Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ




Στις 18 Ιουλίου 1947 το πλοίο Έξοδος , με 4515 επιζώντες του ολοκαυτώματος που πήγαιναν να εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη, τότε υπό Βρετανική κατοχή, δέχτηκε πριν να την προσεγγίσει, και ενώ βρισκόταν στα διεθνή ύδατα, επίθεση από το Βρετανικό ναυτικό που ήθελε να το εμποδίσει να φτάσει εκεί, με αποτέλεσμα 3 νεκρούς και πολλές δωδεκάδες τραυματίες.

Μια ολόκληρη όμως αυτοκρατορία δεν κατάφερε τελικά να σταματήσει την πορεία της ιστορίας με αποτέλεσμα την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Προχθές τα εγγόνια αυτών των επιζώντων με την πειρατική εισβολή που διέπραξαν στα ίδια νερά, δολοφονώντας και τραυματίζοντας άοπλους πολίτες, απέδειξαν πως δυστυχώς η ιστορία δεν διδάσκει τους ανθρώπους, και απλά όταν επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, θυμίζει μια κακοπαιγμένη τραγωδία στην οποία έχει γίνει αντιστροφή των ρόλων .

Έτσι και τώρα στο τέλος το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται να αποτρέψει αυτό που φοβάται ,το Παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί, μόνο που μέχρι τότε θα χυθεί άσκοπα και άλλο αίμα τόσο από τα θύματα όσο και από τους θύτες.

Την εποχή της 2ης Ιντιφάντα μου είχαν στείλει από το εξωτερικό ένα e-mail σε PowerPoint στο οποίο γίνεται σύγκριση της θηριωδίας των ναζιστών με την αντίστοιχη που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα.

Δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και γι΄ αυτό το μετάφρασα και σας το παραθέτω.











































25 σχόλια:

  1. Αθεόφοβε καλημέρα,

    στον ξένο τύπο είδα αρκετές φορές τον παραλληλισμό του "Έξοδος" με τον στολίσκο για την Γάζα. Υπάρχει ένα ακόμα κοινό στοιχείο που δεν αναφέρεις. Η Παλαιστίνη βρισκόταν τότε ακόμα υπό Βρετανική διοίκηση (τα περίφημα mandates της Κοινωνίας των Εθνών) και οι Βρετανοί είχανε κάνει ναυτικό αποκλεισμό προκειμένου να μην επιτρέψουν στους Εβραίους να μεταναστεύσουν μαζικά προς τα εκεί. Τότε είχανε κατηγορηθεί μάλιστα πως συνεχίζανε τη δουλειά των Ναζί (οι Βρετανοί). Το "Έξοδος" λοιπόν επίσης σκόπευε στο να σπάσει τον αποκλεισμό και να κερδίσει διεθνή συμπάθεια για τον σκοπό που ως τότε ήτανε λίγο-πολύ αδιάφορος στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως σωστά αναφέρεις η σπασμωδική αντίδραση των Βρετανών -επίσης σε ύδατα εκτός εθνικής δικαιοδοσίας- ήταν παρόμοια με των Ισραηλινών ίσως και ως προς τα αποτελέσματα.
    Δεν θα απέδιδα όμως το τελευταίο περιστατικό (όπως ούτε και το προηγούμενο) σε κάποιο δολοφονικό ένστικτο του Ισραήλ, αυτός ο ανθρωπομορφισμός δεν ταιριάζει στα κράτη. Άλλωστε γιατί να θέλανε οι Ισραηλινοί να χυθεί αίμα, ειδικά σε μια αποστολή με τόσο υψηλό δημόσιο προφιλ; νομίζω ξέρανε πολύ καλά τις επιπτώσεις. Τείνω πιο πολύ προς την ανικανότητα: δεν είχανε τη δυνατότητα να εμποδίσουνε ένα τόσο μεγάλο πλοίο -όσο το κεντρικό του στολίσκου- με τον παραδοσιακό τρόπο (δλδ να το πλευρίσει ένα πολεμικό) και δοκιμάσανε την τύχη τους με τους κομάντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. latecomer-
    Εχω γράψει ότι η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό βρετανική διοίκηση, άλλωστε και γι΄αυτό δεν ήθελαν να επιτρέψουν να τους αποβιβάσει εκεί το Εξοδος.
    Σαφώς και δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ ότι έκανε το έκανε από δολοφονικό ένστικτο.
    Αυτό που πιστεύω είναι ότι η επίθεση είχε διπλό στόχο.
    Αφ΄ενός, εκ των πραγμάτων πλέον, να ναυαγήσουν οι προσπάθειες και οι πιέσεις που δέχονται για συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, αφ΄ ετέρου δε να δωθεί ένα μάθημα σε όλους όσους μελλοντικά θα ήθελαν να σπάσουν τον αποκλεισμό.
    Πιστεύω δε ότι αδιαφόρησαν πλήρως για το αν θα προκληθούν θάνατοι γιατί τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι κομάντος με ξύλα θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν όπως οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις.
    Άλλωστε ήξεραν ότι όσο έχουν την στήριξη των ΗΠΑ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και έχουν χεσμένη την κοινή γνώμη ολόκληρου του υπόλοιπου κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου Αθεόφοβε, μερικές διαφορές, κατά την γνώμη μου (και συγγνώμη για τη "διατριβή"), μεταξύ της εποχής του " Έξοδος" και της σημερινής, που κάνουν το PowerPoint να είναι πλησιέστερο σε προπαγάνδα παρά σε σύγκριση ομοίων...

    Ο μοναδικός και καθαρός σκοπός των Γερμανών (οι οποίοι τελούν σήμερα υπό την κάλυψη του όρου "Ναζί" και του ότι "εκτελούσαν διαταγές") ήταν να εξοντώσουν του Εβραίους σε μια σειρά καθημερινής παραγωγής θανάτου, εργοστασιακής αποτελεσματικότητας, όπως είχαν δηλώσει εγγράφως στα πρακτικά της συνάντησης του Γουάνσηη το 1942. Όσο για τους Βρετανούς, όπως έχω ξαναπεί, το Μεσανατολικό και οι "Παλαιστίνιοι" ήταν το αποχαιρετιστήριο δώρο της Αυτοκρατορίας προς τον κόσμο, την ίδια εποχή που χώριζαν τους Ινδούς σε Ινδουιστές και Μουσουλμάνους.

    Ο μοναδικός και καθαρός σκοπός του κράτους του Ισραήλ (που από το 1948 τελεί υπό δεδηλωμένη απειλή εξοντώσεως από τους γείτονες του) είναι η άμυνα. Και όπως κάθε σπουδασμένος άνθρωπος ξέρει η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Θυμάσε το Έντεμπε; Ή μήπως πρέπει να περιμένουν να τους δολοφονήσουν όπως στο Μόναχο για να τους δώσει την άδεια ο κόσμος να αμυνθούν; Θα έκανε κρα η CIA ή ο ΜΙ5 να έφταναν στο νυχάκι της Μοσάντ. Και επειδή οι υπόλοιποι δεν έχουμε φτάσει ούτε κοντά καν στην διατήρηση παραδόσεων, στις σπουδές των παιδιών και στην οικονομική πειθαρχεία και επιτυχία τους, δεν είναι λόγος αυτός να παραβλέπουμε ένα απλό γεγονός:

    Το Ισραήλ καθόταν εκεί που ήταν μέχρι που του επιτέθηκαν όλοι μαζί. Αμύνθηκε και κέρδισε κατά κράτος, και με την νίκη του στον πόλεμο που έγινε εναντίων του πήρε τα Γκολάν, Δυτική Όχθη και Γκάζα. Οποιοσδήποτε άλλος λαός μετά από πόλεμο κρατούσε τις κτήσεις του με διεθνή συμφωνία μπατζανάκηδων. Το Ισραήλ δε του δόθηκε δικαίωμα κτήσεις παρά μόνο κατοχής που κάνει την αστυνόμευση πιο δύσκολη και την επανάσταση πιο εύκολη.

    Τι θα λέγαμε αν το συμβάν είχε γίνει εντός των υδάτων του διεθνώς νόμιμου αποκλεισμού; Τα πλοία είχαν δηλώσει προορισμό και προθέσεις πριν τα σταματήσουν. Το ότι τώρα βάφεται το συμβάν με άλλα χρώματα λόγω της γεωγραφικής θέσης του στρέφει τον προβολέα στην υποκρισία των "...ειρηνόφιλων". Όχι στην αποτελεσματική αυτοάμυνα του κράτους του Ισραήλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @thinks
    Νομίζω ότι ο κατακερματισμός μιας ιστορικής συνέχειας και η εποπτεία της από μια χρονική στιγμή και έπειτα δεν βοηθάει στο να δούμε όλη την εικόνα. Το κράτος του Ισραήλ (ελπίζω να είναι σαφής η αντίστιξη ως προς το λαό) γεννήθηκε, ανδρώθηκε και διατηρείται με μέσα επιβολής, καταστολής και καταπίεσης. Το αν γίνεται χρήση αυτών των μέσων για αμυντικούς ή επιθετικούς σκοπούς είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Ακόμη όμως και αν για την οικονομία της συζήτησης αποδεχθεί κανείς τυχόν αμυντικό χαρακτήρα της, αναπόδραστα θα πρέπει να απαιτήσει η άμυνα να στρέφεται εναντίον αυτού ή αυτών που εξαπέλυσαν αμέσως προηγούμενη και άδικη επίθεση και όχι κατά τυχαίων προσώπων και πολύ περισσότερο όχι τυφλά.
    Τέλος, η σύγκριση της θηρωδίας των Ναζί εις βάρος του εβραϊκού πληθυσμού με τις σημερινές πράξεις του κράτους του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων, μπορεί όντως να μην φαίνεται δίκαιη, θα περίμενε όμως κανείς - και εύλογα κατά τη γνώμη μου - ένας λαός που έχει βιώσει τέτοιες καταστάσεις να είναι πολύ λιγότερο ανεκτικός απέναντι τους και σίγουρα να μην επιτρέπει κάποιοι να διαπράττουν εξ ονόματος του ανάλογες ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ESCARINA
    Οπωσδήποτε συμφωνώ νε τις παρατηρήσεις σου, με έμφαση στην αντίστιξη κράτους/λαού, και, με την υπόθεση για την συζήτηση ότι οι πράξεις είναι πράγματι αμυντικές, η τυχόν διαφορά μας βρίσκεται στον ακριβή προσδιορισμό του σημείου στην εξέλιξη οποιουδήποτε συμβάντος μετά από το οποίο δικαιολογείται η άμυνα, έστω και με την μορφή επίθεσης. Οριοθέτηση υποκειμενική και πολλές φορές προσωπική. Πάντως, σχετικά με τις φωτογραφίες που είχε λάβει ο Αθεόφοβος, οι μαυρόασπρες αριστερά δείχνουν πολίτες που κατακρεουργήθηκαν στις πόλεις της χώρας τους απλά επειδή ανέπνεαν, και οι έγχρωμες φωτογραφίες δείχνουν δυστυχισμένους ανθρώπους χωρίς δικό τους ανεξάρτητο κράτος δίπλα στα συρματοπλέγματα γραμμών που αποφασίστηκαν από διεθνείς φορείς, και απλά δεν μπορούν να συγκριθούν, κατά την υποκειμενική μου πάντα γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποφεύγω να βλέπω φωτογραφίες του ειδους.
    Οτι, δεν μας διδάσκει η ιστορία, δεν...
    Αναρωτιέμαι αν ήταν έτσι ή έγιναν μετά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την θηριωδία.
    Κάποτε κάποτε μερικοί χρησιμοποιούν την λέξη Εβραίος, μεταφορικά... μήπως κάπου έχουν ένα δίκιο?
    Δεν θέλω να γίνομαι έτσι, αλλά με αναγκάζουν οι καταστάσεις.
    την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των συγκρινόμενων μερών.

    Απορώ που ο οικοδεσπότης δεν το είδε.....

    Στην πρώτη περίπτωση δεν είχαμε καν σύγκρουση, οι Γερμανοί ήταν πάνοπλοι οι δε Εβραίοι άμαχοι πολίτες...
    Στην δεύτερη έχουμε πόλεμο δλδ πάνοπλους Ισραιλινούς, αλλά από την άλλη πλευρά, και ένοπλους Παλαιστινίους από την άλλη.
    Εκτός και αν πιστεύει κάποιος την προπαγάνδα του ενός ή του άλλου.

    Ασφαλώς και υπάρχουν θάνατοι αμάχων , ωμότητες κλπ, αλλά αυτά συμβαίνουν σε όλους τους πολέμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με Glam, και να προσθέσω στην Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα πληροφοριακά, ότι στο εξωτερικό κάποτε κάποτε μερικοί χρησιμοποιούν την λέξη ΕΛΛΗΝΑΣ, μεταφορικά... μήπως κάπου έχουν κι εκείνοι ένα δίκιο? ή μήπως το να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε οποιαδήποτε εθνικότητα η γενεαλογία μεταφορικά είναι στυγνός ρατσισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Ισραήλ είτε το θέλουμε είτε όχι αποδεικνύεται καθημερινά
    ο προβοκάτορας του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

    http://www.schizas.com/site3/el/israil-o-provokatoras-toy-diethnoys-imperialismoy.html

    Από την ίδια τη σύστασή του είναι ένα πειρατικό κράτος, κατασκευασμένο από το διεθνές ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, με τη θηριώδη αρπαγή των παλαιστινιακών εδαφών.
    Από την αρχή, λοιπόν, αποτελεί τεχνητό κατασκεύασμα, με όλες τις συνακόλουθες λειτουργίες της κάθε μαφιόζικης, τρομοκρατικής κατασκευής: Η πλέον κεντρική είναι αυτή της τρομοκρατικής, πολεμικής προβοκάτσιας.
    Κάποτε είχα διαβάσει ότι οι στόχοι του Χίτλερ και των σιωνιστών ηγετών των Εβραίων στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ταυτίστηκαν, γιατί ο μεν Χίτλερ ήθελε να εκδιώξει τους Εβραίους από την Ευρώπη οι δε σιωνιστές ηγέτες τους, ήθελαν να ιδρύσουν το κράτος του Ισραήλ το οποίο φυσικά έπρεπε να επανδρωθεί από τους απανταχού Εβραίους που καμία όρεξη δεν θα είχαν να ξεβολευτούν και να αφήσουν τις φυσικές μέχρι τότε πατρίδες τους για να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας να φτιάξουν κράτος!
    Επίσης διάβασα ότι και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ήταν επίτηδες εξογκωμένο στον εξωπραγματικό αριθμό των 6.000.000 ενώ με επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, οι εξοντωθέντες Εβραίοι στα κρεμματόρια τα Γερμανικά δεν ξεπερνούσαν τις 600.000 όπως και οι νεκροί όλων των άλλων λαών περίπου. Όμως το Ολοκαύτωμα βόλευε για την εκταμίευση δισσεκατομμυρίων βοήθειας από την Αμερική, για να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ το οποίο και πράγματι ιδρύθηκε το 1948 αν δεν κάνω λάθος από Αμερικάνικα κεφάλαια!
    Μπορεί και να είναι ανακριβή αυτά που έμαθα, όμως για μένα δίνουν μια άλλη άποψη και επιβεβαιώνουν κάποια πράγματα που μας τα σερβίρουν ως τυχαία γεγονότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πωςδεν διδάσκει η ιστορία!
    Διδάσκει ότι τα κρατικά συμφέροντα μεταβάλλονται και δεν είναι ποτέ συνεχώς σταθερά ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O κυνισμός της Ιστορίας. Σωστός ο παραλληλισμός του πόστ.

    Βουτηγμένο στο σύνδρομο φοβίας και περικύκλωσης, το Ισραήλ έχει πλέον πανικοβληθεί. Ολα το απειλούν, όλα τα κατατρέχουν. Και πριν το αφανίσουν, το Ισραήλ αισθάνεται πως πρέπει να τους αφανίσει όλους προληπτικά. Θα ήταν έτσι πολύ βολικό να πέθαιναν όλοι οι παλαιστίνιοι της Γάζας, είτε απο βομβαρδισμούς, είτε απο αρρώστειες, είτε απο τη φτώχεια. Και να αφανιστούν όλοι οι εχθροί με μια σειρά πολέμων. Ο Λίβανος, η Χεζμπολά, οι Αραβες, ο Χαμάς, ο κόσμος όλος. Και ελπίζει απεγνωσμένα (και ανόητα), οτι η ιδιότυπη στρατιωτική συμμαχία που δημιούργησε με την Αμερική, (η εβραική ελίτ της οποίας επιθυμούσε να μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανικό στρατιωτικό προτεκτοράτο μέσα στον αραβικό κόσμο), θα συνεχίζει να το προστατεύει επ' άπειρον. Αλλά οι καιροί αλλάζουν, και το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει γεωπολιτικό βαρίδι. Ξανάγινε και αλλού. Με τον Σαντάμ στο κάποτε φιλοαμερικανικό Ιράκ. Προσωπικά, στον μικρό βαθμό που μπορώ ως άνθρωπος, αυτή την αλητεία συνεχώς θα την τονίζω. Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και το Κυπριακό ξεκίνησε επί Παπάγου με έμμεση ενθάρρυνση (δεν λέω πρωτοβουλία) των ΗΠΑ όταν οι ΗΠΑ μετά την επίθεση Ισραήλ, Αγγλίας και Γαλλίας κατά της Αιγύπτου για την εθνικοποίηση της διώρυγος του Σουεζ. Οι ΗΠΑ βρήκαν τότε αφορμή να διώξουν από τα πετρέλαια του Αραβικού Κόσμου την Αγγλία επ΄ ωφελεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Glam
    Την καταπίεση, τις αρρώστιες και την ασυδοσία υφίστανται ο άμαχος πληθυσμός. Και δεν είναι δικαιολογία η δήλωση ότι έτσι είναι οι πόλεμοι... Η ηθική νομιμοποίηση της εξόντωσης ανθρώπων με μια δήλωση ότι αυτό συμβαίνει σε όλους τους πολέμους είναι η κυνική αποδοχή ότι η - αναντικατάστατη - ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία στο σκάκι που παίζουν κάποιοι.

    @ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
    Μαζί με τα συμφέροντα βάλε και τις συμμαχίες που και τα μεν και οι δε ως εκ της φύσεως τους είναι εντελώς πρόσκαιρα και μεταβλητά. Όσοι ποντάρουν πάνω σε αυτά σε μονιμότερη βάση είναι καταδικασμένοι να κάνουν ολέθρια λάθη (αυτό ας το έχουμε και εμείς υπόψη μας, διότι η ιστορία δείχνει ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις μεταβολές στους συσχετισμούς δυνάμεων, πολύ δε περισσότερο αδυνατούμε να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας). Και όπως λέει και ο LOCUS PUBLICUS, κάποτε ο Σαντάμ ήταν γκανιάν και όλοι ξέρουμε που κατέληξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ειναι ίδιοι επειδή οι καιροί δεν ειναι ίδιοι. Οι προθέσεις και οι τακτικές όμως ομοιαζουν ανησυχητικά.....

    Ο φασισμός ειναι φασισμός. Το αν επιβαλλεται σκληρά ή ....μεσω μασαζ έχει να κάνει με 1000 άλλα πράγματα, κυρίως με το zeitgeist της εποχής αλλά και την δυνατότητα να μπορούν να γίνουν εκκαθαρίσεις εν κρυπτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έλειπα σε ένα μικρό ταξίδι και από ότι βλέπω η συζήτηση έχει ανάψει.
    Θα προσθέσω και εγώ δύο λόγια σε μερικά σχόλια.
    Αγαπητέ μου thinks νομίζω ότι η ESCARINA έγραψα την απάντηση που λίγο πολύ και εγώ θα σου έδινα. Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι ένα κράτος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται όπως ένας τρομοκράτης ακόμα και αν αντιμετωπίζει κίνδυνο από τρομοκράτες γιατί τότε δικαιώνει έμπρακτα την λογική των τρομοκρατών.
    Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν ισχύουν όταν μόνο μας συμφέρει. Η ενέργεια λοιπόν του Ισραήλ είναι καθαρή πειρατεία και βασίζεται στο ότι έχει τις πλάτες των ΗΠΑ που και αυτές γράφουν το διεθνές δίκαιο στα παλιά τους παπούτσια( εκτός από τους επιθετικούς πολέμους δε Γκουαντάναμο κτλ)

    Ζουζούνα-
    Οι Εβραίοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλους τους άλλους λαούς και άλλο πράγμα ο λαός από τις κυβερνήσεις τους.
    Θυμάμαι χαρακτηριστικά τι μου είπε μια ηλικιωμένη Εβραία κυρία το 1976, που είχε στο χέρι της τατουάζ με αριθμό από στρατόπεδο συγκέντρωσης, όταν της είχα πει ότι είναι απαράδεκτα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη :- Έφταιγαν οι Έλληνες για όσα έκανε η χούντα του Παπαδόπουλου;

    glam-
    Όσον αφορά το πλοίο οι ένοπλοι σκότωσαν άμαχους.
    Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους αφ΄ ενός μάχονται για να αποκτήσουν πατρίδα αφ΄ ετέρου η πλειονότητα των θυμάτων είναι από τον άμαχο πληθυσμό που υφίσταται ένα αποκλεισμό μέσα στη ίδια την πατρίδα του που έχει γίνει γκέτο και οι περισσότερες από τις παλαιές φωτογραφίες από ότι φαίνεται προέρχονται από το αντίστοιχο γκέτο της Βαρσοβίας οπότε και η σύγκριση που γίνεται είναι απολύτως θεμιτή.

    marianaonice-
    Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εκδιώξει τους Εβραίους από την Ευρώπη, ήθελε να τους εξοντώσει όλους, μαζί με τους τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους κτλ
    Ύστερα έχει καμιά σημασία αν εξοντώθηκαν στα κρεματόρια 600000 ή 6000000 ή 60000 ; Αριθμητικό είναι το πρόβλημα ή ηθικό;
    Από ποιό αριθμό και επάνω θεωρείται ολοκαύτωμα;

    ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Το Κυπριακό νομίζω το ξεκίνησε σε μια ομιλία του ο Παύλος και μάλλον χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει να του υπέβαλλαν την ιδέα η Αμερικάνοι.

    Locus Publicus-
    Αυτό πιστεύω και εγώ, αλλά όπως είδες ήταν πλήρως απογοητευτική η ηχηρή σιωπή του Ομπάμα που περίμενα ότι κάτι θα έλεγε αυτή την φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν έχω ακούσει ή διαβάσει ποτέ ότι το Κυπριακό ξεκίνησε ο Βασιλεύς Παύλος με ομιλία του και το ενεστερνίσθη εν συνεχεία ο Παπάγος.
    Το θεωρώ όμως άκρως απίθανο. Οι σχέσεις βασιλικής οικογενείας και Παπάγου ήταν απο περίεργες έως λιαν τεταμένες. Αντιθέτως οι σχέσεις της Ελληνικής Βασιλικής οικογενείας με την Αγγλική Βασιλική Οικογένεια ήσαν ιδιαιτέρως θερμές. Είναι ιστορικά γνωστό ότι όταν ο Παπάγος εδήλωσε την κάθοδό του στην πολιτική η Φρειδερίκη εζήτησε, εν υστερία ευρισκομένη, να συλληφθεί ο Παπάγος!!
    Εξ άλλου οι σχέσεις Παπάγου-Άγγλων και προσωπικώς Παπάγου-Ήντεν ήταν οι χείριστες δυνατές ήδη από την διάρκεια του πολέμου επειδή οι Άγγλοι είχαν ζητήσει να μάχεται ο Ελληνικός Στρατός σε οπισθοπορεία για να διαφύγει το Αγγλικό Εκσταρτευτικό Σώμα. Πράγμα που ο Παπάγος δεν εδέχθη. Επίσης ο Παπάγος συντασσόμενος με τον Μεταξά προσπάθησε να αποφύγει την, δήθεν, στρατιωτική ενίσχυση των Άγγλων η οποία έγινε με στρατεύματα κυρίως της Κοινοπολιτείας και είχε ως στόχο να προκαλέσει την Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος και έτσι την διασπορά και την φθορά του Γερμανικού στρατεύματος. Ήταν δόλωμα δηλ. που κατάπιαν οι Γερμανοί αμάσητο. Για τον λόγο αυτό ο Παπάγος δεν εχρησιμοποιήθη στον εμφύλιο όλο το διάστημα που η Αγγλία (μέχρι το 1947) είχε την "ευθύνη" της Ελλάδος.Και για τον λόγο αυτόν στην υποχώρηση της Ελληνικής Κυβερνήσεως στην Αίγυπτο δεν συμμετείχε και ο Παπάγος, αν και Αρχιστράτηγος..
    Άλλη απόδειξη είναι η μεταχείριση του Παπάγου από τους Αγγλοσπουδασμένους με υποτροφίες στην Αγγλία Έλληνες ιστορικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Και το Κυπριακό ξεκίνησε επί Παπάγου με έμμεση ενθάρρυνση (δεν λέω πρωτοβουλία) των ΗΠΑ όταν οι ΗΠΑ μετά την επίθεση Ισραήλ, Αγγλίας και Γαλλίας κατά της Αιγύπτου για την εθνικοποίηση της διώρυγος του Σουεζ.

    Δεν βρίσκομαι στην Αθήνα για να βρω που έχω διαβάσει για την ομιλία ή πιθανόν την σχετική νύξη του Παύλου για το Κυπριακό ερήμην της τότε κυβέρνησης .
    Πάντως το Κυπριακό είχε ξεκινήσει πολύ πριν την επίθεση στο Σουέζ (φθινόπωρο 1956)
    Στις 12/8/53 ο Μακάριος, ως ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, υποβάλλει αίτηση στον ΟΗΕ να εφορμοσθεί για την Κύπρο η αρχή της αυτοδιάθεσης. Η κυβέρνηση Παπάγου αρνείται να υιοθετήσει το αίτημα, γιατί, όπως δήλωσε αργότερα (12/12/58) ο Σ. Βενιζέλος στη Βoυλή, «...σταθερώς η Αμερική μας απέτρεπε να προσφύγωμεν εις τα Ηνωμένα Έθνη».
    Τελικά, ο πρωθυπουργός , στρατηγός Παπάγος, καταθέτει το 1954 προσφυγή στον ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης του Κυπριακού, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου.
    Οι ΗΠΑ τώρα δε διαφωνούν θέλοντας να πιέσουν τη Βρετανία. Στο μεταξύ, το ενωτικό κίνημα στην Ελλάδα και στην Κύπρο παίρνει διαστάσεις. Η Ελληνική κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά αλλά οι ΗΠΑ δε θέλουν συζήτηση επί της ουσίας. Η απόφαση που βγαίνει τους ευνοεί, γιατί δέχεται ότι υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, όμως είναι άκαιρο να υπάρξει κάποια λύση.
    Το 1956 έχει ξεσπάσει νέο αντικυβερνητικό και αντιαμερικανικό κύμα διαδηλώσεων στην Αθήνα και στην Κύπρο, ο Γρίβας διατάζει την αναστολή της δράσης της ΕΟΚΑ στις 16/8/1956. Την ίδια στιγμή όμως οι Βρετανοί δε δέχονται την ανακωχή.
    Ο Καραμανλής, πρωθυπουργός μετά τον θάνατο του Παπάγου, αποκαλεί την ανακωχή Γρίβα «γενναία απόφαση που αποκαθιστά την ειρηνικήν ζωήν εν τη νήσω». Στην πραγματικότητα ο Γρίβας διευκολύνει τoυς Βρετανούς και τους Γάλλους να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως ορμητήριο για την επιδρομή τους στην Αίγυπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το τρίτο μάθημα κατά τη γνώμη μου ήταν να μάθει η τουρκια , πως ακόμα το χρίσμα του χωροφύλακα το έχουν αυτοί.
    Τώρα σοβαρά, ακόμα περιμένεις αυτόν τον πρόεδρο της αμερικής να είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους;
    (οι φωτογραφίες πραγματικά είναι πολύ καλή δουλειά)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. demetrat-
    Μάλλον κτύπησαν το σαμάρι(Τουρκία) για να ακούσει ο γάιδαρος (ΗΠΑ) ότι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν να αποκτήσει και δεύτερο χωροφύλακα η περιοχή.
    Όσο για τον Ομπάμα έχεις δίκιο,είχα την αμυδρή ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να είναι λίγο καλύτερος από τους προηγούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μη αντέχοντας άλλο τις θηριωδίες,ούτε και σε φιλμ αποτυπωμένες,θα πω κάτι που δε θα σας αρέσει.Δεν έχουνε όνομα κράτους και έθνους,οι θηριωδίες,έχουν όμως φύλο,το αντρικό.Και να βρείτε το κουράγιο να το εξετάσετε,κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι θηριωδίες ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΎΛΟ.
    Αυτό που έχουν είναι ή κάλυψη τους ή και η προτροπή γι΄αυτές πάντα από κάποια εξουσία.
    Αυτό έχει αποδειχθεί από το 1955 στο πανεπιστήμιο του Yale από τον ψυχολόγο τον Milgrem, από τα πειραματά του όπου αποδείχθηκε ότι το 64% ενός πληθυσμού και ειδικά εκεί σε αυτά τα πειράματα του αμερικανικού πληθυσμού, μπορούσαν να μετατραπούν σε βασανιστές, υπακούωντας σε μια αυθεντία, σε μια εξουσία.
    Απλά οι γυναίκες είναι μειοψηφία σε σώματα όπως αστυνομία,στρατός κτλ που έχουν την δυνατότητα να καταφύγουν ατιμώρητα σε θηριωδίες.
    Μην ξεχνάμε τις βασανίστριες των SS,στα στρατόπεδα συγκέντρωσης,όπως και τις αμερικανίδες στρατιωτίνες πρόσφατα στο Ιρακ στις δε θηριωδίες στην Παλαιστίνη συμμετέχουν κατά τον ίδιο τρόπο και οι στρατευμένες γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πετάχτηκε και η ανώνυμη φεμινίστρια που έχει να δει χαρά στα σκέλια της κάτι χρόνια να πει τη πίπα της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι γελοίο να υποστηρίζουν κάποιοι υποστηρικτές των ισραηλινών πως οι παλαιστίνιοι είναι "πάνοπλοι" και "επικίνδυνοι".
    Αν παλαιστίνιος πετάξει πέτρα σε ισραηλινό του γκρεμίζουν το σπίτι ως αντίποινα !
    Αυτό για να μην ακούω σαχλαμάρες.. Αν και είμαι σίγουρος πως οι φίλοι των φασιστών δεν θα το διαβάσουν καν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή