Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ



Είναι η δεύτερη φορά που ένα 15 χρονο παιδί χάνει την ζωή του από σφαίρα αστυνομικού.
Και αν μεν η δολοφονία του Καλτεζά έγινε σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα πορείας Πολυτεχνείου, η χθεσινή δολοφονία έγινε χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία γι΄ αυτήν, πλην μιας δυστυχώς υπαρκτής από καιρό βεντέτας μεταξύ αστυνομίας και των ονομαζομένων από τις εφημερίδες γνωστών –αγνώστων .
Δεν έχει στα μάτια μου καμιά διαφορά αυτή η δολοφονία από την δολοφονία του νεαρού φιλάθλου του Παναθηναϊκού στην Παιανία ή την παρ’ ολίγον δολοφονία του φοιτητή με την ζαρντινιέρα στην Θεσσαλονίκη από τους αστυνομικούς.
Είτε φίλαθλοι, είτε αστυνομικοί είτε κουκουλοφόροι αισθάνονται ότι είναι μέλη μιας ομάδας που τους ενώνει ένα κοινό μίσος απέναντι σε αυτούς που θεωρούν εχθρούς και η μοναδική τους επιθυμία είναι να τους τσακίσουν.
Νομίζω ότι ο στίχος των Goin' Through αποδίδει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλα λόγια αυτό το συναίσθημα

Είναι το μίσος που θάβει ό,τι ωραίο είχες φτιάξει
Σου γκρεμίζει τα κομμάτια που είχες ταιριάξει
Η ζωή σου δεν μοιάζει με την δική μου
Η φωνή σου δεν ακούγεται σαν τη δική μου.

Από όλους αυτούς η αστυνομία όμως δεν έχει καμιά δικαιολογία να διακατέχεται από μίσος για οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική ομάδα.
Υποτίθεται ότι αποτελείται από άτομα που έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα γιατί πιστεύουν ότι προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, έχουν την εκπαίδευση να αντιμετωπίζουν κάθε μορφή βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται, χωρίς χρήση πυροβόλων όπλων και χωρίς άσκοπη βία όταν είναι αναγκαία η σύλληψη υπόπτων για έκνομες πράξεις.
Τίποτα όμως δυστυχώς δεν ισχύει από τα παραπάνω.
Οι περισσότεροι βρέθηκαν εκεί για να εξασφαλίσουν ένα μισθό γιατί δεν κατάφεραν ή δεν προσπάθησαν για κάτι καλύτερο, η εκπαίδευση τους είναι της κακιάς ώρας, οι συνθήκες δουλειάς για όσους βρίσκονται στο δρόμο άθλιες και εξαντλητικές.
Αντί δε να τους καλλιεργείται η νοοτροπία ότι αποτελούν ένα σώμα που σκοπός του είναι η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη οι διάφοροι Πολύδωρες τους κανακεύουν προάγοντας τους σε praetoris urbani .
Επιπρόσθετα δε η οπλοφορία, τους δημιουργεί ένα συναίσθημα υπεροχής σαν να είναι Ράμπο ,με αποτέλεσμα σε έκρυθμες καταστάσεις , εκεί που θα έπρεπε να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να επαναφέρουν την τάξη, αυτοί να καταλήγουν σε συμπεριφορές σαν αυτές της ζαρντινιέρας, της δολοφονίας του Σέρβου στην Θεσσαλονίκη ή της σημερινής .
Και όλα αυτά γιατί έχουν πλέον μίσος για κάθε ένα που βρίσκεται απέναντι τους και διαδηλώνει είτε είναι συνταξιούχοι είτε είναι κουκουλοφόροι.
Και οι μεν συνταξιούχοι δαρμένοι αναγκαστικά θα διαλυθούν, οι άλλοι όμως είναι επικίνδυνοι όταν κρατάνε καδρόνια ,σου πετάν πέτρες και μολότωφ και έχουν και αυτοί το ίδιο μίσος και αίσθημα εκδίκησης.
Γι΄ αυτή την τραγική κατάσταση που ζούμε αυτές τις μέρες όλοι μας έχουμε ευθύνες.
Γενικότερα ζούμε σε μια κοινωνία που ο ένας δεν σέβεται τον άλλο.
Σχεδόν καθημερινά το κέντρο της πόλης είναι κλειστό από διάφορες ομάδες που διαδηλώνουν για τα δίκαια τις περισσότερες φορές αιτήματά τους, αδιαφορώντας όμως για την κοινωνική αναστάτωση που προκαλούν στην πόλη.
Το ίδιο κάνουν και οι αγρότες αποκόπτοντας την χώρα στα δύο, το δε πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταντήσει μια έννοια χωρίς νόημα και οποιοσδήποτε τραμπούκος μπορεί να το χρησιμοποιεί σαν ορμητήριο του ή να εισβάλει και να διαλύει οποιαδήποτε συγκέντρωση ή συνέλευση που δεν είναι του γούστο του προκαλώντας καταστροφές και σωματικές βλάβες. Και όλα αυτά με την ανοχή και την παθητική στάση μιας κοινωνίας και μιας πολιτείας που είναι ανίκανη να επιβάλει στοιχειώδεις κανόνες εύρυθμης λειτουργίας του κράτους.
Είναι πια συχνό φαινόμενο πορείες και συγκεντρώσεις για δίκαια αιτήματα που διοργανώνονται από διάφορους φορείς και κόμματα να καταλήγουν σε ανεξέλεγκτες καταστροφές από διάφορες μη ελεγχόμενες ομάδες.
Ακούγονται από διάφορες μεριές απόψεις ότι τις καταστροφές της προκαλούν διάφοροι αγνώστου προέλευσης προβοκάτορες.
Τα ίδια ακριβώς είχαν ακουστεί από την εποχή του Πολυτεχνείου το 1973, και για το λόγο αυτό το παράνομο τότε ΚΚΕ επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει και να εξηγήσει την κατάσταση είχε αντίθετη θέση.
Δυστυχώς από την αρχαιότητα το αίσθημα της καταστροφής είναι πανίσχυρο όταν ο άνθρωπος παύει να λειτουργεί σαν άτομο και γίνεται όχλος.
Σχεδόν πάντα η κατάληψη μιας πόλης είχε σαν επακόλουθο την καταστροφή της και το πλιάτσικο .
Ποιοι άραγε και για ποιο λόγο προβοκάτορες καταστρέφουν ό,τι βρεθεί στην διάβα τους μετά από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα που έχασε η ομάδα τους ή όταν εισβάλλουν σε ένα σχολείο που έχει γίνει κατάληψη και τα κάνουν όλα λίμπα;
Από χρόνια όσοι το βράδυ κατεβαίνοντας την Ιπποκράτους θέλουν να στρίψουν στην Καλλιδρομίου, που βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων θα την βρουν κλειστή.
Ο λόγος είναι απλός.
Να μην μπορούν περνώντας με ένα μηχανάκι να τους πετάξουν μολότοφ, όπως είχε γίνει συχνά στο παρελθόν. Από την άλλη μεριά η αστυνομική βαναυσότητα όταν ελέγχουν τα νέα παιδιά που κυκλοφορούν στην περιοχή είναι γνωστή και το μίσος και από τις δύο μεριές αλληλοτροφοδοτούμενο.
Η αστυνομική βαρβαρότητα όμως δεν έχει εκδηλωθεί μόνο στην περιοχή των Εξαρχείων.
Για το λόγο αυτό δεν χρειάστηκαν προβοκάτορες για να πάρουν φωτιά όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όταν ένας στρατόκαυλος ανεγκέφαλος αστυφύλακας σαν να βρίσκεται στο Φαρ Ουέστ βγάζει το περίστροφο του και καθαρίζει ένα άοπλο παιδί.
Τα χθεσινά λοιπόν γεγονότα δείχνουν ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μια υποβόσκουσα οργή κυρίως στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες μαστίζονται από την ανεργία ή τους χαμηλούς μισθούς ,ενώ συγχρόνως βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εκπαιδευτικό σύστημα ατελέσφορο, που δεν προσφέρει προοπτικές και ένα μέλλον που προοιωνίζεται σκοτεινό και αβέβαιο.
Από την άλλη μεριά ζουν σε μια κοινωνία χωρίς ηθικές αρχές που έχει αναγάγει ως κριτήριο επιτυχίας την απόκτηση πλούτου και την επίδειξη του.
Η καταστροφή λοιπόν και το κάψιμο καταστημάτων και τραπεζών αποτελεί την εκτόνωση αυτής οργής και δεν έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ταξική βάση.
Όταν το 1995 έγινε η σύλληψη των 500 ατόμων που είχαν κλειστεί στο Πολυτεχνείο με έκπληξη οι περισσότεροι διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα ήσαν τα παιδιά της διπλανής τους πόρτας.
Μέσα στη γενικότερη συνωμοσιολογία που μας διακατέχει, πολλοί είπαν ότι η κυβέρνηση άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν έτσι ώστε η προσοχή της κοινής γνώμης να απομακρυνθεί από το Βατοπέδιο.
Μπορεί πράγματι για λίγες μέρες το Βατοπέδιο να έρθει σε δεύτερη μοίρα.
Όμως προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι έντρομη μπροστά στα γεγονότα αυτά, τα οποία ξεπερνούν τις ανεπαρκείς ικανότητες που έχει για να τα τιθασεύσει.
Ταυτόχρονα δε δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες μιας κομματικοποιημένης , αποδιοργανωμένης, αποδυναμωμένης και εξίσου έντρομης αστυνομίας που η ηγεσία της προτιμά να παρακολουθεί αμέτοχη τις καταστροφές από το να κινδυνεύσει να βρεθεί με έναν ή πολλούς νέους νεκρούς από ανεξέλεγκτα αστυνομικά όπλα .
Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα βρεθούμε να θρηνούμε κανένα άλλο νεκρό από το όπλο κάποιου απελπισμένου καταστηματάρχη όταν θα βλέπει ότι πάνε να καταστρέψουν ό,τι με κόπο και ιδρώτα έχει καταφέρει να αποκτήσει στη ζωή του.

28 σχόλια:

  1. δέν ξέρω , έχεις δίκιο, και γω δεν πάω και πολύ καλά μ' όλα αυτά που γίνονται.
    Αλλά αυτά δεν μπορώ τώρα να τα εξηγήσω σε κανένα πιτσιρικά.Και το κακό είναι πως δεν ξέρω άν έχω και το χρόνο να το κάνω.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To μεγάλο πρόβλημα είναι τελικά ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε διαφορετικούς τρόπους ζωής και σκέψης. Ατομικές επιλογές.
    Ο καθένας ή κάθε ομάδα που θα αισθανθεί ισχυρή θα προσπαθήσει να επιβάλει τη λογικη της καταφεύγοντας στη βία.

    Οι αναρχικοί και διάφοροι της εξωκοινοβουλευτικης ή και ενδοκοινοβουλευτικής αριστεράς θεωρούν ότι τα Πανεπιστήμια είναι φέουδό τους και μπορούν να δέρνουν να καταστρέφουν και να επιβάλουν τις πολιτικές τους θέσεις δια της βίας.

    Το κράτος έχει την αστυνομία για αυτό το ρόλο η οποία είναι και καλύτερα οπλισμένη.

    Στον αθλητισμό μονίμως επεισόδια και επιθέσεις.

    Οι Έλληνες μεγαλώνουμε με το φόβο να μη κάνουμα πράγματα που θα μας κατέτασσαν στη κατήγορία του μη-Έλληνα. Αυτή η νοοτροπία καλλιεργείται εδώ και γενιές.
    Ο έλληνας πρέπει να τρώει συγκεκριμένα φαγητά, να πίνει συγκεκριμένα ποτά, να είναι ορθόδοξος, να ντ΄θνεται έτσι ή αλλιώς. Και όταν κάποιος διαφέρρει πέφτει πάνω του όχι απαραίτητα η ευρύτερη κοινωνία αλλά το κοινωνικό περιβάλλον και προσπαθεί να τον επαναφέρει στον υποτίθεται σωστό δρόμο. Και αν δε λειτουργήσει ο λόγος τότε πίπτει ράβδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω κι εγώ μερικές σκόρπιες σκέψεις.
    Αυτή τη στιγμή ακούω ειδήσεις και μαθαίνω ότι αγνοείται μια γυναίκα μέσα στην φλεγόμενη εθνική τράπεζα. Σε ποιους να δώσω δίκιο;
    Σωστά είπες ότι είμαστε μια κοινωνία που κανείς δεν σέβεται πια τον συμπολίτη του. Δεν το βλέπουμε μόνο στις πορείες των 50 ατόμων ή στα μπλόκα των εθνικών οδών ή στις καταστροφές του μόχθου των συμπολιτών μας. Μόνο την καθημερινή οδική συμπεριφορά μας να παρατηρήσεις, το καταλαβαίνεις: Στο φανάρι όπου οι "έξυπνοι" προσπερνάνε τους υπόλοιπους μαλάκες (εμάς δηλαδή) που περιμένουν στη σειρά, στο παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο (ναι εγώ πάρκαρα το αυτοκίνητό μου πάνω στο πεζοδρόμιο σήμερα), στο πέρασμα στο αντίθετο ρεύμα για να περάσουμε μια ουρά 20 αυτοκινήτων ... τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Αυτό ακριβώς: μηδενικός σεβασμός στον συμπολίτη μας.
    Αυτά που βλέπουμε σήμερα στις ειδήσεις, είναι μόνο η κορυφή της σαπίλας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το πότε θα πάρει ένας καταστηματάρχης το όπλο να γαζώνει, φοβάμαι πιο πολύ απο όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αθεόφοβε μου,
    αυτές τις μέρες οι σκέψεις και τα συναισθήματα μου είναι ανάκατα και συγχισμένα μ' αυτά που έγιναν και γίνονται. Προσπαθούσα να τα βάλω σε μια σειρά, μέχρι που είδα το ποστ σου. Τα έβαλες εσύ για μένα. Προσυπογράφω κάθε σου λέξη.
    Καλό βράδυ και ελπίζω αύριο να ξημερωθούμε με ηρεμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σωστο σε βρισκω...στις θεσεις σου ειδικα για τον κοινωνικο περιορισμο που ασκειται σε ολες τις πλευρες....τελικα ειναι αναποφευκτο καποιος που εχει οπλο
    να το χρησιμοποιει....θα εχουμε ανατροπες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...για σκέψεις εν θερμώ πληρέστατο σε βρίσκω...

    φοβάμαι όμως οτι το πράγμα έχει ξεφύγει από την αρχική δίκαιη αγανάκτηση και την εκτόνωση συσσωρευμένης οργής,
    και εμπίπτει πλέον στην κατηγορία του
    "μαθανε οτι γαμ..στε και πλακώσανε 5-6"...

    το ωραίο είναι οτι επικοινωνιακά βολεύονται όλα τα κόμματα!
    Γι'αυτό μάλλον οι θιγόμενοι θα χρειαστεί να "καθαρίσουν" μόνοι τους...
    Παίζει βέβαια και μια δυναμική επανεμφάνιση του Κράτους-οπερέττας
    οψέποτε κριθεί σκόπιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. demetrat-
    Στον πιτσιρικά το μόνο που έχεις να πείς είναι ότι σήμερα δεν αξίζει για τίποτα και για κανένα να διακινδυνεύει την ζωή του.

    Πάρης-
    dmast-
    Αυτό πράγματι είναι είναι το μεγάλο προβλημα στην Ελλάδα.

    zouzouna-
    Στην απελπισία του πολλά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος.

    meropi-
    Όλοι αυτό ευχόμαστε.

    issallos-
    Τα όπλα στα χέρια ανθρώπων που τους έχει κυριεύσει το μίσος είναι ότι χειρότερο μπορεί μπορεί να υπάρξει.

    squarelogic-
    Αυτό ήταν αναπόφευκτο.Διάφοροι φουκαράδες μετανάστες βρήκαν την ευκαιρία για το πλιάτσικο των σπασμένων καταστημάτων.
    Από τα κόμματα το πιθανότερο είναι να βγεί κερδισμένη η ΝΔ αν κινητοποιηθούν τα φοβικά αντανακλαστικά του κόσμου που θα ζητάει μεγαλύτερη και πιο αυταρχική αστυνόμευση. Το ίδιο έγινε μετά τον Μάη στην Γαλλία ή με την τρομοκρατία στην Γερμανία και την Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι πατέρες οι μάνες οι παπούδες
    Ρίξανε την τυρρανία την χουντική

    Τα εγγόνια οι γιοί οι κόρες
    Ρίξανε……την Καραμανλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο θυμός της σημερινής νεολαίας έχει να κάνει με όλες τις προηγούμενες "αγωνιστικές" γενιές που της κληρονόμησαν ένα ζοφερό αύριο χωρίς όραμα και προοπτική. Γιατί όλοι οι προηγούμενοι βολευτήκαμε. Γι αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει τίποτα. Και για το λόγο αυτό θα μας φάνε. Δικαίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το κείμενο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο Αθεόφοβε. Διάβασα παρα πολλά αυτές τις μέρες επειδή είμαι μακριά και δεν μπορώ να έχω γνώση για όλα όσα συμβαίνουν. Χτες έβλεπα από τη μία BBC News και από την άλλη ελληνική τηλεοραση και δεν ήξερα τι να πω. Φόνος, καταστροφες, λεηλασίες, άνθρωποι να χάνουν τα παιδιά τους, κάποιοι άλλοι το βιος τους. Τι να πεις; Μπορείς να δώσεις δίκιο σε κάποιον εκτός από τους γονείς του παιδιού και αυτούς που χάνουν την περιουσία τους;

    Η άποψη σου τόσο για την αστυνομία όσο και για τις πορείες είναι και δική μου. Αλλά προφανώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν την υιοθετούν. Αν εξάλλου είμασταν πλειοψηφία δεν θα συνέβαιναν αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολλοί λένε ότι οι καταστάσεις μοιάζουν με τον Νοέμβρη του 74.

    Μοιάζουν ή είναι ένας ακόμα αστικός μύθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Los Decamisandos-
    Δυστυχώς ούτε
    οι πατέρες οι μάνες και οι παπούδες ρίξανε την χούντα, αν οι ίδιοι οι χουνταίοι δεν προκαλούσαν την πτώση τους με το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο ούτε βέβαια τα εγγόνια οι γιοί και οι κόρες θα ρίξουν τον Καραμανλή καταστρέφοντας την Αθήνα.
    Πιθανώς μάλιστα θα είναι να τον ενισχύσουν.

    vasikos metoxos-
    Δεν θα φάνε μόνο εμάς που βολευτήκαμε, απλά θα καταφέρουν να δημιουργήσουν στην κοινωνία αντανακλαστικά τέτοια που θα οδηγήσουν σε ευρύτερη αποδοχή πιο βίαιων κατασταλτικών μηχανισμών και περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

    ndn-
    Δεν πιστεύω ότι είμαστε η μειοψηφία,αντίθετα πιστεύω ότι είμαστε η πλειοψηφία που όμως αισθάνεται μεν αποτροπιασμό από την δολοφονία και διαδηλώνει γι΄ αυτό, αλλά συγχρόνως δεν παίρνει μια μολότωφ για να την πετάξει ούτε στους αστυνομικούς ούτε στο διπλανό κατάστημα γιατί απλά πιστεύει ότι η βία μόνο βία φέρνει.

    chris-
    Η διαφορά με τον Νοέμβρη του 74 είναι ότι όλος ο κόσμος έτρεχε να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους φοιτητές.
    Εσύ βλέπεις να υπάρχει συμπαράσταση από τον κόσμο σε αυτούς που καταστρέφουν την Αθήνα;
    Εκείνη την εποχή, αν θα προσέφερε στην πτώση της χούντας , θα έβαζα ο ίδιος το αμάξι μου για να γίνει οδόφραγμα.
    Βλέπεις κάτι αντίστοιχο σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αθεόφοβε,

    δεν έχω χάσει κανένα άρθρο σου μέχρι τώρα και ομολογώ ότι τα διάβαζα όλα με ευχαρίστηση.

    Αυτό όμως το άρθρο με απογοήτευσε λίγο αν και στα περισσότερα που λες έχεις προσεγγίσει σωστά το θέμα. Όμως πρέπει να δεις πιό ήρεμα τα πράγματα και να μην κατακεραυνώνεις την αστυνομία για μια μα..κια που έγινε από έναν αστυνομικό. Τι έγινε δεν ξέρω ακριβώς, δεν ήμουν μπροστά. Αλλά γι' αυτό θα επιληφθεί η δικαιοσύνη. Εμείς δεν είμαστε δικαστές για να αποφανθούμε αν ήταν δολοφονία η όχι και είναι πολύ λάθος το timing για να ανεβαίνουν οι τόνοι.

    Επίσης τρομοκράτες δεν είναι οι αστυνομικοί, είναι αυτοί που καίνε και σπάνε αδιακρίτως. Τρομοκράτες και φασίστες. Το αντίθετο από αυτό που πρεσβέβουν υποτίθεται. Και δεν ειναι διάφοροι αγνώστου προέλευσης προβοκάτορες αυτοί. Είναι γνωστό ποιοί είναι, ποιοί τους κατευθύνουν και ότι δρουν βάση καλά μελετημένου σχεδίου. Το περιστατικό με τον 15χρονο τους έκατσε λουκούμι για να προωθήσουν δόλιες στρατηγικές. Πιστεύω ότι άν κάποιος δει το θέμα από τις πλευρές που πρέπει και το συνδυάσει με άλλα γεγονότα πρόσφατα αλλά φαινομενικά άσχετα το παζλ φτιάχνεται σιγά σιγά.

    Αν και είναι θωλό το τοπίο ακόμα μπορώ να πώ ότι η αστυνομία και η κυβέρνηση δρούν πολύ σωστά απ' αυτά που έχω δει μέχρι τώρα. Βέβαια βραχυπρόθεσμα την πληρώνει ο μέσος πολίτης. Ας ελπίσουμε όμως ότι τα υποχθώνια παιχνίδια που παίζονται δεν θα έχουν επιτυχιά γιατί αλλιώς...

    Γι' αυτό συνιστώ ψυχραιμία από όλους. Ας μην αφήσουμε να πεταχτούν άλλες πέτρες στην δημοκρατία. Ας υποστηρίξουμε την αστυνομία, την δικαιοσύνη και το κράτος για μια φορά τώρα που το έχουν ανάγκη. Όσα λάθη κι αν έγιναν ας μήν αφήνουμε τα πάθη να μας κυριεύουν. Έτσι θα αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Ας μην παίξουμε το παιχνίδι που άλλοι έστησαν για μας χωρίς εμάς.



    Φιλικά,
    ένας Έλληνας πολίτης.


    Υ.Γ. δεν είμαι αστυνομικός ούτε φανατικός της ΝΔ για όσους βιαστούν να το σκευτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι πολύ περίεργη η ατμόσφαιρα.

    Πολύς κόσμος παραβλέπει τα καμμένα και μένει στην στάση της αστυνομίας.
    Απ' το '95 μέχρι σήμερα δεν γινόταν αυτό.
    Και δεν μιλάω για χουλιγκάνια αλλά για γραβατωμένους executives, σαν αυτούς που βλέπω κάθε μέρα στη δουλειά μου και μένω άλλαλος.

    Γι' αυτό ρωτάω για την σύγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελληνα πολίτη-

    Γράφεις:
    …Εμείς δεν είμαστε δικαστές για να αποφανθούμε αν ήταν δολοφονία η όχι

    Δηλαδή μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι το παιδί αυτοκτόνησε;
    Για τον θεό !

    Γράφεις επίσης:

    Όμως πρέπει να δεις πιό ήρεμα τα πράγματα και να μην κατακεραυνώνεις την αστυνομία για μια μα..κια που έγινε από έναν αστυνομικό.

    Εάν ήταν μόνο μια μαλακία ενός ανεγκέφαλου θα μπορούσες να πεις ότι μπορεί να είναι ένα τυχαίο περιστατικό.
    Όταν όμως υπάρχει σωρεία παρομοίων περιστατικών τότε είναι εγκληματικές ενέργειες και μάλιστα με ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί προέρχονται από αυτούς που είναι εντεταλμένοι για την τήρηση της τάξης!
    Διάβασε εδώ τους φόνους από αστυνομικούς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια

    http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%EA%EF%F5%EC%E7&a=&id=42859268

    Και δεν φτάνει ότι κάηκε η Αθήνα από ένα ανεγκέφαλο αστυνομικό
    Αμέσως μετά άλλοι ανεγκέφαλοι σαν κι΄αυτόν ΕΒΓΑΛΑΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ .
    Το ότι δεν είχαμε νέα θύματα πιθανώς και από τις γύρω πολυκατοικίες όταν πυροβολούσαν έστω στον αέρα μέσα σε μια πόλη είναι απλά θέμα τύχης.

    Δες τις φωτογραφίες εδώ:
    http://www.e-tipos.com/newsitem?id=65016

    και εδώ:
    http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/multimedia/2008/12/09/pyrovolismosaera_600.jpg

    Ύστερα από το κείμενο μου και από τα σχόλια είναι προφανές ότι πουθενά δεν επικροτώ τις καταστροφές.
    Όμως πολλά άτομα όταν βρίσκονται να είναι θύματα ή θεατές μιας άσκοπης και απαράδεκτης αστυνομικής βαρβαρότητας αγανακτούν και αντιμετωπίζουν την βία με βία.
    Ένα οργανωμένο και εκπαιδευμένο σώμα δεν επιτρέπεται να παρεκτρέπεται και να συμπεριφέρεται σαν τον τελευταίο αλήτη και τραμπούκο.
    Θα είδες όμως τις σκηνές στην τηλεόραση πεσμένων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί και τους κτυπούν βάναυσα ή τους σέρνουν σαν σακιά ή το κοριτσάκι που αναγκάζεται άλλος αστυνομικός να το προστατεύσει από την θηριωδία του συναδέλφου του.
    Άκουσε και αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο για να καταλάβεις γιατί μιλάω.

    http://afmarx.wordpress.com/2008/12/08/%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. chris-
    Η αστυνομία απλά μετά την μεταπολίτευση επειδή είχε χεσμένη την φωλιά της είχε κάπως βελτιώσει την συμπεριφορά της.
    Όταν όμως βγαίνουν οι διάφοροι Πολύδωρες και τους φουσκώνουν τα μυαλά είναι πολύ εύκολο να κάνουν τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαιρομαι που σε βρισκω ακμαιο και σε εγρηγορση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπορείς να μην είσαι σε εγρηγορση όταν ενδιαφέρεσαι για τα παιδιά αυτού του τόπου και γι΄αυτή την πόλη όταν την βλέπεις να καίγεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αθεόφοβε,

    κατ' αρχήν μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι αρνητικά προκατειλημένος έναντι των αστυνομικών. Γιατί;

    Η βία φέρνει βία συμφωνώ. Αν έρθεις στην θέση των αστυνομικών και έχεις απέναντί σου έναν οργισμένο όχλο που σου πετάει πέτρες, μολώτοφ και γενικά υπάρχει μια απειλή σαν κι αυτή, πώς συμπεριφέρεσαι; Όσο πολιτισμένος και να 'σαι. Όσο καλοπροαίρετος και να 'σαι.

    Θα μου πεις, σε μερικές φάσεις παραέγινε το κακό. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο της κατάστασης; Χωρις να θέλω να το δικαιολογήσω. Πάντα θα υπάρχουν θερμοκέφαλοι. Και στις δυο μεριές βέβαια.

    Συμφωνώ να φωνάξουμε, να τα χώσουμε, να πληρώσουν όλοι όσοι φταίνε. Δεν είναι τώρα όμως η ώρα! Όλες οι φώνές τώρα, "καλές" ή "κακές", είναι εις βάρος όλων μας. Ας μήν φωνάζουμε τώρα για δολοφονίες και τέρατα αστυνομικους γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των θυμάτων...

    Όπως είπα και πριν ψυχραιμία. Ας αφήσουμε την δοκιμασία που περνάμε όλοι οι Έλληνες να εκτονωθεί και το συζητάμε μετά. Ας μην δουλεύουμε γι' αυτούς που την είχαν σκηνοθέτησει και απλά περίμεναν αφορμή, να τρίβουν τα χέρια τους.

    Τέλος δεν βλέπω τηλεόραση. Και για ελάχιστες φορές που έτυχε να βρεθώ μπροστά δεν άντεξα πάνω από 2 λεπτά. Σφίχτηκε το στομάχι μου. Όχι από τα γεγονότα. Από τον τρόπο που τα παρουσίαζαν οι πουλημένοι, οι έχοντας λάβει τις κατευθύνσεις τους ήδη δημοσιογραφίσκοι της κακιάς ώρας. Είναι φανερό όμως τι θέλουν να κάνουν και ποιους εξυπηρετούν... Το κακό είναι ότι οι ίδιοι δεν το ξέρουν ή τους έχουν αφήσει να νομίζουν ότι ξέρουν.

    Ελπίζω να έγινα κατανοητός.



    Φιλικά,
    ένας Έλληνας πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το κείμενο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο Αθεόφοβε. Nα προσθέσω μόνον κάτι που άκουσα (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια). Ο αστυνόμος του περιστατικού, ήταν απεσπασμένος στα Εξάρχεια για πάνω απο 6 χρόνια! Αντιλαμβάνεστε τί σημαίνει αυτό πρακτικά. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ψυχολογικά καμμένος. Λογικό είναι, στα τόσα χρόνια να ξέρει τους πάντες, να έχει κάνει δεκάδες εχθρούς, χώρια οι τσαμπουκάδες, τα λόγια, οι απειλές. Εχω ζήσει τα γκέτο της Αμερικής απο την καλή τους και την ανάποδη, τα Εξάρχεια είναι παρθεναγωγείο μπροστά τους, και έχω δεί αστυνομικούς να καίγονται στους έξι μήνες. Αν η αστυνομία είχε επαγγελματοποιηθεί στις δομές της, αυτό το άτομο θα είχε τη δυνατότητα να πάρει μια μετάθεση κάπου και να ηρεμήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν ξέρω ακόμα αν είναι έτσι. Ξέρω ότι σίγουρα μια πολιτική αδιαφορίας προς τον πολίτη, μία πολιτική που στόχο έχιε μόνο να χαρίζει δις σε τράπεζες βρήκε αντίδραση. Μία αντίδραση υποβόσκουσα, μία αντίδραση που απλά δεν εκτονώνοντας. Και δίπλα στην αντίδραση αυτή ξέσπασε και μία γενιά καταδικασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελληνα πολίτη-
    Γράφεις:
    ..και έχεις απέναντί σου έναν οργισμένο όχλο που σου πετάει πέτρες, μολώτοφ ...

    Ο αστυνομικός σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να μεταβάλλεται και αυτός σε όχλο ούτε να αντιδρά σαν όχλος.
    Αυτή άλλωστε είναι και η ειδοποιός διαφορά από τον μη ελεγχόμενο όχλο και για τέτοιες ακριβώς καταστάσεις πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και γι΄ αυτό άλλωστε είναι και ειδικά εξοπλισμένος.
    Όταν αποφασίζεις να γίνεις αστυνομικός δεν πιστεύω ότι περιμένεις να αντιμετωπίζεις στην δουλειά σου ευγενικούς κυρίους και κυρίες οι οποίοι θα σου συμπεριφέρονται ευγενικά και θα σου μιλάνε με το σεις και με το σας.
    Από την άλλη μεριά ακόμα και τα ρεμάλια και οι κακοποιοί που μπορεί να σου επιτεθούν άμα συλληφθούν είναι μόνο ύποπτοι και δεν παύει να έχουν τα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος και δεν είναι βέβαια σάκος του μποξ για εξάσκηση και εκτόνωση του μίσους, της ταλαιπωρίας ή ακόμα και του τραυματισμού που μπορεί να έχει υποστεί ο αστυνομικός.
    Η τιμωρία τους είναι δουλειά της δικαιοσύνης.
    Ο εκδικητής της νύκτας είναι κινηματογραφική φιγούρα και όχι πραγματική περσόνα όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί αστυνομικοί.
    Δεν είμαι κατά της αστυνομίας αλλά θέλω μια αστυνομία που να είναι στο πλευρό του πολίτη και να είναι υπηρέτης του και όχι δυνάστης του.
    Και αυτή την αίσθηση πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί να την καλλιεργήσουν στον κόσμο.
    Πιστεύεις όμως ότι το κάνουν;
    Όχι βέβαια, γιατί ο κόσμος αντί να έχει αυτή την αίσθηση, βλέπει μια αστυνομία ανίκανη να τον προστατεύσει όταν την έχει ανάγκη, όπως στην συγκεκριμένη συγκυρία, να έχει βάναυση συμπεριφορά σε όποιο αδύναμο πέσει στα χέρια της και να γλύφει αντίθετα τους ισχυρούς, να κυνηγάει τα πρεζόνια ενώ μερικοί αστυνομικοί να τους πουλάνε ναρκωτικά, άλλους να τα πιάνουν από τα καταστήματα και πολλούς να λουφάρουν μην κάνοντας τίποτα.


    Locus publicus-
    Έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις αλλά εδώ δεν πρόκειται καν για αστυνομικό.
    Πρόκειται για ειδικό φρουρό που προέρχεται από τα ειδικά σώματα του στρατού και τους έχουν πάρει για φύλαξη κτηρίων αλλά προφανώς επειδή ήταν τσαμπουκάς τον έβαλαν να κάνει υπηρεσία σε ένα από τα 3 χειρότερα τμήματα της Αθήνας.
    Τα άλλα δύο είναι της Ομονοίας και του Ζεφυριού από όσο ξέρω.

    δείμος-
    Σαφώς και είναι όπως έγραψα μια αντίδραση μιας γενιάς που δεν βλέπει καμιά πόρτα ανοικτή μπροστά της.
    Όμως οι περισσότερες καταστροφές δεν έγιναν από αυτά τα παιδιά.
    Έγιναν από όλο αυτό τον πολτό που κάνει τα ίδια σε κάθε περίπτωση που γίνεται μια μαζική εκδήλωση από πολιτική συγκέντρωση μεχρι ποδοσφαιρικό αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. χώρια που και η ζαρντινιέρα τελικά ήταν αθώα.

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αθεόφοβε
    Πράγματι μήπως μερικές τουλάχιστον από τις σκέψεις σας έγιναν εν θερμώ;
    Ας μην ιδεολογικοποιούμε το πλιάτσικο..
    Ξεκινάει από την προϊστορική ανθρωπότητα ως στοιχείο της ανθρώπινης συμπεριφοράς..
    Το εκτεταμένο βεβαίως πλιάτσικο δεν δικαιολογεί εκ των υστέρων την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή αμελείας ενός νεαρού. Βλέπετε εγώ δεν δικάζω, καταδικάζω και εκτελώ διά του αποκεφαλισμού του τον συνοριοφύλακα μαζύ με τα κανάλια (και ωρισμένους άλλους υψηλούς) πριν του δώσω το στοιχειώδες δικαίωμα να ακουστεί και αυτός!! Και κυρίως αφ΄ενός πριν υπάρξει μία αξιόπιστη βαλλιστική έκθεση και αφ΄ ετέρου πριν διαπιστωθεί επιστημονικώς από τον ιατροδικαστή η φορά του τραύματος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συμφωνώ Αθεόφοβε. Ειδικά με το σχόλιό σου: "Τα όπλα στα χέρια ανθρώπων που τους έχει κυριεύσει το μίσος είναι ότι χειρότερο μπορεί μπορεί να υπάρξει".

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. demetrat-
    Παντα οι ζαρντινιέρες είναι αθώες!

    βαρδάκας-
    Το θέμα δεν είναι αν ο φόνος ήταν από εξοστρακισμό ή από κατ΄ευθείαν βολή.
    Όταν πυροβολείς ακόμα και στον αέρα μέσα στα στενά της πόλης κινδυνεύουν ακόμα και άνθρωποι που είναι μέσα στο σπίτι τους.
    Τις ημέρες του Πολυτεχνείου αρκετοί σκοτώθηκαν έτσι από άσκοπους στον αέρα πυροβολισμούς.
    Και είναι άκόμα χειρότερα όταν αυτό γίνεται από ανθρωπο με στολή.

    δείμος-
    Κάθε γενιά είναι υπεύθυνη για την κοινωνία που παραδίδει στους νεώτερους.

    doctor-
    Όχι μόνο το χειρότερο αλλά και το πιό επίφοβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή