Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΤΟ ΚΚΕ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ ;



Μερικές φορές μαθαίνει κανείς ενδιαφέρουσες πληροφορίες κατά τον πιο περίεργο τρόπο .
Βγαίνοντας από ένα κατάστημα το πρωί ,έπεσα σε ένα παλιό μου φίλο, που είχα να τον δω 1-2 μήνες, άνθρωπο εξαιρετικής παιδείας και μόρφωσης και ιδεολόγο της αριστεράς με θητεία στην Γυάρο επί δικτατορίας.
Τον είδα λίγο ξαναμμένο και πήγαμε για καφέ για να μπορέσουμε να πούμε και δυο κουβέντες γιατί τον είδα ότι κόντευε να σκάσει αν δεν μιλούσε.
Ο φίλος μου, αριστερός από τα γεννοφάσκια του, μιας και έχει γεννηθεί στην Τασκένδη από πατέρα που ήταν από τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, είναι σήμερα συνασπισμένος μεν, αλλά χωρίς πλέον ιδιαίτερη ανάμιξη με το κόμμα .Με αυτό που απασχολείται κυρίως, είναι με τα πολιτιστικά του δήμου που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.
Το δημοτικό λοιπόν συμβούλιο του ανέθεσε να διερευνήσει το κόστος της κατασκευής ενός αγάλματος ενός τοπικού ήρωα της αριστεράς που θέλουν να τον τιμήσουν, γιατί ο δήμος τους ήταν η γενέτειρα του.
Πήγε λοιπόν και αυτός σε ένα γνωστό του και επώνυμο γλύπτη για να συνεννοηθεί τα σχετικά και η γυναίκα του γλύπτη τον οδήγησε να καθίσει στο ατελιέ του για να τον περιμένει να έρθει.
Αναμένοντας τον γλύπτη άρχισε και αυτός να χαζεύει τα διάφορα αγάλματα και προπλάσματα που είχε ο χώρος.
Και εκεί τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη.
Σε ένα χώρο, στο βάθος του ατελιέ, που μπορούσε να απομονωθεί με μια κουρτίνα, είδε 3 προπλάσματα με το ίδιο πρόσωπο, σε φυσικό μέγεθος από την μέση και πάνω, αλλά σε 3 διαφορετικές στάσεις σαν να αγορεύει.
Ήταν δε προφανές και από ότι είχε πέσει στο πάτωμα εκεί, ότι αυτά τα προπλάσματα δούλευε ο γλύπτης εκείνες τις μέρες.
Κάποιος άσχετος, πιθανώς δεν θα καταλάβαινε ποιος είναι ο εικονιζόμενος, όμως ο φίλος μου όχι μόνο τον αναγνώρισε αλλά ήξερε μετά από τόσα βιβλία που έχει διαβάσει για την αριστερά και τους αγώνες της, ακόμα και βάσει ποιών φωτογραφιών του εκτελεσμένου αγωνιστή έχουν φτιαχτεί τα προπλάσματα.

Ήταν ο Πλουμπίδης !
Η έκπληξη του όμως έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν πίσω από αυτά τα προπλάσματα είδε σε ένα στατό ένα άλλο ανάγλυφο στο οποίο απεικονίζονταν 3 κεφάλια και ένα σφυροδρέπανο.
Αμέσως αναγνώρισε ότι ήταν μια σύνθεση για εντοιχισμό με το προφίλ από τα κεφάλια του Σιάντου, του Πλουμπίδη και του Καραγιώργη που όπως μου είπε το ΚΚΕ στο παρελθόν τους είχε κατηγορήσει και τους 3 για προδότες.
Το 1958 βέβαια το ΚΚΕ όπως μου είπε με θλιμμένο σαρκασμό, με απόφαση της ολομέλειας του με μια λιτή ανακοίνωση δήλωσε απολογητικά ,ότι αποφασίζει την αποκατάσταση της μνήμης τους γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία του προβοκάτορα και χαφιέ, που τους απέδωσε η παλιά καθοδήγηση με επικεφαλής τον Ν. Ζαχαριάδη.
Ο φίλος μου γνωρίζοντας τους ιδιαίτερους φιλικούς δεσμούς της Αλέκας με τον γλύπτη, αμέσως υπέθεσε ότι είναι προφανές ότι το ΚΚΕ μάλλον έχει αποφασίσει πλέον για την επίσημη αποκατάσταση του Πλουμπίδη πιθανώς δε και των 3 ηγετών που είχε κατηγορήσει άδικα.
Οι υποψίες του σχεδόν επιβεβαιώθηκαν όταν μπαίνοντας ο γλύπτης η πρώτη κίνηση του πριν να τον χαιρετήσει, ήταν να πάει εσπευσμένα να τραβήξει την κουρτίνα κρύβοντας τα προπλάσματα για τα οποία δεν έκανε βέβαια καμιά κουβέντα.
Ο φίλος μου δεν τον ρώτησε από λεπτότητα για τα προπλάσματα αυτά ,όταν είδε αυτή την κίνηση και υπέθεσε ότι προφανώς το ΚΚΕ θα θέλει πρώτα αυτό να δημοσιοποιήσει το γεγονός της αποκατάστασης.

Επειδή διατηρούσα τις αμφιβολίες μου, γιατί ξέρω την δυσκαμψία του ΚΚΕ στην παραδοχή των σφαλμάτων του , μου εξήγησε ότι ο γλύπτης του είπε ότι πνίγεται αυτόν τον καιρό στην δουλειά και μόνο μετά από ένα 6μηνο θα μπορέσει να ασχοληθεί με το δικό του άγαλμα παρά την ικανοποιητική αμοιβή που θα εισέπραττε.
Το βράδυ δε για να με πείσει μου έστειλε με fax,γιατί δεν έχει ακόμα προσχωρήσει στην ηλεκτρονική εποχή, τις φωτογραφίες που δημοσιεύω και οι οποίες απετέλεσαν το μοντέλο για τα 3 προπλάσματα που είδε τα οποία απεικονίζουν τον Πλουμπίδη να αγορεύει με πάθος στην δίκη του.
Τελικά με έπεισε ότι έτσι είναι τα πράγματα αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθεί η σύνθεση με τους 3, γιατί αν τον Πλουμπίδη και τον Καραγιώργη οι παλιοί αριστεροί τους θεωρούν ηρωικές προσωπικότητες, για τον Σιάντο δεν νομίζω ότι έχουν την ίδια γνώμη.


Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΤ

6 σχόλια:

  1. Άντε στην ευχή, πρωταπριλιάτικες συγκινήσεις μοιράζεις άνθρωπέ μου;
    (και στην αρχή είχα ανοίξει στόμα σαν χάνος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aφού σου τα έστειλε και με φαξ, ο φίλος σου!!!!...
    καλημέρα, καλό μήνα! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωταπριλιάτικο είναι αυτό;;
    Αποκατάσταση του Πλουμπίδη;;
    Σα νωρίς δεν το θυμήθηκαν;;
    Χαχαχα!!
    Καλημέρα καλό μήνα!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραίο.
    Και μετά ξυπνήσαμε.
    Ούτε γιά πρωταπριλιάτικο αστείο, δεν θα δέχονταν η παπαρίγια την αποκατάσταση του Πλουμπίδη.
    Χαχχαχααχαααχαχαα.
    Πού το σκέφτηκες καλέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως γράφω και στο επόμενο ποστ έχω μια φντασία που διακρίνεται για την διαστροφή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή