Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Α- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Περνώντας μια μέρα από την οδό Μπουμπουλίνας μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία του κτιρίου στον αριθμό 20-22 και η σχέση του με τον Λογοθετόπουλο.(1) Το κτίριο αυτό ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτίστηκε το 1932 από τον καθηγητή του ΕΜΠ Κ.Μπίρη για λογαριασμό ενός άλλου καθηγητή, αυτού της Ιατρικής, του μετέπειτα κατοχικού πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου.

Το κτίριο αυτό(2,3) έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία γιατί στέγασε μεταπολεμικά διαδοχικά την έδρα της ΚΥΠ ενώ δίπλα ακριβώς, επί της οδού Μπουμπουλίνας 18, βρισκόταν η Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφαλείας (κατεδαφισμένη σήμερα) στην οποία έδρασαν οι βασανιστές της χούντας Μπάμπαλης, Λάμπρου και Μάλλιος και στην ταράτσα του βασάνιζαν τον Ανδρέα Λεντάκη εμπνέοντας έτσι τον συγκρατούμενο του Θεοδωράκη να γράψει τα συγκλονιστικά Τραγούδια του Ανδρέα (κτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα..)
Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι στα μέσα του 80 το κτίριο της ΚΥΠ, που παρακολουθούσαν ένα πλήθος αριστερών, αγοράζεται από το ΚΚΕ που το χρησιμοποιεί για την κομματική οργάνωση της Αθήνας μέχρι το 1992 που το αγοράζει επί Μητσοτάκη, με ένα μάλλον υπερβολικό τίμημα, η Ντόρα για Υπουργείο Πολιτισμού!
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο της Ελευθεροτυπίας το οποίο όμως έχει μια μεγάλη ανακρίβεια!
Γράφει για τον Κ. Λογοθετόπουλο: …λίγο πριν από τον πόλεμο βρέθηκε να διευθύνει το μαιευτήριο « Αλεξάνδρα» ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Λογοθετόπουλος διατέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1932-1933.
Κατά την διάρκεια της πρυτανείας του όμως δεν μπορούσε να διευθύνει το Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» γιατί αυτό δεν είχε ακόμα κτιστεί!
Απλά θεμελίωσε τότε το Δημόσιο Μαιευτήριο Αθηνών, δηλαδή το μετέπειτα Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» στις 23-8-1933.
Μετά την οφθαλμοφανή αυτή ανακρίβεια, έψαξα να βρω πότε χτίστηκε το Αλεξάνδρα και τελικά βρέθηκα με ένα σωρό στοιχεία για την εποχή και τον Λογοθετόπουλο με αποτέλεσμα να αποφασίσω να σας παραθέσω μερικά ιστορικά δεδομένα, σχετικά με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Λογοθετόπουλου, από την ιατρική και πολιτική του δραστηριότητα.
Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διετέλεσαν καθηγητές της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, κατά διαστήματα και αρκετές φορές ανάλογα με την επικρατούσα πολιτική κατάσταση, 3 αξιόλογοι γιατροί με ευρύτερη αναγνώριση τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.
Ήσαν ο Νικόλαος Λούρος, (6) γιός του επίσης καθηγητού της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και πολιτικού Κωνσταντίνου Λούρου. O N. Λούρος σε ηλικία 30 ετών είχε εκλεγεί έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το 1935 , 37 ετών, καθηγητής στην Αθήνα, ήταν δε πολύγλωσσος,συγγραφέας του πρώτου ιατρικού βιβλίου που γράφτηκε στην Δημοτική, και άτομο ευρείας παιδείας και με διεθνή αναγνώριση.
Ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος είχε και αυτός πολυετείς σπουδές στο Μόναχο και υπηρεσία εκεί ως επιμελητής, με δικαίωμα διδασκαλίας φοιτητών, ήταν δε ικανότατος χειρουργός και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσε ιδιωτική κλινική 40 κλινών (μεγάλος αριθμός για την εποχή) που την παραχώρησε δωρεάν το 1913 για περίθαλψη τραυματιών των Βαλκανικών πολέμων.
Εξελέγη καθηγητής το 1922.
Ο Νικόλαος Πετσάλης τέλος εκτός από καθηγητής(1919) διετέλεσε και βουλευτής και γερουσιαστής είναι δε ο πατέρας του λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Θανάση Πετσάλη-Διομήδη. Το Διομήδης το πρόσθεσε στο όνομα του ο Θανάσης μετά από την υιοθεσία του από τον θείο του Αλέξανδρο Διομήδη που μας έχει προσφέρει τον Βοτανικό Κήπο της Αθήνας.
