Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΝΕΝΤΥ.



Αφού δημοσίευσα το ποστ που είχε γράψει ο Πιγκουίνος για το συμμαχικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης που δεν είναι γενικότερα γνωστό,  σκέφτηκα να γράψω δύο λόγια για ένα άλλο νεκροταφείο που είναι πασίγνωστο, το νεκροταφείο του Αρλινγκτον στις ΗΠΑ που το επισκέφτηκα το 2009 .  
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι το έχετε δει σε κάποια αμερικάνικη ταινία μαζί με την στρατιωτική τελετουργία που συνοδεύει την ταφή ενός στρατιωτικού.
Θα μου πείτε τώρα τι σ΄ έπιασε ντάλα καλοκαίρι μέσα στην κάψα να μας γράφεις για νεκροταφεία.
Βασικά  για να σας δροσίσω, μιας και τα νεκροταφεία είναι μέρη δροσερά και ευχάριστα γιατί  όπως λέει και ο παπάς πάνω από το κεφάλι σου όταν εσύ είσαι οριζόντιος, γραβατωμένος και ανθοστόλιστος,  κατάταξον αυτόν εν Παραδείσω...εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ελληνική παιδεία έχει προέχουσα θέση ακόμα και σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.



 Το Άρλινγκτον λοιπόν, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον,  βρίσκεται στην μία όχθη του ποταμού Πότομακ ενώ ακριβώς στην απέναντι όχθη στην ίδια ευθεία βρίσκεται το μνημείο του Λίνκολν και τα δύο αυτά μέρη συνδέονται  με μια γέφυρα.




 Αφού περάσουμε την εντυπωσιακή είσοδο βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο στρατιωτικό κοιμητήριο που φτιάχτηκε την εποχή του εμφυλίου πολέμου και έχουν θαφτεί εκεί νεκροί από πριν από αυτόν μέχρι τις μέρες μας.



 Πάνω από τον τάφο του John F. Kennedy υπάρχει η αιώνια φλόγα και ήταν έμπνευση της Ζακλίν, που είχε δει την αντίστοιχη να ανάβει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο  Παρίσι.
Κοντά στον τάφο υπάρχει μια μικρή πλατεία από μάρμαρο  στην οποία, στο ημικύκλιο που την περιβάλλει, αναγράφονται διάφορες φράσεις που είχε πει ο Κένεντυ


 Στην φωτογραφία η περίφημη φράση από την εναρκτήρια ομιλία του στις 20-1-1961:
And so, my fellow americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country. My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.
Δίπλα από τον τάφο του Κένεντυ,  ο τάφος που φαίνεται στην φωτογραφία,  είναι της Ζακλίν,  λόγω του ότι όταν πέθανε ήταν ξανά χήρα από τον Ωνάση και έτσι την έθαψαν δίπλα στον πρώτο σύζυγο, και στην πλάκα γράφει: Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. 
Στην φωτογραφία δεν φαίνονται οι τάφοι του γιου τους Patrick και της κόρης που είχε γεννήσει πεθαμένη  Arabella.

 Ο τάφος του Ρόμπερτ Κένεντυ είναι 15 μέτρα πιο πέρα και έχει ένα απλό σταυρό.
Και αυτός έχει μια μικρή πλατεία και είναι ο δεξιά  στην αεροφωτογραφία.


 Και σε αυτόν υπάρχουν επιγραφές με λόγια από ομιλίες που είχε κάνει.




Στην φωτογραφία είναι ένα απόσπασμα ομιλίας του σε ένα εξαγριωμένο πλήθος μαύρων στην Ινδιανάπολη της Ινδιάνα την νύχτα που δολοφονήθηκε ο Dr. Martin Luther King, Jr.:
 Aeschylus...wrote, "Even in our sleep, pain which cannot forget falls drop by drop upon the heart, until, in our own despair, against our will, comes wisdom through the awful grace of God.' What we need in the United States is not division; what we need in the United States is not hatred; what we need in the United States is not violence and lawlessness; but is love and wisdom, and compassion toward one another, and a feeling of justice toward those who still suffer within our country, whether they be white or whether they be black.
Η φράση του Αισχύλου από τον Αγαμέμνονα (179-183) :

στάζει δ’ ἔν γ’ ὕπνωι πρὸ καρδίας
μνησιπήμων πόνος· καὶ παρ’ ἄ- (180)
κοντας ἦλθε σωφρονεῖν·
δαιμόνων δέ που χάρις βίαιος
σέλμα σεμνὸν ἡμένων.

την οποία ανέφερε ο Κένεντυ, είχε μεταφραστεί από  την Edith Hamilton το 1930 ως:
“And even in our sleep , pain that cannot forget  falls drop by drop upon the heart,  and in our own despite, against our will , comes wisdom to us  by the awful grace of God .”
Η ηθελημένη ή όχι αλλαγή του despite σε despair δίνει  άλλη σημασία στην φράση.
Ο λόγος του Ρόμπερτ  Κένεντυ υπάρχει εδώ ( http://www.morec.com/rfk.rm,)  ( και η φράση του Αισχύλου είναι από το 3:09 έως το 3:29)
Ενδιαφέρον είναι ότι ο Σεφέρης γνωρίζοντας προφανώς την φράση του Αισχύλου χρησιμοποίησε την λέξη   μνησιπήμων ( ἡ αλγεινὴ ενθύμηση των δυστυχιών) στο ποίημα του Τελευταίος Σταθμός
l
Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
γιατί είναι αμίλητη και προχωράει∙
Στάζει τη μέρα στάζει στον ύπνο
μνησιπήμων πόνος.



Φεύγοντας  από τους τάφους των Κένεντυ  βρήκα και ένα τάφο με ελληνικό ή κυπριακό όνομα.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ




5 σχόλια:

  1. Έχω επισκεφτεί αυτό το νεκροταφείο το 2000 και ναι, έχει πολύ ωραίο και πράσινο περιβάλλον, όπως, άλλωστε, έχουν τα περισσότερα νεκροταφεία στην Ευρώπη και Β. Αμερική.
    Υ.Γ. Ας γράψω και μια ιστορία να γελάσουμε. Πριν μερικά χρόνια, όταν επισκέφθηκα το γιο μου στη Νορβηγία, πηγαίναμε προς το σπίτι που έμενε, κατά τις 11.30 μ.μ. και μου λέει "μαμά, αν δεν σε πειράζει να περάσουμε μέσα απ' αυτό το πάρκο, να κόψουμε δρόμο. Το πάρκο όμως, είναι νεκροταφείο". Του λέω δεν με πειράζει πάμε. Ας σημειωθεί ότι ήταν καλοκαίρι και παρόλο που η ώρα ήταν 11.30μμ δεν ήταν νύχτα, αλλά κάτι σαν σούρουπο. Εκεί, λοιπόν, που περπατούσαμε, μέσα στους τάφους (πολύ ωραίο περιβάλλον), με παίρνει τηλέφωνο ο άντρας μου, από Ελλάδα και ρωτά "πού σας βρίσκω;" Του απαντώ ατάραχη "μέσα στο νεκροταφείο". Και η απάντηση "Έλα Χριστέ και Παναγία, τι κάνετε τέτοια ώρα στο νεκροταφείο;".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι να την επισκεφτώ δεν είχα φανταστεί ότι η Νορβηγία είναι η ωραιότερη από όλες τις Σκανδιναβικές χώρες .
      Όμως καθώς την είχα επισκεφτεί καλοκαίρι σκεφτόμουνα πως είναι μεν ωραίο να μην νυχτώνει νωρίς αλλά τον χειμώνα το ανάποδο πρέπει να είναι αρκετά δυσάρεστο για όλους εμάς τους μεσογειακούς.

      Διαγραφή
  2. Ναι, Αθεόφοβε μου, είναι λίγο καταθλιπτικό να ξημερώνει 11πμ το χειμώνα και να νυχτώνει γύρω στις 2-3μμ. Μού είπε ο γιος μου ότι περιμένουν με χαρά τα χιόνια, γιατί κάπως φωτίζεται το περιβάλλον με αυτά. Επίσης, αυτός είναι και ένας λόγος που φωταγωγούν νωρίς, περιμένοντας τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική η περιήγηση στο Άρλινγκτον. Παρότι κοιμητήριο, έχει μία σαγήνη το μέρος -εξού και μου αρέσει να το περπατάω.

    Όσο για τις σκανδιναβικές χώρες, είναι όντως κρύες και σκοτεινές το χειμώνα. Αλλά οι άνθρωποι εκεί βρίσκουν τρόπους και προσαρμόζουν την καθημερινότητά τους στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Στη Στοκχόλμη ας πούμε, όλα λειτουργούν κανονικά και στο βαθύ σκοτάδι. Όχι, δεν είναι πολύ ευχάριστο, αλλά λίγο με το ντιζάιν τους και λίγο με τις κοινωνικές τους πρόνοιες, το σώζουν το παιχνίδι.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς στην Στοκχόλμη βρέθηκα καλοκαίρι και την χάρηκα γιατί είναι πράγματι χάρμα οφθαλμών όταν είναι λιόλουστη.

      Διαγραφή