Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΓΚΩΜΙΟΝ , ΠΩΣ ΜΟΥ ΛΥΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΔΕΜΕΝΟΣ!



Αν κάτι μου την δίνει είναι ότι είναι πολύ συχνά, οι περισσότεροι από μας , γενικεύουμε και με αφορισμούς απαξιώνουμε ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες επειδή κάποιο γαϊδούρι δεν μας εξυπηρέτησε ή μας μίλησε άσχημα.
Η συχνότερη ομάδα και αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες κατηγορίες και απαξίωση είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Βεβαίως και υπάρχουν πολλοί ανίκανοι, ανάγωγοι, αδιάφοροι, τεμπέληδες και χρηματιζόμενοι υπάλληλοι διορισμένοι με διάφορους πλάγιους τρόπους στον δημόσιο τομέα.
Όμως αντίστοιχα υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι ικανοί, ευγενείς, φιλότιμοι, έντιμοι και εργατικοί που προσπαθούν να κάνουν όσο μπορούν καλύτερα την δουλειά τους παλεύοντας με το αναχρονιστικό, ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας και προφανώς πολλοί από σας τους γνωρίζετε αυτούς γιατί είναι φίλοι σας,γονείς σας,συγγενείς σας.
Αυτές τις σκέψεις έκανα φεύγοντας από μια δημόσια υπηρεσία που πιστεύω ότι κανένας μας δεν επισκέπτεται με ευφορία, την εφορία!
Μια ευγενής υπάλληλος μου έλυσε με ηρεμία, παρά την ουρά που περίμενε μετά από μένα, όλες τις απορίες μου σχετικά με το λανθασμένο Ε9 που μου έστειλαν γιατί , η πλέον ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, για να εισπράξει ταχέως το ΕΤΑΚ το ανέθεσε σε μια άσχετη ιδιωτική εταιρεία με αποτέλεσμα να είναι λάθος όχι μόνο μερικές χιλιάδες δηλώσεις αλλά ένας τεράστιος αριθμός που μπορεί και να φτάνει και το εκατομμύριο !!!
Πρόσφατα δε είχα την τύχη να κάνω τις ίδιες σκέψεις όταν διάβασα ένα εξαιρετικό βιβλίο που μου είχε χαρίσει πριν μερικά χρόνια μια αρχαιολόγος που συμμετείχε στο γράψιμο του.
Το έργο, Χίος τ΄ενάλιος πόλις Οινοπίωνος είναι συλλογική δουλειά , στα Ελληνικά και στα αγγλικά, από την Ε΄ εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων της Χίου και είναι έκδοση του Υπ. Πολιτισμού το 2003.
Στον τόμο αυτό βλέπει κανείς ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που το έγραψαν το έγραψαν με μεράκι , γνώσεις και αγάπη για το μέρος και για την εργασία τους.
Δεν θα έγραφα το σημερινό πόστ αν το μυαλό μου δεν έκανε, όπως και των περισσοτέρων επάλληλες σκέψεις.
Η εξυπηρέτηση στην εφορία γέννησε την σκέψη ότι προσωπικά γνωρίζω και έχω φίλους πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που προσφέρουν σε αυτή την χώρα, και αμέσως θυμήθηκα ότι έκανα για τελευταία φορά αυτό τον συλλογισμό όταν διάβασα το βιβλίο που σας ανέφερα.
Και τι ήταν αυτό που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση διαβάζοντας το και μου έδωσε την απάντηση σε μια απορία που είχα από τον καιρό που πριν χρόνια κάναμε διακοπές στην Μυτιλήνη και με οδήγησε τελικά στο σημερινό ποστ;
Μόλις πατήσεις στη Λέσβο και ακούσεις τους ντόπιους να μιλάνε, λες δεν είναι δυνατόν στην Μυτιλήνη βρίσκομαι ή στην Θεσσαλία;
Συγκόπτουν τις λέξεις κατά τον ίδιο τρόπο που με τόσο χαρακτηριστικό τρόπο είχε σατιρίσει ο Λαζόπουλος με τον ξάδελφο στους 10 μικρούς Μήτσους!
Με δυσκολία κρατηθήκαμε να μην γελάσουμε δυνατά ακούγοντας τον μονολεκτικό διάλογο μεταξύ δύο κυριών έξω από το κάστρο περιμένοντας να μπούμε στην συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, η οποία όμως παρά την αφόρητη ζέστη που έκανε εκείνη την μέρα ,τελειομανής ,για μια ώρα πριν την έναρξη, έκανε μέσα πρόβα.
Όπως περιμέναμε στριμωγμένοι να μπούμε με την παρέα μου είχαμε παρεμβληθεί μεταξύ τους :
Ζέστ΄! Έλεγε η από κάτω μας.
Απαντούσε πάραυτα η από πάνω μας :Ζέεεστ!
Τελικά άνοιξαν οι πόρτες και μπαίνοντας μέσα με τις δυο κυρίες δίπλα μας, μας ήρθε ένα ζωογόνο αεράκι και μας δρόσισε.
Όπότε λέει ανακουφισμένη ή μία:Μπγάζ΄ (μπουγάζι)
Πάραυτα συμφώνησε και η άλλη:Μπγάααζ!
Έ, λοιπόν όσους Μυτιληνιούς και αν ρώτησα μέχρι τώρα κανένας δεν ήξερε να μου πει γιατί μιλάνε έτσι και το μόνο που μου είπαν είναι ότι οι ντόπιοι ξεχωρίζουν ποιοι είναι από την Θεσσαλία ή από το νησί τους.
Η εξήγηση λοιπόν είναι απλή και η απόδειξη είναι ευκολονόητη βλέποντας κανείς τον παρακάτω πίνακα που βρήκα στο βιβλίο που σας είπα.
Διαπιστώνει κανείς ότι μετά από τόσους αιώνες η ομιλία της μητρικής περιοχής διατηρήθηκε και στην περιοχή που έγινε ο εποικισμός.
Ένα αντίστοιχο φαινόμενο έχω διαπιστώσει και στην Μουτσούνα της Νάξου.
Από όλο το νησί στο μέρος αυτό νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Κρήτη και ακούς γνήσιους Κρητικούς αλλά εδώ μάλλον πρόκειται για πρόσφατο εποικισμό μετά τις Κρητικές επαναστάσεις.
Πάντως αυτό που έχω να πω για την Μυτιλήνη και την Χίο είναι από τα νησιά που έχουν από τους πιο ευγενείς, γελαστούς και εξυπηρετικούς κατοίκους.
.
Είχα γράψει αυτό το ποστ πριν να καεί η Αττική ,αυτόματα όμως σήμερα μετά τόσες μέρες από την φωτιά, μου ήρθε στο μυαλό ότι και αυτοί οι πιλότοι των Καναντέρ
δημόσιοι υπάλληλοι είναι, όπως και ο άτυχος πιλότος Στέργιος Κωτούλας που σκοτώθηκε στην Κεφαλονιά

Το πιο ωραίο όμως απόφθεγμα για τους δημόσιους υπαλλήλους το έχει πει ένας δημόσιος υπάλληλος ,ο φιλόλογος, συγγραφέας, συνθέτης και ερμηνευτής της Θεσσαλονίκης Θωμάς Κοροβίνης.


Δημόσιος υπάλληλος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι !
Και έχει δίκιο!
Την αλήθεια αυτής ρήσης μου την επιβεβαίωσε και μία άλλη δημόσια υπάλληλος ,μια ιντερνετική φίλη που διδάσκει σε σχολείο που βρίσκεται σε λαϊκή και καθόλου αριστοκρατική περιοχή της Αθήνας, στο Ζεφύρι, όταν με παρέπεμψε στο μπλογκ των μαθητών του σχολείου της και γεύτηκα και εγώ λίγη από την δροσιά αυτών των παιδιών που είχαν την τύχη να έχουν τέτοιους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ για καθηγητές!
.
Τέλος κατηγορούμε πολλές φορές τους δημόσιους οργανισμούς για καθυστερήσεις και για αδιαφορία προς τον πολίτη.
Ο Blogger, ως ιδιωτική επιχείρηση υποτίθεται ότι προσφέρει χωρίς καθυστερήσεις εξυπηρέτηση σε όσους προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Αμ δε!
Μια ωραία πρωία το μπλογκ μου Atheofobos κλειδώθηκε γιατί όπως γράφει ο Blogger :Το ιστολόγιό σας παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών
Εάν λοιπόν διαφωνείς με αυτό, που σαφώς διαφωνείς, κάνεις μια Εξέταση αίτησης για ξεκλείδωμα στην οποία, μεταξύ άλλων, γράφει πως :
Εάν πιστεύετε ότι το ιστολόγιό σας έχει κλειδωθεί εσφαλμένα, κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ζητήσετε εξέταση από κάποιον υπάλληλο. Αφού υποβάλετε την αίτηση εξέτασης, ένας υπάλληλος του Blogger θα εξετάσει το ιστολόγιό σας μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Αμ΄δε!
Γιατί μετά ,όχι 2 αλλά από 8 μέρες που την έχεις υποβάλλει ,η αίτηση σου έχει εξαφανιστεί και πρέπει να την ξανακάνεις!
Ήδη την έχω κάνει στις 8-9 ,στις 19-9 στις 28-9 και πάλι στις 5-10,12-10 και 29-10 και πάλι στις 5-11, 16-11, 26-11,και 5-12, 23-12 και στο νέο έτος 12-1.
Μήπως ο Blogger έχει προσλάβει μερικούς που γεννήθηκαν για δημόσιοι υπάλληλοι;



22 σχόλια:

  1. Καλημέρα αθεόφοβε

    Η έλλειψη αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών στο δημόσιο έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται πολλές ατασθαλίες τις οποίες πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του σαν φορολογία.

    Πχ, η τροφοδοσία σε νοσοκομεία, στρατόπεδα κτλ κοστίζει πολύ παραπάνω από όσο θα κόστιζε γιατί ο κάθε υπεύθυνος θέλει να βγάζει και την προμήθειά του, οπότε ΚΑΙ ο σιτισμός είναι πολύ συχνά ανεπαρκής ΚΑΙ ο πολίτης αναγκάζεται να αγοράζει επιπλέον φαγητό , ΚΑΙ χρεώνεται τη βαριά φορολογία αφού τα υπουργεία λένε ότι χρειαζονται λεφτά.Κανένας ιδιώτης δεν θα άφηνε ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ να του κλέψει το κέρδος μέσα από τα χέρια του, στο δημόσιο όμως τα αφήνουν γιατί δεν είναι δικά τους και τα πληρώνει άλλος. Άλλοι για να είμαστε πιο ακριβείς.Πολλά λεφτά χαμένα.

    Μπορεί οι ανίκανοι υπάλληλοι να μην είναι όλοι, όσοι είναι όμως πληρώνονται το ίδιο με τους άλλους, παίρνουν προαγωγές και αξιώματα σαν να τις άξιζαν και λόγω της ανεπάρκειάς τους προξενούν ζημιές που άλλοι πρέπει να διορθώσουν και να πληρώσουν. Πολλά λεφτά χαμένα.

    πχ, ένα παληκάρι, πληροφορικάριος, μετά τη σχολή του διορίστηκε στον οτε. Πολύ ευγενικό παιδί και πολύ πρόθυμο. Εξυπηρετικό επίσης.Όταν όμως χρειάστηκε να κάνει όμως μία αλλαγή σε καποιο δίκτυο τα έκανε μαντάρα, με αποτέλεσμα να μας αφήσει χωρίς διαδίκτυο για 2 εβδομάδες και στη δική μου δουλειά που όλες οι επαφές στο εξωτερικό γίννονται με e-mail και skype, σήμαινε απώλεια πολλών χρημάτων, σε τηλεφωνα, σε ιδιώτη πληροφορικάριο που προσλάβαμε για να συμμαζέψει το χάος που είχε αφήσει ο άλλος. Πολλά λεφτά χαμένα και τα πληρώσαμε εμείς. Και το παληκάρι ακόμα είναι στη θέση του, ενώ δεν αποκλείεται κάποτε να γίνει και διευθυντής ...

    Αν κάνω αγωγή για χαμένα λεφτά θα είμαι χαμένος από χέρι, γιατί σαν τη μαφία, έτσι και τα βάλεις με έναν τα βάζεις με όλους και μετά άντε να κάνεις τη δουλειά σου, ειδικά σε ένα κλειστό κύκλωμα μίας μικρής κοινωνίας όπως στην πόλη μου.

    Άρα, και που υπάρχουν ικανοί και ευσυνείδητοι, κακό του κεφαλιού τους, αφού για ΕΜΕΝΑ τον τελικό αποδέκτη, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

    Τα δάση κάηκαν, η διαφθορά βασιλεύει και όλατα πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχήν να ομολογήσω ότι είμαι από εκείνους που απαξιώνουν σύσσωμη την κοινότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο για τους τρόπους τους, όσο και για τη νοοτροπία τους. Θα αποφύγω όμως να επεκταθώ στο θέμα της νοοτροπίας, διότι τότε θα καταλήξω με ένα μακρασκελέστατο σχόλιο!

    Οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι ως μέλη της κοινότητας των δημοσίων υπαλλήλων δεν αντιλαμβάνομαι τους ανθρώπους που εργάζονται στον εν γένει δημόσιο τομέα, αλλά όλους εκείνους, που ανεξάρτητα από τον εργοδοτικό φορέα τους, συμμερίζονται τη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου (που το πάω που το φέρνω, στη νοοτροπία καταλήγω).

    Συνεπώς, δημόσιος υπάλληλος μπορεί να είναι και κάποιος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, όπως αντίστροφα κάποιος που εργάζεται στο δημόσιο τομέα μπορεί να μην είναι δημόσιος υπάλληλος.

    Καταληκτικά, λοιπόν, απαξιώνοντας την κοινότητα των δημοσίων υπάλληλων, προσωπικά δεν μέμφομαι τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, αλλά όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία - υγιή - φιλοδοξία στη ζωή τους, δεν τους αρέσει η δουλειά που κάνουν και για το λόγο αυτό δεν την κάνουν καλά, αυτούς που η εργασία τους δεν τους προσφέρει καμία απόλαυση και συνεπώς δεν τους κεντρίζει ώστε πάντα να προσπαθούν λιγάκι παραπάνω.

    Ταύτα και μένω, διότι έχω ήδη καταχραστεί τη φιλοξενία του οικοδεσπότη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ να συμφωνήσω πάραυτα με τον Αθεόφοβο, ότι είναι το σύστημα των μή συγκινονούντων δοχείων, και όχι οι εργαζόμανοι καθημερινά ενάντια σ’ αυτό, που πρέπει να παραλάβει τις πάμπολες εκτοξευόμενες παλάμες: όχι οι συμπολίτες μας!

    Οι εφοριακοί της περιοχής μου και εγώ έχουμε πασχήσει στήθος με στήθος από τον Απρίλιο να αποφασίσουμε ΠΟΥ και ΠΩΣ ένας Ελληνας και Αμερικανός πολίτης -που ζεί στην Ιταλία, εργάζεται και πληρώνει εφορία στην Αμερική, αλλά έχει ακίνητα στην Ελλάδα, δηλώνει και πληρώνει εφορία, σύν το απλό θέμα του που δηλώνεται ένα Αμερικανικό αυτοκίνητο με πινακίδες Ελληνικού τελωνείου που οδηγείται στην Ιταλία με βρετανικό δίπλωμα. Οι άνθρωποι είπαν ότι μέχρι να βρεθεί ο Μεγαλέξανδρος που θα σπάσει αυτό τον Γόρδιο δεσμό, δεν πληρώνω πρόστιμο. Μέχρι που Η ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού τους ανέτρεψε...

    Και να παρακαλάς να είσαι σωστός, δεν σ’αφήνει το σύστημα.

    Την απάντηση έδωσε ομοιοπαθής απο την πρεσβεία στη Ρώμη: «Πλήρωσε φοροτεχνικό και μην πείς σε κανένα ότι παντρεύτηκες». Θα φάμε, θα πιούμε, και νηστικοί θα κοιμηθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Αθεόφοβε. Κατ' αρχην να σου πώ ότι το μπερδεμένο δημόσιο και βέβαια οι κακοί υπάλληλοι με κάνουν να κερδίζω το ψωμί μου γιατί αναλαμβάνω να φέρω εις πέρας δύσκολες υποθέσεις πελατών μου..με σχέση με το δημόσιο. Αν όλα λειτουργούσαν σωστά, θα ήμουνα άνεργη. Σημείωσε ότι τη κάνω τη δουλειά αυτή απο σπόντα..όταν με παρακάλεσε πρίν 3 χρόνια η κουμπάρα μου να τη βοηθήσω με το ΙΚΑ της που γινόταν της κακομοίρας εκεί..έτσι ξεκίνησα.
    Κάθε μέρα λοιπόν ασχολούμε με τον δημόσιο τομέα κυρίως..και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πρότυπες υπηρεσίες όπου όλα γίνονται γρήγορα και με το χαμόγελο. Πολύ λίγες. Εκεί που πάω εγώ είναι φρικτές οι συμπεριφορές, π.χ.στη Νομαρχία (Καλλιθέα), μιλάνε απαίσια στους ηλικιωμένους συχνά αρρωστους που περιμένουν μία έγκριση για νοσήλεια, με τα μάτια μου έχω δεί μιά κότα να σπρώχνει παπού με πατερίτσες.. και πόσα άλλα.
    Ο κόσμος είναι προκατειλημένος ενάντια στο δημόσιο τομέα γιατί ακούγονται πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. athinovio-
    ESKARINA-
    thinks-
    Marina-
    Τα πράγματα ποτέ δεν είναι άσπρο -μαύρο.
    Κατ΄αρχάς μπορώ και εγώ να σας αναφέρω πλήθος από ανίκανους κτλ δημόσιους υπαλλήλους αλλά επίσης κατά τον ίδιο τρόπο και αρκετούς στον ιδιωτικό τομέα που βρίσκονται εκεί γιατί είναι συγγενείς,γκόμενες κτλ κάποιου ισχυρού διευθυντή ή ιδιοκτήτη και πολλές φορές οικιοποιούνται ακόμα και την δουλειά των συνεργατών τους που δεν τολμούν,με τον φόβο της απόλυσης,να πουν κουβέντα.
    Αυτό που θέλω να πω σε αυτό το ποστ είναι ότι σε αυτό το γραφειοκρατικό,αναποτελεσματικό και βραδυκίνητο δημόσιο υπάρχουν άνθρωποι,και όχι λίγοι,που στα πλάισια των δυνατοτήτων που τους παρέχονται κάνουν την δουλειά τους αξιοπρεπώς,αποτελεσματικά και με φιλότιμο και είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται συλλήβδην και αθροώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν και "νησίδες" όπου το δημόσιο, δουλεύει, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι Δ.Ο.Υ.- Ταχυδρομείο- Τράπεζες κλπ
    Από το υπόλοιπο όμως η κλιμάκωση είναι περίπου:
    10% φιλότιμοι - εργατικοί (οι περισσότεροι νέοι)
    30% κάτι κάνει έστω και λίγο....
    50% προσπαθεί να μην κάνει τίποτα
    10% σχεδόν δεν πάει καν!
    Τα ποσοστά είναι αυθαίρετα, και μπορεί να "παίζουν" ανάλογα με το υπουργείο, την υπηρεσία, τον διευθυντή κλπ

    @ thinks: Η Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού είναι αρμόδια για τα ακίνητα στην Ελλάδα, (ΑΦΜ αν δεν έχει, Ε1, Ε9 κλπ) για το αυτοκίνητο δεν ξέρω, περίπλοκο, δεν το έχω ξανασυναντήσει, μάλλον στην ΔΟΥ που ανήκει, η Κ.Ε. δεν έχει αυτοκίνητα !
    Μπορώ να μάθω αν θέλεις και να σου πω ή για οτιδήποτε σχετικό θέλεις ρώτα .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Glam: Ευχαριστώ, δεν το ήξερα ότι δεν έχει αυτοκίνητα η ΚΕ. Πάντως κάνουμε τώρα την μεταβίβαση για τα υπόλοιπα στην ΚΕ. Μπορεί το αυτοκίνητο να μείνη στην τοπική μου ΔΟΎ;

    @ Αθεόφοβος: συμφωνώ απόλυτα και αυτό πάνω κάτω έλεγα και εγώ -πάντως, πράγματι, του καίσαρα να πηγαίνουν στον καίσαρα, και αυτοί που υπάρχουν που δεν είνα άσπροι, αλλά κάποια άλλη απόχρωση το γκρί πρέπει να τα ακούνε, και υπάρχουν και αυτοί -όχι;

    Οι περισσότεροι φιλότιμοι είναι πράγματι οι νέοι περισσότερο... πράγμα που σημαίνει ότι ίσως το ποσοστό να αναίβει δραματικά με τις γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ thinks
    Πολύ θα ήθελα να το πιστέψω αυτό, αλλά όταν η προηγούμενη γενιά γαλουχεί την επόμενη στο βόλεμα και στην απραξία, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σπάνιες περιπτώσεις περιγράφονται πιά όμως.
    Οι οποίες λειτουργούν τις περισσότερες φορές σάν άλλοθι γιά τους υπόλοιπους.
    απορία.
    πως κατάφερες και έφερες παλιά ποστ στο καινούριο μπλογκ, αφού σε κλέισανε απέξω;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αθεόφοβε, να μου επιτρέψεις να επισημάνω μία διαφορά, όμως: εάν ένας επιχειρηματίας ευνοήσει την φιλενάδα του ή το παιδί του, τότε το οικονομικό κόστος βαραίνει τον ίδιο, καθώς και οι συνέπειες της ανικανότητάς των.
    Στο δημόσιο όμως οι συνέπειες της ευνοιοκρατίας βαραίνουν όλους τους έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. glam-
    Εξαιρετική η ποσόστωση!

    thinks-
    Το φιλότιμο και η ευσυνειδησία δεν είναι συνάρτηση της ηλικίας.

    ESKARINA-
    Αυτό ισχύει σε ένα βαθμό αλλά τα πράγματα πάντα προχωράνε προς τα εμπρός σε αυτή την ζωή.

    demetrat-
    Εγώ μπαίνω ελέυθερα στο παλιό μπλόγκ.

    athinovio-
    Έχεις δίκιο σε αυτό, αν και στην ιδιωτική επιχείρηση το κόστος της γκόμενας,και όχι μόνο της μισθοδοσίας της,το πληρώνει τελικά πάλι ο καταναλωτής του παραγομένου προίόντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φυσικά και το φιλότιμο και η ευσυνειδησία δεν είναι συνάρτηση της ηλικίας, το τι κάνει όμως κανείς και πώς λόγω αυτών είναι ίσως συνάρτηση της εποχής καί βιωμάτων των καιρών σύν προσωπική εμπειρία από τον κόσμο -πράγματα που φυσικά διαφέρουν από γενιά σε γενιά. Η παρατήρηση μου παραπάνω στην οποία αναφέρεσε έχει να κάνει με ευγένεια και αυτοπεπήθηση τολυ δημοσίου υπαλλήλου, άν όχι τίποτα άλλο. Κα άν συνδιάσει κανείς σ'αυτό τα ποσοστά του Glam, δεν νομίζω ότι κανένας μας εδώ λέει πράγματα πολύ διαφορετικά απο τον άλλο...

    @ ESKARINA: Υπάρχει σαφώς διαφορά στην εμπειρία του πολίτη με το δημόσιο από την δεκαετία άς πούμε του 70 με σήμερα. Το ίδιο ελπίζω για 20-30 χρόνια μπροστά. Υπάρχουν και γαλουχούμενοι που διαφωνούν και φτιάχνουν την δική τους πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμπληρωματικά, η "ποσόστωση" ακολουθεί και τους νέους υπαλλήλους, δλδ το 10% θα παραμείνει, μέχρι συνταξιοδοτήσεως, να εργάζεται εντατικά και φιλότιμα, το 30% θα περιορίσει σταδιακά την "δραστηριότητα" κλπ
    Ασφαλώς με το πέρασμα των χρόνων ,όπως όλοι και όλα, και οι Δ.Υ. αλλάζουν , πιο μορφωμένοι, ευγενικοί κλπ
    Και κάτι που οι μικρότεροι δεν θα το ξέρουν(και εγώ το άκουσα, ίσως να μην αληθεύει απόλυτα...):

    Στην περίοδο της χούντας έγινε άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και για μια περίοδο 6 μηνών περίπου,(τόσο άντεξε...) όποιος έμπαινε σε δημόσια υπηρεσία έβλεπε τους Δ.Υ. να σηκώνονται όρθιοι για να τον εξυπηρετήσουν....καλό μου ακούγεται....

    @thinks: Ο "φάκελος" του αυτοκινήτου θα μείνει στην ΔΟΥ που βρίσκεται, το "....κάνουμε τώρα την μεταβίβαση ..." σημαίνει ότι μεταφέρεται το ΑΦΜ στην Κ.Ε. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ glam: Ναί, ευχαριστώ, πρέπει αύριο η φοροτεχνικός να μεταβιβαζει απο τοπικη ΔΟΥ σε ΚΕ, και απ'ότι γράφεις το αυτοκίνητο θα μείνει στην τοπική;

    Κάτι θυμάμαι αμυδρά ότι έλεγαν οι γονείς μου "με σημασία" για άρση μονιμότητας στο δημόσιο. Ημουν 10-11.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανήκω σ αυτούς τους ολίγους που δεν έχω πάθει βλάβη απο την πλύση εγκεφάλου περί των ανίκανων δημόσιων υπαλλήλων και τα λεφτά που χάνει ο πολίτης από την ανικανότητά τους.

    Εχω πολύ τακτικές συναλλαγές με το δημόσιο. Δεν βλέπω ούτε αραχτούς, ούτε άτομα να πλέκουν, ούτε αγενή, ούτε αδιάφορα, ούτε τίποτα. Ολοι προσπαθούν να είναι εξυπηρετικοί. Αγενείς και παράλογα απαιτητικοί είναι οι πολίτες επισκέπτες.
    Ζητάνε απο τους δημόσιους υπαλλήλους, αυτό που ούτε που σκέφτονται να ζητησουν, ας πούμε από τον ιδιωτικό υπάλληλο μιας τράπεζας.
    Αν τα σούπερ μαρκετ ήταν δημόσια, ο κόσμος θα φωναζε για την ελεεινη ποιότητα πολλών τροφίμων. (ψαρια, λαχανικά, κρέατα) Αντιθέτως,
    πληρώνει και δεν διαμαρτύρεται ποτέ.
    Ραγιαδισμός πρώτης τάξεως!
    Ο ιδιώτης ΔΕΝ πληρώνει τίποτα απο την τσέπη του. Αντίθετα παίρνει και όταν δεν μπορεί να πάρει άλλο το κλείνει το μαγαζάκι του φορτώνοντας στο κράτος, (δηλαδή στον πολίτη) την χασούρα του.

    Δεν χρειάζεται να φέρω παραδείγματα.

    Εξ άλλου το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι η αυξημένη παραγωγικότητα. Οι άνθρωποι στον Μεσαίωνα δούλευαν μερικές ώρες την ημέρα. Σήμερα με τις μηχανές, θα μπορούσαν να παράγουν τα απαιτούμενα για τη ζωή αγαθά ή υπηρεσίες σε 2 - 3 ώρες και θα έφτανε και θα περίσευε. Απλώς, σήμερα δουλεύει 8 και 12 ώρες για το κέρδος της ελιτίας.

    Οσο για την μονιμότητα..... Το λάθος είναι που δεν είναι η μονιμότητα του εργαζόμενου γενική. Τι είδους κοινωνία είναι αυτη, που ζούμε με το καθημερινό άγχος να μείνουμε χωρίς δουλειάς;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ESKARINA η προηγούμενη γενιά γαλουχεί την νεότερη στο βόλεμα και την απραξία γιατί.. ξέρουμε όλοι πως διοριζότανε οι παλιότερες γενιές δημοσίων υπαλλήλων (πολλοί απ αυτούς τουλάχιστον). Εχω την κρυφη ελπίδα οτι με τον ΑΣΕΠ που είναι κάπως πιο αντικειμενικά τα πράγματα θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση

    @ange-te όντως έχω καιρό να πετύχω αγενή υπάλληλο αν και οι μόνες μου συναλλαγές με το δημόσιο τελευταία είναι μέσω ΚΕΠ. Περισσότερο εκνευρισμό μου έχει προκαλέσει -μη δημόσιος- υπάλληλος εδώ στο εξωτερικό παρά δημόσιος στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ίσως σήμερα να μην είναι η καλύτερη ημέρα για να σχολιάσω, δεδομένου ότι περίμενα έξω από μια πόρτα δημόσιας υπηρεσίας που έπρεπε να ανοίξει στις 9 και τελικά άνοιξε στις 9:30 (αλλά η υπάλληλος δεν είχε τελειώσει το τηλεφώνημα με τον πλακατζή και έτσι έπρεπε να περιμένω κι άλλο για να του πει πως ακριβώς θέλει να της βάλει τα πλακάκια).

    Παρά ταύτα, μπορώ να πω ότι η άρση της μονιμότητας δεν είναι ενδεδειγμένη λύση, τουλάχιστον όχι όσο διαρκεί η ρουσφετολογική διαδικασία (και νοοτροπία) διορισμού, διότι με την εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία, θα καταλήξουμε να μπαινοβγαίνουν ΔΥ σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως και εκεί να δείτε μπάχαλο !

    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες του εξωτερικού. Στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις όμως που χρειάστηκα κάποια πληροφορία για τη δουλειά μου από δημόσια υπηρεσία του εξωτερικού, με εξυπηρέτησαν και μάλιστα την τελευταία φορά μέσω email.

    Σίγουρα σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα από τη δεκαετία του '70 ή του '80, θεωρώ όμως ότι ακόμη δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε.
    Και όπως είπα στο πρώτο σχόλιο μου, το πως συμπεριφέρεσαι στη δουλειά σου δεν είναι θέμα εργοδοτικού φορέα, αλλά θέμα συνειδήσεως. Απλώς στο δημόσιο τομέα τείνει να είναι συχνότερο το φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. glam –
    Κατ΄αρχάς η μονιμότητα των Δ/Υ έγινε για να σταματήσει η αθλιότητα της απόλυσης των υπαλλήλων με κάθε κυβερνητική αλλαγή, με αποτέλεσμα οι απολυμένοι να καταφεύγουν σε κεντρική πλατεία και να κλαίνε την μοίρα τους ,εξ ου και η ονομασία της Πλατείας Κλαυθμώνος !
    Η άρση της μονιμότητας των Δ/Υ δεν έγινε όμως μόνο επί χούντας.
    Έγινε όλες τις φορές που υπήρχε πολιτειακή ανωμαλία στην Ελλάδα δηλ το 1920, 1923, 1925, 1926, 1935, 1946, 1947-49 και το 1967 επί χούντας.
    Τέτοια λοιπόν ευγένεια που γράφεις καλύτερα να μην την ξαναδούμε!

    ange-ta –
    Επιπρόσθετα σε όσα γράφεις θα ήθελα να προσθέσω και μερικά για την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη περί υπερτροφικού δημοσίου.
    Αντιγράφω από εδώ:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11392&subid=2&pubid=5456819

    Tα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για το οικονομικό μέγεθος του κράτους στις ευρωπαϊκές χώρες καταρρίπτουν τον κυβερνητικό μύθο περί υπερτροφικού δημόσιου τομέα στην Eλλάδα, καθώς δείχνουν ότι τόσο οι δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων όσο και τα συνολικά έξοδα του Δημοσίου στη χώρα μας βρίσκονται κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο.
    Tα χρήματα που δαπανά το ελληνικό κράτος για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αντιστοιχούν στο 10,8% του AEΠ, όταν στις μεσογειακές χώρες η μισθοδοσία του Δημοσίου κινείται πάνω από το 12%, και μάλιστα στη Δανία και τη Σουηδία ξεπερνά το 15%.
    Tο μέγεθος του δημόσιου τομέα στη χώρα μας είναι αισθητά μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αφού οι κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του AEΠ αντιστοιχούν στο 42,3% έναντι 46,8% στην Eυρωπαϊκή Eνωση των 27.

    Στο ΕΨΙΛΟΝ της 27-9-09 δημοσιεύονται επίσης τα συγκριτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την μυθολογία του υπερτροφικού δημοσίου.

    Ελλάδα 11257285 κάτοικοι ,Δ/Υ 741.148, Ποσοστό 6,58%
    Γαλλία 8,8%,
    Βρεττανία 9,56%,
    Δανία 16,2%
    Σε όλες τις περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί.

    latecomer –
    Ο νόμος Πεπονή και το ΑΣΕΠ ήσαν βασικά βήματα για την αποφυγή όλων των άθλιων διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο, άλλα η ΝΔ για να βολέψει τα δικά της παιδιά φρόντισε με διάφορα τερτίπια και συνεντεύξεις να τα παρακάμψει.
    Μην ξεχνάς δε ότι προεκλογικά στην αρχή της κατάληψης της εξουσίας από την ΝΔ είχαν πει ότι θα καταργήσουν και τα ΚΕΠ, που είναι από τις ουσιαστικότερες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και την εξυπηρέτηση του κοινού !

    ESKARINA –
    Σαφώς και είναι απαράδεκτη η κατάργηση της μονιμότητας.
    Αυτό όμως που θα μπορούσε να συζητηθεί θα ήταν η δοκιμαστική πρόσληψη για 1-2 χρόνια και η μετά μονιμοποίηση εφ΄όσον ο υπάλληλος είναι επαρκής στα καθήκοντα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Αθεόφοβε,

    ευχαριστούμε για την τέτοια αναφορά σας σε εμάς
    μερικά πράγματα είναι πιο δύσκολα από όσο φαίνονται
    προσθέτετε ευθύνη, δωρίζετε θάρρος
    ελπίζουμε να φανούμε άξιοι
    ευχαριστούμε και πάλι

    με εκτίμηση

    α.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. party-
    Έγραψα ότι αιστάνθηκα διαβάζοντας το μπλογκ των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν εννοούσα σε καμιά περίπτωση "γενική άρση" της μονιμότητας ή οτιδήποτε άλλο, δυστυχώς απέχουμε πολύ ακόμη από το γεγονός η "μονιμότητα" να μην αποτελεί "ισχυρό πλεονέκτημα".....

    Το ξέρω ότι είμαι "παράξενος" αλλά θα έπρεπε κατά την γνώμη μου, το ισχυρότερο κίνητρο για μια θέση εργασίας, να είναι η δυνατότητα που σου δίνει να δημιουργήσεις και να “αναπτυχθείς”.
    Το να είσαι 25-30 χρονών να ξεκινάς την καριέρα σου και το πρώτο που σκέφτεσαι προκειμένου να πιάσεις μια δουλειά είναι "να μην μπορούν να με διώξουν" για μένα είναι άρρωστο!

    Αλλά, θα έπρεπε, τουλάχιστον όσοι πιάνονται με σοβαρά παραπτώματα να απολύονται, πράγμα που ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.....αλλά στην πραγματικότητα δεν απολύεται ποτέ κανείς, έχω προσωπική αντίληψη από εφοριακούς που πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να τα "παίρνουν" και σε 3 μήνες ήταν πάλι στο ίδιο πόστο!!!

    Όσο αφορά τον αριθμό των Δ.Υ. μακάρι η ευρωπαϊκή ένωση να τον γνωρίζει και να τον πει και στους Έλληνες υπουργούς και πρωθυπουργούς , επειδή ΔΕΝ τον ξέρουν ( έχω ακούσει με τα αυτιά μου υπουργούς διαφόρων κυβερνήσεων , και όχι οι πιο αποτυχημένοι! να ομολογούν ότι δεν έμαθαν ποτέ πόσους υπαλλήλους είχαν !!) εξ' αιτίας του χάους που επικρατεί . (πχ ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πάντως έμμεσα, από το κράτος πληρώνονται, προσθέστε τις αποσπάσεις , μετατάξεις κλπ που ενώ πληρώνονται από την Χ υπηρεσία, εργάζονται στην Ψ)

    Καταλαβαίνει κανείς εύκολα γιατί “χάνει η μάννα το παιδί και το παιδί την μάννα”!

    @thinks Ναι , το αυτοκίνητο θα μείνει, ελπίζω να μη “σας” πάρει πολλά ο φοροτεχνικός , είναι απλή η διαδικασία αλλά πιθανόν να χρειαστεί πληρεξούσιο....ή μέσον!

    Συγνώμη για την φλυαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. glam-
    Το να είσαι 25-30 χρονών να ξεκινάς την καριέρα σου και το πρώτο που σκέφτεσαι προκειμένου να πιάσεις μια δουλειά είναι "να μην μπορούν να με διώξουν" για μένα είναι άρρωστο!

    Δεν μένεις όμως δυστυχώς πάντα 25-30 χρονών ελεύθερος και ωραίος,και πιθανώς 2 γονείς από πισω να σε στηρίζουν, αλλά μεγαλώνεις και όταν μια ωραία πρωία βρίσκεσαι στην θέση των υπαλλήλων πχ της ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ ή των ναυπηγείων και είσαι 45 παντρεμένος με 2 παιδιά και δεν υπάρχει μεροκάματο και προοπτικές για άλλη δουλειά τότε δεν το βρίσκεις καθόλου άρρωστο!
    Όσο για όσους πιάνονται για σοβαρά παραπτώματα, μαζί σου,πρέπει να παίρνουν πόδι με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες όπως επίσης και οι ΕΔΕ που γίνονται πρέπει να γίνονται από διαφορετική υπηρεσία από αυτή που υπηρετεί ο εξεταζόμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή