Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»!




 Ψάχνοντας για κάτι άλλο στις εφημερίδες του 1946, έπεσα κατά τύχη σε μια ειδησεογραφία που με άφησε άφωνο! (Η ειδησεογραφία είναι από το ΕΜΠΡΟΣ από 23-29 Μαΐου 1946).
Έχω γράψει στο παρελθόν στο ποστ μου ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ για τις κακοποιήσεις που έγιναν σε τραυματίες από εξαγριωμένους αστυφύλακες στο τότε Ρυθμιστικό (Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» σήμερα) την μέρα του Πολυτεχνείου, αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για να σώσουν από την κακοποίηση και την σύλληψη τους τραυματίες που τους έφερναν.
Δεν είχα φανταστεί όμως πως πριν 55 χρόνια στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, είχαν γίνει δολοφονίες τραυματιών από γιατρούς και νοσηλευτές τραυματιών που προσκομίζονταν εκεί για να τους παράσχουν ιατρική βοήθεια!
Οι δολοφονίες που αναφέρονται στην δίκη είναι προφανές ότι έγιναν κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών.
Είναι η εποχή που και από τις δύο πλευρές έγιναν πολλές αποτρόπαιες πράξεις αλλά αυτό δεν δικαιολογεί επ΄ουδενί αυτές να γίνονται σε ένα νοσοκομείο και από γιατρούς, που η πρωταρχική αποστολή τους είναι να προσφέρουν τις ιατρικές τους βοήθειες χωρίς διάκριση μεταξύ εχθρών και φίλων.
Εντυπωσιακό δε είναι ότι, όχι μόνο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, που αυτονόητα δεν θα έγραφε για τις θηριωδίες των οπαδών του ΚΚΕ, αλλά και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το ΣΚΡΙΠ που κοίταξα. δεν γράφουν λέξη για την δίκη για την οποία μόνο το ΕΜΠΡΟΣ έχει εκτενή ειδησεογραφία.
Φαίνεται ότι η συχνότητα των εγκλημάτων που γίνονταν καθημερινά τον καιρό της δίκης, δύο μήνες μετά την έναρξη του εμφυλίου, δεν αποτελούσε πλέον δυστυχώς κάτι που κινούσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού.   
Ο νόμος με τον οποίο απαλλάχτηκαν μερικοί κατηγορούμενοι είναι ο νόμος   «Περί αποσυμφορήσεως των Φυλακών». ΦΕΚ, φ.311, τχ. Α´, 21.12.1945·







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου