Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ



Τον Αύγουστο του 1957 πρωτοσέλιδο θέμα στις εφημερίδες είναι ο καύσωνας που επικρατούσε .
Εν μέσω λοιπόν του καύσωνα ένα έγκλημα έρχεται να συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Σε ένα σπίτι στον Κολωνό, κλειδωμένο, χωρίς να υπάρχουν σημεία παραβίασης του ,βρέθηκε μαχαιρωμένος με 18 μαχαιριές ένας άνδρας 45 ετών ονόματι Πεπές υπάλληλος των ΣΠΑΠ, έγγαμος με ένα παιδί.
Στο σπίτι ήταν μόνος του γιατί η σύζυγος του με το παιδί είχαν πάει στο χωριό του για το καλοκαίρι και για να φροντίσουν κάτι κτήματα που είχε εκεί. Το πτώμα βρέθηκε όταν ένας υπάλληλος από την δουλειά του, στην οποία δεν είχε πάει, πήγε για να του δώσει το 15μερο του.
Στο ίδιο σπίτι ο Πεπές νοίκιαζε δωμάτια σε μια οικογένεια η οποία δεν είχε ακούσει τίποτα το ιδιαίτερο το βράδυ της δολοφονίας. Στο δωμάτιο που βρέθηκε το πτώμα με τα εσώρουχα του, δεν υπήρχαν σημεία πάλης και δεν έλειπαν από το σπίτι αντικείμενα εκτός από το ρολόι του θύματος.(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17-8-1957 Κλικάροντας επάνω στις φωτογραφίες μεγαλώνουν)
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, εκτός από το εντυπωσιακό γεγονός μιας στυγερής δολοφονίας χωρίς να ακουστούν κραυγές από το θύμα και σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο, είχε εξάψει η από την αρχή τεθείσα υπόνοια πως το έγκλημα έγινε για σεξουαλικούς λόγους. Στην μνήμη των περισσοτέρων ερχόταν μια πρόσφατη, πριν από 3 χρόνια, αντίστοιχη δολοφονία με μαχαίρι, ενός ομοφυλόφιλου καθηγητού των γαλλικών, του Βιλλιέτ , η οποία παρέμενε, και παρέμεινε, ανεξιχνίαστη. (8-1-1954 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Όσο περνούσαν οι μέρες και δεν έπεφτε φώς στην υπόθεση, οι λαϊκές εφημερίδες όπως η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, αφιέρωναν ολόκληρες σελίδες στο έγκλημα οι δε σοβαρότερες 2στηλα και 3στηλα.
Μέχρι τις 20-8-1957 είχαν εξεταστεί από την αστυνομία 1000 άτομα, σύμφωνα με τις εφημερίδες ,έκφυλοι, σαδισταί, κακοποιοί, "μεγάλα μαχαίρια" κ.α.Η σύλληψη του δολοφόνου έγινε μετά καμιά 10ρια μέρες γιατί ο δράστης ,ένας οικοδόμος παντρεμένος με 5 παιδιά, ονόματι Χατζηχρήστος, είχε πουλήσει το ρολόι του θύματος σε αργυραμοιβό, ο οποίος όπως ήταν υποχρεωμένος, είχε κρατήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του.(25-8-1957 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1η και 3η σελίς, 27-8-1957 1η και 3η σελίς)




Ο δολοφόνος ως αιτία του εγκλήματος ισχυρίστηκε πως, όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, αφού ησχημόνησε μετά του θύματος ο Πεπές ακολούθως ηξίωσε να ασχημονήση και αυτός επί του Χατζηχρήστου με την σειράν του..Προφανώς το θύμα δεν φώναξε όταν άρχισε να τον μαχαιρώνει, γιατί δεν ήθελε ακούσουν οι ενοικιαστές του ότι δεν ήταν μόνος του,μέχρι που του κατάφερε το θανατηφόρο κτύπημα στην καρδιά.
Πιθανώς ο δράστης να πίστευε ότι το θύμα πρέπει να είχε πάρει το 15μερο από την δουλειά του και να τον εκβίαζε να του το δώσει , το οποίο όμως αυτός δεν είχε πάρει, οπότε τελικά αφού τον σκότωσε πήρε μόνο τα ρέστα από ένα δανεικό 100δραχμο που ο Πεπές είχε ζητήσει από τον κουνιάδο του μέχρι να πληρωθεί.
Μετά την σύλληψη του δράστη και λόγω της αχαλίνωτης δημοσιογραφικής κάλυψης της υπόθεσης ο εισαγγελέας απαγόρευσε την αναγραφή ειδήσεων για την υπόθεση.(31-8-1957 ΕΜΠΡΟΣ)
Η δίκη του έγινε τον Νοέμβριο 1957 και ο Χατζηχρήστος καταδικάστηκε σε θάνατο για ληστεία μετά φόνου.(8-11,9-11και 11-11-1957 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)


Η αυλαία του δράματος έπεσε μετά από 7 μήνες όταν ο δράστης εκτελέστηκε στις φυλακές της Αίγινας.(10-6-1958 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Για τα σημερινά δεδομένα η εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης στο τόσο σύντομο διάστημα των 2 1/2 μηνών φαντάζει εξωπραγματική, όπως επίσης και η εκτέλεση του δράστη πριν καν να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την δολοφονία.
Είναι χαρακτηριστικό της εποχής πως ο δολοφόνος έπλυνε τα χέρια του στο βρυσάκι από το ψυγείο πάγου, αφού τράβηξε το συρτάρι που μαζευόντουσαν τα νερά όταν έλειωνε ο πάγος. Προφανώς δεν υπήρχε βρύση μέσα στο σπίτι.
Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι το ρολόι μάρκας ¨κρεασιόν" αξίας 800 δρχ, που το θύμα είχε αγοράσει με δόσεις, ήταν γνωστός ο αριθμός του και με τον οποίο είχαν κατασκευαστεί 1000 κομμάτια , είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα 120, ο αντιπρόσωπος είχε πουλήσει 89 και ο αργυραμοιβός είχε κρατήσει τα στοιχεία του αγοραστή.
Από αυτά καταλαβαίνει κανείς την αξία που είχε τότε ένα ρολόι !Σήμερα με αυτό το δεδομένο δεν θα είχε συλληφθεί ο ένοχος.
Ακόμα ενδεικτικό της τότε κατάστασης είναι αυτό που γράφτηκε πως ο Χατζηχρήστος είχε κόκκινο φάκελο στην Ασφάλεια γιατί είχε συμμετάσχει στον ΕΛΑΣ.
Τέλος ο 23χρονος τότε δημοσιογράφος της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που παρακολούθησε και έγραψε για την δίκη δεν είναι άλλος από τον αείμνηστο Φ. Γερμανό!
Τώρα θα μου πείτε πως μου ήρθε μετά τόσα χρόνια να γράψω για αυτή την ιστορία.
Η αιτία ήταν ένα τραγουδάκι του Ρενάτο Καροζόνε που άκουσα μετά από πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο, το Il piccolo montanaro.
Το τραγουδάκι αυτό μου θύμισε πως όταν ήμουνα μικρό παιδί και το τραγούδι αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία καθώς το έπαιζαν συνέχεια τα ραδιόφωνα, η λαϊκή μούσα είχε προσαρμόσει στην μουσική του την πρώτη αθυρόστομη στιχουργία που είχα ακούσει στην ζωή μου με σεξουαλικό περιεχόμενο.


Έκτοτε όταν άκουγα αυτό το τραγούδι πάντα μου έρχεται στο μυαλό αυτόματα το παρακάτω τετράστιχο στο ρυθμό της μουσικής του

Κι΄αφού τον ξάπλωσε εις στον καναπέ
τον καταγάμησε τον δόλιο τον Πεπέ
μα τον επρόδωσε ένας ρολογάς
τον Χατζηχρήστο που ΄τανε κολομπαράς

Έχω την εντύπωση ότι είχε και συνέχεια αλλά δεν μπορώ όμως να την θυμηθώ.
Ελπίζω πάντως να μην σας κολλήσει, ακούγοντας το τραγούδι, και σε σας η στιχουργική αυτή δολοφονία!


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 28-1-2014
Φίλος με ενημέρωσε πως υπάρχει το παρακάτω βίντεο με τον Πουλικάκο και τον Πιλαλί  που μιλάνε για αυτή την ιστορία και τραγουδάνε και μια άλλη εκδοχή του σχετικού άσματος.





33 σχόλια:

  1. Και εγώ θυμήθηκα ένα ανέκδοτο που κυκλοφορούσε τότε.
    Πως κατάλαβε η Αστυνομία ότι το ρολόϊ ήταν του Πεπέ;
    Έκανε τικ -τακ, τικ-τακ..
    (Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήχο που δεν αποδίδεται γραπτώς το τικ -τακ, τικ-τακ..).
    Πάντως τότε η Αστυνομία και τα Δικαστήρια λειτουργούσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως τόχω συνδιάσει με μπάλ ντ ανφάν.
    θα μου πεις, και συ τη δολοφονία με τέτοιο στίχο και μουσική, κατά κει τη συνειρμίζεις..
    :)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει άλλη μια τέτοια δολοφονία, σχετικά πρόσφατη, της γυναίκας που κατατεμαχίστηκε από τον άντρα της, Φρατζής, κάπου στα Πατήσια, αν δεν κάνω λαθος. Το αξέχαστο δεν ηταν η καθεαυτή πραξη αλλα η δημοσίευση του κατακρεουργημένου πτώματος, στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας, του Εθνους, πάλι αν δεν κάνω λάθος. Θα ηταν πολύ ενδιαφέρον να "δούμε" το γεγονός από την αναλυτική ματιά σας. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δολοφονία της Ζωής Φραντζή έγινε τον Ιούνιο του 1987. Η επίμαχη φωτογραφία του διαμελισμένου πτώματος της κοπέλας (σε μορφή «επανασυναρμολόγησης» από τον ιατροδικαστή, όπου απουσίαζε το κεφάλι), πράγματι δημοσιεύθηκε στο «Έθνος», όμως σε εσωτερική σελίδα και όχι στην πρώτη. Ο Φραντζής έχει αποφυλακιστεί εδώ και 10 χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Πω-πω!
      Είχα διαβάσει το εν λόγω άρθρο στην εφημερίδα την εποχή εκείνη!!!
      Ήμουν 9 και μ' άρεσε να διαβάζω εφημερίδες.

      Διαγραφή
  4. Σεξουαλικά εγκλήματα, ανάλυση, περιγραφή και εξω καρδιά τραγούδι. Να ενα είδος δημοσιογραφίας που σήμερα θα διέπρεπε. Πιπεράτες περιγραφές με Χατζηχρήστο και Πεπέ. Αν και τα σημερινά εγκλήματα είναι πολύ δραματικότερα. Ενας φίλος ο καλοκαίρι, κουβάλησε εναν φάκελο απο τη δικογραφία του Σεργιανόπουλου, για να μας τη δείξει στην καφετέρια. Και εσύ λές πως ο εισαγγελέας απαγόρευσε την αναγραφή ειδήσεων για την υπόθεση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ από αυτή την ιστορία είναι ότι σε μας τους πιτσιρικάδες εκείνης της εποχής,ντιπ για ντιπ χαϊβάνια, μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δύο άνδρες μπορούσαν να έχουν σχέσεις μεταξύ τους!

    demetrat-
    Μάλλον ανφαν γκατέ!

    Ανώνυμος-
    Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με εγκλήματα.
    Βέβαια ήταν κατάπτυστη η φωτογραφία του συναρμολογημένου πτώματος της γυναίκας του Φραντζή που είχε δημοσιεύσει το ΕΘΝΟΣ.
    Σχετικά με την υπόθεση έχει γράψει αναλυτικά ένας εγκληματολόγος
    εδώ

    Locus Publicus -
    Τα σεξουαλικά εγκλήματα δεν είναι μόνο σήμερα που τραβούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
    Ανέκαθεν γινόταν αυτό.
    Διάβασε εδώ σχετικά με την δολοφονία του Αθανασόπουλου το 1931 που έγινε και λαϊκό τραγούδι πουλώντας τότε 250000 δίσκους!
    Εδώ η πρώτη εκτέλεση με τον Αντώνη Διαμαντιδη η "Νταλγκα" σε δίσκο του 1931

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..θυμάμαι άλλους δύο στίχους μόνο: Γαμήσι ήθελε ο τρελός Πεπέ
    κι' Χατζηχρίστος τούριχνε πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσ, τσ, καθ' ὅλου ἔτσι.
      Οἱ στῖχοι εἶναι ἀκὀλουθοι:

      Κοκό ἐγύρευε ὁ χονδροΠεπές
      κι ὁ Χ''χρῆστος τοῦ προμήθευε ψωλές

      Τὸν ἐμαχαίρωσε ὁ κωλομπαρᾶς
      καὶ τὸν ἐπρόδωσ' ἓνας πούστης ρολογᾶς

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Αθεόφοβε μου,
    θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τα Δικαστήρια εκείνης της εποχής και της σημερινής. α) Τότε είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερα εγκλήματα και είναι φυσικό να δικάζονταν πιο σύντομα οι υποθέσεις (αν και θα έλεγα ότι και σήμερα για όσα εγκλήματα είναι προφυλακισμένοι οι κατηγορούμενοι, σχετικά σύντομα δικάζονται), β) τότε τα Δικαστήρια λειτουργούσαν και μετά τις 3 μ.μ. Λειτουργούσαν και απόγευμα και βράδυ και νύχτα ακόμα. Δεν είχαν ωράριο. Σήμερα μετά τις 3μ.μ. δηλώνουν αποχή τόσο οι γραμματείς της έδρας, όσο και οι δικηγόροι κι έτσι σταματούν νωρίς, με αποτέλεσμα πολλές δίκες να αναβάλλονται. Θα έλεγα ότι μια έστω δίωρη παράταση του ωραρίου των Δικαστηρίων, θα βοηθούσε να επισπευσθεί η εκδίκαση πολλών υποθέσεων. γ) Λέχθηκε από κάποιο σχολιαστή ότι τότε λειτουργούσαν πιο καλά τα Δικαστήρια και η Αστυνομία. Έχω ορισμένες αντιρρήσεις πάνω σ' αυτή τη διαπίστωση. Αφενός μεν τότε, όπως προανέφερα, δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα των εγκλημάτων και επομένως ήταν πιο εύκολη η δουλειά τους και αφετέρου τα Δικαστήρια και η Αστυνομία ήταν, ως επί το πλείστον, ευμενώς διακείμενα προς τη δεξιά παράταξη. Μπορώ να πω ότι οι αριστεροί δεν τύγχαναν, τότε, μια δίκαιης δίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίτα να δεις τι μαθαίνουμε! Μα συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα; Τς τς τς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γράφει η Μερόπη:

    " γ) Λέχθηκε από κάποιο σχολιαστή ότι τότε λειτουργούσαν πιο καλά τα Δικαστήρια και η Αστυνομία. Έχω ορισμένες αντιρρήσεις πάνω σ' αυτή τη διαπίστωση. Αφενός μεν τότε, όπως προανέφερα, δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα των εγκλημάτων και επομένως ήταν πιο εύκολη η δουλειά τους και αφετέρου τα Δικαστήρια και η Αστυνομία ήταν, ως επί το πλείστον, ευμενώς διακείμενα προς τη δεξιά παράταξη. Μπορώ να πω ότι οι αριστεροί δεν τύγχαναν, τότε, μια δίκαιης δίκης".
    Ο αχολιαστής αυτός πράγματι είμαι εγώ.
    Θα μού επιτρέψει όμως η Μερόπη να χαρακτηρίσω την παρατήρησή της ως αφελή και λαϊκίστικη.
    Μιλάμε για δίκες του κοινού ποινικού δικαίου και αστικές διαφορές. Δηλ. ο δεξιός διαρρήκτης, δολοφόνος, απατεώνας κλπ είχαν καλλίτερη αντιμετώπιση από τον αριστερό διαρρήκτη, δολοφόνο, απατεώνα κλπ.
    Και πως εγνώριζαν τις πολιτικές πεποιθήσεις των διαδίκων οι διακστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ κ. Βαρδάκα,
    Πράγματι εσάς εννοούσα με το «σχολιαστή». Φυσικά, δεν θέλω να σας θίξω προσωπικά (από τα εκάστοτε σχόλια σας φαίνεστε ένας πολύ ευπρεπής άνθρωπος), απλώς έχω επιφυλάξεις στην άποψη που εκφράσατε.
    Λοιπόν εγώ έχω την άποψη ότι, κατά την μετεμφυλιακή περίοδο (περί αυτής μιλάμε), ακόμα και στις δίκες περί κοινού ποινικού δικαίου, η απονομή της Δικαιοσύνης δεν ήταν ανεπηρέαστη από την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών. Κατ΄ αρχάς η Αστυνομία, που διενεργεί και διενεργούσε και τότε την προανάκριση, όλοι ξέρουμε ότι είχε εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταχειρίζεται δυσμενέστερα τους «μη εθνικόφρονες» πολίτες, τους οποίες γνώριζε (είχαν άλλωστε και «φάκελλο»). Οι δε δικαστές, ας μη ξεχνάμε, έδιναν μεν εξετάσεις, αλλά δεν διορίζονταν αν δεν είχαν «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων». Φυσικά δεν θέλω να γενικεύω, αλλά η άποψη μου ήταν ότι η απονομή της Δικαιοσύνης, τότε, ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πιο στενόμυαλη. Όχι βέβαια ότι σήμερα είναι ιδανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το δίστηλο του ΕΜΠΡΟΣ δεν απέχει πολύ απ αυτά που διαβάζουμε και σήμερα για την συμπεριφορά του τύπου απέναντι στα θύματα τους θύτες και τους συγγενείς τους.
    Όσο για την θανατική ποινή που επιβλήθηκε, πρέπει να έχει σχέση και με “τα σεξουαλικά όργια μεταξύ ανδρών” που προηγήθηκαν, κάτι που για την Ελληνική κοινωνία της εποχής ήταν από μόνα τους ένα έγκλημα κατά της.....άσπιλης και αμόλυντης φυλής ίσως?
    *
    @ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
    Ρωτάτε στα σοβαρά πως το 57, εν μέσω του δευτέρου -άτυπου- εμφύλιου, εγνώριζαν τις πολιτικές πεποιθήσεις των διαδίκων οι διακαστές;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως η Κα Thinks, ενώ θυμάται τον Renato Carasone δεν θυμάται απσολούτλη νοτ το τραγουδάκι, το οποίο έχει τίτλο Ο Μικρός Άντρας του Βουνού, και μας έρχεται από τη Νάπολη, η οποία καμιά σχέση δεν έχει με μας πάνω στην Ελίλια-Ρομάνια. Αυτές τις μέρες δεν ακούς τέτοιες ζουμερές ιστορίες φόνου στην Ελλάδα… εκτός βέβαια αν μετράει ο φόνος της ίδιας της Ελλάδας… Και αυτό δεν θα έπαιρνε μουσική από την Νάπολη –μάλλον Βέρντι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μερόπη
    Χωρίς να εξωραΐζω το παρελθόν δυστυχώς η κατάσταση της Δικαιοσύνης ήταν προ 40-50 ετών καλλίτερη από την σημερινή. Μπορεί οι τότε δικαστές να μην εγνώριζαν ξένες γλώσσες όπως οι σημερινοί, μπορεί η επιστημονική τους κατάρτιση στα ξένα δίκαια να ήταν περιορισμένη ή ανύπαρκτη, διέθετε όμως ο μέσος τότε Δικαστής εργατικότητα και ευθυκρισία μεγαλύτερη. Και τα κυκλώματα που, λίγα ή πολλά, εμφανίζονται, λίγο ή πολύ, σήμερα, τότε δεν υπήρχαν. Βεβαίως ατομικές περιπτώσεις δικαστικής διαφθοράς υπήρχαν δυστυχώς και τότε. (Σε μικρότερο βαθμό βεβαίως από ότι σήμερα). Η έννοια όμως του οργανωμένου κυκλώματος νομίζω ότι παρουσιάστηκε προσφάτως με την καθιέρωση του αυτοδιοικήτου των Δικαστηρίων. (Για ευνοήτους λόγους…). Περιορίζομαι σε αυτά (αν και πολλά άλλα θα μπορούσα να παρατηρήσω) επειδή το αντικείμενο του σχολίου μου είναι ξένο προς το θέμα της αναρτήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με τον Χρήστο ασφαλώς!
    Συμφωνώ ότι στις πολιτικές δίκες καταδικάζονταν σχεδόν πάντα οι αριστεροί, αλλά στις ποινικές απλά δεν υπήρχαν "αριστεροί".
    Άλλωστε δεν έχουν υπάρξει σαν έννοιες, για εκείνη την εποχή, αριστερός και ποινικός ταυτόχρονα, στο ίδιο πρόσωπο!
    Ίσως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά, από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, η κλεψιά στη επαρχία εξαλήφθηκε οριστικά με το αντάρτικο.

    Ο Άρης Βελουχιώτης, για παράδειγμα, όποιον έπιανε να κλέβει τον "καθάριζε" με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι ξεβρόμισε ο τόπος από τους κλέφτες και "αριστερός" δεν είμαι!

    ΥΓ.
    Πάντως εμένα συνειρμικά στο μυαλό μου ήρθε ο πρόεδρος του σωματίου της ΕΘΕΛ, Κωλομπαρίτσης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο η πολιτική τοποθέτηση του κατηγορούμενου.
    Όμως στα χρόνια εκείνα είχε γίνει ξεσκαρτάρισμα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό από κάθε αριστερής τοποθέτησης άτομο και βεβαίως αυτό είχε γίνει και στην δικαιοσύνη.
    Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι πολύ πιο εύκολα θα λάμβανε υπ΄ όψιν του το δικαστήριο ελαφρυντικά για έναν δεξιό κατηγορούμενο από έναν αριστερό,όταν ακόμα και το 1966 ο Κωνσταντίνος στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του μιλούσε για "μιάσματα και εχθρούς του έθνους"

    thinks-
    Αυτές τις μέρες δεν ακούς τέτοιες ζουμερές ιστορίες φόνου στην Ελλάδα..

    Απλά σήμερα έχουμε εθιστεί στο έγκλημα και εγκλήματα που τότε θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδα σήμερα περνάνε στις σελίδες των εφημερίδων μαζί με τα φαρμακεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμα μία πολύ καλή ανάρτηση. Σαν φάρος μέσα στα σκουπίδια του Διαδικτύου...

    Που τα βρίσκεις βρε Αθεόφοβε όλα αυτά τα αποκόμματα εφημερίδων εποχής;!

    Θυμάμαι και εγώ τους Ντουφτ και Μπασενάουερ (;) που λέγαν ότι τα είχαν, αν και άντρες, άκουσον άκουσον! Τελικά τους εκτέλεσαν και νεαρός εγώ, με πορνογραφική διάθεση διάβασα τη περιγραφή της εκτέλεσης στη Βραδυνή. Πρόσφατα έμαθα ότι ο ρεπόρτερ, νομίζω ο νεαρός Δημήτρης Ρίζος, αρρώστησε από αυτή την εμπειρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. argosholos-
    Τα αποκόμματα είναι από τα σώματα των εφημερίδων που έχουν ψηφιοποιηθεί και υπάρχουν στο ιντερνετ.
    Το τραγικό με την υπόθεση Ντουφτ και Μπασενάουερ ήταν ότι το 1969 η χούντα δεν ήθελε να φανεί στον κόσμο πως υπάρχει εγκληματικότητα και στο δικό της καθεστώς και έτσι δεν ειδοποιήθηκε ο κόσμος για την ύπαρξη αυτών των σίριαλ-κίλερς που σκότωσαν 6 ανθρώπους μέσα σε 40 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μωρέ , και γκατέ, και σκυλέ, και τα πάντα όλα.
    :)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αθεόφοβε,

    Όλοι οι συνομήλικοι εκείνης της εποχής είχαμε συγκλονιστεί από το φονικό και με το αστυνομικό μας δαιμόνιο των 14 ετών προσπαθούσαμε να λύσουμε τον γρίφο του 'σεξουαλικού εγκλήματος' δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε τελείως διαφορετική αντίληψη γιά τον πούστη (συνδιάζαμε την γνωστή γιά εμάς λέξη με την θυληπρεπή εμφάνιση) και τον κολομπαρά (τύπος ανδροπρεπής και απαραίτητα μουστακαλής) και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως δύο αρσενικοί με τα ίδια χαρακτηριστικά μπορούσαν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις !

    Όταν διαλευκάνθηκε το έγκλημα, σοκαρισμένοι αντιληφθήκαμε γιά πρώτη φορά την πραγματική ομοφυλοφιλία και με την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να γελοιοποιεί ότι τον ενοχλεί, τραγουδούσαμε και εμείς κρυφά όλη μέρα στην εφηβική μας παρέα το τραγουδάκι-΄σλόγκαν της εποχής :

    Γαμίσι γύρευε ο μικρός Πεπές
    μα ο Χατζηχρήστος του ξηγιώταν μαχαιριές
    Τον έμαχαίρωσε ο κολομπαράς
    και τον εκάρφωσε ένας πούστης ρολογάς !

    Ο συνφαλακρός γείτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. συνφαλακρός γείτων-
    Διαπιστώνω με έκπληξη ότι μέσα στον ευρύτερο αθηναϊκό χώρο υπήρχε και δεύτερη βερσιόν του γνωστού άσματος χωρίς όμως να παρεκκλίνει από το βασικό θέμα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε αυτά τα δημοσιευματα που με καμάρι παρουσιάζεις,ξέρεις τι κακό προκαλείς στούς απογόνους των πρωταγωνιστών αυτού του δράματος.Σκέψου ανθρώπινα.Μήπως πρέπει να τα αποσύρεις?Δεν ξέρω εδώ τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα,βλέπεις δημοσιευονται και ονόματα ανθρώπων που είναι εν ζωή ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα μόλις είδα το σχόλιο σου.
      Δυστυχώς δεν γίνεται να διαγράφεις γεγονότα που υπάρχουν γραμμένα στις εφημερίδες και βέβαια είναι αυτονόητο ότι οι απόγονοι των πρωταγωνιστών δεν ευθύνονται για όσα έχουν διαπράξει οι πρόγονοι τους.
      Εκτός των άλλων οι απόγονοι των πρωταγωνιστών, μετά από 50 χρόνια περίπου, σήμερα είναι ήδη ηλικιωμένοι και ο μεν στενός τους περίγυρος γνωρίζει από καιρό την ιστορία, ενώ οι πάρα έξω δεν έχουν τρόπο αλλά και ούτε υπόνοια για να τους συσχετίσουν.
      Τέλος αν θεωρούν ότι είναι δυσβάστακτο το βάρος ενός ονόματος που κάποιος πρόγονος το έχει στιγματίσει μπορούν να προβούν σε αλλαγή του επωνύμου τους όπως έχουν κάνει ήδη άλλοι που βρέθηκαν στην ίδια θέση.
      Τα γεγονότα καλά ή κακά που έχουν περάσει στην ιστορία παραγράφονται ίσως με τον χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν διαγράφονται.

      Διαγραφή
  22. Ωπα ρε Αθεοφοβε. Και για τον Ντουφτ και Μπασεναουερ φταιει η χουντα που δεν ειδοποιησε?Απο οτι θυμαμαι ολοι ηταν ενημεροι για τα συνεχομενα εγκληματα και με ανακουφιση δεχτηκαν την συλληψη και την θανατικη καταδικη των δραστων.Εισαγγελεας της εδρας ηταν ενας σπουδαιος δικαστης ο Παττακιας.Σημερα οι παραπανω θα ειχαν αποφυλακιστει σε μερικα χρονια οπως γνωστος σφαγεας που τοπαιξε αντιστασιακος. Οσο για το σεξουαλικο εγκλημα, μετα ληστειας που μερικοι αποδιδουν την εκτελεση του δραστη στα αριστερα του φρονηματα ενα εχω να πω. ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΟΛΟΥΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνη την εποχή 6 δολοφονίες με ληστεία μέσα σε 40 μέρες στον άξονα από Θήβα μέχρι Κινέτα ήταν κάτι το τελείως ασυνήθιστο και η αστυνομία της χούντας δεν ήθελε να τις συσχετίσει αφ` ενός γιατί δεν ήθελε να εμφανιστεί στον κόσμο ότι υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα αφ` ετέρου δε γιατί δεν ήθελε να φανεί η ανικανότητα της να αντιμετωπίσει εγκλήματα που εμφανώς πλέον οφείλονταν σε κατά συρροήν δολοφόνους που κινιόντουσαν με αυτοκίνητο .
      Εάν δε δεν υπήρχε μια παρατηρητική γυναίκα που είδε αίμα στο κάθισμα του αυτοκινήτου θα είχαν συνεχίσει τις δολοφονίες.

      Διαγραφή
  23. τι τα θελετε φιλοι μου η κοινωνιαεχει χαλασει,ηρθανε τα πανω κατω.Για να καταλαβετε ,εκεινα τα χρονια ολα ειχαν μια ποιοτητα, μια σειρα,ειδικα στην επαρχια που μεγαλωσα.Βασικα εαν εισουνα δεξιος,ακροδεξιος μαλιστα τοτε ,μπορουσες ανετα ναεισαι παιδεραστης ,κλεφτης καταχραστης,πουστης,ρουφιανος, οτι ηθελες,κι αν μαλιστα ησουνα επιτροπος στην ενορια η ψαλτης εστω και αριστερος εεετοτε ησουνα αρχοντας πληρουσες ολα εθνικα και χριστιανικα ιδεωδη της φυλης .Οι αλλοι απλως ηταν αριθμοι.Ενω τωρα... αφεντικα και δουλοι γιναν ενα ουλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κυκλοφορεί επίσης εκδοχή του τραγουδιού που ξεκινά ως εξής:
    "Σαρμέλα ήθελε ο τζασλός Πεπές...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκδοχή αυτή είναι μεταγενέστερη του φόνου, γραμμένη στα καλλιαρντά, την ιδιόλεκτο των αρρένων ομοφυλοφίλων που διαδόθηκε στην δεκαετία του 1960 (σχετικό το βιβλίο "Καλλιαρντά" του Ηλία Πετρόπουλου). Αυτός που έχει γράψει τους στίχους φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με τα καλλιαρντά μέσω βιβλίων, κι εκφράζεται απαξιωτικά για το θύμα -κρίμα και απανθρωπιά!

      Διαγραφή
  25. Ακούστε ένα απόσπασμα του τραγουδιού που είχε βγει εκείνη την εποχή:

    https://www.youtube.com/watch?v=fbDKI12b6b4



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γραψε τον πληρο τιτλο πως θα το βρουμε ?
      διοτι αυτο ο συνδεσμος διαγραφτηκε

      Διαγραφή
  26. το θυμαμαι το γεγονώς .Έω τραγουδήσει το άσμα .Τότε λέγαμε γιθα τους πισωγλέντηδες ότι πάνε για το εκατομμύριο αν γεννησουν κωλ@@@@.Σ'ημερα τα πράγματα είναι πιό τραγικά ολόκληρη Ελλάδα κρέμεται από τον κώλο του συμβούλου.Περισσότερα στις φωτογραφήσεις στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στο περίπτερο πως θα κάνετε το παιδί σας Πεπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή