Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ




Η ιστορικός και πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστίνα Κουλούρη δημοσίευσε στο ΒΗΜΑ ένα αξιοσημείωτο άρθρο με τίτλο Από το Πολυτεχνείο στο Κολούμπια για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια που γίνονται στην Αμερική λόγω της εισβολής του Ισραήλ στην Γάζα. Το μεταφέρω ολόκληρο εδώ μαζί με τα λινκ που υπάρχουν στο άρθρο. Οι υπογραμμίσεις με έντονα γράμματα είναι δικές μου.

Διχάζουν οι μαζικές διαμαρτυρίες των φοιτητών και οι καταλήψεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που αφυπνίζουν την ήσυχη συνείδηση των δυτικών κοινωνιών ενόσω αυτές εξακολουθούν να «υπνοβατούν» σε έναν κόσμο χαοτικής ανασφάλειας και συστηματικής περιφρόνησης προς την ανθρώπινη ζωή. Αντισημιτισμός και ισλαμοφοβία αναμετρώνται με άλλες μανιχαϊστικές προκαταλήψεις και μισαλλόδοξες στάσεις, επιχειρώντας να χωρέσουν τις φοιτητικές αντιδράσεις στις δικές τους φανατικές και βολικές αναλύσεις. Αλλά τι είναι στ’ αλήθεια αυτό το κύμα καταλήψεων στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια; Είναι ένας αναχρονισμός που παραπέμπει στον Μάη του ’68, όπως πολλοί υπαινίσσονται; Είναι ένα ακόμη σύμπτωμα των πολιτιστικών πολέμων που μαίνονται στη σύγχρονη Αμερική;
Αποτελεί αναμφίβολα ειρωνεία της ιστορίας ότι η κατάληψη ως μέσο πολιτικής διαμαρτυρίας εμφανίζεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια που προβάλλονται ως πρότυπο για τα ελληνικά – και όχι μόνο – χάρη στις θέσεις τους στις διεθνείς κατατάξεις αλλά και λόγω της ακαδημαϊκής τους εικόνας. Άραγε εκεί οι καταλήψεις των φοιτητών είναι αποδεκτές, ενώ στην Ελλάδα θεωρούνται ότι εκφράζουν κάποιον αριστερίστικο αρχαϊσμό, μια ελληνική ιδιορρυθμία των δημόσιων πανεπιστημίων που δεν έχει θέση στην «πολιτισμένη» Δύση; Γιατί εκεί η πρύτανις που κάλεσε την αστυνομία επικρίνεται ως άτολμη και ανάξια για τη θέση της ενώ στην Ελλάδα θα κατηγορούνταν ακριβώς για τα ίδια αν δεν καλούσε την αστυνομία;
Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα. Δεν είναι αποδεκτή και ανεκτή κάθε μορφής κατάληψη πανεπιστημιακών ή άλλων δημόσιων χώρων, όπως δεν είναι και εξαρχής καταδικαστέα οιαδήποτε κατάληψη ως μορφή διαμαρτυρίας. Υπάρχει κατά περίπτωση μια λεπτή κόκκινη γραμμή που ορίζεται από το κατά πόσο μια διαμαρτυρία είναι ειρηνική, τι λόγο διατυπώνει και σε ποιον βαθμό δεν αφαιρεί από άλλους την ελευθερία του λόγου. Η κατάληψη έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο των κοινωνικών κινημάτων και ειδικότερα του φοιτητικού κινήματος εδώ και δεκαετίες.
Στην Ελλάδα καθιερώθηκε με την κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973, γεγονός που αυτομάτως της προσέδωσε θετικό πρόσημο και την ταύτισε στη συλλογική μνήμη με τον ηρωισμό. Από τη σύνδεση της κατάληψης με τον αντιδικτατορικό αγώνα έχει προκύψει και η αντοχή της στο πλαίσιο των δράσεων διαμαρτυρίας παρά τη συνεχιζόμενη απαξίωσή της ως λειψάνου της Μεταπολίτευσης. Πράγματι, η ιστορική εμπειρία και η ιδιαίτερη ακαδημαϊκή κουλτούρα σε συγκεκριμένες χώρες και πανεπιστημιακά ιδρύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση της χρήσης συγκεκριμένων μορφών διαμαρτυρίας, εν προκειμένω της κατάληψης. Υπο-κουλτούρες ακτιβισμού επιβιώνουν στα πανεπιστήμια μέσω ποικίλων οργανωτικών δομών, πολιτιστικών δράσεων και της συνεχιζόμενης διαγενεακής διάδρασης ανάμεσα σε διδάσκοντες και φοιτητές. Ερευνητές των κοινωνικών κινημάτων έχουν επισημάνει ότι δράσεις διαμαρτυρίας εμφανίζονται μάλλον σε ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια, γεγονός που το ερμηνεύουν βάσει του κοινωνικού προφίλ των διδασκόντων και των φοιτητών που προσελκύουν, των οικονομικών πόρων, διαθέσιμων προς κινητοποίηση, της σύνδεσης με κυβερνητικές πολιτικές κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμια από τη στιγμή της ίδρυσής τους στη μεσαιωνική Ευρώπη ανέλαβαν κοινωνικούς και πολιτικούς ρόλους ευρύτερους από εκείνους μιας εκπαιδευτικής βαθμίδας. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μια μεταλυκειακή βαθμίδα που εφοδιάζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με «δεξιότητες», ένα είδος Ι.Ε.Κ. που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και πιστοποιήσεις γνώσεων. Αυτό που διαφοροποιεί το Πανεπιστήμιο από άλλες μορφές και βαθμίδες εκπαίδευσης είναι η λειτουργία του ως χώρου ελευθερίας της γνώμης, κριτικής σκέψης και διακίνησης ιδεών. Στη λειτουργία του αυτή έγκειται η δυνάμει ανατρεπτική του ισχύς, ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει για αυταρχικά καθεστώτα, η επαναστατική του ορμή. Στη νεότητα των πανεπιστημίων εναπόκειται εξάλλου η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, η (ουτοπική;) προσδοκία ότι ο κόσμος μας μπορεί να αποβάλει το αποτρόπαιο, σκοτεινό του πρόσωπο.
Υπό την έννοια αυτή, οι μαζικές διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια (πλέον και σε ευρωπαϊκά) αποτελούν ιστορική συνέχεια προηγούμενων ακτιβιστικών δράσεων προσαρμοσμένων στα σύγχρονα συμφραζόμενα και ανταποκρίνονται πλήρως στη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του πανεπιστημιακού θεσμού διαχρονικά. Σχόλια καθηγητών ότι είναι υπερήφανοι για τους φοιτητές τους δεν υποκρύπτουν μόνο τη νοσταλγία της δικής τους νεότητας αλλά και την ικανοποίηση ότι αυτή η γενιά που λοιδορείται για α-πολιτίκ στάσεις, καταναλωτισμό και τικ-τοκ κουλτούρα έχει το σθένος και την υπευθυνότητα να υψώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει με κριτήρια που υπερβαίνουν την καθημερινότητά της και τα στενά της συμφέροντα.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 


Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ ΓΙΑ ΤΑ SMARTPHONE !



Στο ποστ μου ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ; έχω γράψει σε συντομία όλα όσα έχει ζήσει η δική μου γενιά, που γεννήθηκε όταν το τηλέφωνο ήταν είδος πολυτελείας για τα περισσότερα σπίτια, καταλήγοντας στην σημερινή πραγματικότητα που και οι πάμπτωχοι διαθέτουν από ένα έξυπνο τηλέφωνο, αυτό που στο χωριό μου αποκαλούμε smartphone!
Διαβάζοντας το παραπάνω ποστ μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα περίπτερα , όσα δεν έχουν ήδη κλείσει, δεν αποτελούν πλέον το τόπο που πήγαιναν συχνά, ιδίως οι νέοι για να μιλήσουν με το έτερον τους ήμισυ  στο τηλέφωνο, δεν υπάρχουν ούτε τηλεφωνικοί θάλαμοι ή δημόσια τηλέφωνα με το ευδιάκριτο προστατευτικό τους κάλυμμα. 


Όσοι είχαν τηλεφωνητές στα σπίτια τους οι περισσότεροι, όπως εγώ, τους έχουν αποθηκεύσει σε κάποιο κουτί, απλά γιατί λυπούνται να τους πετάξουν.
Πάνω από αυτό το κουτί είναι αποθηκευμένο και το φαξ, που η χρησιμότητα του αντικαταστάθηκε με τα e-mail.
Τα τηλεφωνικά κέρματα και οι τηλεκάρτες αποτελούν πλέον συλλεκτικά είδη, σίγουρα δε οι περισσότεροι, από όσους είχαν,  δεν θυμούνται πλέον που έχουν  πετάξει τα μπίπερ τους.
Το έξυπνο τηλέφωνο τα έχει αντικαταστήσει όλα αυτά και όχι μόνο.
Χάρις σε αυτό δεν χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας, ένα σωρό πράγματα που κουβαλούσαμε στο παρελθόν πολλές φορές.
Ακόμα θυμάμαι την χαρά που είχα όταν μου χάρισαν την πρώτη φωτογραφική μου μηχανή που έπαιρνε ένα καρούλι των 8 φωτογραφιών. Με τα χρόνια αυτή αντικαταστάθηκε από αυτές που έπαιρναν κασέτα με φωτογραφίες και μετά από άλλη που έπαιρνε φιλμ των 36 φωτογραφιών.
Μερικοί που βαριόντουσαν την διαδικασία να πάνε για εμφάνιση τα φιλμ και να τα πάρουν μετά από μέρες, προτιμούσαν να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη τους και να πάρουν μια μηχανή polaroid που εμφάνιζε αμέσως την φωτογραφία που πήραν.
Ταυτόχρονα έγιναν δημοφιλείς οι κινηματογραφικές μηχανές που έπαιρναν φιλμάκια των 3 λεπτών αλλά αυτά χρειαζόντουσαν  να τα στείλεις ταχυδρομικά για εμφάνιση στο εξωτερικό. Βέβαια για να τα δεις ήταν απαραίτητη η αγορά μηχανής προβολής.
Αφού τα είχες πάρει όλα αυτά ήρθαν οι πρώτες πολύ ογκώδεις βιντεοκάμερες, που γρήγορα εξελίχτηκαν σε μικρότερες που έπαιρναν μικρές κασέτες. Πριν όμως να χαρείς ότι έχεις προμηθευτεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, κυκλοφόρησαν οι βιντεοκάμερες που έγραφαν σε μικρούς δίσκους DVD.
 Αλλά όπως λέει και ο λαός Κυριακή κοντή γιορτή.
Πριν να προλάβεις να χαρείς το καινούργιο σου απόκτημα κυκλοφόρησαν οι κάμερες με κάρτα μνήμης!  
Όλα τα παραπάνω τα νέα έξυπνα τηλέφωνα τα οδήγησαν στην αποθήκευση τους σε διάφορα ντουλάπια. Βέβαια τώρα οι περισσότεροι τραβάνε χιλιάδες φωτογραφίες, μιας και είναι τζάμπα, που τις περισσότερες τις βλέπουν μια ή δυο φορές και μετά τις ξεχνούν. Παλιότερα, που η κάθε φωτογραφία είχε κόστος, σκεφτόσουνα τι θα τραβήξεις και έτσι οι καλύτερες έμπαιναν σε άλμπουμ και είτε μόνος του κανείς είτε με την οικογένεια και τους φίλους, τις έβλεπες πολλές φορές μέσα στα χρόνια.
Ακριβώς το ίδιο είχε γίνει με τα 3λεπτα κινηματογραφικά φιλμάκια γιατί σκεπτόσουν το κόστος και τράβαγες όσα θεωρούσες σημαντικότερα.
Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που πήγα στην Αίγυπτο είχα τραβήξει 10 φιλμάκια των 3 λεπτών, τα είχα συγκολλήσει σε μία μπομπίνα διάρκειας ½ ώρας και την είχα δει πολλές φορές μόνος μου, αλλά και με τους φίλους μου. Την δεύτερη φορά που πήγα, κρατώντας βιντεοκάμερα, γύρισα με λήψεις 2 ½ ωρών και τελικά τις είδα μόνος μια μόνο φορά.
Και αυτό γιατί με τις βιντεοκάμερες, που η τιμή  μιας κασέτας, με πολύ μεγαλύτερο χρόνο εγγραφής ήταν πολύ χαμηλότερη, δεν σκεπτόσουν το κόστος, έπαιρνες βίντεο ατελείωτες ώρες και τελικά κατέληγε αρκετές  φορές να μην το ξαναδείς.
Την 10ετία του 60 είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής η συνήθεια να έχει κάποιος οπουδήποτε την τελευταία λέξη της τότε τεχνολογίας, ένα τρανζίστορ και να ακούει με αυτό τα διάφορα ραδιοφωνικά προγράμματα.
Την 10ετια του 80 κανείς δεν κράταγε τρανζίστορ αλλά άκουγε την μουσική που του άρεσε με την νέα επαναστατική συσκευή που είχε κυκλοφορήσει, το Walkman!
Την δεκαετία του 60 όλοι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου όταν χρειαζόταν να γίνει κάποιος υπολογισμός έβγαζαν περήφανοι από την τσέπη τους ένα πλαστικό εργαλείο, τον κανόνα ,με τον οποίο τους έκαναν.
Τις επόμενες δεκαετίες οι υπολογισμοί  γινόντουσαν πολύ πιο  εύκολα με μικρά φορητά κομπιουτεράκια και θυμάμαι να έχω ένα τέτοιο λεπτό και σε μέγεθος κάρτας στο πορτοφόλι μου, που λειτουργούσε μάλιστα με το φως.
Μερικοί κουβαλούσαν στις τσέπες τους, ή οι γυναίκες στις τσάντες τους και ένα φακό, για να μπορούν να βλέπουν  ότι θέλουν στο σκοτάδι.
Σύνηθες δε ήταν να κουβαλάει κανείς μαζί του κάποιο μικρό σημειωματάριο με τα τηλέφωνα των δικών του και κάποιο στυλό για να μπορέσει να γράψει ότι ήθελε να θυμηθεί.
Υπήρχαν δε περιπτώσεις που ήταν αναγκαίο να κουβαλάει κανείς μαζί του και μια πυξίδα αν βρισκόταν κάπου στην ύπαιθρο που δεν γνώριζε το μέρος και φοβόταν μήπως  χαθεί.
Τέλος οι υπολογιστές τις πρόσφατες δεκαετίες έχουν φέρει μια τεράστια αλλαγή στην ζωή μας και μια από αυτές είναι η ενσωμάτωση τους στα έξυπνα τηλέφωνα.
 

Όλα τα παραπάνω, κάμερες για φωτογραφίες και βίντεο, συσκευές για μουσική, κομπιουτεράκια, φακούς, σημειωματάρια, ξυπνητήρια, στυλό και πυξίδες  και ακόμα πολλά χρήσιμα άλλα και άχρηστα, υπάρχουν σε αυτή την  μικρή συσκευή που όπου και να είσαι ακούς ότι θέλεις, μιλάς με όποιον θέλεις, βρίσκεις, βλέπεις  και αποθηκεύεις αλλά και μπορείς να  στείλεις οπουδήποτε ότι σε ενδιαφέρει ή χρειάζεται να σταλεί σε ελάχιστο χρόνο.
Στο άμεσο μέλλον ίσως και να μας φτιάχνουν και τον καφέ μας όπως ακριβώς τον θέλουμε!
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 
 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ;




 Σκεφτόμουνα ότι οι νέοι της σημερινής εποχής δεν έχουν κατανοήσει το πόσο η τεχνολογία έχει διευκολύνει την ζωή τους σε απίθανο βαθμό. Μιλάνε όποια στιγμή θέλουν, απ΄ όπου θέλουν,  με όποιον θέλουν σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκεται.
Προσωπικά μπορεί να γεννήθηκα σε σπίτι που είχε τηλέφωνο, λόγω του επαγγέλματος των γονιών μου. Ήταν δε χαρακτηριστικό ότι η μητέρα μου, που το πατρικό της επώνυμο που χρησιμοποιούσε επαγγελματικά  μαζί με του πατέρα μου άρχιζε από Αγ, για χρόνια ήταν το πρώτο όνομα στον τηλεφωνικό κατάλογο της Αθήνας.
Στις ασπρόμαυρες ταινίες  που παίζει συχνά η τηλεόραση βλέπουμε τον περιπτερά με πάντα σε ευδιάκριτη θέση την ταμπέλα ΤΗΛΕΦΩΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΌΝ, ή ΕΔΩ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ  να ειδοποιεί συχνά κάποιο ή κάποια από την γειτονιά ότι την ζητούν στο τηλέφωνο, ή να σχηματίζουν μια μικρή ουρά όσοι ήθελαν να τηλεφωνήσουν λέγοντας αγανακτισμένοι  στους πολυλογούντες: τελειώνετε έχουμε και εμείς σειρά!
Για να μην παίρνουν δε οι πελάτες τηλέφωνα εκτός Αθηνών των οποίων ο αριθμός άρχιζε από 0 και οι μονάδες έτρεχαν, στο 0 υπήρχε λουκετάκι!
Σε μερικά όμως κάπως κυριλέ  ζαχαροπλαστεία, όπως στου ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ στην Συγγρού,  δεν είχε το τηλέφωνο λουκετάκι και μια θρασύτατη γκόμενα ενός φίλου μας που ήταν στην Θεσσαλονίκη, του τηλεφώναγε από αυτό που ήταν δίπλα στο ταμείο και αφού μάθαινε τα νέα του, του έλεγε με νάζι, για να την ακούει η ταμίας ,να μην αργήσει να έρθει γιατί τον περιμένουμε!

Για να μην κατακλέβουν οι διάφοροι απατεώνες τους περιπτεράδες που είχαν τηλέφωνο βγήκαν τα κόκκινα τηλέφωνα που λειτουργούσαν με κέρματα.
Εάν ήθελες να πάρεις υπεραστικό τηλέφωνο έπρεπε να πας στον ΟΤΕ να πεις τον αριθμό και σε στέλνανε σε μια  καμπίνα πληρώνοντας μετά την αξία του τηλεφωνήματος.


Για τηλεφωνήματα εντός Αθηνών υπήρχαν θάλαμοι του ΟΤΕ που έπρεπε να έχεις όμως το ειδικό τηλεφωνικό κέρμα για να τηλεφωνήσεις.
Και σε αυτά όμως διάφοροι επιτήδειοι είχαν μια μακριά λεπτή λάμα που την έχωναν στην σχισμή για το κέρμα και ελευθέρωνε έτσι την γραμμή.
Η εξέλιξη αυτού του θαλάμου ήταν τα καρτοκινητά τηλέφωνα με την προπληρωμένη κάρτα.


Η εξέλιξη δε στις συσκευές ήταν ότι καταργήθηκε ο κυκλικός δακτύλιος που περιστρέφονταν με πληκτρολόγιο με τα νούμερα.
Το να αποκτήσεις δε τηλέφωνο όπου ήθελες, δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση.
Όταν απέκτησα ένα δωμάτιο για εξοχικό σε μια παραλία της Αττικής, μου ήταν απαραίτητο για επαγγελματικούς λόγους να έχω και σε αυτό τηλέφωνο.
Όμως επειδή είχα είδη τηλέφωνο στο σπίτι μου για να αποκτήσω δεύτερη γραμμή θα έπρεπε να περιμένω αρκετούς μήνες.
Έτσι με κρύα καρδιά αναγκάστηκα για πρώτη και τελευταία φορά στην ζωή μου να καταφύγω σε ρουσφέτι. Αυτό ήταν συγγενικό μου πρόσωπο που ήταν σε σημαντική κομματική θέση στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι το πρόβλημα πάραυτα διευθετήθηκε, όπως δυστυχώς γίνεται συχνά στην Ελλάδα και τάχιστα περιχαρής διάλεξα από τις 3 ελεύθερες γραμμές που υπήρχαν αυτήν με τον πιο ευκολομνημόνευτο αριθμό.



Μια σημαντική εξέλιξη απετέλεσαν τα μπίπερ με την ανάπτυξη των αντίστοιχων κέντρων ειδοποίησης.  Όταν έλλειπες από το σπίτι σου οι κλήσεις εκτρέπονταν σε ένα τηλεφωνικό κέντρο και από αυτό ερχόταν το σήμα στον  μπίπερ  που σε ειδοποιούσε ότι σε ζητάνε στο τηλέφωνο.
Επανάσταση στις επικοινωνίες απετέλεσαν οι τηλεφωνητές που απαντούσαν όταν έλειπες από το σπίτι και μπορούσαν να ηχογραφήσουν ένα σύντομο μήνυμα.
Ακόμα θυμάμαι την χαρά που είχα όταν αγόρασα τον ποιο εξελιγμένο τηλεφωνητή που υπήρχε τότε, με τον οποίο χάρις στον ειδικό βομβητή που είχα μαζί μου μπορούσα αφ΄ενός να ακούσω από άλλο τηλέφωνο τα μηνύματα που υπήρχαν αλλά και να αλλάξω το δικό μου μήνυμα! 


Μια άλλη επανάσταση ήταν το φαξ καθώς μπορούσες να λάβεις ή να στείλεις σελίδες κειμένου μέσω τηλεφωνικής γραμμής.
Και μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, σε ένα άβολο μέγεθος σχεδόν σαν ένα μικρό τούβλο και μία κεραία. Γρήγορα όμως άρχισαν να μικραίνουνε σε μέγεθος, και σύντομα  να μην έχουν κεραία. 


Με υπερηφάνεια οι ευτυχείς κάτοχοι τους έλεγαν ένα όνομα και το τηλέφωνο χάρις στην φωνητική κλήση έπαιρνε τον αριθμό ενώ  οι άνδρες μετέφεραν το καινούργιο απόκτημα τους σε ειδικές θήκες στην ζώνη τους.
Όταν οι  αρχικοί  συνδρομητές κινητών τηλεφώνων το 1993 ήταν 1000 η πρόβλεψη ήταν σε 10 χρόνια να φτάσουν τις 200.000. Μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 είχαν ξεπεράσει τα 11.000.000!
Έτσι τηλεφωνητές, φαξ, μπίπερ, τηλεφωνικοί θάλαμοι, τηλεφωνικές κάρτες, ακόμα και το τηλεφώνημα στον ΟΤΕ για την ώρα μπήκαν ταχύτατα σε αχρηστία.
Μέσα στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα επήλθε η ριζική αλλαγή στην ζωή  μας με την έλευση των smartphones που σήμερα αποτελούν πια απόλυτη αναγκαιότητα στην καθημερινότητα μας.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ



Φέτος έτυχε και δύο σημαντικές γιορτές συνέπεσαν την ίδια μέρα!
Η πρώτη είναι το Πάσχα, η σημαντικότερη γιορτή για τους Έλληνες, που κάθε χρόνο μπορούν να τιμήσουν με θρησκευτική προσήλωση την χοληστερίνη αγνοώντας τις απαγορεύσεις των γιατρών για αποφυγή των εις ακι νοστιμιών. Μερικοί βέβαια καταλήγουν στα νοσοκομεία είτε με γαστρικό φόρτο είτε με εμφράγματα μερικά από τα οποία, όπως πριν αρκετά χρόνια  γνωστού μου,  αποβαίνουν μοιραία και τους στέλνουν να συναντήσουν τους ατυχείς εκείνους που όχι μόνο αρνάκι αλλά ούτε μαγειρίτσα πρόλαβαν να φάνε, γιατί κάποια φωτοβολίδα ή κάποιο βεγγαλικό την ώρα της Αναστάσεως τους έστειλε να δουν από που αναστήθηκε ο Χριστός!


Οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν αυτές τις μέρες της αργίας να διαβάσουν κάποια από τα σχετικά κείμενα που έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν τις μέρες του Πάσχα και σχετικά με αυτό.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΕΟΣΕΒΟΥΜΕΝΟΥ ΑΜΝΟΥ
ΕΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΚΗΡΥΓΜΑ 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ!
ΜΕΡΙΚΑ ΔΥΣΠΕΠΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΦΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΝΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΠΩΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ
H ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΓΙΟ» ΦΩΣ
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ενδιαφέρον έχουν επίσης και μερικές εικόνες από Πάσχα στο Μεξικό-Γουατεμάλα που είχα την τύχη να ζήσω.
ΜΕΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Ένα ταξίδι ζωής.

Η δεύτερη σημαντική επέτειος την ίδια μέρα με το Πάσχα αφορά το παρόν μπλογκ.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας σαν σήμερα το μπλογκ μου ενηλικιώνεται γιατί γίνεται αισίως 18 ετών!
Τα 18 θεωρούνται ότι είναι ένας υπερτέλειος αριθμός και επειδή είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, απλά υπερτέλειοι είναι οι αριθμοί που το άθροισμα των διαιρετών του (1,2,3,6,9), πλην του εαυτού του, είναι μεγαλύτερο από τον ίδιο.
Με μετριοφροσύνη θα χαρακτήριζα βέβαια το μπλογκ μου ως υπερτέλειο, αλλά ταυτόχρονα και υπέργηρο, μιας και έχει επιβιώσει τόσα χρόνια  όταν η πλειονότητα των μπλόγκ την εποχή που ξεκίνησε έχουν από χρόνια εξαφανιστεί. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι θυμίζει δεινόσαυρο που διέφυγε από το Τζουράσικ Παρκ!


 Όπως γράφω στο ποστ μου Η ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚ αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές αυτού του αιώνα και  ήδη παρά την ύπαρξη πλέον διεθνώς εκατομμυρίων ιστοτόπων  είναι εμφανές σήμερα ότι, μετά την εκρηκτική τους αύξηση τα 10 πρώτα χρόνια ζωής τους, μέσα σε λίγα χρόνια μειώθηκε  παγκοσμίως το ενδιαφέρον γι΄αυτά λόγω της μετατόπισης του ενδιαφέροντος του κοινού στο facebook.
Όπως γράφω επίσης στο ποστ μου ΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ; στην Χρυσή εποχή των μπλογκ κυκλοφόρησαν και βιβλία με κείμενα που είχαν δημοσιευθεί σε μπλογκ.
 Έτσι μερικοί αναγνώστες μου έχουν προτείνει κατά καιρούς να εκδώσω σε βιβλίο μερικά κείμενα μου. Δεν πρόκειται βέβαια να το κάνω γιατί η έκδοση ενός βιβλίου, από μη αναγνωρισμένο και γνωστό συγγραφέα, καταλήγει να την πληρώσεις τελικά από την τσέπη σου, λόγω του χαμηλού αριθμού των βιβλίων που πουλιούνται.
Εάν διαβάσει κανείς εδώ  θα δει ότι σε πρόσφατη «οικογενειακή» εκδήλωση μεγάλου εκδοτικού οίκου, ένα από τα πεζογραφικά βιβλία της πρόσφατης σοδειάς που είχε φτάσει αισίως τις 4.000 αντίτυπα, χαρακτηρίστηκε από τους ιθύνοντες ως «best seller».
Αντίθετα, μπορεί να δει κανείς παρακάτω, ότι  τα  56 ποστ μου που έχουν διαβαστεί από περισσότερους από 5000 μέχρι 37500 αναγνώστες, ενώ από τα υπόλοιπα πάρα πολλά  έχουν διαβαστεί από 1000 και περισσότερους αναγνώστες.
Βέβαια καταλαβαίνω ότι αν επρόκειτο να πληρώσουν για να τα διαβάσουν, ο αριθμός αυτών που θα πλήρωναν θα ήταν σαφώς μικρότερος. Η διαφορά όμως είναι ότι ένα βιβλίο το διάβασες σήμερα και σε ένα χρόνο συνήθως το έχεις ξεχάσει. Τα κείμενα όμως του μπλογκ παραμένουν 17 τώρα χρόνια δημοσιευμένα και έτσι πολλά διαβάζονται αρκετά χρόνια μετά από τότε που δημοσιεύτηκαν. Αυτή την χρονιά 3 κείμενα γραμμένα το 2017 και το 2020 μπήκαν στην λίστα άνω των 5000 αναγνώσεων.


Τώρα μερικά στατιστικά.
Τα στοιχεία ξεκινούν  από τον Σεπτέμβριο 2009, που υφίσταται το atheofobos 2, όταν αντικατέστησε το atheofobos, που είχε ξεκινήσει σαν σήμερα το 2006. Μεταφέρθηκε μεν ολόκληρο το atheofobos    στο atheofobos 2, αλλά έχουν χαθεί τα στατιστικά στοιχεία των 400 αρχικών ποστ μεταξύ 2006 και 2009.  
Στα 17 αυτά χρόνια έχουν γίνει 1806 αναρτήσεις, συνήθως κάθε 4 μέρες, και υπάρχουν σε αυτές 13.442 σχόλια.
Ο αριθμός των επισκέψεων απευθείας στο μπλογκ μειώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν ξέρω βέβαια πως καταμετρώνται όσοι το διαβάζουν μπαίνοντας σε αυτό από το Facebook.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι από το 2009 υπάρχουν στο μπλογκ  296 ακόλουθοι,
ενώ στα πολύ λιγότερα χρόνια που το μπλογκ δημοσιεύεται στο  Facebook (από τις 13-6-2017) με 671 αναρτήσεις να ανήκουν σε αυτό το διάστημα, υπάρχουν 629 ακόλουθοι .
Ενδεικτικά λοιπόν  από  το ShinyStat έχουν καταγραφεί 1,309,444  επισκέψεις από τις 15-9- 2009, 18512 περισσότερες από πέρσι, που μας δίνουν ένα ΜΟ 51  επισκέψεων καθημερινά.
Αντίθετα από τον Μάιο 2009 , που ο Βlogger άρχισε να μας δίνει και τις στατιστικές επισκεψιμότητας στις αναρτήσεις, έχουν γίνει 2.566.388  αναγνώσεις στις 1806 αναρτήσεις από την αρχή του μπλογκ, 111.935  περισσότερες από πέρσι, που μας δίνουν ένα ΜΟ  306  επισκέψεων καθημερινά.
Από πέρσι, για να μην είναι πολύ εκτενής η λίστα με τα πιο δημοφιλή ποστ, έβαλα αυτά που έχουν πάνω από 5000 αναγνώσεις.(φέτος προστέθηκαν ακόμα 3)
 Η νεότερη από αυτές είναι του 2017 και  ανήλθε κατευθείαν στο Νο 44.
Ο δεύτερος αριθμός σε παρένθεση στην αρίθμηση είναι η περσινή θέση του ποστ.  Κόκκινος είναι ο αριθμός των προβολών του ποστ μέχρι σήμερα και ο προηγούμενος στην αρίθμηση σε παρένθεση, είναι ο αντίστοιχος περσινός  αριθμός. Όπου είναι ένας αριθμός σημαίνει πως το συγκεκριμένο ποστ ήταν στην ίδια θέση και πέρσι 
 
1-ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΟΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ SEX: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ- ΝΕΚΤΑΡΙΑ 29-8-2006         37496  37690
 
2-ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ   2-1-2008         31663  31846
 
3-ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΚΠΛΗΞΗ. Α΄ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 14-5-2011        28257  28327
 
4-ΠΑΛΙΕΣ, ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ    5-12-2014            23501  23987
  
5-(6)-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΡΝΟ; 25-10-2008           22515     22621
 
6-(5)-ΕΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΚΗΡΥΓΜΑ  19-4-2014      22833  23205
  
7-(8)--ΤΟ ΟΖΟΝ ΤΟΥ ΦΙΚΙΩΡΗ 25-8-2011  18902  19412 19657
 
8-(9)-ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ O BELLA CIAO ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 12-3-2014  19016 19158
 
9-(7)-ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ 12-3-2009   19137  19376
 
10-ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ 5-1-2010      18568 18880
 
11-ΠΩΣ ΤΑ "ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΌΝΙΑ" ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ. 16-11-14           15570  16814
 
12-(13 ΤΑ ΑΝΑΠΑΨOΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΟΛΑΣ  15-6-2018   14245  16462
 
13-(12)-Δ΄ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ, ΤΟ ΜΠΡΑΣΟΒ, Η ΣΙΝΑΪΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ   25-5-2011      15231    15268
 
14-(15)-ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ. 7-2-2013              13505  13784
15-(14)ΤΟ ΓΙΛΕΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ. 20-8-2011          13603   13707
   
16-ΜΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ   20-1-2011            11420  11730
 
17-ΙΚΑΡΙΑ ,ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ   17-8-2011                     10841  10942
 
18-Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ  18-4-2012              10484     10549
  
19-ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΕΡΟΣ Β’ 31-8-2006          10414  10500
  
20-ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ 20-11-2008            10248  10450
 
21-(23)-Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΧΡΩΜΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 15-12-2010      8515  8948  9351
 
22-(21)-ΙΙ- ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΚΟΛΑΝΟ  15-6-2009               8994 9066
 
23-(22) Α΄ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ  11-11-13   8942      9001
 
24-(25)-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΦΑΛΗΡΟ  28-6-2013      8747   8993
 
25-(24)-ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΖΕΛΙΝΗ 30-8 -2010      8842    8912
 
26-(29)-ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ 20-2-2017    8037  8539
 
27-(26)-Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΡΑΝΤΑΪΝ   11-6-2009      8460     8498
  
28-(27)-ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΡΓΑΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ  25-11-2007    8353  8422
 
29-(28)-ΠΕΟΥΣ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ 26-1-2009           8273   8408
  
30-(31)-Β΄ ΤΟ ΠΕΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΥΠΤΙΚΗ 30-1-2009                 7454     7625
31-(30) ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΟΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ SEX ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ-ΑΓΑΠΗ    5-9-2006            7458   7511
  
32-(31) ΟΤΑΝ Η ΑΠΛΥΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΥΓΕΙΑ!   28-4-2015                    6832     7119
 
33-(34)-ΜΠONOΜΠO ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΕΞ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!  8 -4-2015        6653   6855
 
34-(33) -ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ 10-10- 2012          6742      6799
   
35-ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ    3-6-2010   6613    6637
 
36-(38)-ΤΕΣΤ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ 29-5-2007        6303    6550
 
37-(36)ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ «ΘΑΝΑΤΕΡΑ» ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ 19-1-2010               6360     6449
   
38-(37) Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ INVICTUS  9-2-2010     6347    6467
 
38-(39)Ισοψηφούν- Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ   13/3/2015            6237     6467
40-(44)-ΓΛΥΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΨΩΛΗΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ   9-1-14    6121     6346
 
41-(40) ΟΤΑΝ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ! 26-6-2012                6122     6201
 
42-(41) ΑΘΗΝΑ- 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974-ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟ 20-7-2008      6005     6054
 
43-(42) ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ 26-6-2011  5934 6040
 
44-Γιατί η ΑΚΡΟΠΟΛΗ των Αθηνών ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στα 7 Θαύματα του Κόσμου ; ; ; 17-3-2017  ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ   5988
 
45-(43)-ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ , ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ. 1-1-2014   5914    5979
 
46-(45) ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ MASTER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ!  26-2-13            5740     5891
47-(46)  ΤΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...           31-8-2012        5675     5698
     
48-(47) ΠΑΡΘΕΝΟ ΘΕΛΕΤΕ; ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ! 17-6-2008        5549    5607
 
49-Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ 17-1-2017 ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ   5568
 
50-Ο ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ  9-7-2020   ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ  5566
 
51-(48)Ο ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΑ 17 -12- 2014     5269   5365
 
52-(49)-ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ;  1-11-2014   5205  5364
 
53-(50)-Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ  6-3-2011            5155    5307
 
54-(51)-Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ 26-6-2018   5130     5160
 
55-(52)-ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΑ 8-3-2009     5074    5117
 
56-(53)-ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ 9-1-2010  5029     5111
 

                                                                  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.