Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΤΟ ΚΡΑΚ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ


Σε μια συζήτηση που είχα προχθές με φίλους  για το ποιες χώρες αξίζει να επισκεφτεί  κανείς πρωταρχικά ,εκτός Ευρώπης, στην λεκάνη της Μεσογείου , εξέφρασα την άποψη ότι οι πιο σημαντικές κατά την άποψη μου λόγω των μοναδικών μνημείων που έχουν  είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία.
Την τελευταία είχα την τύχη να την επισκεφτώ το 2000. όταν δεν υπήρχε αυτός ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος που έχει καταστρέψει την χώρα και ταυτόχρονα απειλεί με ανεπανόρθωτες ζημιές τα ιστορικά μνημεία της χώρας.
Ένα από αυτά, που αποτελεί και μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO, είναι το κάστρο Κράκ των Ιπποτών (Krak des Chevaliers) που βρίσκεται σε ένα λόφο 650 μέτρων 65 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χόμς, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο επάνω στον μοναδικό δρόμο από την Αντιόχεια στην Βηρυττό, δηλαδή στην πρόσβαση για την Μεσόγειο.


Το Κάστρο όπως το φωτογράφισα το 2000 και σήμερα με τον εμφύλιο χωρίς εμφανείς εξωτερικές ζημιές.


Το Κρακ των Ιπποτών (Κράκ στα συριακά σημαίνει φρούριο), ήταν η έδρα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Το αρχικό κάστρο που υπήρχε από το 1031 για τον εμίρη του Χαλεπίου, επεκτάθηκε από τους ιππότες μεταξύ των ετών 1150 και 1250 και στέγαζε 50-60 ιππότες και φρουρά 2.000 στρατιωτών. Έτσι  έγινε το μεγαλύτερο φρούριο σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους, καθώς προσέθεσαν  έναν εξωτερικό τείχος με επτά πύργους, με οκτώ έως δέκα μέτρα πάχος, δημιουργώντας ένα ομόκεντρο κάστρο.


Κατά το 12ο αιώνα, γύρω από το κάστρο υπήρχε μια τάφρος και μια γέφυρα στην είσοδο σε αυτό και η είσοδος στο κάστρο γινόταν από μια μία στεγασμένη δίοδο μέσα στο εξωτερικό τοίχος έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η είσοδος των εχθρών και το κάστρο να μπορεί  να το υπερασπιστεί και δύναμις μόνο 200 ανδρών.  
Μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών τειχών ήταν ένα προαύλιο, που οδηγεί στα εσωτερικά κτίρια του κάστρου.
Μεταξύ των τειχών υπάρχει ακόμα και η ανοικτή  στέρνα που αποτελούσε και γραμμή άμυνας του εσωτερικού κάστρου.Στην φωτογραφία φαίνεται το εσωτερικό φρούριο από  τα εξωτερικά τείχη πάνω από την ανοικτή στέρνα.


Τα κτίσματα στο εσωτερικό κτήριο τα οποία επανοικοδομήθηκαν από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη με γοτθικό στυλ, περιέλαβαν μια αίθουσα συνεδρίασης και συνεστιάσεων, ένα παρεκκλήσι, μια αποθήκη μήκους 120 μέτρων και δύο θολωτούς  πέτρινους στάβλους που θα μπορούσαν να  φιλοξενήσουν μέχρι και χίλια άλογα.Η παραπάνω φωτογραφία στην οποία ποζάρουν η κ.Αθεόφοβου με την κόρη μας με τις ομπρέλες τους λόγω βροχής, έξω από την αίθουσα συνεστιάσεων των Ιπποτών σε γοτθικό στύλ, είναι από την επίσκεψη μας το 2000.
Οι παρακάτω είναι από την ειδησεογραφία της 21-3-2013 με τις εμφανείς πλέον καταστροφές από τον εμφύλιο.Άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης σκάφτηκαν στον απότομο βράχο κάτω από το φρούριο και υπολογίζεται ότι το τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη θα μπορούσε να είχε αντισταθεί σε πολιορκία  για πέντε έτη.


Το κάστρο το πολιόρκησαν ανεπιτυχώς το 1163 ο Νουρ αντ-Ντιν και το 1188 ο Σαλαντίν. Τελικά το κάστρο το κατέλαβε ο τουρκικής καταγωγής Μαμαλούκος  Σουλτάνος  Μπαϊμπάρ στις 8 Απριλίου 1271  όταν ο τελευταίος εξαπάτησε τους Οσπιταλιέρους να πιστέψουν ότι ο κόμης της Τρίπολης τους είχε διατάξει να το παραδώσουν. Αναπόφευκτα βέβαια το παρεκκλήσι των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη έγινε μουσουλμανικό τέμενος.


Στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα στο κάστρο υπήρχε ένα χωριό 500 κατοίκων και είχαν προκληθεί αρκετές καταστροφές ιδίως στα υπόγεια του που είχαν χρησιμοποιηθεί σαν σκουπιδότοποι.
Η Συρία μετά το 1920 βρισκόταν υπό την Γαλλική Εντολή μέχρι την ανεξαρτησία της χώρας το 1946.
΄Ετσι τον Νοέμβριο του 1933 οι Γάλλοι, εκκένωσαν το κάστρο αφού  αποζημίωσαν τους κατοίκους με 1 εκ Φράγκα και τα επόμενα 2 χρόνια το καθάρισαν και το αναστήλωσαν.
Κατά τον 3ετή εμφύλιο πόλεμο στην Συρία έχει αναφερθεί ότι το κάστρο έχει πληγεί από την αεροπορία τον Ιούλιο 2013 κατά την πολιορκία της Χόμς,  καθώς επίσης και  στις 18 Αυγούστου 2013.Το πανέμορφο αυτό κάστρο που ο Τ.Ε.Λόρενς έχει πει πως είναι  "ίσως το καλύτερα συντηρημένο και πληρέστερο αξιοθαύμαστο κάστρο στον κόσμο"  ήρθε ξανά στην μνήμη μου όταν  πρόσφατα  διάβασα στις εφημερίδες πως τα κυβερνητικά στρατεύματα το ανακατέλαβαν μετά από 3μηνη πολιορκία που ανάγκασε τους αντάρτες να το εγκαταλείψουν μετά από 2 χρόνια κατοχής του και μάχες που τους στοίχησαν 93 νεκρούς .
Η σφοδρότητα των μαχών είναι εμφανής και από τις ζημιές που υπέστη το χωριό δίπλα του.


Μετά την ανακατάληψη του μπόρεσαν να το επισκεφτούν οι δημοσιογράφοι. Εξωτερικά δεν υπάρχουν εμφανείς ζημιές αλλά στο εσωτερικό υπάρχουν από τον βομβαρδισμό του, αλλά και από φωτιά πριν ένα χρόνο.
Στις 15 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια εμφυλίου πολέμου στην Συρία που έχει στοιχίσει στην χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013, σύμφωνα με τον ΟΗΕ 120.000 νεκρούς, το ξεσπίτωμα 6,5 εκ ανθρώπων  και στην προσφυγιά 2,5 εκ. κατοίκους.
Η Συρία έχει 6 μέρη που από την UNESCO έχουν χαρακτηριστεί  σαν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτά είναι:
Το Κράκ των Ιπποτών
Αρχαιολογικά χωριά της Βόρειας Συρίας
Η Μπόσρα
Η Παλμύρα
Η παλιά πόλη της Δαμασκού
Μεσαιωνικά κτήρια στην αρχαία πόλη στο Χαλέπι.
'Οχι μόνο αυτά αλλά και πολλά μνημεία της Συρίας  έχουν υποστεί ζημιές και ενδεικτικά σας μεταφέρω μερικές φωτογραφίες από αυτές.από εδώ που δείχνουν κατά σειρά τις καταστροφές 
   

Το τζαμί Omari στην Deraa  το 2011 και σήμεραΤο Al-Madina Souq στο Χαλέπι, η πιο μεγάλη στον κόσμο στεγασμένη αγορά το 2009 και το 2012 μετά από επίθεση που υπέστη και την φωτιά που επακολούθησε.


Το μεγάλο τζαμί των Ουμαγιάδων στο Χαλέπι μετά τις μάχες που έγιναν στις 19-11-2013.

3 σχόλια:

 1. Hello, Translation in another languages, please.
  Regards from Spain.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. You can do that with Google Translator (from Greek to your language). http://translate.google.com/
   Regards from Athens.

   Διαγραφή
 2. Yes I can, I know, but it would be better if you can put this gadget in your blog. Then, when I come here, the translation is automatically.
  Sorry if I disturb you.
  Cheers!

  ΑπάντησηΔιαγραφή