Οι μεταξύ λοιπόν των 3 καθηγητών σχέσεις δεν ήσαν ποτέ καλές και είναι χαρακτηριστικό ότι 5 χρόνια μετά από την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του Αλεξάνδρα , το 1937, όταν ο τότε Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Αλέξανδρος Κορυζής, ζητά την γνώμη των αρμοδίων καθηγητών Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ν.Πετσάλη, Κ. Λογοθετόπουλου και Ν.Λούρου για τα σχέδια του Μαιευτηρίου αναφέρεται ότι: Ήρχισαν τότε αι ατέρμονες συζητήσεις των τριών καθηγητών διαφωνούντων πλήρως ως προς το σχέδιον και δη τον προσανατολισμόν των θαλάμων αίτινες διήρκεσαν επί 2 περίπου έτη.
Από ότι φαίνεται απηυδισμένος από την φαγωμάρα των καθηγητών ο Κορυζής το 1939 αναθέτει στον Ν.Λούρο την σύνταξη του αρχιτεκτονικού προγράμματος από την πλευρά των ιατρικών απαιτήσεων. Είχε προχωρήσει ο σκελετός του κτιρίου προς την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας αλλά η κατοχή σταμάτησε τις εργασίες και το γιαπί χρησιμοποιήθηκε αρχικά για στάβλος, ενώ μετά την απελευθέρωση καταλήφτηκε από 80 οικογένειες προσφύγων από την επαρχία οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μέσα κτίζοντας πρόχειρους τοίχους. Τελικά το νοσοκομείο ολοκληρώθηκε μεταπολεμικά με την Αμερικανική βοήθεια.
Το «Αλεξάνδρα» λοιπόν είναι ουσιαστικά έργο του μεγάλου αντιπάλου του Λογοθετόπουλου , καθηγητού Νικολάου Λούρου και μετέπειτα ακαδημαϊκού, ο οποίος και το εγκαινίασε μετά από 20 και πλέον χρόνια ,από την θεμελίωση του , στις 10-10-1954.
Ο Λογοθετόπουλος ως καθηγητής Γυναικολογίας διατέλεσε διευθυντής από το 1922 έως το 1938 στο Αρεταίειο, και το 1938 μετατέθηκε στην Α΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική που στεγαζόταν τότε στο Δημόσιο Μαιευτήριο που βρισκόταν στην οδό Ακαδημίας 33, δηλαδή στο σημερινό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Ο Λογοθετόπουλος είναι ο βασικός θεμελιωτής της σύγχρονης Γυναικολογίας στην Ελλάδα και ο συγγραφέας του πρώτου σχετικού δίτομου συγγράμματος στην χώρα μας το οποίο απετέλεσε σταθμό για την εποχή του με αποτέλεσμα να μεταφραστεί στα γαλλικά και τα γερμανικά. Εκδόθηκε το 1928 με πλήθος εικόνων, εκ των οποίων πολλές έγχρωμες, τυπωμένο στην Γερμανία.
Ήταν ικανότατος χειρουργός γυναικολόγος και ο «καθ΄έλξιν αιμαστατικός επιπωματισμός» του είχε τύχει διεθνούς αναγνώρισης, ενώ επίσης είχε κληθεί σε μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα όπως στο Παρίσι, το Βερολίνο, την Λειψία και το Μόναχο, να επιδείξει τις δικές του νεότερες χειρουργικές τεχνικές και μεθόδους.
Είναι αυτός που εγκαινίασε την ραδιοθεραπεία το 1924 για τον καρκίνο της μήτρας στο Αρεταίειο, χάρις στην δωρεά του Ζαχάρωφ, εγκαινίασε δε επίσης τα εργαστήρια της Ιατρικής σχολής στο Γουδί, ίδρυσε το Λαϊκό Νοσοκομείο και εγκατέστησε πανεπιστημιακές κλινικές στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Τσολάκογλου ίδρυσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τα φοιτητικά χρόνια στην Γερμανία, παντρεύτηκε την κόρη της σπιτονοικοκυράς του για την οποία υπήρχε η φημολογία, που αναπαράγεται μέχρι σήμερα, πως ήταν αδελφή του Στρατάρχη von List .
Ο ίδιος γράφει (σελ 168) πως ο Παν.Κανελλόπουλος μάρτυς κατηγορίας στην δίκη των δοσίλογων: Ευτυχώς δεν έδωσε πίστιν και δεν κατέθεσεν εις το δικαστήριον και δι΄άλλας κυκλοφορούσας τότε σπερμολογίας ότι δηλαδή ήμην συγγενής εξ αγχιστείας μετά του στρατάρχου Λιστ εξ ου και το συμπέρασμα της Γερμανοφιλίας μου...
Προπολεμικά , η κατάληψη της εξουσίας από φασιστικά καθεστώτα στην Γερμανία ,την Ιταλία ,την Ισπανία ,την Πορτογαλία, το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου στην Ελλάδα και η έντονη γερμανοφιλία ιδίως σε όσους είχαν σπουδάσει στην Γερμανία οδήγησαν σε μια ευρεία αποδοχή των φασιστικών ιδεών στην άρχουσα τάξη στη χώρα μας. Ο Γκαίμπελς είχε αναγορευτεί πριν τον πόλεμο επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν είχε έρθει στην Αθήνα όπου είχε γίνει δεκτός με ιδιαίτερες τιμές.
Η γερμανική του παιδεία κατά τα 13 χρόνια που έζησε εκεί και η γερμανίδα γυναίκα του, σίγουρα του δημιούργησαν την πίστη ότι οι ναζί θα νικήσουν στον πόλεμο και έτσι ως πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν αν συγχαρούν τον Γερμανό πρέσβη στις 27 Απριλίου 1941 μετά την είσοδο των Γερμανών στην χώρα.


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Β- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ
Γ΄ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

15 σχόλια:

  1. Μεγάλα ονόματα, Λούρος και Λογοθετόπουλος και όλοι οι άλλοι που αναφερεις, ο καθ' ένας με την δική του ιστορία.
    Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά απο αφηγήσεις τις οικογένειας εδώ κι εκεί, ξέρω πράγματα και καταστάσεις.
    Και τα κτίρια, έχουν ιστορία...
    Θυμάμαι το 1967 τον Οκτώβριο, που γεννήθηκε η αδελφή μου, σε μαιευτήριο ιδιωτικό, επι της οδού Τοσίτσα, απέναντι απο τα τότε κρατητήρια, οι νοσοκόμες έλεγαν το βράδυ πως ακούγανε τον Μίκη να σφυρίζει τα τραγούδια του.....

    Εκει στην Ακαδημίας, δε, εχει γεννηθεί η μάνα μου !

    Είναι τυχαίο, το πόσο σωστά είναι χτισμένο το "Αλεξάνδρας" που ακόμη είναι πανεπιστημιακό? (την βρώμα... και άλλα, δεν τα σχολιάζω...)

    ** πότε άρχισαν να εκδίδονται εδώ, βιβλία. Εχω του 1860-70 του προπάπου μου στα ελληνικά, αλλά γερμανικών εκδόσεων. εννοώ επιστημονικού περιεχομένου.

    Πήρα την δόση μου! καλημέρα σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θυμάστε μήπως πως λεγόταν το Μαιευτήριο που γεννήθηκε η αδελφή σας επί της οδού Τοσίτσα ?

      Διαγραφή
  2. Στην Τοσίτσα πρέπει να ήταν το Πρότυπο Μαιευτήριο αν δεν κάνω λάθος.
    Όσο για το πότε αρχισαν να εκδίδονται εδώ βιβλία, το πρώτο τυπογραφείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα είναι αυτό που εγκαταστάθηκε στη Χίο με τυπογραφικό υλικό που έστειλε από το Παρίσι ο περίφημος τυπογράφος Αμπρουάζ Φερμέν Ντιντό (Ambroise - Firmin Didot).
    Εξ ου και η οδός Διδότου.
    Από το τυπογραφείο αυτό εκδίδεται το 1821 η «Ελληνική Γραμματική», σε δημοτική γλώσσα, του δασκάλου Νεόφυτου Βάμβα. Το τυπογραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1822 κατά τη διάρκεια της Καταστροφής της Χίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον κτήριο. Τα φαντάσματα στους διαδρόμους και τα πατάρια δεν θα έχουν καιρό να τρομοκρατούν τους ζωντανούς μια που θα κυνηγάνε μάλλον το ένα το άλλο...

    Ο Λογοθετόπουλος άξιος άνθρωπος θα φαινόταν αλλά στη thinkική σκέψη δημιουργείται κόλλημα, μια που ότι και να έκανε μέχρι τις 26 Απριλίου 1941, σβήνει από αυτό που έκανε στις 27.

    Ναι, μπορεί να υπάρχουν πολλά γκρί ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, αλλά αυτό δεν μειώνει την σημασία του άσπρου και του μαύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nαι αυτό ήταν! Το οποίο έκλεισε κατά το 80 ίσως?
    Μερσί, το Didot- Διδότου, το ήξερα, τα λοιπά, μου διέφευγαν.


    *** γενική : "του Βάμβακος", δεν τα πας καλά με την γραμματική!!! χα χα χα !!!

    ευχαριστώ πολύ για όλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός από τη δημοσιογραφική ανακρίβεια, το κτίριο αποκαλύπτει την ειρωνεία της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1 δις 700 μύρια το πήραμε το κτήριο από το ΚΚΕ, τσάμπα πράμα...

    Αρε Ντόρα, είπαμε να είσαι φιλεργατική αλλά εσύ του έβγαλες τα μάτια!

    Όπως πάντα , πλήθος από ενδιαφέρουσες πληροφορίες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. που τα βρήκαμε τα 1 δις 700 τέτοια? γράφω πριν να πέσω χάμω ξερή!
    ζζζζζζζζζζντούπ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζουζούνα-
    Αμα κάνεις χρηστή διοίκηση όπως ο Μητσοτάκης πάντα σου περισσεύουνε !
    Από την άλλη μεριά τώρα τσιγκουνιές θα έκανε η Ντόρα,μήπως από την τσέπη της θα τα έδινε;
    Άλλωστε και οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν έχουν καμιά διάθεση να τρέχουν στο κτήριο που έχει αγοράσει η ΚΕΔ στον ελαιώνα και έχουμε δώσει και εκεί ένα σωρό λεφτά για την μετατροπή του εργοστασίου Κεράνη σε γραφεία υπουργείου.
    Εσύ πως νομίζεις πως χρεοκοπήσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λάθος , το παραδέχομαι. (πράγμα σπάνιο....! )

    1 δις 170 εκατ. ήταν, και γω είδα λάθος, @---άνα πρεσβυωπία........
    Πάντως και έτσι, ακριβά πουλήθηκαν ακόμα και για κομμουνιστές..... ή μήπως όχι;;

    Άθεε, συμφωνώ για την ευθύνη Ντόρας αλλά και οι κόκκινοι δεν είναι "αθώοι του αίματος"....

    Υγ: Θα ήθελα , με την ευκαιρία, την γνώμη σου , για όλα αυτά που διαφημίζονται, περί “ουζουνοθεραπείας” γαρ, πως θεραπεύουν πάσα νόσο και πάσα μαλακία κλπ, αν και έχω την υποψία ότι μάλλον περί απάτης πρόκειται......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. glam-
    Δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη θεραπείας με όζον.
    Θεραπεύει ότι θεραπεύει η ομοιοπαθητική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ Άθεε, σήμερα το πρωί είδα να παίζει η διαφήμιση στον ΣΚΑΙ, και επειδή τον θεωρώ "σοβαρό" σταθμό , άρχισα να αναρωτιέμαι , "ρε μπας και έχω μείνει πίσω ;"

    Άσε που το υποστηρίζει και ο Φικιώρης και κανείς δεν δείχνει να συγκινείται, μάλλον είναι πολλά τα λεφτά από τις διαφημίσεις και το κάνουν "γαργάρα".....

    Εδώ ανάγκασαν την κυβέρνηση , οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, εν μέσω κρίσης, να κάνει απόσυρση , λες και παράγουμε αμάξια στην Ελλάδα ή μας περισσεύουν και ήταν καιρός για εξαγωγή συναλλάγματος,..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΟΖΟΝ ΤΟΥ ΦΙΚΙΩΡΗ
      http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/08/blog-post_25.html

      Διαγραφή
  12. Το μαιευτήριο επί της Τοσίτσα 22 λεγόταν Κεντρικόν. Γι' αυτό πρόκειται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή