Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΙΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ;




Ένα βραβείο Νόμπελ αποτελεί την τελική καταξίωση για ένα επιστήμονα. Όμως υπήρξαν και υπάρχουν νομπελίστες οι οποίοι μετά το βραβείο Νόμπελ υποστήριξαν αστήρικτες επιστημονικές θεωρίες που δυστυχώς βρήκαν εύκολα ευήκοα ώτα να τις αποδεχτούν, λόγω της βαρύτητας του ονόματος τους, μέχρι την τελική επικράτηση της επιστημονικής αλήθειας που τις κατέρριψε.


Ο πρώτος που ανήκει σε αυτή την κατηγορία είναι ο  χημικός Linus Pauling ο οποίος υποστήριζε ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα και τον καρκίνο.
Υποστήριξε την «ορθομοριακή ιατρική», η οποία ουσιαστικά διακηρύσσει ότι, εάν κάποια βιταμίνη είναι καλή, μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης είναι καλύτερη.
Έτσι οδηγήθηκε σε πραγματικά επικίνδυνες ανοησίες, όταν ισχυρίζονταν  ότι η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή αντιμετώπιση της Ebola και της πολιομυελίτιδας! Στις ίδιες ιδέες του Pauling βασίζεται και μια άλλη ψευδοϊατρική, η «λειτουργική ιατρική»


Μια άλλη περίπτωση  βραβευμένου με Νόμπελ, είναι ο Louis Ignarro, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική, έχοντας ανακαλύψει μονοπάτια σηματοδότησης του μονοξειδίου του αζώτου.
Αυτός εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο: «Τέρμα οι καρδιοπάθειες: Πώς το νιτρικό οξείδιο μπορεί να αποτρέψει - ακόμα να αναστρέψει την  καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια», στο οποίο ασχολείται με τα συμπληρώματα αργινίνης που υποτίθεται ότι ανεβάζουν το σύστημα σηματοδότησης του νιτρικού οξειδίου για την πρόληψη ή την αναστροφή της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.
Τελικά έγινε γνωστό πως έχει επενδύσει και προβάλλει προϊόντα μιας εταιρείας από αυτές που πουλούν δήθεν προϊόντα υγιεινής διατροφής, που βέβαια δεν είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΦ.


Ο βιολόγος και ορνιθολόγος Nikolaas Tinbergen, μαζί με άλλους δύο που πήραν το Νόμπελ για την έρευνα τους στην συμπεριφορά των ζώων, στη ομιλία του στην τελετή βράβευσης είπε ότι ο αυτισμός σχετίζεται με την θεωρία της «μητέρας ψυγείο» δηλαδή στην έλλειψη μητρικής στοργής, θεωρία που από χρόνια έχει αποδειχθεί χωρίς επιστημονική βάση.
Για τον λόγο αυτό ειπώθηκε πως «κατέρριψε ένα σχεδόν ασυναγώνιστο ρεκόρ για το μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ του βραβείου Νόμπελ και μιας ηλιθιότητας  και μάλιστα σε ένα πεδίο στο οποίο ο αποδέκτης του Νόμπελ είχε λίγη εμπειρία»
Η Νόσος του Νόμπελ είναι όρος που χρησιμοποιείται για τις παραπάνω περιπτώσεις βραβευμένων με Νόμπελ που αργότερα υποστήριξαν ανοησίες είτε ψευδοεπιστήμες.


Ίσως αυτός που είναι ο πλέον βεβαρυμμένος ασθενής από την Νόσο του Νόμπελ, είναι ο Luc Luc Montagnier, ο οποίος βραβεύτηκε μαζί με άλλους 2 για την ανακάλυψη του HIV. Αυτός αγκάλιασε την αγυρτεία της Ομοιοπαθητικής, την αντιεπιστημονική ιστορία ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό,καθώς και την ψευδοεπιστήμη  που αναφέρεται ως «τηλεμεταφορά DNA»


Τον Νοέμβριο του 2017 ο Montagnier μαζί με τον πρώην καθηγητή Ογκολογίας και βραβευμένο Henri Joyeux, που δυστυχώς και αυτός έχει προσχωρήσει στην ψευδοεπιστήμη, έδωσαν συνέντευξη τύπου «κατά της δικτατορίας των εμβολιασμών»! Ο Joyeux έχει επίσης αποφανθεί πως « τα οράματα της Παναγίας που εμφανίστηκαν  στο Μεντουγκόριε "δεν μπορούν να εξηγηθούν  επιστημονικά»!
Το 1981 σε 6 κορίτσια σε θρησκευτική έκσταση στο Μεντουγκόριε στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη τους εμφανίστηκε η Παναγία! Ακόμα και η τοπική επισκοπή καθώς και η Καθολική Εκκλησία δεν έχουν αναγνωρίσει τις εμφανίσεις αυτές ως υπερφυσικές ή αυθεντικές.
Το πρόβλημα της νόσου των Νόμπελ είναι ότι οι επιστήμονες αυτοί λόγω των επιστημονικών τους επιτευγμάτων για τα οποία βραβεύτηκαν έχουν μεγάλη επιρροή στον επιστημονικό κόσμο αλλά και ευρύτερα στον κόσμο που θεωρεί πως ότι λένε έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και όταν τις περισσότερες φορές ασχολούνται με θέματα που δεν είναι του άμεσου γνωστικού τους αντικειμένου.
Δυστυχώς όμως η απονομή του βραβείου Νόμπελ δεν σημαίνει πως ο τιμηθείς αποκτά και ανοσία στο φαινόμενο Ντάνινγκ–Κρούγκερ.
Αυτό είναι μια γνωστική διαταραχή στην οποία άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας εσφαλμένα ότι οι γνωστικές τους ικανότητες, είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι. Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ απέδωσαν αυτή την προκατάληψη σε μια μεταγνωστική αδυναμία των ανειδίκευτων να αναγνωρίσουν τη δική τους ανεπάρκεια και να αξιολογούν με ακρίβεια την δική τους ικανότητα.
Η μελέτη τους ήταν εμπνευσμένη από την περίπτωση του Μακ Άρθουρ Γουίλερ, ενός ανθρώπου που λήστεψε δύο τράπεζες, μετά την κάλυψη του προσώπου του με χυμό λεμονιού, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι, επειδή ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αόρατο μελάνι θα μπορούσε να αποτρέψει το πρόσωπό του από το να καταγραφεί στις κάμερες παρακολούθησης!
Εκτός όμως από τους παραπάνω, από την  Νόσο του Νόμπελ έχουν προσβληθεί και άλλοι Νομπελίστες.


Έτσι με την παραψυχολογία έχουν ασχοληθεί ο φυσικός Pierre Curie, που παρακολουθούσε σεάνς με το μέντιουμ Eusapia Palladino,ο επίσης φυσικός  John William Strutt  3ος Βαρόνος του Rayleigh ως πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, ο φυσιολόγος Charles Richet που ασχολήθηκε με εκτοπλάσματα, μέντιουμ και τηλεπάθεια και ο φυσικός Brian Josephson.


O φυσικός Ivan Giaever είναι αρνητής της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο δε χημικός Kary Mullis όχι μόνο αρνητής της υπερθέρμανσης, αλλά είναι υπέρ της αστρολογίας, και θεωρεί πως o HIV δεν είναι η αιτία του AIDS!



Ο διάσημος για την ανακάλυψη του DNA  James Watson και ο φυσικός William Shockley έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό σχετικά με το IQ και τέλος ο φυσικός Phillipp Lenard ήταν ενεργός Ναζιστής και αντισημίτης.
Εδώ υπάρχουν αρκετοί ακόμα που έχουν προσβληθεί από την νόσο του Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου