Ένα τεράστιο κτήριο στο Βουκουρέστι είναι το νοσοκομείο του Καντακουζινού(14), πολλά θαυμάσια κτήρια ήσαν κατοικίες ελλήνων(Φωτ2 το Παλάτι των Καντακουζινών) , ο δε Κωνσταντίνος Ζάππας έκτισε το Αθήναιον(15) το 1888 για μουσικές εκδηλώσεις.
Εκτός από τον Ρήγα και τον Υψηλάντη άλλοι Έλληνες που διέπρεψαν εκεί και πολλοί από αυτούς έχουν συνδέσει το όνομα τους και ως ευεργέτες της Ελλάδας , είναι ο Κωνσταντίνος και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, ο Μιχαήλ Σούτσος, ο Μιχαήλ Βόδας, ο Απόστολος Αρσάκης, ο Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας, ο Παναγής Χαροκόπος, ο Αλέξανδρος Μουρούζης, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ για να αναφέρω τους πιο γνωστούς στην Ελλάδα.
Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι και σήμερα υπάρχει στην Ρουμανία, και όχι μόνο στην πρωτεύουσα, έντονη ελληνική επιχειρηματική διείσδυση από αρκετές δικές μας τράπεζες, ιδίως της Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha, αλλά και εταιρειών όπως του Γερμανού της Cosmote ή ακόμα και του Γρηγόρη!
Το Βουκουρέστι που την 10ετια του 30 το έλεγαν "μικρό Παρίσι" ή "Παρίσι της Ανατολής" έχει διατηρήσει ένα μέρος από την αρχοντιά που το χαρακτήριζε, αν και μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει από τους βομβαρδισμούς στον Β΄Παγκ. Πόλεμο, δύο μεγάλους σεισμούς το 1940 και το 1977, και την ισοπέδωση του Τσαουσέσκου.
Έχει μεγάλες λεωφόρους, εξαιρετικά πάρκα και λίμνες και σε κεντρικό σημείο του, Αψίδα Θριάμβου σαν του Παρισιού, κατασκευασμένη το 1935 για να θυμίζει την ενοποίηση της χώρας το 1918.
Σε ένα πάρκο του υπάρχει ένα μουσείο με αναπαραστάσεις των παραδοσιακών επαρχιακών σπιτιών(21), εκκλησιών κτλ . Στο ίδιο πάρκο υπάρχει και το ανάκτορο που ζει ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ, 90 χρονών σήμερα,(είναι κορακοζώητοι οι άτιμοι!) το οποίο και του επιστράφηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Από φαγητό δυστυχώς τις περισσότερες μέρες τρώγαμε στα ξενοδοχεία που μέναμε οπότε η κουζίνα ήταν συνήθως η κλασσική ευρωπαϊκή.
Όπου είχε μπουφέ υπήρχε συνήθως και τοπική σούπα η ciorba με λαχανικά ή κρέας.
Αυτό που φάγαμε καθ΄ οδόν ήταν κάτι σαν τας κεμπάπ δικό μας, τα miditei που είναι νοστιμότατο.
Τοπικά πιάτα (23,24,25) που δεν θυμάμαι το όνομα τους, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο φορές, όταν πήγαμε και πριν να φύγουμε , σε ένα ιστορικό εστιατόριο του Βουκουρεστίου που αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο της πόλης, συνοδεία μάλιστα και μουσικής από μια χαριτωμένη κοπέλα που έπαιζε βιολί .
Το Caru' cu bere, λειτουργεί από το 1879 και διαθέτει ένα εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο(22).
Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η εκκλησία της Σταυρουπόλεως(26) του 1724 χτισμένη από Έλληνα μοναχό και προστατευόμενο Μνημείο της UNESCO.
Τέλος μια άλλη νοστιμιά είναι ένα τσουρεκοειδές κατασκεύασμα που ψήνεται παρουσία του πελάτη στα κάρβουνα. Τυλιγμένη λεπτή ζύμη πάχους 1εκ. περίπου, σε ένα παχύ κύλινδρο πασπαλίζεται μετά με ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο και μόλις κρυώσει λίγο σου το δίνουν, το καταβροχθίζεις με λαιμαργία, και σου κάθεται μετά σαν μπλάστρι στο στομάχι!
Μερικές από τις φωτογραφίες έχουν ληφθεί μέσα από το πούλμαν και με αυτό εν κινήσει . Κλικάροντας απάνω τους μεγαλώνουν.
Απολαυστική όπως πάντα η περιγραφή σου Αθεόφοβε μου. Η ιστορία με το "παλάτι" του Τσαουσέσκου οδυνηρή. Παρόλα αυτά, πριν λίγο καιρό, συνάντησα μια γιατρίνα Ρουμάνα που παντρεύτηκε Έλληνα και ζει εδώ, η οποία επιχείρησε να μου υπερασπιστεί το Τσαουσέσκου. Μου είπε ότι επί των ημερών του η Ρουμανία δεν είχε δημόσιο χρέος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMeropi-
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι ο Τσαουσέσκου είχε μηδενίσει το δημόσιο χρέος ξεζουμίζοντας όμως τον λαό του.
Κάτι αντίστοιχο είχε πετύχει και ο Εμβέρ Χότζα.
Όταν είχα πάει στην Αλβανία μετά τον θάνατο του, μου είχε κάνει εντύπωση ότι τα μήλα που υπήρχαν στην αγορά ήσαν τα χαμάρια, δηλαδή αυτά που έχουν πέσει από τα δέντρα. Όλα τα άλλα πήγαιναν για εξαγωγή για να εισπραχτεί συνάλλαγμα.
Το δε παλάτι του Τσαουσέσκου έχω διαβάσει σε κουμουνιστικά μπλογκ πως το έφτιαξε για να δώσει δουλειά στον κόσμο μετά την καταστροφή που είχε γίνει με τους σεισμούς του 1977.
Δεν μπορούσαν βλέπεις να γίνουν άλλα παραγωγικά έργα στην χώρα!
Συνυπογράφω το απολαυστικό της περιγραφής του αθεόφοβου! Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η χώρα με τη λατινογενή γλώσσα, μοναδική μέσα στους σλάβους. Θυμάμαι ότι τη θαύμαζαν οι εγχώριοι κομμουνιστές της μιας όχθης (ξέρετε ποιας...), ίσως και με το αζημίωτο. Ο Τσασουσέσκου είχε αρνηθεί και τη συμμετοχή στην εισβολή της Πράγας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως διάβολο περίμεναν οι Υψηλάντηδες ότι σε αυτή τη θεόφτωχη χώρα, που την είχαν ξεζουμίσει οι φαναριώτες κυβερνήτες, ο λαός θα ξεσηκώνονταν και θα τους υποστήριζε;
Εκτός αν ήθελαν να δώσουν στους έλληνες το μήνυμα ότι ο ερχότανε ο Τσάρος προς βοήθεια...
Στο τέλος οι του Ιερού Λόχου έπεσαν ηρωϊκά μεν, μάταια δε...Αμφιβάλλω αν οι Μωραίτες ή οι Ρουμελιώτες, που οι μεν δεν χώνευαν τους δε αν δεν τους αγνοούσαν, επηρεάστηκαν καθόλου από τη θυσία τους.
argosholos-
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Μολδοβλαχία τότε δεν έιχε τούρκικο στρατό και γι΄αυτό ο Υψηλάντης ξεκίνησε από εκεί.
Βέβαια η κατάληξη του Ιερού λόχου από άσχετους φοιτητές μπροστά στα στρατεύματα 3 πασάδων ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.
Ο Υψηλάντης ήταν ηρωίκή φυσιογνωμία αλλά δεν διέθετε πολιτική διορατικότητα για να σκεφτεί ότι εκεί θα κατάληγε το εγχείρημα του.
Πάντως όμως ήταν το φυτίλι για να ξεκινήσει ο αγώνας και ο Παπαφλέσσας αυτός που το φύσαγε για να μην σβύσει με τα παραμύθια που έλεγε για την βοήθεια που θα είχαν οι Έλληνες στον αγώνα τους.
Στις 17 -12-10 είχα γράψει ένα ποστ με τίτλο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα την τύχη να έχω καθηγητή στο σχολείο τον αξιόλογο αυτόν ζωγράφο και με ιδιαίτερη χαρά μου διάβασα στο σχόλιο που άφησε στο ποστ μου ο εγγονός του Αντώνης Κορωναίος πως θα γίνει έκθεση με τα έργα του στο πάλαι ποτέ Πιλοποιείο Πουλόπουλου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη".
Στο σχόλιο αναφέρει:
21 χρόνια μετά τον θάνατο του Αντώνη Πολυκανδριώτη θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του με τίτλο Αφιέρωμα, την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο.
Η Διάρκεια έκθεσης θα είναι από τις 17-5-2011 έως τις 10-6-2011, καθημερινά 10.00 – 14.00 και 17.00 με 21.00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ [ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΟ ΧΡΗΣΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΑΟΥΣΕΚΟΥΣΙΚΑ ]
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, λοιπόν ότι θα υπήρχαν ακόμα οπαδοί του Τσαουσέσκου που θα ενοχλούνται όταν έρχονται στο φως το τι είχε κάνει στην χώρα του ο δικτάτορας αυτός δεν το είχα φανταστεί!
ΔιαγραφήΠάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ναι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΔιαγραφήΤα ταξίδια σε πρωτεύουσες χωρών είναι πάντα καλά και ευχάριστα. Είναι όμως καλύτερα να έχεις ένα ξεναγό μαζί σου για να σου λέει πτυχές της πόλης ή τι ιδιαιτερότητες των κατοίκων που δεν μπορείς να τις φανταστείς. Έχω πάει στο Βουκουρέστι 2 φορές . Αυτή τη φορά όμως είμασταν τυχεροί γιατί είχαμε για ξεναγό την Ελισάβετ καταγόμενη από το Βουκουρέστι αλλά μιλάει άπταιστα Ελληνικά το τηλ είναι0040766559352
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζοβαρας π. 29. 10. 2019.*Ειμουν εκεί 4 μέρες. Η Ελισάβετ. Είναι απίθανη.. Σπούδασε στην Κρήτη και ξέρει Άπταιστα ελληνικά. Ομως είναι του κομουν. Κόμματος . Και το χαιδεμενο Πσιδι.. Το δε σπίτι της είναι από κατάσχεση. Δικό της. Αλλά από Έλληνα εμπορα. Τα άλλα όλα είναι όπως περιγράφονται. Ο δυνάστης και οι δυναστευομενοι. Έκανε κατασχέσεις περιουσιών και τους στιβαζε σε εργατικές κατικοιες..Αυτος ο άθλιος
ΑπάντησηΔιαγραφή