Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ



Στις περισσότερες χώρες το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον αυξημένο αριθμό  θανάτων που προκάλεσε και προκαλεί ακόμα, απετέλεσε καίριο πλήγμα σε όσους στην αρχή είχαν αμφισβητήσει την σοβαρότητα της πανδημίας, οι πιο ανόητοι και την ύπαρξη της, αλλά και σε όσους πίστευαν πως στις εκκλησίες, τις λιτανείες χωρίς μάσκα και στις μεταλήψεις δεν μεταδίδεται ο ιός. Η αμίλητη πραγματικότητα τους διέψευσε ταχύτατα.


 Έτσι αρχιεπίσκοποι, μητροπολίτες, παπάδες, καλόγεροι και καλόγριες νόσησαν από τον ίο και μερικοί δυστυχώς μετέβησαν ταχέως να συναντήσουν τον δημιουργό τους που πίστευαν ότι θα τους προστατεύσει, παραγνωρίζοντας πως- άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου.
Σε αυτούς όμως που  πίστευαν ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν και τόσο επικίνδυνος και δεν χρειάζονταν lockdown, ήταν και ένας σοβαρός και διεθνούς φήμης επιστήμων, καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο Ιωαννίδης έγινε διάσημος στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την έρευνα με την οποία απέδειξε, πριν από 15 χρόνια, ότι οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες είναι ανακριβείς!
Σύμφωνα με μελέτη που έκανε με τους συνεργάτες του για τον κορονοϊό, διαπίστωσε ότι η θνησιμότητα από αυτόν είναι συγκρίσιμη με εκείνη της κοινής γρίπης και ότι κατά συνέπεια, κατά τον ίδιο, οι καραντίνες δεν χρειάζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε τόσο μεγάλη οικονομική κρίση ώστε να απειληθούν πολύ περισσότερες ζωές.
Με e-mails του μάλιστα προσπάθησε να μεταφέρει τις απόψεις του στον Τραμπ.
Όμως  οι προσεγγίσεις του  Ιωαννίδη, χαρακτηρίστηκαν επιστημονικά αβάσιμες, από πολλούς επιδημιολόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο Μαρκ Λίπσιτς, καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια της ομάδας Ιωαννίδη να υποβάλλουν αυτές τις απόψεις απευθείας στον Λευκό Οίκο είναι εντελώς ασυνήθιστη για επιστήμονες, δήλωσε η Sheila Jasanoff, καθηγήτρια στο Harvard Kennedy School, η οποία μελετά τον ρόλο της επιστήμης στην πολιτική.
Επίσης  η μελέτη του κατηγορήθηκε ότι  είχε χρηματοδοτηθεί με 5.000 από τον ιδρυτή των αερογραμμών JetBlue Airways, Ντέιβντ Νίλμαν, ο οποίος από το ξέσπασμα της πανδημίας επέμενε ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο θανατηφόρος, ώστε να δικαιολογεί την καραντίνα και τα υπόλοιπα αυστηρά μέτρα, όπως την απαγόρευση πτήσεων. Η καταγγελία περιελάμβανε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του στελέχους της αεροπορικής εταιρείας και των επιστημόνων, όσο η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη.
Οι συγγραφείς της έρευνας επίσης αγνόησαν τις ενστάσεις δύο καθηγητών του πανεπιστημίου, που επιχείρησαν να διασταυρώσουν την ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων που έκανε η ομάδα. Τελικά, οι καθηγητές αρνήθηκαν να μπουν στην λίστα της ομάδας, καθώς είπαν ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα.
Με τα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποίησε έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναπτύξει αντισώματα, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικά στον COVID-19, ήταν πολύ μεγαλύτερος απ'ότι γνωρίζαμε, και ως εκ τούτου το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας (Infection Fatality Rate) είναι πολύ μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν έως τότε.
Ο Ιωαννίδης αρνήθηκε πως γνώριζε για την χρηματοδότηση και προσωπικά δεν αμφιβάλλω για την εντιμότητα του.
Οι απόψεις του Ιωαννίδη άρχισαν να αμφισβητούνται το καλοκαίρι γιατί ενώ τον Μάρτιο είχε προβλέψει ότι από τον κορονοϊό θα πεθάνουν 10.000 Αμερικανοί, μέχρι τον Αύγουστο τα θύματα ξεπερνούσαν τις 150.000!
Στις 4 Απριλίου, στα πλαίσια της υποβάθμισης του μεγέθους της πανδημίας, υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φθάσει στην κορύφωση του επιδημικού κύματος ( στις 4 Απριλίου, οι ΗΠΑ μετρούσαν «μόλις» 8.100 θανάτους από την πανδημία, σήμερα πάνω από 260.000! και συνεχίζονται αυξανόμενοι καθημερινά)
Η απόδειξη ότι η θνησιμότητα από τον κορονοϊό δεν είναι ίδια με αυτόν της κοινής γρίπης, είναι το γεγονός ότι η θνησιμότητα IFR (infected fatality rate) που είναι το κλάσμα των θανάτων δια τους πραγματικούς φορείς, κατά τον ίδιο τον Ιωαννίδη ανέρχεται στο 0.57% στις χώρες με υψηλή μετάδοση του ιού, δηλαδή 5.7 φορές μεγαλύτερη από της γρίπης
Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κυμαίνεται μεταξύ 0.5% και 1.0%, δηλαδή από 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη από της γρίπης.
Για να υποστηρίξει τις απόψεις του, σε συνεντεύξεις του, είπε αρκετά σαφώς αντιεπιστημονικά και επιεικώς παράλογα  όπως:
Εξάλλου εάν όλοι φοράμε μάσκα θα κάνουμε κακό χωρίς λόγο γιατί θα λείψουν μάσκες από τους γιατρούς!
Εάν η αποδοχή των μέτρων πέσει στο 90% ,δηλαδή εάν υπάρχει ένα 10% που τα απορρίπτει δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».
Τους τελευταίους μήνες, μιας και στις ΗΠΑ η αξιοπιστία του έχει μειωθεί σημαντικά, εμφανίζεται αρκετά συχνά στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια όπου έχει βρει ευήκοα ώτα σε ένα κοινό,που αφενός  μεν είναι ευεπίφορο σε απόψεις που αντιτίθενται στα λαμβανόμενα μέτρα για τον κορονοϊό, αφετέρου δε δεν έχει ούτε την γνώση ούτε την διάθεση να ερευνήσει την αλήθεια όσων ακούει
Όταν πλέον βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας  σε συνέντευξη του στις 6 Νοεμβρίου παραδέχτηκε πως:σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία γριπούλα»
Επιμένοντας δε στην άποψη του για το lockdown είπε:
«δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι το lockdown σταμάτησε την επιδημία στο Βουχάν, η οποία μάλλον σταμάτησε μόνη της»
«Ο πληθυσμός λαμβάνει τα μέτρα από μόνος του και το lockdown δεν έσωσε ούτε έναν άνθρωπο» 
Είπε επίσης πως: στη δε Ινδία, δεν είχαμε πολλά θύματα διότι η μέση ηλικία είναι 15 χρονών ( όμως στην πραγματικότητα είναι το διπλάσιο, 28,4 χρόνια!)
Βεβαίως οι 130.000 νεκροί στην Ινδία στις 16 Νοεμβρίου την κατατάσσουν στην 82 θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με τον πληθυσμό( η Ελλάδα ήταν την ίδια μέρα στην 79η θέση)
Είναι πλέον δεδομένο πως  «αρνητές» των μέτρων συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαιώνιση της πανδημίας στις δυτικές χώρες, σε αντίθεση με την Άπω Ανατολή.
Στη Σιγκαπούρη που ανέφερε ως παράδειγμα  πράγματι όπως και σε ολόκληρη την ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μικρός και η χώρα, στις 16 Νοεμβρίου, βρισκόταν στην 150η θέση.
Όμως, σε ακόμα καλύτερη θέση βρισκόταν η Κίνα, στην 156η θέση, ή η Ταϊλάνδη στην 160η και το Βιετνάμ, με τα 95 εκατ. πληθυσμό, στην τελευταία, την 161η με 35 θύματα! Ακόμα και χώρες ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και με υψηλή κινητικότητα, όπως η Νότια Κορέα ή η Ιαπωνία, βρίσκονται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Η Νότιος Κορέα, με έκταση σχεδόν 30% μικρότερη από την Ελλάδα και 52 εκατ. πληθυσμό, είχε 494 κρούσματα στις 16 Νοεμβρίου, ενώ και η Ιαπωνία είχε μόλις 1874 κρούσματα με πληθυσμό 126 εκατομμύρια.
Όπως γράφει ο Καραμπελιάς :

Πράγματι, πρόκειται για χώρες κομφουκιανής παράδοσης με ένα κράτος ιδιαίτερα αυταρχικό –σε κάποιες περιπτώσεις αλλά όχι σε όλες–, με κοινωνίες ιδιαίτερα συνεκτικές, χωρίς ατομικισμό δυτικού τύπου. Χώρες όπου οι πολίτες δεν θεωρούν το ζήτημα της συλλογικής υγείας τους ως αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, ούτε βέβαια ευδοκιμούν επιστημονικές βεντέτες τύπου Ιωαννίδη απολαμβάνοντας υψηλή ανάλογη δημοσιότητα. Πώς λοιπόν αντιμετώπισαν το πρόβλημα αυτές οι κοινωνίες; Προφανώς, με τα πιο αυστηρά απαγορευτικά μέτρα. Και αν όλοι έχουμε ακούσει για τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας, εν τούτοις, και στη Σιγκαπούρη εφαρμόστηκε μια αυστηρή πολιτική χωρίς καμία ταλάντευση, σε πλήρη αντίθεση με την παραπληροφόρηση με την οποία ο Ιωαννίδης τάισε τους «σανοφάγους» (κατά την αγαπημένη έκφραση των οπαδών του) τηλεθεατές του, και μάλιστα από μια εκπομπή υψηλής ακροαματικότητας και διαδικτυακής αναπαραγωγής:
Η Σιγκαπούρη πήρε τα πρώτα περιοριστικά μέτρα στις 24 Μαρτίου στα οποία περιλαμβάνονταν και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων.
Το δεύτερο κύμα μέτρων εφαρμόζεται από τις 7 Απριλίου, κλείνοντας έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων καθώς και όλα τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δομές ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου αποκλειστικά. Έκλεισαν όλα τα καταστήματα εστίασης και επιτρέπονταν μόνο η αγορά φαγητού για το σπίτι και οι παραδόσεις κατ’ οίκον.
Στις 14 Απριλίου, η χρήση μάσκας κατέστη υποχρεωτική παντού, μέσα και έξω, με τσουχτερά πρόστιμα στη σπάνια περίπτωση ανυπακοής.
Στις 21 Απριλίου, ακολούθησε ένα νέο κύμα μέτρων με τα οποία έκλεισαν τα MacDonald’s και τα κομμωτήρια, περιορίστηκαν οι λαϊκές αγορές, απαγορεύτηκαν όλες οι θρησκευτικές τελετές κ.λπ.
Από τις 5 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου, συνεχίζεται το lockdown με χαλάρωση κάποιων απαγορεύσεων στον βαθμό που τα κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Τέλος, από την 1η Ιουνίου, ακολουθεί η σταδιακή άρση των μέτρων σε τρεις ελεγχόμενες φάσεις – και η δεύτερη φάση συνεχιζόταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 ενώ η τρίτη θα περιλάβει και ένα μέρος του 2021.
Η επιμονή ενός αξιόλογου επιστήμονα με διεθνές κύρος 
όπως ο  Ιωαννίδης,, στις προβλέψεις του,που όμως έχουν διαψευστεί έμπρακτα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τους 1.340.000 θανάτους διεθνώς, μου θύμισε ότι  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΙΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ;
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χημικού Linus Pauling ο οποίος υποστήριζε ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα και τον καρκίνο και σε υψηλή δόση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή αντιμετώπιση της Ebola και της πολιομυελίτιδας!
Το πρόβλημα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι όταν ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους εκφράζει μια άποψη, αυτή λόγω του κύρους του γίνεται αρχικά σεβαστή, τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στο κοινό, μέχρι τελικά να καταρριφθεί είτε από νέες επιστημονικές έρευνες είτε από την πραγματικότητα.
 
 

2 σχόλια:

  1. Έχετε δίκιο σε όλα τα παραπάνω, αλλά όχι και επιχείρημα ότι μια αεροπορική εταιρεία ! έδωσε 5.000$ !!! σε έρευνητικό κέντρο με προϋπολογισμό εκατομμυρίων. Πολλές ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έδωσαν λεφτά αφού είναι σύνηθες το crowd funding σε τέτοιου κύρους ερευνητικά κέντρα με εκατοντάδες επιστήμονες, τεχνικούς, ποστ ντοκ, ερευνητές, βοηθητικό προσωπικό κλπ. Με πέντε χιλιάρικα δεν παίρνεις ούτε το χαρτί υγείας...Θα διακινδύνευαν κάποιοι το κύρος τους για τέτοιο ψωροποσό για να τους το χτυπάνε εσαεί και να χάσουν πολλαπλάσια φαντς στο μέλλον; Δε λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 40000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 8000000 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή