Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΔΙΩΚΕΤΑΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

                                                                   Τοκετός George Lacombe 1893

Διάβαζα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, της 28-2-13, το άρθρο Επίδομα τοκετού για τυχερές μητέρες και δυστυχώς δεν έβγαζα νόημα από τις αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες που περιείχε.
Αρχικά μας ενημέρωνε πως:
 Μόλις 30 τυχερές νέες μητέρες έλαβαν το επίδομα τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους τρεις μήνες και από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος «κουρεμένος» κανονισμός παροχών. Γιατί μόνο 30; Γιατί μόνο αυτές γέννησαν στο σπίτι.
Στην συνέχεια όμως διαβάζουμε πως:
Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια», γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, ενώ στο μαιευτήριο θα είχε ακολουθηθεί μια προληπτική διαδικασία για την αποφυγή τέτοιων επιπλοκών. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας - Θράκης και σε γιατρούς, μαίες, αλλά και γονείς που είχαν κάνει πρόσφατα κατ' οίκον τοκετό στη βόρεια Ελλάδα. Ύστερα από την έρευνα συνολικά 78 πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι εμπλέκονται με την πρακτική του τοκετού στο σπίτι, παραπέμπονται σε δίκη.
Οπότε προκύπτει η απορία πως γίνεται η πολιτεία από την μια μεριά να δίνει επίδομα τοκετού σε όσες γέννησαν στο σπίτι και από την άλλη να  παραπέμπει σε δίκη αυτούς που έκαναν τους τοκετούς στο σπίτι;
Αντίστοιχο άρθρο με τίτλο Διώξεις ιατρών και γονέων για κατ’ οίκον τοκετούς δημοσίευσε και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 23-2-13.

 Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Οι μαίες βάσει του πτυχίου τους έχουν δικαίωμα να κάνουν φυσιολογικούς τοκετούς.
Οποιοδήποτε  μαιευτικό πρόβλημα εμφανιστεί στο τοκετό η μαία πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από μαιευτήρα.
Κατά την έξοδο του κεφαλιού του παιδιού στις περισσότερες φορές γίνεται μια πλάγια τομή στο περίνεο, έτσι ώστε να αποφευχθεί  αυτό να σκιστεί από μόνο του προς την μέση γραμμή του, γιατί  μερικές  φορές αυτή η ρήξη μπορεί να επεκταθεί και να φτάσει να σχιστεί ο δακτύλιος του πρωκτού και το έντερο.
Η αποκατάσταση του τραύματος πρέπει να γίνει από μαιευτήρα και αν γίνει σωστά είναι πλήρης και χωρίς μελλοντικές επιπτώσεις για την γυναίκα.
Προφανώς λοιπόν η καταδίκη της μαίας, έγινε μετά από μήνυση της γυναίκας γιατί προκάλεσε ρήξη περινέου την οποία και δεν αντιμετώπισε επιτυχώς και  δεν είχε σχέση με το ότι ο τοκετός έγινε  στο σπίτι .
Μετά τον τοκετό προκύπτει το πρόβλημα  τι κάνει κανείς με τον πλακούντα.
Ο πλακούντας , όπως και οτιδήποτε αφαιρείται από το ανθρώπινο σώμα, χαρακτηρίζεται ως Επικίνδυνο Ιατρικό Απόβλητο Μολυσματικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ) και η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε Οδηγία για τους κατ’ οίκον τοκετούς. Σύμφωνα με την υπ.αριθμ. Η.Π. 37591/2031/03 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1419/Β) «η διαχείριση των ΕΙΑ-ΜΧ θα πρέπει να γίνεται από φορείς οι οποίοι έχουν εγκεκριμένη άδεια».
Οι ειδικές εταιρείες που μπορούν να παραλάβουν τον πλακούντα για να γίνει αποτέφρωση του χρεώνουν 100-150 ευρώ για αυτή την διαδικασία, αλλά προφανώς υφίσταται η δυνατότητα να παραδοθεί δωρεάν ο πλακούντας  σε κάποια υγειονομική  μονάδα ώστε να αποτεφρωθεί μαζί με τα δικά της ιατρικά απόβλητα .
Όπως καταλαβαίνει κανείς βέβαια, το σύνηθες είναι όταν γίνεται τοκετός στο σπίτι στην Ελλάδα ο πλακούντας λαμβάνει χάριν ευκολίας την άγουσα προς τον πλησιέστερο σκουπιδοντενεκέ της περιοχής!
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν όπως αναφέρει  σε ερώτηση του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Ν.Χρυσόγελος:
Ως αποτέλεσμα αυτής της Οδηγίας, τον Δεκέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε πειθαρχικά μαία που αναλάμβανε τοκετούς στο σπίτι με βασική κατηγορία τη μόλυνση του περιβάλλοντος από “επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα” (εννοώντας τον πλακούντα της λεχώνας) που παράγονται στους κατ’ οίκον τοκετούς, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο. Το πειθαρχικό συμβούλιο δέχθηκε ως κύριο πειθαρχικό παράπτωμα το ότι η μαία δε διαχειρίστηκε τον πλακούντα ως επικίνδυνο – μολυσματικό ιατρικό απόβλητο δίνοντας τον για αποτέφρωση σε κάποια υγειονομική μονάδα. Είχε προηγηθεί έρευνα από δημόσιους φορείς, προκειμένου να εντοπιστούν ονομαστικά όλοι οι επαγγελματίες υγείας και γονείς που συμμετείχαν σε τοκετούς στο σπίτι και να εξεταστούν από τις δικαστικές αρχές ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων. Ακολούθησε ποινική δίωξη 79 ατόμων (5 ιατρών, 1 μαίας και 73 γονέων) με κύριο αδίκημα την ρύπανση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση από τη μη «παράδοση» του πλακούντα σε εταιρίες διαχείρισης. 
Σχετικά με την ποινική δίωξη των 79 ατόμων όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
.. το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας - Θράκης κατέγραψε όλους τους γιατρούς, τις μαίες, αλλά και τους γονείς που έχουν κάνει πρόσφατα κατ’ οίκον τοκετό στη Βόρεια Ελλάδα. ...Σε δίκη οδηγούνται έξι γιατροί, μία μαία (η ίδια που καταδικάστηκε πρωτοδίκως) και 71 γονείς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κλήθηκαν καν να απολογηθούν. Οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος».
Δεν γνωρίζω τι πιστοποίησαν ψευδώς οι γιατροί, αλλά τελικά η ειδησεογραφία όπως παρουσιάστηκε δεν έχει καμία σχέση με απαγόρευση των τοκετών στο σπίτι, που έτσι και αλλιώς θα ήταν παράλογη, γιατί μερικές φορές πολύτοκες γυναίκες δεν προλαβαίνουν, ακόμα  και να θέλουν, να πάνε σε  μαιευτήριο.
 Το θέμα είναι αν είναι σωστό μια γυναίκα να γεννά στο σπίτι και οι υπέρμαχοι αυτής της επιλογής συνήθως έχουν δύο επιχειρήματα.
Το πρώτο είναι ότι παλιά πολλές γυναίκες γεννάγανε και στα χωράφια.
Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι κανένας δεν θυμάται πλέον αυτές που πέθαναν γεννώντας στα χωράφια, πολλές φορές μαζί με το παιδί τους !
Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό είναι πως στο εξωτερικό αρκετές γυναίκες γεννάνε στο σπίτι τους.
Ο τοκετός είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που όμως αναπάντεχα και αιφνίδια μερικές φορές μπορεί να εμφανίσει απρόβλεπτες επιπλοκές επικίνδυνες τόσο για την γυναίκα όσο και για το παιδί.
Στις χώρες που υπάρχει σχετική προτίμηση για τοκετό στο σπίτι ταυτόχρονα υπάρχει αφ΄ενός μεν διασύνδεση της εκπαιδευμένης μαίας με μαιευτήριο, αφ΄ετέρου δε και ευχέρεια άμεσης και ταχείας μεταφοράς της γυναίκας σε αυτό σε περίπτωση επιπλοκών.
Προηγουμένως δε έχουν αποκλειστεί από το να γεννήσουν στο σπίτι όλες οι περιπτώσεις που δυνητικά μπορεί να  εμφανίσουν πιθανό πρόβλημα στον τοκετό.
Ενδεικτικά θα έλεγα πως αποκλείονται γυναίκες με πρόωρο τοκετό (5-15% του συνόλου) γιατί  το νεογνό χρήζει άμεσης φροντίδας, γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική τομή, πρωτότοκες  μεγάλης ηλικίας ή με πολύδυμες εγκυμοσύνες που  μετά την  εφαρμογή των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αυξηθεί . Σήμερα, οι δίδυμες κυήσεις αποτελούν το 2% του συνόλου , ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των τριδύμων κυήσεων αυξήθηκαν κατά 400% και των τετραδύμων κυήσεων κατά 1.100%. 
Το ποσοστό της υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη αγγίζει το 10-15% των κυήσεων, ενώ το ποσοστό των κυήσεων που επιπλέκονται από σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται σε 2-3% παγκοσμίως.

Τέλος ας δούμε και το τι έγινε με το επίδομα τοκετού.
Στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα.
 Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».
Όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σχετικά:
Μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real) και  κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της "Ε", ο Μάριος Σαλμάς σημείωσε ότι πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ δεν υπήρχαν συμβάσεις με μαιευτήρια και για το λόγο αυτό όσες γυναίκες επέλεγαν να γεννήσουν σε ιδιωτικές κλινικές λάμβαναν το βοήθημα των 900 ευρώ από τα ταμεία τους για τα έξοδά τους.
Ο ΕΟΠΥΥ όμως, όπως είπε ο κ.Σαλμάς, ανέλαβε την πλήρη κάλυψη του τοκετού,  προχώρησε σε συμβάσεις με μαιευτήρια και κατά προέκταση δεν χρειαζόταν να δίνει το βοήθημα, το οποίο παρέμεινε "από στρέβλωση" όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Η γυναίκα αφενός καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου λάμβανε το επίδομα, άρα πληρωνόταν δύο φορές για το ίδιο παιδί, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι το επίδομα παραμένει πλέον για όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι .
Τύποις ίσως να έχει δίκιο ο Σαλμάς η ουσία όμως είναι από ότι φαίνεται,  πως ευελπιστεί να εξοικονομήσει κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2012 καταβλήθηκαν επιδόματα τοκετού ύψους 19 εκατ. ευρώ.
Στις σημερινές συνθήκες πάντως είναι απαράδεκτο όταν η ανεργία στις νέες ηλικίες  ανέρχεται στο 60%, να κόβεται ένα επίδομα που ενίσχυε τα πρώτα έξοδα που έχει ένα ζευγάρι μετά την απόκτηση ενός παιδιού.
 Εκ των πραγμάτων οι γυναίκες  που θα γεννήσουν, όπως και οι άνδρες τους, ανήκουν κατά πλειονότητα σε αυτές τις ηλικίες.
Οι τοκετοί στην Ελλάδα κατά πλειοψηφία γίνονται σε μαιευτικές κλινικές και νοσοκομεία και από γιατρούς, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα πετύχει  σαν χώρα να έχουμε τους σχετικούς με τον τοκετό δείκτες ίδιους με τις πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου.
Ενδεικτικά αναφέρω πως  η περιγεννητική θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι  ίδια με της Αγγλίας, Ολλανδίας και Δανίας.
Θα είναι κρίμα για  ένα επίδομα 900 ευρώ μέσα στην σημερινή οικονομική δυσπραγία, να σκεφτούν ορισμένες γυναίκες τον τοκετό στο σπίτι με μαίες, απλά για εισπράξουν αυτά τα λεφτά, όταν δεν υπάρχει εδώ η αντίστοιχη εκπαίδευση, υποδομή και οργάνωση με τις χώρες του εξωτερικού όπως στην Ολλανδία και την Αγγλία. 

20 σχόλια:

  1. Είναι ντροπή και ξεφτύλα αυτό που συμβαίνει. Πάντα τα ταμεία έδιναν 1000-1500 ευρώ επίδομα για κάθε τοκετό. Ένα μικρό βοήθημα για τα τεράστια έξοδα που έχει ένα νεογνό. Τώρα με τον ΕΟΠΠΥ το κόβουν για όσες γεννούν σε νοσοκομεία. Είναι σίγουρο ότι κάποιες θα προτιμήσουν να γεννήσουν σπίτι για να πάρουν το επίδομα και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα από αυτή την πρακτική.
    Δε φτάνει που υπερφορολογούν τις οικογένειες με παιδιά, τώρα και αυτό...εξοντώνουν τη χώρα...σκατά στον τάφο τους, αυτό μόνο τους αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο άρθρο 13 της υπ’ αρίθμ. ΕΜΠ5/17.11.2012 Αρ. Φύλλου 3054/18-11-2012 ΚΥΑ ορίζεται ρητά ότι o Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες του μαιευτική περίθαλψη μέσω των συμβεβλημένων παρόχων υγείας, στα πλαίσια της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας και των όρων των συμβάσεων με αυτούς.
      Σύμφωνα με τον Σαλμά:
      ''Πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ δεν υπήρχαν συμβάσεις με μαιευτήρια και για το λόγο αυτό όσες γυναίκες επέλεγαν να γεννήσουν σε ιδιωτικές κλινικές λάμβαναν το βοήθημα των 900 ευρώ από τα ταμεία τους για τα έξοδά τους.''
      ''Ο ΕΟΠΥΥ όμως'', όπως είπε ο κ.Σαλμάς, ''ανέλαβε την πλήρη κάλυψη του τοκετού, προχώρησε σε συμβάσεις με μαιευτήρια και κατά προέκταση δεν χρειαζόταν να δίνει το βοήθημα, το οποίο παρέμεινε "από στρέβλωση",όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. '
      Πράγματι πριν από αυτή την απόφαση η πλειονότητα των γυναικών που γένναγε στα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας πλήρωνε με το επίδομα αυτό τα έξοδα του μαιευτηρίου ενώ τώρα με την παραπάνω δήλωση του Σαλμά τα έξοδα αυτά τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

      Αυτό που δεν είναι σαφές όπως είναι αν ΟΛΑ τα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν προχωρήσει στην σύναψη των παραπάνω συμβάσεων.
      Στα κρατικά μαιευτήρια όλα τα έξοδα είναι καλυμμένα από τον ασφαλιστικό φορέα.
      Άσχετα πάντως από αυτό, όπως έγραψα και στο ποστ στην τραγική οικονομική συγκυρία που βρίσκονται αρκετά νέα ζευγάρια αυτό το επίδομα θα έπρεπε να παραμείνει για ενίσχυση τους.

      Διαγραφή
  2. Μην ανησυχείτε κύριοι, θα τον βρουν τον τρόπο...θα γράφουν ότι γέννησαν στο σπίτι και θα γεννούν στα μαιευτήρια, και οι στρατιωτικοί κάπως έτσι δεν παίρνουν ένα επίδομα όταν συνταξιοδοτούνται;
    Αρχικά θεώρησα ότι γίνετε «φασαρία» επειδή οι κλινικές χάνουν λεφτά με τις γέννες στο σπίτι……!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αυτό είναι πρακτικώς ανέφικτο.
      Σε μικρές όμως μπορεί να γίνει.
      Ίσως οι 71 της Θεσσαλονίκης για κάτι τέτοιο να παραπέμπονται με την κατηγορία για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», και για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» .

      Διαγραφή
  3. Nαι βεβαια!!!!!!!!....στα νοσοκομεια που πας να γεννησεις και σε αναλαμβανει ειδικευομενος[ειδικος αφαντος σπιτι του και μονο αν τα ''σταξεις'' θα ρθει]ειναι απολυτα ασφαλης ο τοκετος.Τι να λεμε τωρα.Δουλευομαστε και μεταξυ μας τωρα δλδ.Που η καισαρικη στα νοσοκομεια παει συννεφο για ψυλλου πηδημα.Σαφως και πρεπει να παιρνονται ολες οι απαραιτητες προφυλαξεις και να γινεται μονο στις γυναικες ''χαμηλου κινδυνου''οπως γινεται καισ το εξωτερικο και απο μαιες με εμπειρια και αδεια.Οσο για τους πλακουντες...ναι τωρα γινανε πηγη μολυνσης,λες και τα ζωα εξω στην φυση δεν γεννανε οπου βρουνε.Κατι μυριζει η ολη υποθεση πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλα τα μεγάλα δημόσια μαιευτήρια υπάρχει πάντα εφημερεύον ειδικευμένος μαιευτήρας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ειδικευόμενος μετά 4-6 μήνες ειδικότητα δεν μπορεί να εκτελέσει επιτυχώς και σωστά ένα τοκετό.
      Ο πλακούντας της γυναίκας έχει βάρος 500-600γρ και είναι γεμάτος από το αίμα της γυναίκας γι΄αυτό και θεωρείται Επικίνδυνο Ιατρικό Απόβλητο Μολυσματικού Χαρακτήρα.
      Τέλος για τις καισαρικές τομές, αν και δεν είναι του παρόντος, πράγματι το ποσοστό τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ιδίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια.
      Στις ΗΠΑ το ποσοστό τους είναι περίπου 33% και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερο.
      Οι πιθανές αιτίες γι΄ αυτό πέραν από τις ιατρογενείς, είναι η σημαντική αύξηση της μέσης ηλικίας που γεννάνε οι Ελληνίδες (30-38ετών),συνήθως δε ένα παιδί, σε συνδυασμό με την καλύτερη μηχανική παρακολούθηση της εξέλιξης του τοκετού που οδηγεί σε ευκολότερη καταφυγή σε ΚΤ με την παραμικρότερο πρόβλημα(αλλοίωση παλμών, κεχρωσμένο ενάμνιο κτλ). Έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες να θεωρηθεί ο μαιευτήρας υπεύθυνος για επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού με συνεπακόλουθες δικαστικές περιπέτειες.
      Στις ΗΠΑ οι μαιευτήρες υφίστανται τις περισσότερες μηνύσεις από όλες τις ιατρικές ειδικότητες .
      Επίσης το 90% των κυήσεων μετά από εξωσωματική καταλήγει σε ΚΤ, όπως και όσες έχουν ήδη γεννήσει προηγουμένως με ΚΤ, τέλος δε πολλές γυναίκες την επιθυμούν είτε για να μην πονέσουν είτε ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους επιθυμούν να γεννήσουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

      Διαγραφή
  4. λοιπον, εχω παραστει προσωπικα σε γεννα στο σπιτι και μαλιστα ατομου που διωκεται μαζι με τους υπολοιπους 78 στη θεσσαλονικη. καταρχην αυτο που κανει την μεγαλυτερη εντυπωση ειανι οτι ολοι αυτοι δεν κληθηκαν ποτε σε απολογια, αλλα θεωρηθηκε ντεφακτο οτι ξερουμε πως διαχειριστηκαν τον πλακουντα -το οποιο ειναι ανληθες. να σας διαβεβαιωσω επισης οτι κανεις τους δεν διαννοηθηκε να πεταξει τον πλακουντα στα σκουπιδια , οχι γιατι ειναι 'μολυσματικο υλικο' αλλα γιατι ειναι ιερο κομματι της διαδικασιας του να φερεις παιδι στον κοσμο και κανεις δε θα του φεροταν χωρις τον σεβασμο που αρμοζει! σαφως η κατηγορια δεν ειναι οτι γεννησαν στο σπιτι τους αλλα η ουσια ειναι αυτη! δε θελει το ιατρικο κατεστημενο που εχει μετατρεψει τον τοκετο σε βιομηχανια τους να ξεστρατιζουν τα προβατα απο το μαντρι! σημειωτεον οτι ειμαστε η χωρα με την πρωτια στις καισαρικες - που ξερετε οικονομικα τι σημαινει αυτο. ο δε πλακουντας ανηκει στην μητερα η οποια μπορει να τον κανει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ! Να τον φαει, να τον θαψει κ να φυτεψει απο πανω ενα δεντρακι! Δλδ αμα πεθανει το κατοικιδιο μου και το θαψω στην αυλη μου (που μπορει να ειχε κ ενα καρο αρρωστιες) ολα καλα, αλλα αν θαψω τον πλακουντα κ φυτεψω δεντρακι στην αυλη ΜΟΥ τοτε με πατε στα δικαστηρια?!?!?!!? Τι σοι λογικη ειναι αυτη? (να μη μιλισουμε βεβαια για το πως μοσχοπουλιουνται οι πλακουντες σε ετιαριες καλλυντικων...) Το θεμα ειναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ. Βγαζουν το επιδομα τοκετου απο τα νοσοκομεια κ τις κλινικες κ το αφηνουν μονο για τον τοκετο στο σπιτι. εκφοβιζουμε ομως γιατρους κ γονεις ωστε κανεις να μη θελει να γεννησει σπιτι του. αρα, με πολυ κομψο τροπο καταφερνουμε να μη δινουμε το επιδομα τοκετου σε κανενα! ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ απο πισω απο αυτη την ιστορια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σχετικά με την έλλειψη υποδομής στην Ελλάδα για τοκετούς στο σπίτι και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν έχω γράψει στο ποστ.
      Το ότι ο πλακούντας είναι μολυσματικό υλικό αυτό είναι δεδομένο γιατί υπάρχουν άτομα με AIDS, ηπατίτιδες κτλ οπότε δεν μπορεί να αφεθεί ανεξέλεγκτη η διάθεση του.
      Όσο για το φύτεμα στην αυλή του πλακούντα μάλλον αυτό είναι ανέφικτο για το 70% του πληθυσμού που ζει σε αστικές περιοχές.
      Η υπευθυνότητα δε του νεοέλληνα για το περιβάλλον και την μόλυνση του είναι ήδη γνωστή από το πόσοι, από τις χιλιάδες ιδιοκτήτες σκύλων,μαζεύουν τα κόπρανα τους από τους δρόμους.
      Τέλος η μαία ή ο γιατρός που θα κάνει τοκετό στο σπίτι θα υπογράψει το πιστοποιητικό γέννησης και θα πάρει την αμοιβή του όπως στο μαιευτήριο γιατί θα είναι εμφανής η συμμετοχή του στο τοκετό από αυτό.

      Διαγραφή
  5. δες κι εδω, την μαρτυρια μιας γυναικας που εξηγει τι την ωθησε στην γεννα στο σπιτι...

    επειδη εχουν ακουστει πολλα τον τελευταιο καιρο σχετικα με τις γεννες στο σπιτι, διαβαστε παρακαλω την εμεπειρια μιας γυναικας και το σκεπτικο που την οδηγησε σε αυτη την επιλογη. ειναι πολυ εμπεριστατομενο και διαφωτιστικο και αξιζει μια αναγνωση! ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΣ!!! ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΑ!!!
    http://gunaikakaimama.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όσα αναφέρονται στο μπλογκ που παραπέμπεις έχουν δοθεί απαντήσεις στο ποστ και στα σχόλια.
      Συμπερασματικά:
      1-Οπως γράφω και στο ποστ: Ο τοκετός είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που όμως αναπάντεχα και αιφνίδια μερικές φορές μπορεί να εμφανίσει απρόβλεπτες επιπλοκές επικίνδυνες τόσο για την γυναίκα όσο και για το παιδί.
      Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυστυχώς η υποδομή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι απρόβλεπτες και επικίνδυνες επιπλοκές όταν γίνεται ο τοκετός στο σπίτι.
      2- Η μέση διάρκεια ενός τοκετού πρωτότοκου γυναίκας χωρίς καμία αγωγή είναι 8 ώρες και σε μερικές περιπτώσεις η διάρκεια αυτή μπορεί να φτάσει και το 24ωρο, με σημαντική σωματική και ψυχική κόπωση της γυναίκας και συνεπακόλουθη μερικές φορές αδράνεια της μήτρας ή και αδυναμία της γυναίκας να βοηθήσει την ώρα της εξώθησης με αναγκαία πλέον την χρήση βεντούζας.
      Η αγωγή τοκετού βραχύνει σημαντικά αυτόν τον χρόνο και απετέλεσε μια σημαντική πρόοδο στον ανώδυνο τοκετό των γυναικών με την ταυτόχρονη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
      3-Σχετικά με την ΚΤ έχω γράψει παραπάνω.
      4-Η περινεοτομή είναι αναγκαία, τις περισσότερες φορές κυρίως στις πρωτοτόκες, γιατί όταν βγαίνει το κεφάλι του παιδιού του οποίου η μικρότερη διάμετρος είναι 10 εκ, δεν χωράει να βγεί με αποτέλεσμα, αν δεν γίνει περινεοτομία,να σχιστεί το περίνεο, ορισμένες φορές μέχρι το έντερο .
      Οι ρήξεις αυτές είναι η αιτία για μετέπειτα κυστεορθοκήλες στις μεγαλύτερες ηλικίες και υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε χωριά που γέννησαν μόνες τους που ο κόλπος έχει ενωθεί με τον πρωκτό.
      5-Ο τρόπος που θα γεννήσει μια γυναίκα δεν αποτελεί πρόβλημα για τον θηλασμό.

      Διαγραφή
    2. Aθεόφοβη,να σε ενημερώσω ότι και οι σερβιέτες των ασθενών με άιτζ και ηπατίτιδα καταλήγουν στο περιβάλλον. Επίσης ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να χαρακτηρίζει απόβλητο τον πλακούντα μετά από γέννα στο σπίτι αλλά και το ότι σε όλες τις ευρωπαικές χωρες η λεχώνα έχει δικαίωμα ακόμη κι όταν γεννά στο νοσοκομείο να τον παρει αν θελει και να τον θάψει όπου θέλει. Επίσης σε καμία χώρα του εξωτερικού, αλλ΄΄α ούτε και στην Ελλάδα δεν ποινικοποιείται (ευτυχώς) ο τρόπος που μια γυναίκα επιλέγει να γεννήσω. Αλλά γιατί σου τα λέω όλα αυτά Αθεόφοβη; Αφού τα ξέρεις ήδη! Απλά αναρωτιέμαι πώς δεν καταλαβαίνεις ότι όλος ο κόσμος έχει πάρει χαμπάρι γιατί τα γρλαφεις όλα αυτά: ΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΟΥ ΑΘΕΟΒΟΒΗ!

      Διαγραφή
    3. Όπως έχει πεί και ο Edgar Allan Poe: Βλακεία είναι ένα ταλέντο στην παρανόηση!
      1-Δεν γράφω πουθενά για νομοθεσία αλλά για εγκύκλιο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
      2-Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη για να καταλάβει κανείς ότι όταν αναλύεις ένα θέμα δεν σημαίνει ότι το κάνεις γιατί έχεις ατομικό συμφέρον.
      3-Ολόκληρο προπολεμικό παίδαρο έχω βάλει στο άβαταρ μου και συ με γράφεις ΑΘΕΟΒΟΒΗ! Αμ και βωβή,αμ και γυναίκα!

      Διαγραφή
  6. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση από τις 20 καλύτερες χώρες για να γίνει μια γυναίκα μητέρα.
    Η έκθεση της ανεξάρτητης οργάνωσης Save the Children η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες βοηθώντας παιδιά που έχουν ανάγκη έλαβε υπόψη την «ευημερία» των μητέρων σε 176 χώρες χρησιμοποιώντας δείκτες υγείας, θνησιμότητα σε παιδιά κάτω των πέντε, το επίπεδο της εκπαίδευσης των γυναικών, το εισόδημά τους και την πολιτική κατάσταση.
    Αν δει κανείς τον πίνακα εδώ θα διαπιστώσει πως η Ελλάδα υπερέχει από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς.
    Όπως γράφουν τα ΝΕΑ ο κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας στην χώρα μας είναι 1 στις 25.500 την στιγμή που στην Σομαλία είναι 1 στις 16!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρόσφατα είδα και τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τον τοκετό στο σπίτι που είναι οι εξής:

    Τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες χώρες ο τοκετός στο σπίτι αποτελεί μια
    εναλλακτική επιλογή για μικρό αριθμό γυναικών. Ιδιαίτερα η Αγγλία και η
    Ολλανδία είναι χώρες με μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή τοκετού στο σπίτι.
    Παρατηρείται βέβαια και σε αυτές το τελευταίο διάστημα μια μειούμενη τάση
    μετά τον αρχικό ενθουσιασμό.
    Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πρόσφατες μελέτες απέδειξαν τριπλάσιο
    κίνδυνο θανάτου του νεογνού στο σπίτι σε σχέση με τον τοκετό σε νοσοκομείο
    [1], με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί δραματικά η πρακτική αυτή. Υπάρχουν
    πλέον ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις να επιλέγονται κυήσεις χαρακτηριζόμενες
    ως «χαμηλού κινδύνου» και απαραιτήτως σε πολυτόκες γυναίκες και όχι σε
    πρωτοτόκες [2-3].
    Επιπλέον αποτελεί κοινή γνώση ότι μια εγκυμοσύνη χωρίς παράγοντες
    κινδύνου και ένας τοκετός που εξελίσσεται ομαλά μπορούν ανά πάσα στιγμή
    να παρουσιάσουν βαρύτατες και πολλές φορές θανατηφόρες επιπλοκές, όπως
    βαριά αιμορραγία της μητέρας, δυστοκία ώμων του εμβρύου,
    καρδιοαναπνευστική ανάνηψη του νεογνού. Αυτές οι επιπλοκές επιβάλλεται να
    αντιμετωπισθούν άμεσα σε ένα οργανωμένο χώρο με αυστηρές προδιαγραφές,
    από πολυμελείς και άρτια εκπαιδευμένες ομάδες με δυνατότητα αντιμετώπισης
    κάθε περιστατικού που επιδεινώνεται ταχέως.
    Κομβικής σημασίας είναι επίσης η επιλογή των περιπτώσεων που θα
    χαρακτηρισθούν ως «χαμηλού κινδύνου». Αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί
    με μια επιπόλαιη και επιφανειακή προσέγγιση, αλλά με μια ολοκληρωμένη
    θεώρηση από ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο Μαιευτήρα - Γυναικολόγο.
    Η αναγκαιότητα της άμεσης διακομιδής επισημαίνεται σε όλες τις χώρες με
    εμπειρία σε τοκετούς στο σπίτι [4], όπου είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία του
    συστήματος υγείας εξασφαλίζει άμεσα την ταχύτατη και ασφαλή μεταφορά σε
    ένα οργανωμένο νοσοκομείο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πόσο εφικτή είναι η
    άμεση μεταφορά (εντός λίγης ώρας) σε μια οργανωμένη μονάδα και υπό ποιες
    συνθήκες στον ελληνικό χώρο.
    Θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα πρώιμο
    στάδιο στο συγκεκριμένο θέμα και επιβάλλεται να καθορισθεί με σαφήνεια η εκπαίδευση, η κατάρτιση και οι γνώσεις όσων θα λάβουν μέρος σε αυτό το εγχείρημα. Επιπλέον, χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης ο καθορισμός του νομικού πλαισίου χορήγησης των πιστοποιητικών γέννησης στις περιπτώσεις τοκετών στο σπίτι και της τεκμηρίωσης της ταυτότητας των γονέων-τέκνου. Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει επίσης και για την καθιέρωση επιπλέον νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία των γυναικών και τον καταλογισμό ευθυνών.
    Πράγματι κάθε γυναίκα δικαιούται να τοποθετείται για τον τρόπο και τον τόπο
    του τοκετού μετά από λεπτομερή και τεκμηριωμένη ενημέρωση από το μαιευτήρα, για τους κινδύνους και τις επιπλοκές με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, σε μια απόφαση από την οποία εξαρτώνται δύο ζωές: της ιδίας και του νεογνού της. Εν κατακλείδι νοιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Ελληνικά Μαιευτήρια (δημόσια και ιδιωτικά), με τα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά ποσοστά επιπλοκών, γεγονός που επισημάνθηκε πολλές φορές και στο διεθνή τύπο χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα την πλέον ασφαλή χώρα για τοκετό.

    1. Kirby, R.S. and J. Frost, Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs planned hospital births: a metaanalysis. Am J Obstet Gynecol, 2011. 204(4): p. e16; author reply e18-20, discussion e20.
    2. Brocklehurst, P., et al., Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: the Birthplace in England national prospective cohort study. BMJ, 2011. 343: p. d7400.
    3. Buekens, P. and M.J. Keirse, In the literature: home birth: safe enough, but not for the first baby. Birth, 2012. 39(2): p. 165-7.
    4. Rowe, R.E., et al., Transfers of women planning birth in midwifery units: data from the birthplace prospective cohort study. BJOG, 2012. 119(9): p. 1081-90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το παραπάνω κείμενο δίνει και την πιθανή εξήγηση γιατί, όπως έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για την υπόθεση της Θεσσαλονίκης,"οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση"
    Πιθανώς να πρόκειται για υποθέσεις παράνομης υιοθεσίας καλυμμένες ως τοκετοί στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών σε γέννες σε νοσοκομείο είναι συντριπτικά υψηλότερα από εκείνα σε γέννες στο σπίτι. Και δικαίως, αν ψάξετε να μάθετε πώς ακριβώς λειτουργεί μια γυναίκα την ώρα που γεννάει και τί πραγματικά είναι ο τοκετός.
    Ξέρω, ξέρω, "καλύτερα για ασφάλεια στο νοσοκομείο ή ακόμη καλύτερα... απευθείας στο χειρουργείο!" (μήπως να δοκιμάζαμε και κανέναν ταχυδακτυλουργό να μας το βγάλει από το καπέλο;)
    Δεν υπάρχουν καλύτεροι μάρτυρες από τις γυναίκες που ζήσανε και τα δύο και έχουν μέτρο σύγκρισης. Ρωτήστε εκείνες να σας πούνε, πού ζήσανε την κόλαση.
    Ή απλώς παραδόστε την πρώτη σας ευθύνη απέναντι το παιδί σας σε κάποιον άλλον, και κοιμηθείτε ύπνον ελαφρύ, μιας και... αυτό είναι το κοινωνικά αποδεκτό, και συνειδησιακά θα είστε "καλυμμένοι".
    Δεν ξέρω μόνο αν αυτήν η συνειδησιακή "κάλυψη" θα σας είναι αρκετή ΑΦΟΥ ψάξετε και ενημερωθείτε σχετικά με το πόσο επικίνδυνες είναι όλες εκείνες οι πρακτικές "ασφαλείας" του νοσοκομείου που εφαρμόζονται σε εσάς και τα παιδιά σας...

    Και κάτι τελευταίο:
    Μαντέψτε ποιός είναι ο πιο μολυσματικός χώρος που μπορείτε να βρείτε για να φέρετε στη ζωή ένα νέο, ευαίσθητο οργανισμό... ΜΠΙΝΓΚΟ! Ένα νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα παραπάνω είναι ανυπόστατα.
      Έχει υπολογιστεί πως η πιθανότητα να πεθάνει η μητέρα σε τοκετό στο σπίτι είναι 2,6 φορές μεγαλύτερη από ότι σε μαιευτήριο, ενώ επίσης για το παιδί 3 φορές μεγαλύτερη, .
      (Home birth: gone away, gone astray, and here to stay. Keirse MJ. Birth. 2010 Dec;37(4):341-6.)

      Διαγραφή
  10. http://www.egnatiapost.gr/index.php/society/item/21841-κατ’-οίκον-τοκετός-με-τραγικό-τέλος-στη-θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΟΙΩ ΤΟ ΕΞΗΚΟΣΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ.ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΝΝΙΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΝΑ ΕΓΚΥΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ.ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΗΝΑ ΜΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΕ ΑΙΜΑ,ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΠΑΘΕΙ ΕΚΛΑΜΨΕΙΑ.ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΚΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑ ΜΕ ΚΕΣΣΑΡΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥ ΓΥΝΕΚΟΛΟΓΟΥ ΜΟΥ.Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ. ΕΧΩ ΕΝΝΑ ΓΙΟ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ ΜΕ ΕΝΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΜΟΥ ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΛΑ ΓΕΝΗΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΟΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ. ΞΑΝΑΜΕΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΡΤ ΚΑΠΟΕΣ ΜΑΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΣΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΦΗ ΜΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΗΡΕ ΤΗΛ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΣΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ. ΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΣΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΤΕ ? ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΚΕΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΜΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ? ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΜΑΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ?OI ΜΑΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟ ? ΔΕΝ ΞΕΡΩ. ΜΟΝΟ ΔΟΞΑΖΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΕΟΙ ΜΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μαίες έχουν εκπαιδευτεί να διενεργούν φυσιολογικούς τοκετούς και νομίμως το κάνουν

      Διαγραφή