Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



΄Ενα εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί ο καθένας να το διαβάσει όπως θέλει ανάλογα από την πολιτική τοποθέτηση του.
Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι μερικά από τα οφθαλμοφανή συμπεράσματα που μπορεί να συναχτούν με μια πρώτη ματιά των αποτελεσμάτων.
Αρχικά είναι σημαντική η αύξηση της αποχής από το 29% στο 39%, γεγονός που χαροποίησε ιδιαιτέρως τους κκ Κακλαμάνη, Σγουρό, Ψωμιάδη και Γκιουλέκα.
Παρεμπιπτόντως όμως και εγώ θέλω να ευχαριστήσω όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να ψηφίσω εγώ γι΄ αυτούς!
Βέβαια την επόμενη των εκλογών τα ποσοστά της αποχής και λευκών, ως διαμαρτυρία, λησμονούνται ταχέως και αυτό που μένει στην μνήμη των περισσοτέρων είναι τι ποσοστά πήρε το κάθε κόμμα.
Είναι σημαντική η πτώση του δικομματισμού, σε εκλογές βέβαια που δεν έχουν σχέση με εκλογή κυβέρνησης, χωρίς όμως να διαφαίνεται η προοπτική κάποιας νέας πολιτικής δύναμης που θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Καθαροί νικητές των εκλογών είναι τα δύο άκρα, δηλαδή το ΚΚΕ που αύξησε τα ποσοστά του με αρκετούς που δεν ελκύστηκαν, προφανώς από την ιδεολογία του ,αλλά από την αντιμνημονιακή πολιτική του, και η Χρυσή Αυγή που έφτασε να βγάλει για πρώτη φορά και δημοτικό σύμβουλο, με την διαφορά όμως ότι εδώ η αύξηση του ποσοστού της οφείλεται σε ψηφοφόρους που ενστερνίστηκαν την ιδεολογία της και το μίσος κατά των μεταναστών.
Το ΠΑΣΟΚ είχε σαφή φθορά, όπως ήταν και αναμενόμενο με μια τόσο αντιλαϊκή πολιτική ,αλλά αν συναθροιστεί και το ποσοστό που πήρε ο Δημαράς που είναι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του που παραμένουν όμως στον περίγυρο του χωρίς να προσχωρούν σε άλλο κόμμα, διατήρησε την πρωτοκαθεδρία έστω και λαβωμένο γεγονός που επιτρέπει στον Παπανδρέου να επιλέξει τον χρόνο για τις, όπως προβλέπω αναπόφευκτες εκλογές.
Η προεκλογική αναφορά του Παπανδρέου για εκλογές, συσπείρωσε τους οπαδούς του και απέτρεψε την ψήφο διαμαρτυρίας στον Δημαρά αλλά ταυτόχρονα συσπείρωσε και τους ΝΔκράτες που ενώ δεν είχαν ουσιαστικά κέρδη εδραίωσαν την θέση του Σαμαρά στην αρχηγία.
Η πολιτική πάντως της ΝΔ ήταν αλλοπρόσαλλη και γι΄αυτό δεν αποκόμισε οφέλη, γιατί κατηγορούσε τον Παπανδρέου ότι εκβιάζει με εκλογές, τις οποίες προφανώς η ίδια δεν ήθελε. Ουσιαστικά δηλαδή έλεγε, το παράλογο, πως κυβέρνα εσύ εφαρμόζοντας όμως την δική μας πολιτική!
Το συνονθύλευμα της λοιπής αριστεράς θα είχε καταφέρει να πετύχει πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα αν δεν είχαν το σαράκι της πολυδιάσπασης σε γκρουπούσκουλα.
Η προοπτική εκλογών μέχρι τον Απρίλιο που μπορούν να γίνουν με λίστα, που προσωπικά θεωρώ πολύ πιθανή, μπορεί να απομακρυνθεί μόνο αν η αξιωματική αντιπολίτευση βάλει νερό στην αντιμνημονιακή πολιτική της αν σκεφτεί πως αν η φθορά της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη, κινδυνεύει να βρεθεί αυτή στην κυβέρνηση οπότε να εφαρμόζει το μνημόνιο η ίδια!
Το οξύμωρο δε είναι πως ,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 80% του λαού δεν θέλει νέες εκλογές ενώ γνωρίζει πως η παραμονή της κυβέρνησης σημαίνει εφαρμογή του μνημονίου που οι περισσότεροι εξορκίζουν!

12 σχόλια:

  1. Συγκεκριμένα κατά το δυνατόν συμπεράσματα μπορούμε να έχουμε μόνον εάν υπολογίσουμε τον απόλυτο αριθμό ψήφων που έλαβαν τα κόμματα με σύγκριση προς τον αντίστοιχο αριθμό που έλαβαν σε προηγούμενες εθνικές, δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές και βεβαίως με στάθμιση ωρισμένων άλλων συντελεστών. Αυτά τα στοιχεία τώρα εγώ δεν τα γνωρίζω.
    Πάντως και με τα υπάρχοντα αναλογικά στοιχεία, όσον αφορά την σύγκριση των δύο πρώτων κομμάτων, πιστεύω ότι εμφανίζεται εμφανής ανάκαμψη της ΝΔ και εμφανής πτώση του Πασοκ. Η οποία θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν έπιανε έστω και μερικώς η γνωστή μπλόφα του Παπανδρέου ΙΙΙ περί εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί κανείς να μιλήσει για τα 10% περισσότερη αποχή από συνήθως, για το πολύ αυξημένο ποσοστό λευκών/άκυρων, ή, μπορεί να πει ότι όταν κάποιος απειλεί το εννοεί, για άλφα ή βήτα λόγο, κι αν δεν πραγματοποιήσει την απειλή τώρα θα γίνει αυτό αργά ή γρήγορα, άρα, μάλλον εκλογές την άνοιξη -ή μόλις φτάσει στο "έκανα ότι μπορούσα, δεν θα πάθω και εγκεφαλικό για χάρη τους" (κάτι μου θυμίζει αυτό). Η Ελλάδα λειτουργεί Φθινόπωρο και Άνοιξη μιά που καλοκαίρι και χειμώνα έχουμε διακοπές και γιορτές.

    Όμως ακόμα δεν έχει ψηθεί καλά το ιμαμ μπαϊλντί και θέλει λίγο στο φούρνο ακόμη: κανείς δεν μίλησε ακόμα για δύο πραγματικότητες: χρωστάμε και θα χρωστάμε πιο πολλά λεφτά απ' όσα μπορεί ποτέ να πληρώσει η Ελλάδα ως αυτόνομο κράτος, και, δεύτερον και πιο σημαντικό, τίποτα δεν λειτουργεί στα χέρια των εργαζομένων -ούτε μηχανογράφηση ακόμα και εκεί που υπάρχει, ούτε συνείδηση αλληλεγγύης σαν ομάδα, ούτε κανένα ενδιαφέρον για ειλικρίνεια σε προσωπικό επίπεδο στον εργασιακό χώρο.

    Δεν φτάσαμε σ' αυτή τη συζήτηση ακόμα. Ακόμα έχουμε φαντασιώσεις ότι έχουν λέει σημασία η πολιτική, τα κόμματα και η οικονομία. Θα φτάσουμε στην πραγματική συζήτηση κάποια μέρα, Αθεόφοβε, ελπίζω, σε επίπεδο λαού, μα όσο πιο πολύ αργήσουμε τόσο πιο οδυνηρή θα είναι. Η συνειδητοποίηση του ποιός φταίει πραγματικά και πως θα διορθωθεί η κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Εμφανής ανάκαμψη της ΝΔ δεν είναι ορατή γιατί στις εθνικές εκλογές είχε πάρει 33,5%,το χαμηλώτερο ποσοστό της ιστορίας της, ενώ τώρα υπολογίζεται ότι πήρε 31-32%.
    Η πτώση του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής στο 34-35%, αλλά αν υπολογιστούν και οι 221000 ψήφοι του Δημαρά αυτοί αντιστοιχούν σε άλλο ένα 3,7% που στις εκλογές μάλλον θα επανακάμψουν στο ΠΑΣΟΚ.

    thinks-
    Γενικά δεν διαφωνώ με αυτά που λες αλλά στο ποστ αυτό δεν ασχολούμαι ουσιαστικά με τα αίτια που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν είναι μετρήσιμη η δύναμη των κομμάτων απο τα αποτελέσματα οι εκλογές αυτές κινδυνεύουν να μοιάζουν με εκλογές της ΕΦΕ.
    Ίσως η αναγωγή στους απόλυτους αριθμούς των ψήφων να δίνει ασφαλέστερη ένδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαρίστω για τις ευχαριστίες αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να ψήφησες για μένα που απείχα.
    Εκτός και αν ψηφίσες για δημοτικό συμβούλιο στ' Άνω Μαγουλιανάμπελα, οπότε ναι ίσως και να ψήφισες για μένα. Σίγουρα στρέβλωσες ένα εκλογικό αποτέλεσμα αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος εκεί.

    Σ' αυτές τις εκλογές, ξεχνάμε τον βασικό σκοπό τους. Βοηθάνε και τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης.
    Δεν ψηφίζουμε και κεντρική κυβέρνηση αλλά για τοπική αυτοδιοίκηση.
    Συνεπώς οι πασοκονεοδημοκρατοκουκουέδες δεν έχουν καμία θέση.

    Η πολιτική ερμηνεία της αποχής είναι το καινούριο «κουλό» που μας ήρθε από τα παραθύρια της τηΦλεόρασης.

    Τι νόημα έχει να πάω να ψηφίσω για τον βλαχοδήμαρχο των Άνω Μαγουλιανάμπελων όταν είμαι μόνιμος κάτοικος κέντρου Αθηνών?
    Κανένα. Δεν επηρεάζει την καθημερινότητά μου, το ποιος είναι δήμαρχος εκεί.
    Άρα ας αποφασισούν αυτοί που τους αφορά άμεσα. Fair enough.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Μόνο που στην ΕΦΕΕ έχουν να εκλέξουν προεδρείο καμιά 20 χρόνια!

    chris-
    Προφανώς όμως για να διατηρείς τα εκλογικά σου δικαιώματα στα Άνω Μαγουλιανάμπελα κάποια συμφέροντα θα έχεις εκεί.
    Έτσι λοιπόν εγώ ψήφισα για τον ψηφοφόρο της Αθήνας που έχει πάει και μένει στην ωραία φύση των Άνω Μαγουλιανάμπελων που ως γνωστόν είναι ωραιότερα και με καθαρότερο αέρα από τα Κατω Μαγουλιανάμπελα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε από την ΕΦΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ρε παιδιά αυτα τα Μαγουλιανάμπελα εκτός από Άνω Μαγουλιανάμπελα, Κάτω Μαγουλιανάμπελα, βγαίνουν και σε Πέρα;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Τότε καήκαμε!

    demetrat-
    Αυτό ρώτα τον b.b. chris που κατάγεται από εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nope. Κανένα συμφέρον δεν έχω, πέρα απ' ότι έτυχε να γεννηθώ εκεί και το πατρικό μου να βρίσκεται εκεί.
    Η ανάγκη για δουλειά, μ' έφερε οικονομικό μετανάστη στην Αθήνα.
    Ποιο είναι το θέμα.
    Σήμερα είμαι κάτοικος κέντρου Αθηνών, μεθαύριο Νέας Ιωνίας, αντιμεθαύριο Εκάλης και πάει λέγοντας. Ενοικιαστής είμαι, σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς κατοικοεδρεύω εκεί που με συμφέρει περισσότερο. Από εκεί και πέρα...
    Μένω στο κέντρο Αθηνών [τώρα], εργάζομαι στον [όχι και τόσο] Παράδεισο.

    Οκ να ψηφίσω, αλλά που?
    Εκεί που γεννήθηκα? Εκεί που "κοιμάμαι"? Εκεί που εργάζομαι και περνώ τις περισσότερες παραγωγικές ώρες της ημέρας?

    Δεν είναι απλό, ώστε να βγάζουμε συμπεράΖματα.

    @demetrat, με κατάχρηση του χώρου, του atheo:
    Αν σε ωφελεί σε κάτι παραγωγικό, να μιλήσουμε στον [βλαχο]δήμαρχο ώστε να κάνει μια επέκταση σχεδίου πόλεως και να δημιουργήσουμε και τα Πέρα Μαγουλιανάμπελα. Μην ξεχνάς ό,τι σε εποχές εκλογών, σηκώνονται τα περισσότερα αυθαίρετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα. Τα μηνύματα μπορεί βεβαίως να ειναι πολλαπλά, για μένα δύο είναι τα σημαντικότερα. Λίγο η απειλή των εθνικών εκλογών, λίγο ο θυμός, λίγο η απαξίωση, σημασία έχει πως 1.5 εκατ. ψηφοφόροι "εξαφανίστηκαν". Αν αυτό το φαινόμενο εδραιωθεί, ευννοεί τα κακά πολιτικά συστήματα, και το σημερινό σάπιο κατεστημένο. Ελπίζω αυτοί οι ψήφοι να βρούν κάπου μια καινούργια έκφραση.

    Πέραν τούτου φίλοι μου, το πανηγύρι σχόλασε. Μέ ή χωρίς αντίδραση, το Μνημόνιο μάλλον μονιμοποιείται. Και ενας θεός ξέρει ποιός θα διαχειριστεί αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. chris-
    Βάσει του νόμου γράφεται και ψηφίζει κανείς στον τόπο κατοικίας του.
    Έτσι και η γυναίκα μου μετέφερε τα δικαιώματα της από την Κρήτη στην Αθήνα παρά το ότι στο χωριό της έχουμε σπίτι και ζουν εκεί η μάνα της και ο αδελφός της.
    Βέβαια επειδή έχω γεννηθεί στο κέντρο της Αθήνας έχω έντονο συναισθηματικό δεσμό με την πόλη και δεν μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα στον Χολαργό που μένω πάνω από 25 χρόνια.
    Έτσι θα έχω τουλάχιστον την ευχαρίστηση να μαυρίσω τον ανεκδιήγητο Κακλαμάνη την επόμενη Κυριακή!

    Locus Publicus-
    Ακριβώς για όσα γράφεις τονίζω σε κάθε ευκαιρία πως ΔΕΝ είναι διαμαρτυρία η αποχή.
    Δεν πιστεύω δε πως όποιος κάτσει και βάλει τα πράγματα σε μια λογική σειρά μπορεί να πιστεύει πως όποιος και να έρθει στην εξουσία θα μας γλυτώσει από το μνημόνιο.
    Ίσως το μόνο που θα μπορέσουμε να κάνουμε,αλλά όχι ακόμα,είναι κάποια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους,είτε με επιμηκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε με κάποιο "κούρεμα" αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή