Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο ενδιαφέρον άρθρο του Ο λαοπλάνος πρωθυπουργός και οι αποκλεισμένοι δρόμοι, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις,  ο κ. Γρηγόριος  Καλφέλης καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. γράφει μεταξύ άλλων:


Εχουν δίκιο οι αγρότες; Εν μέρει ναι, γιατί ο «λαοπλάνος» πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πριν από έναν χρόνο ακριβώς - πάνω σε ένα τρακτέρ -  τους είχε υποσχεθεί εικονικά τα πάντα (αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ κ.τ.λ.), θυμίζοντας αλγεινά τα λόγια του Σαίξπηρ «πάρε μάτια γυάλινα και με την πρόκληση ενός πολιτικού και δημοκόπου κάνε πώς βλέπεις πράγματα που δεν τα βλέπεις…» («Βασιλιάς Ληρ»).
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγρότες έχουν σίγουρα άδικο γιατί διαμαρτυρόμενοι καταλαμβάνουν παράνομα τους δημόσιους δρόμους και ξεχνούν αυτό που έλεγε ο φιλόσοφος Στιούαρτ Μιλ, δηλαδή ότι «οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν εφόσον δεν βλάπτουν τους άλλους».
......
Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι οπωσδήποτε αξιόποινος με βάση το έγκλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ)!
Και επί της ουσίας όμως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών θυμίζουν σκανδαλωδώς την ωφελιμιστική θεωρία του Τζέρεμι Μπένθαμ, δηλαδή πως «ορθό» είναι ό,τι μας ωφελεί ατομικά (και όχι ό,τι ωφελεί την πατρίδα)!
Και έτσι αναρωτιέται κανείς: Γιατί άραγε οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται ειδικά με 13%;


Επειδή ως άνθρωπος της πόλης δεν έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες κοίταξα να δω ποια είναι η πραγματικότητα σχετικά με την φορολογία των αγροτών.
Παρά το ότι τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών είναι ελλιπή, γιατί ενώ έλαβαν επιδοτήσεις  710.000 άτομα μόνο  532.917 φορολογούμενοι  δήλωσαν το 2014 εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση!
Σε σχέση λοιπόν με την φορολόγηση τους,  από τους 532.917 φορολογούμενους που δήλωσαν το 2014 εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση το 87,5% δηλαδή οι 466.574, δήλωσε εισόδημα έως 5.000 Ευρώ με μέσο φορολογητέο εισόδημα 2.518 Ευρώ και μέσο φόρο 349,8 Ευρώ!
Προφανώς λοιπόν τα χιλιάδες θηριώδη τρακτέρ που βλέπουμε στα μπλόκα  των αγροτών ανήκουν, απ΄ότι φαίνεται  στο 12,5%  που δηλώνουν πάνω από 5.000 Ευρώ τον χρόνο!


Αντίστοιχα ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 8.690 Ευρώ και πληρώνει σχεδόν τον τριπλάσιο φόρο, δηλαδή 946,8 Ευρώ.
Στο σύνολο οι φορολογούμενοι πληρώνουν 8,05 δις ευρώ και σε αυτά συνεισφέρουν  οι αγρότες τα 186,4 εκατομ. δηλαδή μόνο το 2.3%!
Το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με στοιχεία από το Eurostat, ΕΛΣΤΑΤ, και από έρευνα του GAIA Επιχειρείν, εκτιμάται ότι το 2015 ήταν 6,35 δις Ευρώ και παρουσίασε αύξηση 7,9% έναντι του 2014, λόγω αυξήσεως της φυτικής παραγωγής.
 Όμως οι αγρότες δήλωσαν μόνο τα 4,87δις  οπότε η φοροδιαφυγή εντοπίζεται σε αυτά τα 1,48δις της διαφοράς.
Την φοροδιαφυγή αυτή θεωρούν οι αγρότες ότι την κάνουν οι 440.000 ετεροεπαγγελματίες και όχι οι 270.000 κατ΄επάγγελμα αγρότες, από το σύνολο των 710.000 παραγωγών που εισπράττουν επιδοτήσεις
Είναι λοιπόν προφανές ότι κάποτε αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και να γίνει αυτή η διάκριση.Αυτή όμως η διάκριση έχει πολιτικό κόστος γιατί σχετίζεται και με τον ΟΓΑ.  Αυτός είναι το πιο προβληματικό Ταμείο  γιατί χρηματοδοτείται κατά 85% από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή απ΄όλους μας  και έχει 630.000 ενεργά μέλη και 690.000 συνταξιούχους.
Εάν σε αυτόν έμεναν μόνο οι 270.000 κατ΄επάγγελμα αγρότες και οι 160.000 συνταξιούχοι, με μια μικρή αύξηση εισφορών θα ξεκαθάριζε το τοπίο.
Όμως αυτό θα σήμαινε ότι οι υπόλοιποι, δηλαδή χιλιάδες ασφαλισμένοι, θα μεταπηδούσαν στον ΟΑΕΕ και έτσι αντί τα 946 Ευρώ που πληρώνουν τώρα στο κατώτερο κλιμάκιο θα πλήρωναν πολύ περισσότερα.
Μια άλλη πηγή φοροδιαφυγής είναι η επιστροφή ΦΠΑ, γιατί όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ δεν τηρούν βιβλία Εσόδων -Εξόδων οπότε τα τιμολόγια τα κόβει ο χοντρέμπορος.
Για να πάρουν λοιπόν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ υπερτιμολογούν το προϊόν τους, ο έμπορος πουλάει ακριβότερα, ο αγρότης εισπράττει μεγαλύτερο ΦΠΑ και τελικά την νύφη την πληρώνει ο καταναλωτής.
Βέβαια αν είχαμε κράτος θα γινόταν ένας αυστηρός έλεγχος των ενισχύσεων που εισπράττουν και των εισοδημάτων που δηλώνουν στην Εφορία οπότε η φοροκλοπή αυτή δεν θα ήταν εφικτή.  


Αλλά τι να περιμένεις από ένα κράτος που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όταν ψήφισε τροπολογία που ρύθμιζε την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου να επιστραφούν οι αποζημιώσεις που είχε δώσει χαριστικά ο ανεκδιήγητος εκείνος Χατζηγάκης (πάνω από 400 εκ. ευρώ), είπε:
Δεν υπάρχει περίπτωση η διαδικασία επανείσπραξης από τους αγρότες μέσω των ανακτήσεων να γίνει όσο είμαι εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!
Μετά από κάτι τέτοιες δηλώσεις οι αγρότες είναι λογικό να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν με το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων να πετύχουν να ξαναγυρίσουμε στην εποχή του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που ηχούσε θριαμβευτικά στον Θεσσαλικό Κάμπο και αφορούσε  το βαμβάκι, του οποίου η επιδότηση ήταν δύο φορές μεγαλύτερη της εμπορικής του τιμής. Στον καπνό επίσης η επιδότηση ήταν συχνά πολλαπλάσια της τιμής στην αγορά.
(ΠΡΟΣΘΗΚΗ 20-3-2016 Συνεπής στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα έχει πει, ο Αποστόλου απάντησε σε ερώτηση βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κληθούν όσοι πήραν πάνω από 5000 ευρώ να τα επιστρέψουν! )
Τελικά λοιπόν σε αυτό το κράτος ουσιαστικά, όπως γίνεται από χρόνια, αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν μπορούν και πληρώνουν αναπόφευκτα την νύφη, είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Και επανερχόμενος στο ερώτημα του καθηγητή κ.Καλφέλη Γιατί άραγε οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται ειδικά με 13%; η απάντηση είναι απλή.
Γιατί ο αγρότης  δεν είναι κορόιδο όπως ο μισθωτός, στον οποίο   αντίστοιχα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο μισθό το 2013 ανήλθε για τον άγαμο στο 25,5% και στον εργαζόμενο με δύο παιδιά στο 29,3%.
Μόνο που ο μισθωτός και ο συνταξιούχος  δεν διαθέτουν  τρακτέρ για να πιέσουν την κυβέρνηση και έτσι μάλλον αυτοί τελικά θα ξαναπληρώσουν την νύφη.Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ληφθεί από το άρθρο Μύθοι και Αλήθειες για το Αγροτικό που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ της 13-14 Φεβρουαρίου 2016.
4 σχόλια:

 1. Αγαπητέ κύριε σας καλησπερίζω και εύχομαι να είστε καλά. Μεγάλο θέμα θίξατε..πολυσύνθετο και προβληματικότατο. Το άρθρο είναι ορθό στο σύνολο του, και η μεγαλύτερη ευθύνη είναι του κράτους, Φαντασθείτε μόνο ότι ο ΟΓΑ ΔΕΝ ειναι μηχανογραφημένος. Εάν πχ είμαι στην Λάρισσα και θέλω να πάρω ασφαλιστική ενημερότητα και είμαι γραμμένος στην Έδεσσα, πρέπει ή να πάω στην Έδεσσα, ή να μου την στείλει η Έδεσσα με φαξ!! Εξ όνυχος.. Βελτιώσεις έχουν γίνει πολλές (Μητρώο αγροτών, συνεταιρισμών , ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ) αλλά τα βασικά προβλήματα παραμένουν και θα χρειαζόταν τρία "σεντόνια" μόνο για την καταγραφή τους. Όσο για την φορολόγηση, αν και σωστή , με τον τρόπο που λένε ότι θα την εφαρμόσουν είναι αστεία. Προκαταβολή φόρου σε αβέβαια είσπραξη (λόγω φυσικής καταστροφής ή της κοινότατης "τόγκας" από τους έμπορους)μόνο ένας ανίδεος με τα αγροτικά θά πρότεινε. Και ο κ. Αποστόλου μόνο ανίδεος δεν είναι, αλλά-δυστυχώς-υπάρχει και η κομματική πειθαρχία.. Λύση δεν θα βρεθεί, πασαλλείματα θα γίνουν, και στο τέλος θα ενισχυθεί ή "παράγκα" (παράνομη πώληση χωρίε τιμολόγια), οι μικροί αγρότες (μέχρι 30 στρέμματα δενροκαλλιέργειας ή 60 στρέμματα αρώσιμα) σε μία δεκαετία θα έχουν εξοντωθεί, και στην θέση τους θα εμφανιστούν εταιρείες πιθανόν πολυεθνικές, με το όποιο κόστος για το κοινωνικό σύνολο. Λύπηρον αγαπητέ μου κύριε Αθεόφοβε αλλά πολύ πιθανό..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς όσα γράφεις είναι σωστά και πολλές από τις κακοδαιμονίες αυτές οφείλονται στο κράτος.
   Δεν είμαι ειδικός στα θέματα των αγροτών αλλά το ποστ το έγραψα για να τονίσω δύο πράγματα:
   1-ότι κάποτε σε αυτή την χώρα θα πρέπει να σέβεται ό ένας τα δικαιώματα του άλλου και να μην κλείνουν τα τρακτέρ τους δρόμους, οι Φωτόπουλοι να μην κατεβάζουν τους διακόπτες της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς να απεργούν για να κάνουν γενική Συνέλευση, 10-20 φοιτητοπατέρες να κλείνουν τα Πανεπιστήμια, και όλες τις υπόλοιπες γνωστές σε όλους παθογένειες αυτής της χώρας που έχουμε καταντήσει να τις θεωρούμε αυτονόητες .
   2-Ότι είναι επίσης αυτονόητο πως και οι αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πλέον να παραμένουν στο αφορολόγητο όταν αυτό το κράτος έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

   Διαγραφή
  2. Από το 2012 οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%-45% και οι μισθοί συναγωνίζονται αυτούς της Βουλγαρίας.
   Οι φίλοι όμως αγρότες δεν πειράχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια γιαυτό και κυκλοφορούσαμε χωρίς εμπόδια στις εθνικές οδούς.
   Κάποια στιγμή αυτή η απάνθρωπη μορφή διεκδίκησης,με το κλείσιμο των δρόμων,θα λήξει.Αυτό είναι σίγουρο.
   Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι αγρότες θα αναγκαστούν να συμβάλουν ισόποσα και ισότιμα τον οβολό τους στο δημόσιο ταμείο.
   Εκτός κι αν η κυβέρνηση σταματήσει να τους χαϊδεύει και τους "πείσει" ότι δεν μπορούν να παίρνουν χωρίς να δίνουν.

   Διαγραφή
  3. Τα είπες όλα! Δεν έχω να προσθέσω τίποτα!

   Διαγραφή