Παρακολουθώ με ανοικτή την τηλεόραση την καταστροφή της Ελλάδας από τις πυρκαγιές.
Η εικόνα είναι τραγική και η ετοιμότητα για τις αναμενόμενες πυρκαγιές με τον καύσωνα ,αυτής της ανεκδιήγητης κυβέρνησης, μηδενική .
Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο σενάριο και κανένας δεν αποφασίζει να οργανώσει την αντιπυρική προστασία της χώρας.
Αλλά εκτός των άλλων είναι και πολλές φορές η ανεπάρκεια εκπαίδευσης των πυροσβεστών αιτία για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Βέβαια και οι απλοί πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Εκτός από τα γαϊδούρια που πετάνε τα τσιγάρα τους από τα παράθυρα των αυτοκινήτων πάντα ήμουνα περίεργος οι καπνιστές οδηγοί σε όλα αυτά τα μηχανάκια, που πετάνε τα τσιγάρα τους;
Προφανώς στ μεγάλο τασάκι του δρόμου.
Έχει τύχει λοιπόν πριν από χρόνια να παρακολουθήσω την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς από την αρχή μέχρι το τέλος της .
Βρισκόμουνα στην νέα Εθνική οδό πάνω από τα Ίσθμια στο σημείο που Παλαιά και νέα βρίσκονται παράλληλα , όταν μπροστά μου η τέντα ενός φορτηγού έπιασε φωτιά .
Κατά πάσα πιθανότητα ο οδηγός του φορτηγού είχε πετάξει από το παράθυρο τη γόπα του και αυτή σκάλωσε αναμμένη στη τέντα.
Μόλις το πήρε χαμπάρι σταμάτησε, αλλά ή φωτιά έκαψε τα σχοινιά που ήταν δεμένη η τέντα και ο αέρας την πέταξε πάνω από τον δρόμο προς τις γραμμές του τραίνου.
Τα πεύκα εκεί φούντωσαν και βέβαια αυτό δεν σταμάτησε ένα τραίνο που πέρασε εκείνες τις ώρες μέσα από την φωτιά απλά σφυρίζοντας!
Με μία αλλαγή του αέρα η φωτιά κατάφερε και πέρασε όλο το φάρδος και των δύο εθνικών οδών και άρχισε να κατεβαίνει προς τον οικισμό των Ισθμίων.
Κάπου εκεί φάνηκε το πρώτο αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής από την Κόρινθο.
Με άνεση οι πυροσβέστες άρχισαν να ξετυλίγουν τις μάνικες και αν δεν είμαστε όλοι εμείς που είχαμε σταματήσει εκεί να βοηθάμε στο κουβάλημα τους, ακόμα θα τις ξετύλιγαν.
Επειδή η φωτιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια των Ισθμίων κατέβηκα μαζί και με άλλους, να βοηθήσουμε να μην καεί κανένα σπίτι με κανένα άνθρωπο μέσα έτσι στα καλά καθούμενα.
Εκεί ήταν και ένας χωροφύλακας που έκοβε βόλτες μελετώντας εμβριθώς την κατάσταση και μην κάνοντας απολύτως τίποτα επιβεβαιώνοντας την σχέση οργάνου και μπουζουκιού !
Εν τω μεταξύ ή ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα και προφανώς έτσι το πιεστικό που έδινε νερό στον οικισμό δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βλέπουν την φωτιά να φτάνει στον φράκτη τους και να μην έχουν νερό στη μάνικα να ρίξουν!
Απλά εμείς που είχαμε βρεθεί εκεί με κλαδιά προσπαθούσαμε να σβήσουμε ότι μπορούσαμε.
Όλα αυτά σε περιοχή κοντά σε μεγάλη πόλη και εύκολη πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένους δρόμους των πυροσβεστικών οχημάτων.
Θέλετε να μάθετε και την συνέχεια;
Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι σε κάποιες φωτιές ο τότε πρωθυπουργός Ράλλης είχε πει, τρώγοντας το ρο , ότι η φωτιά επεκτείνεται εύκολα γιατί πετάγονται μακριά οι «κουκουνάγες».
Το ΠΟΝΤΙΚΙ τότε τον είχε γελοιοποιήσει με τις «κουκουνάγες» αλλά τελικά ο Ράλλης είχε δίκιο.
Η φωτιά πέρασε τον Ισθμό και άρχισε να καίει απέναντι από την μεριά της Πελοποννήσου!
Εκεί ευτυχώς από ένα στρατόπεδο έφεραν κάτι μηχανήματα και άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες στα πεύκα και έτσι σταμάτησε μετά από ώρες αυτή η φωτιά.
Η εξέλιξη αυτής της πυρκαγιάς ,που κατάφερε να περάσει τον Ισθμό με τις «κουκουνάγες», με έχει κάνει πολύ επιφυλακτικό να πιστέψω ότι όταν αναφέρονται πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς πρόκειται πάντα για πιθανό εμπρησμό.
Είναι χαρακτηριστική ή δήλωση που έκανε στις εφημερίδες ο υπεύθυνος του κέντρου που είναι στο ναό του Σουνίου όταν είχε πιάσει μια φωτιά πριν το Λαύριο.
«Βλέπαμε την φωτιά χιλιόμετρα μακριά και δεν καταλάβαμε πότε ήρθε ξαφνικά δίπλα μας»
Σκεφτείτε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και οι πρώτες φωτιές πιάσανε με τον καύσωνα .
Αύριο που θα αρχίσουν και τα μελτέμια τι θα έχει μείνει να καεί;
Tragiko... akuga shmera ke gia zoa pu exun ginei paranaloma tu piros.
ΑπάντησηΔιαγραφήOso gia tis "koukounages" eixe dikeo o Rallhs... einai mixanismos autos pu yparxei ke kato apo tis "katalliles" (as tis po esti) sinthikes energopiite.
Η φωτιά δημιουργεί αέρα και μεταφέρει μακριά 100-200 μέτρα μικρές καρβούνες που άμα πέσουν σε εύφλεκτα υλικά κάνουν νέες εστίες. Δεν είναι οι κουκουνάρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήmhxeirotera-
ΑπάντησηΔιαγραφήνίκος-
Είμαι στο Σούνιο,η φωτιά της Παρνηθας δεν φαινόταν από εδώ,αλλά ο ουρανός είχε γίνει κατάμαυρος από τον καπνό.
Θυμάμαι πριν από χρόνια που ερχόμουνα από την Πλάκα προς το Λαύριο και είχε τότε ,όπως γράφω στο ποστ, καεί το πευκόδασος εκεί με είχαν πιάσει τα κλάμματα βλέποντας όλη αυτή την ομορφιά να είναι μαύρη πλέον.
Για τις κουκουνάρες τις είδα με τα μάτια μου να πετάγονται μακρυά.
Βέβαια κια αυτό που γράφει ο Νίκος έχει δίκιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ή φωτιά με τον αέρα ενώ έκαψε όλες τις κορυφές των λόφων και έτσι έφτασε στο ναό του Σουνίου,οι περιοχές που έκοβε ο αέρας έμειναν χωρίς να καούν.
Ειμαι απο τη Σκόπελο.¨Εχω δεί δεκάδες φωτιές. Είναι φριχτό το θέαμα.Ομως θα σου πώ κάτι παράξενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δάσος που θα ξαναγενηθεί θα είναι ωραιότερο. Φτάνει να το αφίσουν.
Νίκο,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό που μόλις είπες με έκανε και πείρα μια ανάσα. το πιστεύεις?
ευχαριστώ
@ νίκο,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ομως θα σου πώ κάτι παράξενο.
Το δάσος που θα ξαναγενηθεί θα είναι ωραιότερο. Φτάνει να το αφίσουν": Πολύ ωραία το είπες.
Εκατομμύρια χρόνια η γη ανανεώνεται μ αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτές οι φωτιές δεν είναι φυσικές και είναι πολλές, που ίσως η γη να μη μπορεί να ανανεώνεται έτσι γρήγορα.
Αλλά δεν την αφήνουνε κιόλας.
@ Αθεόφοβε,
Οι φωτιές με ταράζουνε τόσο πολύ, που δεν θέλω να τις βλέπω, η να τις ακούω.
Δεν υπάρχει μεγαλλίτερη συμφορά από ένα δάσος που καίγεται.
πολύ καλοκαιρινό λούκ!
Αυτό που με εξοργίζει είναι γιατί να μην υπάρχει(ή αν υπάρχει να μην εφαρμόζεται..) αυστηρότατη νομοθεσία που να καθιστά το καμένο δάσος, άμεσα αναδασωτέο και σε καμία περίπτωση οικοδομήσιμο. Ακόμα και αν έχεις κτήμα στην περιοχή να χάνεις το δικαίωμα οικοδόμησης, μέχρι να ξαναδημιουργηθεί δάσος. Να αποκλείεται ο εμπρησμός γιατί δεν θα «συμφέρει». Όσο για τους ανόητους με τα τσιγάρα … η λύση δεν είναι αυστηρότερες ποινές αλλά αποτελεσματικότερη επίβλεψη! Όλα όμως καταλήγουν στο πολιτικό κόστος το οποίο κανένας από τους νάνους που μας κυβερνούν, δεν τολμά αν επωμιστεί…
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι μόνο αυτοί με τα τσιγάρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κι'αυτοί που πάνε το καλοκαίρι διακοπές και ανάβουν φωτιές στην αμουδιά. Καμια φορά για να ψήσουν.
νίκος-
ΑπάντησηΔιαγραφήκαραμελλα-
ange-ta-
pediatre-
Το ότι το καμμένο πευκόδασος ξαναγεννιέται είναι γεγονός.
Αν δεν κάνω λάθος έχει υπολογιστεί ότι ένα πευκόδασος καίγεται κάθε 80 περίπου χρόνια.
Στο Σούνιο ήδη έχει ξαναγεννηθεί και είναι γεμάτο νέα δεντράκια.
Φυτρώνουν μόνα τους από τους σπόρους που είναι στό έδαφος.
Αυτό που πρέπει είναι να μην ξαναπιάσει φωτιά σύντομα και να μην μπούν κατσίκες.
Η κατσίκα είναι η πλήρης καταστροφή κάθε καμμένου δάσους.
Το πρόβλημα είναι το πράσινο που υπάρχει στις περιαστικές περιοχές που αν πιάσει φωτιά δεν θα καταστραφεί μόνο το πράσινο αλλά και ανθρωποι και σπίτια.
Και εδώ έχει θέση η πρόληψη.
Πρέπει να καθαρίζονται τα πλαϊνά των δρόμων που είναι δίπλα στο δάσος,να γίνονται περιπολίες συνέχεια το καλοκαίρι και όταν βλέπουν τσιγάρο να πετάγεται έξω από το παράθυρο αυτοκινήτου να καταγγέλλεται ο οδηγός.
Είχε καεί η Πεντέλη πριν ένα μήνα και ανεβαίνοντας ένα βράδυ επάνω πέταξαν τσιγάρα από 3 αυτοκίνητα μπροστά μου!
Βλέπεις επίσης χωράφια η οικόπεδα δίπλα σε σπίτια γεμάτα ξερόχορτα που είναι έτοιμα να αρπάξουν φωτιά και αυτός που είναι δίπλα το σπίτι του να αδιαφορεί.
Όταν πιάσει η φωτιά και καεί θα του φταίει το κράτος που δεν καθάρισε δίπλα,που δεν έχει ένα πυροσβεστικό όχημα δίπλα στο σπίτι του,όπως επίσης δεν θα φταίει αυτός όταν πλημμυρίσει το σπίτι του που το έκτισε επάνω στο ρέμα.
Δεν καταλαβαίνει ότι το κράτος είναι φτιαγμένο από πολλούς σαν αυτόν!
Και βέβαια πάνω από όλα πυροσβεστική εκπαιδευμένη, εξοπλισμένη, επαρκή και με καλό συντονισμό.
Ξέρω τι θα πείτε,το έχει πεί ο Σαββόπουλος παλιότερα:
στην Ελλάδα ζείς!
Έβλεπα τη φωτιά στην Πάρνηθα απ΄το γραφείο. Έμεινα και μέχρι αργά, οπότε είδα και την κόκκινη γραμμή πάνω στο βουνό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε έπιασαν τα κλάμματα. Και βλέπαμε και τα πυροσβεστικά να ανεβαίνουν.
Μακάρι, μακάρι να ξαναγεννηθούν...
Καλησπέρα
παρακάτω σχετικό σχόλιο έγραψα στο ποστ της maya
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γκαζάκια ενός ψυχικά διαταραγμένου δεν είναι η συχνότερη αιτία μιας πυρκαγιάς.
Πιό συχνή είναι πεταμένα τσιγάρα,ανόητοι που καίνε χόρτα χωρίς να έχουν ένα λάστιχο με νερό δίπλα τους,μπουκάλια πεταμένα στο δάσος που γίνονται φακοί στον ήλιο,σκουπιδότοποι,πυλώνες της ΔΕΗ με σπινθήρες, οικοπεδοφάγοι και κτηνοτρόφοι που θέλουν βοσκότροπους.
Φωτιές λοιπόν θα ανάβουν πάντα,πρόληψη και άμεση επέμβαση πρίν να φουντώσουν δεν έχουμε.
Μία πλήρης περιγραφή του πως ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Παρνηθα είναι της Κύρας Αδαμ στην Ε και θα την βρείτε επίσης στα σχόλια του καιρού.
οταν πριν χρονια ειδα τη θασο καμμενη ραγισε η καρδια μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήπερσι καηκε η χαλκιδικη..
φετος το πηλιο..
ειναι λιγο να πω 'κριμα'..
πολυ λιγο!!
Δεν είναι μόνο κρίμα έιναι έγκλημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαυρο χιούμορ, αλλα με παρηγορεί η σκέψη πως αυτοί οι πούστηδες, οι επαγγελματίες εμπρηστές, δεν θα βρουν να κάψουν του χρόνου, και θα μείνουν άνεργοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμπρηστές πάντα θα υπάρχουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόληψη και οργάνωση θα υπάρξει;
Ο Παιδιατρος εχει δικιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα χρειαζεται και στενη επιβλεψη και αυστηροτατες ποινες!Οι εποχικοι δασοπυροσβεστες ειναι συχνα στην επαρχια τοπικο ρουσφετι-αργομισθια καποιων μηνων για καποιους ανεκπαιδευτους με τα σωστα κονε!
Προσθεστε και τις ελλειψεις της Πυροσβεστικης σε μεσα και ανδρες,
προσθεστε οτι(αν δεν κανω λαθος..)εσχατως περνανε και εκει μεσω Πανελληνιων εξετασεων(δηλ.κρινεται κανεις ικανος για να τα βαλει με τρομαχτικες φωτιες,αναλογα με το αν εχει γραψει καλα Εκθεση και Θρησκευτικα!)
προσθεστε και τον"συντονισμο της Πολιτικης Ηγεσιας"(τρομαρα μας..)
προσθεστε και τα ισχυροτατα συμφεροντα που συντομα θα οικοπεδοποιησουν(αγνοω με ποια τεχνασματα,αλλα παντα γινεται..)τα καμμενα(βλεπετε ειχε ακριβυνει πολλη η γη και εκει...)
κι ετσι ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι θα συνεχισουμε να ζουμε σε μια αφορητη πολη-θαλαμο αεριων,μεχρι να συνειδητοποιησουμε οτι πεθαινουμε εδω,και ν'αρχισει η με γαλη Εξοδος(για που,ειναι το ερωτημα...)
ακριβυνει πολυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμοι υπάρχουν αλλά εκεί που πάσχουμε είναι η έλλειψη του νόμου που θα λέει για την εφαρμογή των νόμων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ότι λένε τουλάχιστον οι ειδικοί εκτός από την πρόληψη η επίτυχία είναι να προλάβεις την φωτιά στην εκδήλωση της.
Μετά έχει χαθεί το παιχνίδι και γι΄αυτό έγραψα και αυτό ποστ με την προσωπική μου εμπειρία που είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφει η Κ.Αδάμ.
Βρε, βρε, βρε μεγιά η νέα επίπλωση! Είχα καιρό να περάσω και είδα ανανεώθηκες! Κρίμα που σε πετυχαίνω πάνω στα ζόρικα με τις φωτιές
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό καιρό είπα να ανανεωθώ αλλά το ίδιο δυστυχώς είπαν και οι φωτιές.
ΑπάντησηΔιαγραφή