Πάντα την επομένη των εκλογών οι εφημερίδες έχουν την τιμητική τους γιατί σχεδόν όλοι θα πάρουν τουλάχιστον μία για να διαβάσουν την σχετική ειδησεογραφία.
Σκέφτηκα λοιπόν να δούμε τα πρωτοσέλιδα της επομένης των εκλογών από τις πρώτες εκλογές που έγιναν μετά την απελευθέρωση μέχρι την χούντα που μας έβαλε στον γύψο και έτσι δεν έγιναν οι εκλογές του 1967 που θα ήσαν απόλυτα καθοριστικές για την δημοκρατική εξέλιξη της Ελλάδας.
Μερικές φορές τα πρωτοσέλιδα της επομένης μέρας λόγω του ότι δεν έχουν τα πλήρη αποτελέσματα αναγράφουν ποσοστά που μετά την τελική καταμέτρηση είναι άλλα.
.
31-3-1946
.
Οι πρώτες εκλογές μετά την δικτατορία Μεταξά και την κατοχή.
Έγιναν με απλή αναλογική με ευρεία περιφέρεια από την κυβέρνηση Σοφούλη .
Μέχρι τις επόμενες εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 είχαν σχηματιστεί 10 κυβερνήσεις συνασπισμών, μιας και λόγω του εκλογικού συστήματος, κυρίως, αλλά και των πολλών κομμάτων που έλαβαν μέρος στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, κανένα από τα κόμματα της Βουλής δεν διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία.
Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ κατήγγειλαν τη διαδικασία σαν άκυρη και δεν συμμετείχαν στις εκλογές γεγονός που δημιούργησε πολλά δεινά αργότερα σε όσους δεν ψήφισαν γιατί θεωρήθηκαν συλλήβδην σαν κομμουνιστές με τα γνωστά επακόλουθα.
Η αποχή έφτασε το 50%,αν και η Αποστολή την Παρατηρητών υπολόγισε την πραγματική αποχή σε 9,3% .
Οι έδρες ήσαν 354.
Έγιναν με απλή αναλογική με ευρεία περιφέρεια από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη (Τζων) Θεοτόκη
Τα κόμματα της δεξιάς μείωσαν το ποσοστό τους από 68% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές στο 35%,ενώ τα κόμματα του Κέντρου έλαβαν 44,3%
Η Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς ,που υποστηρίχτηκε από το παράνομο τότε ΚΚΕ έλαβε 9,7% .Οι έδρες ήσαν 250.
Έγιναν με ενισχυμένη αναλογική από την κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου.
Πρωτοεμφανίζεται η ΕΔΑ και παίρνει το 10,57% ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν εκλέγεται βουλευτής. Οι έδρες ήσαν 258.
Έγιναν με πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου. Ο Παπάγος σαρώνει με 49,22% των ψήφων και λόγω του πλειοψηφικού λαμβάνει 247 βουλευτές ενώ η ένωση ΕΠΕΚ-Φιλελευθέρων με 34,22% μόνο 51.Ο Γ. Παπανδρέου εκλέγεται ως συνεργαζόμενος με τον Παπάγο.
Η ΕΔΑ, υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ και με το σύνθημα «Τί Παπάγος, τί Πλαστήρας» λαμβάνει 9,55% και λόγω του πλειοψηφικού μένει εκτός Βουλής.
Από αυτές τις εκλογές οι έδρες καθορίζονται σταθερά στις 300.
Οι εκλογές έγιναν με πλειοψηφικό με περιορισμένη εκπροσώπηση της μειοψηφίας και αναλογική για τις μεγάλες περιφέρειες (Τριφασικό)
Με αυτό το σύστημα η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδρυτού το 1955 της ΕΡΕ, μετά τον θάνατο του Παπάγου πέτυχε με μικρότερο ποσοστό (47,38%) να πάρει 165 έδρες παρά το ότι η Δημοκρατική Ένωση πήρε 48,15%, γιατί στην μεν επαρχία που η ΕΡΕ είχε δύναμη ίσχυσε το πλειοψηφικό ,ενώ στα αστικά κέντρα που ήταν ισχυρότεροι οι αντίπαλοι της η απλή αναλογική..
Στη Δημοκρατική Ένωση είχαν συνασπιστεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα και η ΕΔΑ, πλην του κόμματος των Προοδευτικών ( Μαρκεζίνης) και του Λαϊκού (Στεφανόπουλος), με την προοπτική να πάρουν την εξουσία και να επαναφέρουν την απλή αναλογική.
Από τις εκλογές αυτές ψηφίζουν πλέον και οι γυναίκες.
.
Οι εκλογές έγιναν με ενισχυμένη αναλογική που πριμοδοτούσε με βουλευτικές έδρες τα δύο πρώτα κόμματα, σε βάρος των υπολοίπων, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Γεωργακοπούλου.
Το σύστημα αυτό, κατόπιν συμφωνίας ΕΡΕ και Φιλελευθέρων είχε σκοπό τον περιορισμό της ΕΔΑ η οποία όμως έκανε την έκπληξη και ήρθε δεύτερο κόμμα με 24,42% και 79 έδρες με πρώτη την ΕΡΕ με 41,16% και περιορισμό των Φιλελευθέρων στο 20,67% και μόνο 36 έδρες.
Η ΕΡΕ πήρε 50,81% και 176 βουλευτές ,το Κέντρο με τους Προοδευτικούς 33,66% και 100 βουλευτές και το ΠΑΜΕ, συνασπισμός της Αριστεράς που συμμετείχε η ΕΔΑ 14,63% και 24 βουλευτές.
Σε λιγότερο από ένα μήνα από την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεκίνησε τον Ανένδοτο αγώνα, με την συμπαράσταση της ΕΔΑ, ο οποίος συνεχίστηκε με μεγάλες πορείες και διαδηλώσεις σε όλη την χώρα μέχρι το 1963 που έγιναν οι επόμενες εκλογές δημιουργώντας μεγάλη πολιτική ένταση.
Οι εκλογές έγιναν με ενισχυμένη αναλογική από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Σ. Μαυρομιχάλη και ήσαν αδιάβλητες.
Η Ένωση Κέντρου πήρε το 42,06% των ψήφων και έβγαλε 138 βουλευτές, η ΕΡΕ 39,37% και 132 βουλευτές και η ΕΔΑ 14,34% και 28 βουλευτές.
Μετά την αποτυχία της ΕΡΕ ο Καραμανλής αναχωρεί ως Τριανταφυλλίδης στο Παρίσι αφήνοντας στην αρχηγία τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γ.Παπανδρέου δεν δέχεται να στηριχθεί στην ψήφο της ΕΔΑ και παραιτείται στις 30 Δεκεμβρίου οπότε και διορίζεται από τον βασιλιά υπηρεσιακή κυβέρνηση με τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο για να διενεργήσει νέες εκλογές.
Οι εκλογές έγιναν με ασθενώς ενισχυμένη αναλογική από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου. Η Ένωση Κέντρου εξέλεξε 171 βουλευτές με το ιστορικό ποσοστό 52,72% των ψήφων, ποσοστό που μόνο το 1974 μετά την δικτατορία ξεπεράστηκε από την ΝΔ με τον Καραμανλή με 54,37%.
Η ΕΡΕ σε συνδυασμό με τους Προοδευτικούς έλαβαν το 35,26% και η ΕΔΑ το 11,8%
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απεβίωσε και ο συναρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Σοφοκλής Βενιζέλος και στις 18 Φεβρουαρίου 1964 ορκίστηκε στο Τατόι ,λόγω της ασθενείας του βασιλέως Παύλου ο οποίος και πέθανε μετά από λίγο, πρωθυπουργός ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Διάδοχος του θρόνου ο Κωνσταντίνος(Κοκός για τον κόσμο), νεαρός, άπειρος, περιορισμένης ευφυΐας , με μεγάλη επιρροή επάνω του της μητέρας του Φρειδερίκης (Φρίκη για τους περισσότερους) ,ρήξη με τον Παπανδρέου και αποστασία βουλευτών της ΕΚ με υποκινητή τον Μητσοτάκη,(γκαντέμης σήμερα αλλά τότε στις διαδηλώσεις η κραυγή ήταν Μητσοτάκη κάθαρμα),Ιουλιανά, 3 κυβερνήσεις αποστατών μέχρι τελικά να καταφέρουν με εξαγορές να αποκτήσουν την πλειοψηφία, συμφωνία Παπανδρέου-Κανελλόπουλου ο τελευταίος να αναλάβει πρωθυπουργός και να κάνει εκλογές το 1967 και τελικά δικτατορία από τα κατώτερα στρώματα του παρακράτους που είχε στήσει όλα αυτά τα χρόνια η δεξιά στο στράτευμα.
Δεν το ήξερα οτι υπήρχε ΠΑΜΕ και το 1961. Το είχα για νέο φρούτο.. Το αστείο πάντως είναι εκείνο το πρωτοσέλιδο του 1950 που λέει πως ξεκινάει "μια νέα ζωή για τον ελληνικό λαό"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΠΑΜΕ του 1961 δεν έχει σχέση με το σημερινό ΠΑΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε ήταν συνασπισμός της ΕΔΑ και του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος (ΕΑΚ)
Και ήταν τα αρχικά του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου Ελλάδος -υπό τον Ιωάννη Πασαλίδη
Το σημερινό είναι Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Ναι, δεν είπα ότι είναι το ίδιο, ξέρω οτι το σημερινό δεν είναι κόμμα μα μου έκανε εντύπωση ο ομοιότητα στο αρτικόλεξο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα υπέροχο πόστ, συγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τολμήσω μερικές θετικές διαπιστώσεις. Παρόλα τα αρνητικά του πολιτικού μας βίου, (1) παρακράτος δεν υπάρχει πιά για να κάνει εκλογές βίας και νοθείας, ή αποστασίες, (2)ο εκλογικός μας νόμος είναι σήμερα σαφώς καλύτερος των αναφερομένων (γνωστών και ως "μπακλαβαδωτά"), (3)όλες οι πολιτικές τάσεις εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, (4)οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν είχαν ποτέ επιτυχία στην Ελλάδα.
Να ρωτήσω απο περιέργεια - απο πού τα πρωτοσέλιδα? Διατηρείς ιστορικό αρχείο εφημερίδων? Την καλημέρα μου.
Έχω ένα μικρό αρχείο εφημερίδων από μέρες που έγιναν ιστορικά γεγονότα αλλά για πολύ πρόσφατα χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εφημερίδες εδώ είναι από το ψηφιακό αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Πολύ ενδιαφέρον, ιδίως στα της αποστασίας, μια και μου θύμισε ότι η κόρη του 'καθάρματος' (όποιος επιθυμεί βγάζει και τα εισαγωγικά) με έχει ταράξει τελευταίως στα sms και στα newsletters (παρότι δεν ψηφίζω ούτε την ίδια, ούτε το κόμμα της, ούτε καν στην Α' Αθηνών που κατεβαίνει ως υποψήφια!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί σταματήσαμε στο 67; Πιο μετά δεν βρήκες εφημερίδες; Αστειεύομαι φυσικά! Ενδιαφέρουσα ανάρτηση Αθεόφοβε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα το ποστ σου με πολύ ενδιαφέρον μιας αγνοώ και αυτό το μέρος της Ελληνικής ιστορίας
ΑπάντησηΔιαγραφήgerasimos-
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τι οικογένεια είναι αυτή που η αδελφή δεν σε ενημερώνει και για το τι κάνει και ο αδελφός της; :))
NdN-
Λίγο πολύ ακόμα και όσοι γεννήθηκαν μετά την δικτατορία κάτι έχουν ακούσει για τις εκλογές μετά το 1974.
ΙωάννηςΚ-
Επειδή δεν είσαι ο μόνος που δεν γνωρίζει την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας συνιστώ ανεπιφύλακτα την σειρά των βιβλίων, με 5,5 Ευρώ, που ξεκίνησε το ΒΗΜΑ κάθε Παρασκευή, με βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία της Ελλάδος του περασμένου αιώνα.
Από τις 18-12 θα κυκλοφορήσουν οι 3 τόμοι του βιβλίου του Σπύρου Λιναρδάτου -Από τον Εμφύλιο στη Χούντα- που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το διάστημα.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρά την έλλειψη χρόνου μου τη διάβασα μονορούφι!!
Θυμηθήκαμε πολλά και σκεφτήκαμε περισσότερα!
Καλό Σ/Κ!
Και καλό μας βόλι!!
:)))
Καλά το λέω Αθεόφοβε μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήόποιος περάσει από δω, δεν γελά μόνο με το χιούμορ σου, αλλά μορφώνεται κιόλας!! Μαθαίνει, πλην άλλων, και τα τερτίπια που χρησιμοποιούσε η Δεξιά, για να διατηρείται στην εξουσία!
Μπράβο, πολύ καλή δουλειά έκανες!
Ευχαριστούμε αθεόφε για άλλη μιά ευκαιρία να θυμηθούμε και να μάθουμε πολλά, με τρόπο πότε ευδιάθετο καί πότε σοβαρό, αλλά πάντα αντικειμενικό, κάτι πού συνήθως έίναι σπάνιο. Αφήνεις πάντα την διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση ευρύτερη απο αυτή που επιτρέπουν οι τύποι σε προσκεκλημένους ενός οικοδεσπότη μπλόγκ -μα πάντα πάλι, αφήνεις και την καλή γεύση της σκέψης ότι άν υπάρχει η ατμόσφαιρα αυτή στις σελίδες σου θα πρέπει να υπάρχη και στα μυαλά και καρδιές πολύ περισσότερων "εκεί έξω", κάτι που επίσεις χρειαζόμαστε πολύ. Ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήmarianaonice-
ΑπάντησηΔιαγραφήMeropi-
thinks-
Τα καλά σας λόγια με έχουν κάνει να κοκκινίσω σαν την καρδούλα στο λαιμό της Αλέκας!
axaxa!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εσύ την πρόσεξεςς???
Πολύ πλάκα λέμε...
:)))
Καλή εβδομάδαααα!