Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Γ΄ΑΙΘΙΟΠΙΑ- GONDER ΚΑΙ HARAR ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.



Τον μεσαίωνα μια νέα πρωτεύουσα ιδρύθηκε το 1636, το Gonder ή Gondar  από τον αυτοκράτορα  Fasiladas και ήκμασε για ένα αιώνα.
 Από αυτή την εποχή έχουν μείνει τα μεγαλοπρεπή κτίσματα στην πόλη, που οδήγησαν πολλούς να το παρομοιάσουν σαν το μυθικό  Κάμελοτ του Βασιλιά Αρθούρου.

Το παλάτι του Fasiladas καθώς και διάφορα άλλα κτήρια  βρίσκονται μέσα σε μια μεγάλη  περιτειχισμένη έκταση με τοίχος 900 μέτρων το Fasil Ghebbi.
Η περιτειχισμένη βασιλική περιοχή γνώρισε ημέρες μεγάλου πλούτου αλλά και πολλών δολοπλοκιών όπως επίσης  και μεγάλης βαρβαρότητας.
Μέσα στα ανάκτορα μπορεί να δίνονταν πλούσια γεύματα με πολλούς προσκεκλημένους ενώ ταυτόχρονα  έξω από τα τείχη μπορούσαν να κρέμονται στα κλαδιά των δέντρων γδαρμένοι ληστές και προδότες δίπλα σε βασίλισσες  ένοχες στραγγαλισμού με τα σώματα τους βορά  σε σκυλιά και ύαινες.  
 Με την βοήθεια της UNESCO το παλάτι του Fasiladas , ύψους 32 μέτρων, έχει αναστηλωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Το παλάτι εμφανίζει επιδράσεις Ινδικές, Πορτογαλικές, Μαυριτανικές, και από την εποχή του βασιλείου του  Αξούμ, έχει δε 4 πύργους σε κάθε γωνία του.
Στον 1ο όροφο το δωμάτιο προσευχής του Fasiladas έχει 4 παράθυρα ώστε να μπορούσε βλέπει από εκεί στις 4 σημαντικότερες εκκλησίες της πόλης. Από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου,, όπου ήταν και το υπνοδωμάτιο του, έβγαζε λόγους στους υπηκόους του.
Τα υπόλοιπα κτήρια που έχουν ενδιαφέρον είναι (a)το παλάτι του Iyasu I (1602-1706),(b)η αίθουσα δεξιώσεων του,(c) το κτήριο των αρχείων και  η αίθουσα εκδηλώσεων του Dawit(1716-1721) ,(d) η βιβλιοθήκη  και (e)η τεράστια αίθουσα συνεστιάσεων του Bakaffa(1721-1730)  για πάνω από 300 άτομα .Έδινε πάνω από συμπόσια τον χρόνο! Τέλος είναι (f)το κάστρο της Mentewab, δεύτερης συζύγου του  Bakaffa που μάλλον είχε δηλητηριάσει την πρώτη του γυναίκα .

Σε 2 χιλιόμετρα απόσταση υπάρχουν τα λουτρά του Fasiladas που το χαρακτηριστικό τους είναι μια δεύτερη κατοικία του στο μέσο μιας τεράστιας πισίνας.

Η πισίνα γεμίζει νερό κάθε 19 Ιανουαρίου, των Θεοφανείων(ένεκα παλαιοημερολογίτες) , και  τα πλήθη υπό την ευλογία ιερέως βουτάνε μέσα σε ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη.
Λέγεται πως την είχε χρησιμοποιήσει για να βαπτίσει ξανά στην ορθοδοξία όσους από τους υπηκόους του είχαν προσχωρήσει στον καθολικισμό.

Η περιτειχισμένη εκκλησία του Debre Berhan Selassie έχει 12 στρογγυλούς πύργους ,όσοι και οι απόστολοι, και είναι χαρακτηριστική η οροφή της με πάνω από 135 κεφάλια από χερουβείμ!
 Αυτή  μαζί με τα προηγούμενα  μνημεία, αποτελούν μνημεία  της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Φτάνοντας  αργά το απόγευμα στην πόλη Harar πριν να την δούμε, βρεθήκαμε σε ένα μοναδικό νυκτερινό θέαμα που δεν γνωρίζω να υπάρχει πουθενά αλλού.
Έξω από τα τείχη της πόλης ένας άνθρωπος καθώς έπεσε το σκοτάδι άρχισε να ταΐζει  ύαινες! Το ωραίο είναι πως γύρω του καμιά 15ρια ύαινες, που τις φώναζε κάθε μία με το όνομα τους, πήδαγαν  για να φάνε το κοψίδι που τους πέταγε διατηρώντας μάλιστα και κάποια ιεραρχία μεταξύ τους! Το θέαμα φωτισμένο από τους προβολείς των πούλμαν ήταν μοναδικό!
Το Harar είναι η 4η ιερή πόλη του  Ισλάμ, έχει 82 τζαμιά και ο 16ος αιώνας ήταν η χρυσή εποχή για την πόλη. Τον 17 και 18 αιώνα  απετέλεσε κέντρο για την ισλαμική κουλτούρα και θρησκεία στο κέρας της Αφρικής.
Μέχρι το 1850 ήταν το εμπορικό κέντρο μεταξύ Αφρικής, Ινδίας και Μέσης Ανατολής.
 Με έδρα το  Harar, ο Ahmad ibn Ibrihim al-Ghazi (1507-1543)  που έμεινε γνωστός ως  "Gurey" ή "Gragn", και τα δύο σημαίνουν αριστερόχειρας, κατέκτησε τα 3/4 της χριστιανικής αυτοκρατορίας της Αιθιοπίας με ένα στρατό κυρίως από Σομαλούς.
Ο γιός του περιτείχισε την πόλη με τείχος 4 μέτρων και με 5 πύλες και όλο το σύνολο  λεγεται Jugol και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Η περιτειχισμένη πόλη με τα 368 στενά γραφικά δρομάκια στο 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο της, θυμίζει περισσότερο την Φεζ του Μαρόκου παρά κάποια άλλη πόλη της Αιθιοπίας.
Στην πλατεία που βρίσκεται στην είσοδο από όπου μπήκαμε στην παλιά πόλη μπορεί να θαυμάσει κανείς ότι στο ιδιόρρυθμο μνημείο που έχει στο κέντρο της, κάθονται και λιάζονται μερικές κατσίκες!

Εκτός από τα ταπεινά λαϊκά σπιτάκια υπάρχουν μέσα σε αυτήν και δύο πολυτελή σπίτια.
Το πρώτο είναι το σπίτι που είχε φτιάξει ένας ινδός έμπορος και σε αυτό είχε περάσει τον μήνα του μέλιτος ο Ras Tafari ο μετέπειτα αυτοκράτωρ Haile Selassie.

Το άλλο είναι το σπίτι που έμενε ο Arthur Rimbaud από το 1875-1884.
Ο Rimbaud ότι είχε να προσφέρει στην ποίηση το έγραψε μέχρι την ηλικία των 20 ετών έτσι ώστε ο Βίκτωρ Ουγκώ να τον χαρακτηρίσει σαν "ανήλικο Σαίξπηρ".
Στο Harar αντί για ποίηση ασχολείται με το εμπόριο καφέ και όπλων και η εικόνα του εκεί το 1883, σε ηλικία 29 ετών, είναι ενός σαφώς μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπου, προφανώς από τις καταχρήσεις.

Στην περιοχή του  Harar είναι εκτεταμένη η παραγωγή Chat, Khat, ή qat, ή gat ή miraa ενός φυτού που μασιέται σε κοινωνικές συναναστροφές προκαλώντας ευφορία και ελαφρά έως μέτρια σωματική εξάρτηση. 

Η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη σε αυτές τις περιοχές γιατί εκτός της ευφορίας που προσφέρει φαίνεται πως αυξάνει και την σεξουαλική ικανότητα.
Στην Αιθιοπία είναι νόμιμο ενώ στην Ευρώπη, εκτός της Αγγλίας, παράνομο.
Λόγω της καλής τιμής που έχει και παρά το ότι απαιτεί πολύ νερό η καλλιέργεια του έχει επεκταθεί στην περιοχή σε βάρος της καλλιέργειας του καφέ.


Η Αιθιοπία θεωρείται ως η πατρίδα του καφέ, η παραγωγή της είναι η μεγαλύτερη της Αφρικής και το 25% του πληθυσμού της ασχολείται με την παραγωγή του.


ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ


5 σχόλια:

  1. Μόλις διάβασα στην εφημερίδα πως οι αμερικανοί κομάντος που σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν απελευθέρωσαν τα 2 μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης που τους είχαν πιάσει ομήρους σομαλοί πειρατές.
    Τους έπιασαν μαστουρωμένους μετά από μάσημα κατ και τους σκότωσαν όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς όχι, γιατί αυτό πρέπει να είναι νωπό και φρέσκο για να το μασήσεις και να το ευχαριστηθείς και να ευχαριστηθεί έτσι στην συνέχεια και το έτερον ήμισυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγα σποράκια , του ενδιαφέροντος πράγματι αυτού φυτού, προς χάριν της κυράς, δεν μπορεί, θα έφερες ......

    Μπορούμε, παρακαλώ, να έχουμε και μεις ένα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι φαίνεται αυτό το φυτό φύεται μόνο σε εκείνες τις περιοχές γι΄ αυτό και δεν είναι γνωστό στην Ευρώπη.
      Άλλωστε εδώ έχουμε Ζωνιανά, Πύργο κτλ με εκλεκτές καλλιέργειες !

      Διαγραφή