Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

8 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΩΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



Μεθαύριο, 8 Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.
Στην Νέα Υόρκη στις 28 Φεβρουαρίου 1909 το Σοσιαλιστικό Κόμμα διοργάνωσε  την Εθνική  Ημέρα της Γυναίκας. Τα επόμενα χρόνια η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γινόταν μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχών Μαρτίου. Το 1914 έγινε στην Γερμανία την Κυριακή  8 Μαρτίου και έκτοτε καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την μέρα σε όλες τις χώρες.

Στις 8 Μαρτίου του 1917 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) στην Αγία Πετρούπολη οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας έκαναν απεργία και διαδήλωσαν με αίτημα «Ψωμί και Ειρήνη» απαιτώντας έτσι να σταματήσει ο πόλεμος. Επτά μέρες μετά παραιτήθηκε ο τσάρος Νικόλαος Β΄ και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.
Μετά την επικράτηση της επανάστασης το 1917 η Αλεξάνδρα Κολοντάϊ, Κομισάριος Κοινωνικών Υπηρεσιών και ο Λένιν την καθιέρωσαν ως εργάσιμη ημέρα γιορτής μέχρι το 1965. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες κουμουνιστικές χώρες παγκοσμίως. 
 Ενώ ο φεμινισμός του πρώτου κύματος επικεντρώθηκε κυρίως στην ψήφο και στην ανατροπή των νομικών εμποδίων στην ισότητα των φύλων (π.χ. δικαιώματα ψήφου και δικαιώματα ιδιοκτησίας), το δεύτερο κύμα φεμινισμού που ήρθε το 1967,διεύρυνε τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων: σεξουαλικότητα, οικογένεια, χώρος εργασίας, αναπαραγωγικά δικαιώματα , de facto ανισότητες και επίσημες νομικές ανισότητες, θέματα ενδοοικογενειακής βίας μαζί και του συζυγικού βιασμού, και επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία περί επιμέλειας παιδιών και στον νόμο περί διαζυγίου.
Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να κηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει στο Άρθρο 23 - Ισότητα γυναικών και ανδρών :
Η ισότητα γυναικών και ανδρών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων στην απασχόληση, την εργασία και τις αποδοχές.
Η αρχή της ισότητας δεν αποκλείει τη διατήρηση ή τη θέσπιση μέτρων που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.
Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Ήδη από χρόνια οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πλέον ακόμα και τις υψηλότερες θέσεις στην διακυβέρνηση των κρατών φτάνοντας μέχρι  την προεδρία, όπως στην χώρα μας, αλλά  και την πρωθυπουργία. Εδώ ο σχετικός κατάλογος των 58 γυναικών που έφτασαν να γίνουν πρωθυπουργοί παγκοσμίως. 
Η Europeana ή Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, δημοσίευσε  φωτογραφίες από την εποχή που οι σουφραζέτες αγωνίζονταν να αποκτήσουν ψήφο οι γυναίκες αλλά και πίνακες και φωτογραφίες με γυναίκες να εργάζονται σε κάθε είδους εργασία.
Μεταφέρω μερικές από αυτές εδώ.




















Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου