικό προσωπικό.
Μετά την δημοσιότητα που πήρε η ιστορία η NY’s Health and Hospital Corporation πλήρωσε τα έξοδα της κηδείας και επίσης με μια ιδιωτική χορηγία η οικογένεια της μπόρεσε να μεταβεί στην Νέα Υόρκη και να παρευρεθεί σ΄ αυτήν.
Το νοσοκομείο αυτό έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι έχει πιέσει ασθενείς να κοιμηθούν σε πλαστικές καρέκλες ή και στο πάτωμα μέσα σε ούρα και κόπρανα και αίματα περιμένοντας για κρεβάτι.
Το ωραίο είναι ότι το νοσοκομείο δήλωσε ότι θα προσπαθήσει τους επόμενους 4 μήνες να μειώσει τον μέσο χρόνο αναμονής στις 10 ώρες!
Η κακομοίρα η Γκρίν είχε τα 3 κακά της μοίρας της.
Ήταν μαύρη, ήταν φτωχή και ήταν και σχιζοφρενής.
Όμως το τραγικό για μένα δεν ήταν μόνο ο θάνατος μιας μαύρης γυναίκας που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια που τον προκάλεσαν.
Είναι η αδιαφορία τόσο του προσωπικού όσο και όσων ήσαν στο ίδιο δωμάτιο με την Γκρίν.
Ίσως το προσωπικό του ψυχιατρικού τμήματος σε ένα τέτοιο Δημόσιο νοσοκομείο που προφανώς θα καλείται να καλύψει ανάγκες πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες του να έχει υποστεί επαγγελματική πώρωση βλέποντας καθημερινά άτομα με ψυχικές διαταραχές να περιμένουν ώρες ξαπλώνοντας στο πάτωμα, να ενεργούνται ή να ουρούν επάνω τους, να φωνάζουν ή αντίθετα να είναι πλήρως κατατονικοί .
Όταν συζητούν να βελτιώσουν τις ώρες αναμονής στις 10 είναι ευκολονόητο να αντιληφθεί κανείς ποια κατάσταση επικρατεί εκεί.
Ένα κακό επίσης περιβάλλον επιδρά σαφώς αρνητικά και στο προσωπικό που εργάζεται σε ένα τέτοιο χώρο.
Μεγαλύτερη λοιπόν εντύπωση μου προκαλεί ή πλήρης αδιαφορία των άλλων ασθενών ή και συνοδών που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής.
Σε όλες τις εικόνες πάντα υπάρχουν στο δωμάτιο 1-2 άτομα που δεν κάνουν την παραμικρή κίνηση προς αυτήν αλλά κάθονται ακίνητοι στις θέσεις τους αδιαφορώντας πλήρως για την γυναίκα που κείτεται μπρούμυτα στο πάτωμα.
Η μόνη ίσως δικαιολογία γι΄ αυτό είναι ότι βλέπουν μια συνηθισμένη γι΄ αυτούς εικόνα οπότε δεν τους προκαλεί εντύπωση.
Φαίνεται πάντως ότι η κοινωνική αποξένωση και η αδιαφορία στον ξένο πόνο είναι τεράστια πλέον στην κοινωνία των ΗΠΑ, αλλά φοβάμαι και στην δική μας και αυτό γίνεται εμφανές και από τις ειδήσεις του NBC που δείχνουν ότι κανείς δεν πλησιάζει το θύμα ενός τροχαίου που γίνεται μπροστά στα μάτια τους!
Το ίδιο με τον βάρβαρο αστυνομικό που πετάει από το καρότσι του ένα παράλυτο γιατί θέλει να του κάνει σωματικό έλεγχο όρθιο!
Ο θάνατος της Γκρίν ίσως να αποτελέσει μαζί τις άλλες συνεχώς αυξανόμενες φωνές ότι το άρρωστο σύστημα παροχής υγείας στις ΗΠΑ χρειάζεται ριζική θεραπεία.
Η ταινία του Michael Moore Sicko ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές υγείας που έχουν ανάγκη.
Η φωτογραφία του δε από τα διαφημιστικά της ταινίας λες και προφητεύει την ιστορία της Εσμιν Γκρίν!

Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, είναι στην 37 θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όταν η Ελλάδα είναι στην 14 θέση και η Κύπρος στην 24η .
Τέλος παρά την καλλιεργούμενη φοβία για τις συνεχώς εξαπλούμενες κάμερες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η εφαρμογή τους κατέγραψε εικόνες που συνήθως οι διάφορες εξουσίες δεν είναι ευτυχείς να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.


7 σχόλια:

  1. είναι κοινότοπο να σου πω ότι συγκλονίστηκα. εκτός όμως από τα χάλια της εκάστοτε εξουσίας, πρόβλημα είναι η γενικευμένη γαϊδουριά - αναισθησία που μας περιβάλλει και εξαπλώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθεόφοβε μου,
    καλημέρα. Να υπάρχουν και πολύ χειρότερα από τα δικά μας. Εδώ τουλάχιστον οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα έδειχναν ενδιαφέρον.
    Όπως σωστά επισημαίνεις το αστείο είναι ότι θεωρούν τις 10 ώρες ένα ανεκτό διάστημα αναμονής για εισαγωγή στο νοσοκομείο.
    Την ταινία του Μ. Μουρ την είδα και πραγματικά είναι κόλαφος για το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Αθεόφοβε.

    Συγκλονιστική ιστορία. Δεν την είχα υπόψιν μου. Θα δω και την ταινία του Moore που επίσης δεν έχω δει.

    Αυτό που περιγράφεις για την αποξένωση το βλέπω στην Αγγλία. Σε κάποιες στάσεις μετρό δεν υπάρχουν κυλιώμενες σκάλες. Οπότε τα καροτσάκια με τα μωρά χρειάζονται 2 για να τα ανεβάσεις πάνω. Βλέπεις εκατοντάδες κόσμου να περνάν από δίπλα και να μην δίνουν σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kostakis-
    Έχεις δίκιο,είναι γεγονός.

    meropi-
    Η ταινία του Μουρ ανέδειξε επίσης και κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ότι το καλύτερο σύστημα υγείας το έχει η Γαλλία.

    ndn-
    Βλέπεις ότι η ίδια αυτή μητέρα που δεν μπορεί να άνεβάσει μόνη της το καροτσάκι,όταν το παιδί μεγαλώσει θα το αφήνει καθισμένο στο μετρό ενώ γέροι δίπλα του θα λικνίζονται όρθιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 14η; Αν εμείς έχουμε τόσο καλή θέση δε μπορώ ούτε να φανταστώ τι γίνεται παρακάτω! Το περιστατικό που περιγράφεις πιστεύω πολύ άνετα θα μπορούσε να συμβεί σε ελληνικό νοσοκομείο και ίσως πολλά να έχουν γίνει χωρίς να πάρουν δημοσιότητα. Τουλάχιστον εκεί κάποιοι απολύθηκαν!

    Η ταινία του Μ.Moore αν μη τι άλλο δείχνει ξεκάθαρα το τι γίνεται όταν ένα δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα όπως η υγεία γίνεται υποκείμενο του πιο ανεξέλεγκτου καπιταλισμού. Ωραίο ποστ και χρήσιμος ο προβληματισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φρίκη!! Περνάμε άγριες εποχές και η αγριάδα και η αποξένωση κυριαρχούν στη ζωή μας. Στην Ελλάδα ακόμη δεν πιάσαμε τόσο πάτο!
    Το σύστημα υγείας της Αγγλίας μπορώ να πω ότι το φαντάζομαι γιατί όταν πριν δύο χρόνια αρρώστησα στο Sydney της Αυστραλίας από βαριά πνευμονία και νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο εκεί κόντεψα να πεθάνω πράγματι από την αδιαφορία των γιατρών γιατί εκεί έχουν ένα γενικό γιατρό που σε αναλαμβάνει (εμένα ήταν ουρολόγος και μου έδινε φάρμακα ακατάλληλα για την περίπτωσή μου όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων), και δεν έχουν όπως εδώ ειδικότητες γιατρών για κάθε ασθένεια. Έτσι αν δεν επικοινωνούσε μαζί τους ο άνδρας της Μερόπης που είναι γιατρός και δεν τους έλεγε ότι πρέπει να μου φέρουν τον ειδικό πνευμονολόγο (specialist) τον λένε αυτοί, να μου δώσει τη σωστή αγωγή θα άφηνα τα κοκαλάκια μου εκεί αφού ήμουν 12 μέρες με 40 πυρετό και αυτοί στην ...κοσμάρα τους!!! Δεν το πίστευα ότι ήταν έτσι, όμως το έζησα!! Όσο για ξενοδοχειακή υποδομή και νοσηλευτές παίρνουν άριστα, αλλά η αδιαφορία για τον πόνο σου όλων αυτών, είναι εμφανέστατη!!
    Υποθέτω ότι και στην Αγγλία έτσι θα είναι τα πράγματα αφού έχουν το ίδιο σύστημα υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sergios-
    Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να γίνει σε Ελληνικό νοσοκομείο.
    Η γενικώτερη εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τα νοσοκομεία,ιδίως σε εκείνους που δεν έχουν νοσηλευτεί ποτέ σε αυτά, έχει δημιουργηθεί από τις γνωστές τους ανεπάρκειες και ελλείψεις οι οποίες όμως μεγιστοποιούνται από την έκταση που παίρνει η προβολή διαφόρων περιστατικών από την τηλεόραση και τον τύπο.
    Κανείς δεν θεωρεί ότι όλα λειτουργούν τέλεια αλλά η περιπτωσιολογία δεν καθορίζει το σύνολο της παροχής υπηρεσιών.
    Από όσους έχουν τύχει νοσηλείας σε νοσοκομείο ως ασθενείς η είκόνα είναι τελείως διαφορετική.
    Σε πρόσφατη μελέτη του 2005 σε δείγμα περίπου 800 ΑΣΘΕΝΩΝ από 11 νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Aττικής διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος (ποσοστό 79,7%) δηλώνει ικανοποιημένη από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ιατρικό προσωπικό και σε ποσοστό 76,3% από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το νοσηλευτικό προσωπικό. Περίπου ένας στους έξι ασθενείς (ποσοστό 15,2%) δηλώνει λίγο ικανοποιημένος από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες και σε μεγαλύτερο ποσοστό (17,5%) οι ασθενείς δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει το νοσηλευτικό προσωπικό.
    Δυσαρεστημένο ή λίγο δυσαρεστημένο δηλώνει μόλις το 5,1% των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες και το 6,2% των ασθενών για τις παρεχόμενες νοσηλευτικές υπηρεσίες.

    marianaonice-
    Η μεν Αγγλία ,που στην Ελλάδα η κοινή γνώμη θεωρεί ότι έχει από τα καλύτερα συστήματα υγείας, βρίσκεται στην 18η θέση η δε Αυστραλία στην 32η!

    ΑπάντησηΔιαγραφή