Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

H ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΓΙΟ» ΦΩΣ




Μια μεγάλη πρόοδος συντελέστηκε τα τελευταία 200 χρόνια στην Ελλάδα, από την εποχή που ο Κοραής έγραψε αυτές τις αλήθειες, χάρις στις άοκνες προσπάθειες της εκκλησίας να καταπολεμά όλα αυτά τα χρόνια τον διαφωτισμό.
Σήμερα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση η μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει πως το Άγιο Φως ανάβει με θεϊκή παρέμβαση (42,4%) ενώ το 19,4% κρατώντας την πισινή, δεν ξέρει ή δεν απαντά!


Πρόσφατα ο δημοσιογράφος-ερευνητής, αλλά και γιός ιερέα, Δημήτρης Αλικάκος έγραψε το βιβλίο  «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» (εκδ. Εκκρεμές) στο οποίο με  υπομονή, επιμονή και καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανθρώπων εκ των έσω, καταλήγει βέβαια , ότι δεν πρόκειται για θαύμα, για θεϊκή παρέμβαση, αλλά για ένα ανθρώπινο χέρι που κρατά έναν αναπτήρα ή ένα σπίρτο.


Στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού, όπως μας την περιγράφει η Αστερόπη Λαζαρίδου, ο Κωνσταντίνος Παπαστάθης φώτισε τις πολιτικές και άλλου είδους σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την εντυπωσιακή φλόγα: «Η κατασκευή του θαύματος λειτούργησε ως εργαλείο νομιμοποίησης των πρωτείων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Κάθε χρόνο, η προσέλκυση των προσκυνητών είναι εντυπωσιακή. Στο φαντασιακό των πιστών, το Άγιο Φως επιβεβαιώνει την αλήθεια της πίστης. Παράλληλα, συντελείται η εργαλειοποίηση της θρησκείας από την πολιτική».
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, που προλογίζει το βιβλίο, μίλησε μεταξύ άλλων για τους λόγους που αποτρέπουν τους κληρικούς να αποκαλύψουν την αλήθεια για το Άγιο Φως: «Οι επίσκοποι δεν λένε την αλήθεια που ξέρουν, από δειλία. Στην Εκκλησία της Ελλάδος συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου. Θέτουν ως μοναδικό κριτήριο ποιος είναι πιστός στην παράδοση και ποιος την «προδίδει». Όλοι λοιπόν, πρέπει να συμμορφωθούν με το αξίωμα ότι τα κεριά του Πατριάρχη ανάβουν θαυματουργικά με φλόγα που προέρχεται άνωθεν. Μέσα σε όλον αυτόν τον Σκοταδισμό, πού να βρει θέση το αληθινό θαύμα;».
Ο Παντελής Μπουκάλας που έγραψε το Επίμετρο στο βιβλίο,  είπε με χιούμορ: «Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ποιον Χριστιανισμό θέλουμε: του Παπαδιαμάντη, ή του Γαϊτάνου; Γιατί αν ο Γαϊτάνος είναι η μετουσίωση του Χριστιανισμού, ας αλλάξουμε πλανήτη!». Λέγοντας ότι όταν ήταν μικρός, ήταν παπαδοπαίδι στην εκκλησία επί επτά χρόνια και έχει μία ιδιαίτερη σχέση και ευαισθησία με όλα αυτά, τόνισε: «Η κοινωνία μας είναι πλέον ωριμότατη να δεχτεί την απομυθοποίηση του «θαύματος» του Αγίου Φωτός και να μην θαμπώνεται πια από το παραμύθι με την άφιξη στο αεροδρόμιο και τις τιμές αρχηγού κράτους. Τις εκλογές θα τις χάσει έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας βρει κάτι απ’ την ψυχή του. Άλλωστε, και στην περίπτωση της ολυμπιακής φλόγας, τη λαμπαδηδρομία την επινόησε ο Αδόλφος Χίτλερ». 



Στη συνέχεια, μίλησε για την εμμονή των ανθρώπων με τα θαύματα: «Αν διαβάζετε Espresso, θα βλέπετε ότι γίνονται τουλάχιστον επτά θαύματα την ημέρα. Δεν υπάρχουν εικόνες που να μην κλαίνε, ανάπηροι σηκώνονται, τυφλοί βλέπουν, ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα, κ.ά. Μία τέτοια «πλεκτανίτσα» λοιπόν όπως αυτή με το Άγιο Φως, θυμίζει κατασκεύασμα που σκαρφίζονταν και οι παγανιστικές θρησκείες». Και καταλήγοντας πολύ εύστοχα: «Ο Χριστιανισμός είναι μία γλυκύτατη θρησκεία με συχνά πικρότατους εκπροσώπους, όπως ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων και ο Άνθιμος. Το σκάνδαλο λοιπόν, δεν είναι το βιβλίο. Δεν χρειαζόμαστε κανένα αεροπλάνο και καμία εντυπωσιακή άφιξη για να πιστέψουμε στην Ανάσταση».
Για να δούμε λοιπόν φέτος, τώρα που η αριστερή μας κυβέρνηση απαλλάχτηκε από τον ακροδεξιό της συνέταιρο, χάρις στην περισυλλογή στους κόλπους της των διάφορων κοινοβουλευτικών αδαμάντων, όπως ο Φωκάς, η Μεγαλοοικονόμου κτλ θα τολμήσει να σταματήσει την γελοιότητα της υποδοχής ενός λαδοφάναρου με τιμές Αρχηγού κράτους;
Dum spiro spero που λέγαμε, όσοι προλάβαμε να διαπρέψουμε στα λατινικά!



Εύχομαι να περάσετε καλά τις χοληστερινούχες ημέρες των γιορτών και θα τα ξαναπούμε σε λίγες μέρες όταν θα ξαναβρεθούμε στην συνήθη καθημερινή μας ρουτίνα.


1 σχόλιο: