Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε ποιος από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ «ήρξατο χειρών αδίκων»
Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν να δηλώνει ότι στοχεύει «να εξαλείψει το Ισραήλ από προσώπου γης» ενώ ακόμη και όσοι διαθέτουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης αντιλαμβάνονται ότι αυτό όχι μόνο δεν θα το επιτρέψει το Ισραήλ αλλά και εν τοις πράγμασι είναι ακατόρθωτο.
Αντί το Ιράν και το Ισραήλ να διαθέτουν σημαντικά ποσά για να βελτιώσουν την ζωή των πολιτών τους ξοδεύουν τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς.
Όπως γράφει ο Dan Sabbagh στην Gardian:
Το Ιράν εκτιμάται ότι έχει ένα οπλοστάσιο περίπου 3.000 βαλλιστικών πυραύλων, αν και ο αρχικός υπολογισμός έγινε από τις ΗΠΑ πριν από δυόμισι χρόνια, επομένως ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Η Τεχεράνη θα ήθελε να διατηρήσει τη συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων της σε περίπτωση που η σύγκρουση με το Ισραήλ κλιμακωθεί περαιτέρω σε γενικευμένο πόλεμο.
Η εκτόξευση τόσο πολλών βαλλιστικών πυραύλων σε λίγα λεπτά δείχνει επίσης μια σοβαρή προσπάθεια να συντρίψει ή να εξαντλήσει την αεράμυνα του Ισραήλ.
Ήδη η αναχαίτηση δεκάδων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας στην επίθεση του Απριλίου στο Τελ Αβίβ κόστισε έως και 5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,35 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων εν πτήσει είναι κυρίως καθήκον των συστημάτων μεγάλης εμβέλειας ΗΠΑ – Ισραήλ Arrow 3 και Arrow 2, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, τα οποία υποστηρίζονται από το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα «Σφενδόνη του Δαβίδ» (David’s Sling). Ο πιο γνωστός «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) χρησιμοποιείται για αναχαιτίσεις βλημάτων μικρής εμβέλειας, συχνά ρουκετών που εκτοξεύει η Χαμάς από τη Γάζα.
Τον Απρίλιο, ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων είπε ότι ένας πύραυλος Arrow κοστίζει περίπου 3,5 εκατ. δολάρια τη φορά και οι αναχαιτιστές της Σφενδόνης 1 εκατ. δολάρια, η εξάλειψη εκατό και πλέον πυραύλων θα είχε κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – ενώ οι ίδιοι οι πύραυλοι έχουν κοστίσει στο Ιράν 106.000 δολάρια ο καθένας ή και περισσότερο.
Στην επίθεση του Απριλίου, από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν, μόνο οι εννέα πέτυχαν τον στόχο, προκαλώντας μικρές ζημιές σε δύο αεροπορικές βάσεις, που σημαίνει με στενούς στρατιωτικούς όρους ότι και αυτή η επίθεση ήταν αποτυχημένη.
Το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει περισσότερα από 300 drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικά τον Απρίλιο, ενώ την Τρίτη απέφυγε τα αργοκίνητα drones – που θα αποδεικνύονταν αναποτελεσματικά έναντι ενός αντιπάλου με ένα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας. Μπορεί επίσης να μη χρησιμοποίησε ούτε πυραύλους Κρουζ.
Στην φωτογραφία ένας βαλλιστικός πύραυλος που αστόχησε.
Το γεγονός αυτό δεν συγκινεί ουδόλως την Χαμάς που ξοδεύει τεράστια ποσά για κατασκευή πυραύλων και υπόγειων σηράγγων που υπολογίζεται ότι έχουν επεκταθεί σήμερα πάνω από 500 μίλια !
Στις αρχές του πολέμου, υπολόγιζαν ότι αυτές οι σήραγγες είχαν συνολικό μήκος περίπου 400 χιλιόμετρα. Πλέον, πιστεύουν ότι το συνολικό τους μήκος ίσως να είναι διπλάσιο, ενώ έπειτα από 330 ημέρες πολέμου συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα τούνελ.
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, ισχυρίστηκε το 2021 ότι η μαχητική οργάνωση διέθετε περίπου 310 μίλια σηράγγων στη Γάζα. Αξιωματούχοι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσαν στους New York Times τον Ιανουάριο ότι οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι το δίκτυο των σηράγγων έχει συνολικό μήκος μεταξύ 350 και 450 μιλίων με περίπου 5.700 ξεχωριστά φρεάτια που οδηγούν στις σήραγγες.
Η αδιαφορία των ηγετών της Χαμάς για τις απώλειες αθώων αμάχων είναι προφανής από την αντίδραση του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χανίγια όταν του ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 3 γιοί του και 4 εγγόνια του. Ο θεός ν΄ αναπαύσει τις ψυχές τους,, είπε και προχώρησε στην προγραμματισμένη σύσκεψη που είχε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου