Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΣΤΗΝ ΖΕΥΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ.




Μου έκανε εντύπωση ότι ένα από τα ποστ που είχα γράψει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση πριν 6 χρόνια, εμφανίστηκε ξαφνικά στο πλάι στην στήλη με τις  πιο δημοφιλείς αναρτήσεις των 30 τελευταίων ημερών.
Ήταν το ποστ ΙV-ΖΕΥΓΜΑ –ΠΩΣ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ στο οποίο γράφω για την ιστορία της αδικοχαμένης αυτής πόλης και έχω βάλει και αρκετές φωτογραφίες μου από τα μοναδικά ψηφιδωτά που βρέθηκαν σε αυτήν και εκτίθενται στο μουσείο του Γκαζιαντέπ.
Η εξήγηση είναι απλή  και ευχάριστη.
Βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση 3 ακόμη ψηφιδωτά σε αρίστη κατάσταση στο κομμάτι της πόλης που βρίσκεται σήμερα έξω από τα νερά.





Το πρώτο απεικονίζει τις 9 μούσες αναγράφοντας τα ελληνικά ονόματα τους και ως τούτου η μεγάλη αίθουσα του σπιτιού που  βρέθηκε ονομάστηκε " Ο οίκος των Μουσών"
Κεντρικά υπάρχει η Καλλιόπη, προστάτιδα της επικής ποίησης και των τεχνών, η οποία σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν η μεγαλύτερη και η καλύτερη από τις εννέα Μούσες. Την εικόνα της περιβάλλουν οι υπόλοιπες αδελφές της. 
Η Φατάμ Σαχίν, πρώην υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής, είναι η  δήμαρχος του Γκαζιαντέπ και έχει εκλεγεί με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Η δήμαρχος παρουσιάσε τα ψηφιδωτά μαζί με  τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κουταλμίς Γκιορκάι. 
Σε δηλώσεις  στους δημοσιογράφους, ο Γκιορκάι τόνισε ότι το έργο των επιστημόνων θα επικεντρωθεί στην προστασία και συντήρηση των ψηφιδωτών,  ενώ για τον σκοπό αυτό θα τοποθετηθεί  ειδικό στέγαστρο. «Υπολογίζουμε πως η αρχαία πόλη είχε περί τις 2.000 - 3.000 κατοικίες. Είκοσι πέντε από αυτά τα κτίσματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι έρευνες στον “Οίκο των Μουσών” θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της χρηματοδότησης των ανασκαφών στην Ζεύγμα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 7 εκατομμύρια  λίρες Τουρκίας, δηλαδή σχεδόν 2,5 εκατομμύρια  ευρώ.



Στην Τουρκία έχει γίνει θέμα και έχει προκαλέσει την οργή πολλών ,το ότι η δήμαρχος και η κουστωδία της πάτησαν επάνω στα μωσαϊκά  χωρίς να σκεφτούν τις πιθανές φθορές που μπορεί να τους προκαλέσουν.



Το δεύτερο ψηφιδωτό απεικονίζει την Τηθύν και τον Ωκεανό. Η Τηθύς ήταν μια από τις Τιτανίδες κόρη του Ουρανού και της Γαίας η οποία έλαβε ως σύζυγο τον αδελφό της, Ωκεανό με τον οποίο και γέννησε τρεις χιλιάδες ποτάμιους θεούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αχελώος   ο  Ασωπός κλπ. και ισάριθμες θεότητες, τις Ωκεανίδες.
Όλοι αυτοί οι ποταμοί είχαν όμως σαν αποτέλεσμα η ΝΕΡΙΤ στην ειδησεογραφία της να τα κάνει μούσκεμα!
Έβαλε την φωτογραφία του Ωκεανού και της Τηθύος από άλλο ψηφιδωτό, με το ίδιο θέμα, που εκτίθεται στο μουσείο του Γκαζιαντέπ, όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία που έχω τραβήξει πριν 6 χρόνια!



Το ειδησεογραφικό δελτίο της ΝΕΡΙΤ είναι εδώ.
Το τρίτο ψηφιδωτό είναι η απεικόνιση ενός νέου.


Στην φωτογραφία τέλος  με τους εργάτες που καθαρίζουν το μεγάλο ψηφιδωτό με τον Δαίδαλο,αξίζει να προσέξει κανείς ότι  εκεί που το καθαρίζει ο εργάτης δεξιά απεικονίζεται και ένα διώροφο σπίτι. Την φωτογραφία του σπιτιού την είχα δημοσιεύσει στο παλιό ποστ για να γίνει αντιληπτό το πόσο μεγάλα και αρχοντικά σπίτια διέθετε αυτή η τόσο σημαντική στην εποχή της πόλη.




Στο παρακάτω βίντεο, που έχει και ελληνικούς υπότιτλους, υπάρχει η παρουσίαση αυτού του εξαιρετικού μωσαϊκού από Γάλλο ειδικό ο οποίος επεξηγεί τον μύθο που απεικονίζεται σε αυτό, θεωρώντας  πως το σπίτι δεν είναι παρά ο Λαβύρινθος.  


Στο  επόμενο  βίντεο, στα αγγλικά , μπορεί να δει κανείς πως έγινε η αποκόλληση και συντήρηση των ψηφιδωτών, μια επίπονη, λεπτεπίλεπτη  αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική δουλειά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου