Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ο ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ




Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ερωτεύθηκε την Κυβέλη ήσαν και οι δύο παντρεμένοι. Η σχέση τους, αλλά και η εγκυμοσύνη της Κυβέλης, αποτελούσαν μόνιμο θέμα κουτσομπολιού και αρνητικής κριτικής.



Το 1928 η Κυβέλη έφερε στον κόσμο τον Γιώργο Παπανδρέου και στα τέλη της δεκαετίας, παντρεύτηκαν, αφού πήραν  διαζύγιο και οι δύο από τους γάμους τους.

Ο νεαρός Γιώργος ήταν η μεγάλη αδυναμία της ηθοποιού μεταξύ των παιδιών της. Στην επάνω φωτογραφία είναι μικρός με την μητέρα του και στην επόμενη στην Ιταλία με τον πατέρα του.


Το 1951 βρίσκεται για σπουδές στο Παρίσι.
Στις 5-11-1951 γίνεται πρωτοσέλιδη είδηση στις εφημερίδες η απόπειρα αυτοκτονίας του εκεί.




Αναφέρεται πως πριν προσπαθήσει να αυτοκτονήσει είχε πάει βόλτα με μια νεαρή Γαλλίδα. Της έκανε πρόταση γάμου αλλά εκείνη αρνήθηκε και του είπε πως δεν ήθελε να τον ξαναδεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει να ζει. Μετά το συμβάν, ο νεαρός είπε στην αστυνομία «Δεν είμαι ερωτευμένος και η καρδιά μου είναι κενή». Έλεγε στους νοσοκόμους ότι λυπάται που απέτυχε να πεθάνει. Ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου λέγεται ότι ήταν πολύ ευαίσθητος και έπασχε από διάφορους κλονισμούς. Ο Τύπος έγραφε ότι «ο νεαρός Γ. Παπανδρέου επέκειτο εις συχνάς κρίσεις αποδιδόμενας εις την υπερβολικήν του ευαισθησίαν». Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας του Παρισιού ήταν η όγδοη φορά που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να κρεμαστεί, όσο βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά και να κόψει τον λαιμό του στην Ουάσιγκτον....




Η Κυβέλη έτρεξε αμέσως στο Παρίσι στο οποίο μετά 3 μέρες πήγε και ο πατέρας του μετά από τηλεγράφημα της που έγραφε «Έλα, χάνουμε το παιδί». Ο Παπανδρέου  παρέμεινε κοντά του για 14 μέρες.
Ήδη ο Παπανδρέου βρίσκονταν πλέον σε διάσταση με την Κυβέλη και αργότερα, το 1949, το ζευγάρι χώρισε χωρίς όμως να πάρουν ποτέ διαζύγιο. Ο Παπανδρέου στη διαθήκη του την κατήγγειλε για εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης καθώς με τηλεγράφημα της από την Αμερική που βρισκόταν του ζήτησε να φύγει από το σπίτι.
Πιστεύεται πω η ψυχολογική κατάσταση του γιού τους που ανάγκαζε την Κυβέλη να πηγαίνει κοντά του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχε επηρεαστεί από τον χωρισμό των γονιών του και όπως έχει πει ο ίδιος, απογοητεύτηκε πολύ που δεν τα βρήκαν όταν πήγαν και οι δύο στο Παρίσι.

Προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου, που πολλοί τότε τον έλεγαν Γιωργάκη, τον θυμάμαι να περιφέρεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του πατέρα του και καθώς είχε μαζί του και φυσιογνωμική ομοιότητα να απολαμβάνει από την αποδοχή που γνώριζε από τους οπαδούς της Ένωσης Κέντρου.




Μεταδικτατορικά τον θυμάμαι να εμφανίζεται σε μερικές τηλεοπτικές εκπομπές, λόγω της πολιτικής ανόδου που είχε ο ετεροθαλής αδελφός του, στις οποίες διάφοροι προσπαθούσαν να του εκμαιεύσουν κουτσομπολιά για την οικογένεια του εκμεταλλευόμενοι την  ιδιορρυθμία του.


Όταν είχα πρωτοδεί την Μαλβίνα Κάραλη στην τηλεόραση μου είχε φανεί απαράδεκτη. Άλλαξα τελείως γνώμη γι΄αυτήν όταν είδα μια εκπομπή της που τον είχε καλεσμένο. Τον αντιμετώπισε με μια φοβερή και συγκλονιστική τρυφερότητα προφυλάσσοντας τον από κάθε κακοτοπιά.




Εντύπωση είχε κάνει όταν κάπου το 2000, ο Γεώργιος Παπανδρέου, 70 χρονών και πλέον τότε, παντρεύτηκε την πρώην ηθοποιό Μαρία Σόκαλη νεώτερη του κάπου 14 χρόνια.
Ο ιδιόρρυθμος αυτός γάμος που κράτησε 3 χρόνια και στον οποίο οι δύο σύζυγοι έμεναν ο καθένας του στο σπίτι του!, είχε και μια ακόμα πρωτοτυπία. Στο γαμήλιο ταξίδι στην Ινδία ο γαμπρός δεν πήγε με την σύζυγο αλλά με μια γειτόνισσα της!  Στην Ινδία αυτή ερωτεύτηκε έναν Έλληνα φωτογράφο, με τον οποίο έκανε δεσμό κι έμεινε μαζί του για επτά χρόνια, ενώ ο Γιώργος επέστρεψε από το ταξίδι με 40 πυρετό, γιατί είχε κολλήσει κάποιο μικρόβιο!
Η τέως σύζυγός του έχει πει, μεταξύ άλλων, πως την ζήλευε και πως  δύο φορές προσπάθησε να την σκοτώσει καθώς υποψιαζόταν πως φλερτάρει με άλλους.
Επίσης πως:  Όταν είχαμε καμία εσωτερική ο άνθρωπος της έβαζε χέρι!
Κατά την Σόκαλη η αιτία του διαζυγίου τους ήταν:« γιατί ήταν άπιστος. Γεννημένος άπιστος. Σαν γνήσιος Παπανδρέου. Και αυτό δεν το άντεξα. ήταν άπιστος μέχρι αηδίας. Μέχρι υπερβολής».
Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε και ιδρυτής πολιτικού κόμματος με τον τίτλο "Κέντρο" Δημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος,  με το οποίο έλαβε μέρος και στις εκλογές του 1990 και πήρε 37 ψήφους.
Στην συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λεβέντη στην δημιουργία της Ένωσης Κεντρώων.


Ένας άλλος πολιτικός αρχηγός, ο Πρόεδρος της Χριστοπιστίας Στάθης Πατσαντζής, που στις ίδιες εκλογές συγκέντρωσε 27 ψήφους, μιλώντας στο σατυρικό μπλογκ  VAPSOMALLIADES λέει για τον συνυποψήφιο του τα παρακάτω:
Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου είναι πανέξυπνος. Έχει βέβαια πρόβλημα, το ξέρει κι ο ίδιος. Ο Λεβέντης τον είχε βάλει αντιπρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κάποτε, γιατί νόμιζε ότι έτσι θα πάρει τις ψήφους των κεντρώων. Να σας πω κι ένα ωραίο, απ’ αυτά που σας αρέσουν... Σε μια προεκλογική περίοδο τού είχε δώσει ο Λεβέντης και έκανε μια εκπομπή στο Κανάλι 67. Τον έπαιρναν οι τηλεθεατές τηλέφωνο – δεν άκουγε και καλά – και του έλεγαν «ο κ. Λεβέντης αυτό, ο κ. Λεβέντης το άλλο». Και σε μια στιγμή τού λέει κάποιος: «ο Λεβέντης είναι μαλάκας!» (ξεκαρδίζεται) Ο Γιωργάκης είναι ευαίσθητος άνθρωπος. Είχε μάλιστα στεναχωρεθεί τόσο πολύ επειδή ο πατέρας του είχε χωρίσει τη μητέρα του, που πήγε να αυτοκτονήσει. Και μάλιστα, στην προσπάθειά του αυτή, το ένα του δάχτυλο εκόπηκε.
…….
Πάντως η γυναίκα του, η Μαρία Σόκαλη, ένα βράδυ που την είχαμε πάρει με το αυτοκίνητο του Αλέξανδρου Βέλιου,  του δημοσιογράφου, να την πάμε σπίτι της μετά από ένα πάρτι αν θυμάμαι καλά – ήταν σε διάσταση τότε με τον Γιωργάκη – και καθόμουν μαζί της στο πίσω κάθισμα και της έλεγα «μην τον αφήνεις, πρέπει να γυρίσεις πίσω στον Γιωργάκη, σε αγαπάει» ήταν ανένδοτη και μου έλεγε συνέχεια «ο Γιώργος είναι ανυπόφορος!». 
……..
Τα λεφτά... Άσχημο πράγμα τα λεφτά... Πολύ ωραία το είπατε. Πάντως, τη Μαρία τη Σόκαλη την είχαν σκόπιμα ρίξει δίπλα στον Γιωργάκη. Όλα ήταν φτιαχτά!
Δηλαδή;
Αφήστε, είναι δυσάρεστα πράγματα και δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο.
Κάτι πρέπει να αποκαλύψετε. Μοιάζει να ξέρετε πολλά…
Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή και η αδελφή της έκαναν μεγάλο κακό στον Γιώργο που ήταν πολύ ευαίσθητος χαρακτήρας. Διέδιδαν ότι θέλει να αυτοκτονήσει κλπ. Επιτρέψτε μου να μείνω εδώ. Και πέντε ευρώ να δώσετε στη Σόκαλη, είναι ευπρόσδεκτα. Δεν πρόκειται να θυμώσει…
Πάντως ο Γιωργάκης μού είχε πει, εκείνη την περίοδο πάνω-κάτω, ότι την είχε αγαπήσει πολύ τη Μαρία.
Έτσι είναι. Τα δίνει όλα όταν αγαπάει ο Γιώργος. Τέτοιος άνθρωπος είναι…     
Η τελευταία του συνέντευξη είναι το 2016 από το Ίδρυμα Θάλπη που βρίσκεται, στο οποίο είναι ευχαριστημένος από την περιποίηση που έχει αλλά το θεωρεί σαν μια ελεύθερη φυλακή γιατί κανένας δεν πηγαίνει να τον πάρει να τον πάει σε ένα ταβερνάκι να φάει μια χοιρινή μπριζόλα που του αρέσει! Στην συνέντευξη μιλάει αρκετά και για τις σχέσεις του με την οικογένεια του Ανδρέα.



Όταν η οικογένεια του τον έστειλε το 2014 στο Ίδρυμα είχε διαμαρτυρηθεί στους δημοσιογράφους γι΄αυτό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-11-2022
Ο Γιώργος Παπανδρέου πέθανε στις  6-8-2020.
Παρά την πολύ κακή σχέση που είχε με τον Αντρέα, τα ανίψια του, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Αντρίκος και κυρίως η Σοφία, τον περιέθαλψαν μέχρι την τελευταία στιγμή, όχι μόνο οικονομικά αλλά και με πολλή αγάπη.
Όπως έχει γράψει ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης : στα 3 του χρόνια έπαθε εγκεφαλίτιδα, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που είχε γράψει, γραμμένο σαν από πεντάχρονο παιδί αλλά που έστω και κατά λάθος είχε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους δύο γονείς του. Αυτή η εγκεφαλίτιδα πρέπει να είχε σχέση με το κάποιο ας πούμε νοητικό πρόβλημα που φαινόταν να είχε σε όλη του τη ζωή.
Γράφει δε και το εξής χαριτωμένο περιστατικό:
«Αδελφέ μου… έλα να σου γνωρίσω τον αδελφό του αδελφού μου»…
Ασφαλώς πολλοί που το διαβάσανε αυτό θα νόμιζαν πως είναι ένα αστείο, ένα λογοπαίγνιο. Και όμως, αυτή η φράση ειπώθηκε πολύ σοβαρά στο περίφημο σπίτι στο Καστρί από τον Γιωργάκη Παπανδρέου που μας αποχαιρέτησε την περασμένη βδομάδα στα 95 του χρόνια, γιο της περίφημης Κυρίας Κυβέλης και του Γεωργίου Παπανδρέου, του λεγόμενου και «Γέρου της Δημοκρατίας»…
Και ήταν ακριβής η έκφραση, δεν ήταν αστείο. Ηταν όταν σε μια εκδήλωση στο Καστρί, νομίζω βραδιά εκλογών, αλλά δεν είμαι και σίγουρος, ο Γιωργάκης Παπανδρέου πήγε να συστήσει στον Ανδρέα Παπανδρέου (τον ετεροθαλή αδελφό του από ίδιο πατέρα αλλά από άλλη μητέρα) -εξ ου και το «αδελφέ μου»- τον Δημήτρη Μυράτ, τον γνωστό σπουδαίο ηθοποιό και θιασάρχη, γιο της Χρυσούλας Κοτοπούλη, αδελφής της Μαρίκας Κοτοπούλη, και του Μήτσου Μυράτ, του μεγάλου ηθοποιού και πρωταγωνιστή των αρχών του 20ού αιώνα, ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου Μυράτ, γιου του Μήτσου Μυράτ και της Κυρίας Κυβέλης από τον πρώτο γάμο του Μήτσου με την Κυβέλη, πριν τη Χρυσούλα Κοτοπούλη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου