Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Α΄ ΠΟΛΩΝΙΑ-ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ





Μια  πολύπαθη, ηρωική αλλά και πανέμορφη χώρα είναι η Πολωνία. Από χρόνια θέλαμε να την επισκεφτούμε με την κ. Αθεόφοβου  και τελικά στα τέλη Ιουνίου μαζί με άλλους 38 πολυταξιδεμένους συνταξιδιώτες καταφέραμε να κάνουμε τον γύρο της  και να δούμε τις σημαντικότερες πόλεις και τα μνημεία της. 
Η πορεία που ακολουθήσαμε,μετά την άφιξη μας στην Βαρσοβία, είναι αυτή που διαγράφεται με τα βέλη μεταξύ των πόλεων που μείναμε το βράδυ.
Η Πολωνία σήμερα είναι μια χώρα της ΕΕ (από το 2004), με 38,5 εκατομμύρια κατοίκους η οποία κατάφερε μετά την ένταξη της στην ΕΕ να εμφανίσει μια εξαιρετική ανάπτυξη με αποτέλεσμα οι φοβίες που υπήρχαν πριν την ένταξη της, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο Πολωνός υδραυλικός θα τους πάρει τις δουλειές, να καταλήξει σε χιουμοριστική αφίσα από τους ίδιους για να προβάλουν τον τουρισμό της χώρας τους. 



Εάν συγκρίνουμε την πορεία δύο οικονομικών  δεικτών (GDP-Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και  AIC -Actual individual consumption, Πραγματική ατομική κατανάλωση )  μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας,  θα δούμε πως από το 2010 μέχρι το 2013 το   κατά κεφαλήν εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, από 88% μειώθηκε στο 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντίστοιχα της Πολωνίας από 63 ανέβηκε στο 68%
Αντίστοιχα η AIC  στην Ελλάδα μειώθηκε από 98 στο 82 ενώ στην Πολωνία από 68 ανήλθε στο 74. (στοιχεία από εδώ, εδώ και εδώ)
Όταν έγραψα στην αρχή ότι η Πολωνία είναι μια πολύπαθη χώρα η εξήγηση για αυτόν τον χαρακτηρισμό είναι απλή. Αυτό οφείλεται στο ότι  βρίσκεται  από την εμφάνιση της στην ιστορία ανάμεσα σε  μεγάλες  δυνάμεις που διεκδικούσαν τα εδάφη της στο παρελθόν, όπως  η  Αυστρία η Πρωσία, η Γερμανία  και η Ρωσία, με τελικό αποτέλεσμα η χώρα αυτή να έχει διαμελιστεί 3 φορές!
Έτσι το κράτος που δημιουργήθηκε τον 10ο αιώνα από τον Μιέσκο Α΄και  επεκτάθηκε  στη Σιλεσία και στην Πομερανία , μετά από πολέμους και επιδρομές Τευτόνων  ιπποτών,κατέληξε να διαμελιστεί  σε μικρά δουκάτα. (Πρώτος διαμελισμός)
Έπρεπε να φτάσουμε στο 1333  οπότε ο Καζιμίρ Γ΄ο Μέγας, ο ιδρυτής του πανεπιστημίου  της Κρακοβίας (1364), κατάφερε να επανιδρύσει το κράτος, το οποίο ο γιος του Λουδοβίκος Α΄ με τον γάμο του με την Εδβίγη, κόρη του ηγεμόνα των Λιθουανών,πέτυχε να το επεκτείνει με την ένωση του πολωνικού με το λιθουανικό βασίλειο. 


Όμως οι πιέσεις τώρα από την Οθωμανική αυτοκρατορία, τους Πρώσους και τους Ρώσους, συρρίκνωσαν πάλι το κράτος αρκετά και έπρεπε να έρθει ο 17ος αιώνας και  Ιωάννης Σομπιέσκι  να κατατροπώσει τους Τούρκους στην Βιέννη (δεύτερη πολιορκία Βιέννης1683) και να απαλλαγεί έτσι η Ευρώπη από την επέκταση τους στον Ευρωπαϊκό χώρο. Σε ανάμνηση αυτής της ήττας όλη η Ευρώπη άρχισε να τρώει τα κρουασάν που το σχήμα τους θυμίζει  την τουρκική ημισέληνο.
Πεθαίνοντας ο Σομπίεσκι και μετά από εσωτερικές αναταραχές , το 1772 με την συνθήκη της Πετρούπολης,  μεγάλα τμήματά της διαμοιράστηκαν μεταξύ της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας. 
Το γεγονός αυτό δημιούργησε  την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Πολωνών και τους οδήγησε το 1791 στην δημιουργία του πρώτου συντάγματος σε χώρα της Ευρώπης,δεύτερης σε όλο τον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα  εξεγέρθηκαν οι Πολωνοί, αλλά  οι Ρώσοι που έχαναν τον έλεγχο της χώρας κατέστειλαν την εξέγερση και έτσι το 1793  οδήγησε στον δεύτερο διαμελισμό της χώρας, ενώ το 1795 ακολούθησε και ο τρίτος διαμελισμός, οπότε η Πολωνία έπαψε να υφίσταται ως κράτος.
Η δημιουργία το 1807 του Μεγάλου Δουκάτου της Βαρσοβίας από τον Ναπολέοντα σε εδάφη της Πρωσίας δεν κράτησε παρά μόνο μέχρι το  Συνέδριο της Βιέννης (1815) στο οποίο κατακυρώθηκε πάλι ο διαμελισμός της Πολωνίας για περισσότερα από 100 χρόνια, με ταυτόχρονη προσπάθεια  εκρωσισμού ή εκγερμανισμού του πληθυσμού, ανάλογα με την περιοχή που ζούσε.
Με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου οι Πολωνοί αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν σε 3 διαφορετικούς στρατούς ,με αποτέλεσμα  να πολεμούν και μεταξύ τους, καθώς η Ρωσία ήταν στο πλευρό των συμμάχων ενώ η Γερμανία και η Αυστρία ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο!
Έπρεπε οι Πολωνοί να περιμένουν  την λήξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου και την Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) για να ξαναποκτήσουν κρατική υπόσταση στα όρια του διαμελισμού  του 1772. 



Στους παραπάνω χάρτες  απεικονίζονται τα σύνορα της Πολωνίας πριν τον πόλεμο αλλά και τις γλώσσες που μιλούσαν οι διάφορες μειονότητες μέσα σε αυτήν και στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως ούτε από τότε τα σύνορα τους παρέμειναν ίδια!
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα όρια του κράτους μετατοπίστηκαν προς τα δυτικά σε έως τότε γερμανικά εδάφη, παραχωρώντας στα ανατολικά εδάφη στην νικήτρια του πολέμου Ρωσία. 



Στους παραπάνω χάρτες γίνονται εμφανή τα εδάφη που κατέλαβαν αλλά και τα εδάφη που έχασαν, όπως επίσης και τα διάφορα όρια της χώρας ανά τους αιώνες.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό καθώς διασχίζει κανείς την Πολωνία είναι οι καταπράσινες και καλλιεργημένες πεδιάδες που εναλλάσσονται  κατά διαστήματα με πυκνά δάση με ψηλά δέντρα.
Το φαγητό των ξενοδοχείων δεν θα έλεγα πως μας ενθουσίασε αν και οι σούπες με τις οποίες αρχίζουν το γεύμα ήσαν νόστιμες , όπως επίσης τα λουκάνικα και τα διαφόρου τύπου ψωμιά που έχουν.
Νόστιμο επίσης ήταν κάτι αντίστοιχο με το δικό μας πιτόγυρο αλλά με λεπτή πίτα, μέσα στην οποία βάζουν γύρο κοτόπουλο και σαλάτα με σώς και το τυλίγουν σαν σάντουιτς.
Οι τιμές στα εστιατόρια έξω είναι χαμηλότερες από την Ελλάδα και βέβαια αυτό που απολαμβάνει κανείς με το φαγητό του είναι η εξαιρετική βαρελίσια μπύρα που έχουν.
Όπου και να βρεθείς θα δεις να κυκλοφορούν δίσκοι γεμάτοι με ποτήρια μπύρας και βέβαια δεν είναι περίεργο το ότι οι Πολωνοί είναι  στην 5η θέση κατανάλωσης  μπύρας με 98,5 lt κατά άτομο στον κόσμο (Ελλάδα 45lt).
Ο καιρός ήταν ο κλασσικός της Κεντρικής Ευρώπης.
Λιακάδα, συννεφιά, ψιλοβρόχι για 3-4 λεπτά, ξανά λιακάδα ή συννεφιά, με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν το πολύ στους 24°C με 8-9°C την νύχτα.
Τέλος αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το ότι παρά τις τρομακτικές καταστροφές που υπέστη η χώρα στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έχουν ήδη από την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος αποκατασταθεί πλήρως τα κτήρια όπως ακριβώς ήσαν προηγουμένως.
Στις παρακάτω φωτογραφίες μερικές από τις όμορφες διακοσμήσεις των κτηρίων που βλέπει κανείς στις διάφορες πόλεις, εμπνευσμένες από την κλασσική αρχαιότητα και την Ευρωπαϊκή ιστορία.




















ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ






6 σχόλια:

  1. Το ταξίδι στην Ρουμανία το φωτοτύπισα και το πήρα μαζί μου όταν πήγα και εγώ εκεί. Ήταν καλύτερο από ταξιδιωτικό οδηγό γιατί όλα τα πρακτορεία λίγο πολύ στα ήδια μέρη σε πηγαίνουν. Είμαι σίγουρος πως και αυτό το ταξίδι θα είναι αντίστοιχο γιατί και εγώ σκοπεύω στο μέλλον να πάω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την ξενάγηση και για τα ιστορικά γεγονότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό. Ευχαριστώ. Οι Πολωνοί είναι ένας εργατικός, ήσυχος λαός.

    Ιωάννης Μπουγάς, Μόντρεαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα άρθρα σας για όλα τα μέρη της Πολωνίας που περιγράφετε με βοήθησαν πολύ στη προετοιμασία του ταξιδιού μου τις προσεχείς μέρες, μεστά και κατατοπιστικά. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ξενάγησή σας είναι άκρως κατατοπιστική, η περιγραφή, τα ιστορικά στοιχεία, οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή