Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ GIORGIO GABER.




Πριν λίγες μέρες η Ange-ta σε ένα ποστ της μου θύμισε ένα μοναδικό Ιταλό σατιρικό ηθοποιό, τραγουδιστή, συνθέτη, συγγραφέα, κιθαρίστα, πρωτοπόρο του Ιταλικού ροκ , δηλαδή με λίγα λόγια ένα χαρισματικό άτομο που δυστυχώς πέθανε μετά από μακροχρόνια ασθένεια μόλις 54 ετών την πρωτοχρονιά του  2003, τον Giorgio Gaber.
Ο Gaber μπορεί να ήταν από τους πρώτους ροκ τραγουδιστές της Ιταλίας το 1958, παρέα με τους   Luigi Tenco, Adriano Celentano κτλ και να έχει 4 συμμετοχές στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, εκεί όμως που ξεχώρισε και θεωρείται  πρωτοπόρος είναι στο είδος που ονομάστηκε  teatro canzone και είναι συνδυασμός ομιλίας, μουσικής και τραγουδιού.
Εκτός από την μοναδική σκηνική του παρουσία , η καυστική του σάτιρα μαζί με την κοινωνική του ευαισθησία είναι μια μοναδική απόλαυση για τον θεατή. Ταυτόχρονα όμως τον αναγκάζει να σκεφτεί  αυτά που ακούει από ένα τόσο ευφυές άτομο, θαυμάζοντας συγχρόνως και τον εκφραστικό τρόπο που τα παρουσιάζει.
Διάλεξα μερικές από τις παρουσιάσεις του που έχουν και ελληνικούς υπότιτλους και σαν συνιστώ να καθίσετε αναπαυτικά και να τα απολαύσετε  όλα.
.
1-Giorgio Gaber: Καποιος ήταν κομμουνιστής επειδή... (Με ελληνικούς υπότιτλους)
Σε αυτή την παράσταση, με τον άλλοτε  σπαρακτικό και άλλοτε σαρκαστικό του μονόλογο, καταφέρνει να δώσει την τραγική  πραγματικότητα που ζούμε ,της έλλειψης δηλαδή κάθε ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον , μέσα από  ιδεολογίες.


Για όσους δεν ξέρουν τα πρόσωπα και τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται στο βίντεο υπάρχει η σχετική ενημέρωση εδώ.

 2- Giorgio Gaber -Ο κομφορμιστής (Με ελληνικούς υπότιτλους)
Μια καταπληκτική περιγραφή όλων μας με την συνοδεία μιας μοναδικής περιπαικτικής μουσικής!


3-Giorgio Gaber - Το δίλλημα (Με ελληνικούς υπότιτλους)
Στην θεατρική αυτή μουσική παράσταση  αναπτύσσει με συναισθηματική φόρτιση την προαιώνια ιστορία της αγάπης , της απιστίας και του θανάτου του έρωτα. 


 4-Giorgio Gaber- Η δικιά μου γενιά έχει χάσει (Με ελληνικούς υπότιτλους)
Αδυσώπητη  καυστική περιγραφή της γενιάς μας χωρίς καμία λύπηση!
Έχεις την αίσθηση πως με αυτόν τον τραγουδιστό μονόλογο ήθελε να δώσει με τον μοναδικό του τρόπο έκφρασης όλη την πορεία μιας ζωής, σαν την δικιά του, που τόσο σύντομα χάθηκε.

Το τραγούδησε λίγο πριν πεθάνει το 2001.
 Εδώ μπορείτε, χωρίς όμως ελληνικούς υπότιτλους, να τον δείτε να το τραγουδάει.


7 σχόλια:

  1. Κι εγώ από όσο ξέρω θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Ήταν ο Ιταλός περφόρμερ των one man show.

    σ.σ. το "σατυρικός" προέρχεται από τον "Σάτυρο" (θυμάσαι με την τεράστια τσουτσού). Μάλλον θέλεις τον όρο "σατιρικός" (από τη λέξη "σάτιρα").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την πολύ σωστή διόρθωση, την έκανα ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικός!
    Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι κρίμα που έφυγε τόσο νέος, για να επιβεβαιωθεί το ρηθέν: οι καλοί φεύγουν νέοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουστ πουστ http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111207/low/assets_LARGE_t_420_54008077.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το φτωχόπαιδο από την Ιταλία που ένωσε τους Βέλγους
    Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η πολιτική ανέλιξη του νέου ηγέτη του Βελγίου, ο οποίος σόκαρε την κοινή γνώμη όταν δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρά το ότι τα δύο παραπάνω σχόλια είναι άσχετα με το ποστ δεν τα διαγράφω γιατί αναφέρονται στον Έλιο ντι Ρούπο τον νέο, επιτέλους μετά 541 μέρες, πρωθυπουργό του Βελγίου που από το 1996 έχει δηλώσει ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.
    Θέλω δε να τονίσω ότι αυτή την δημόσια παραδοχή του την βρίσκω πολύ πιο "αντρική" και έντιμη από άλλες δηλώσεις δικών και ξένων πολιτικών.
    Επίσης δε η εκλογή αυτή δείχνει και το επίπεδο πολιτισμού και παιδείας των πολιτών μιας χώρας που προωθεί ένα άτομο στην εξουσία για τις ικανότητες του και τα προσόντα του, και όχι από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό που αφορά μόνο την κρεβατοκάμαρα του.
    Σχετικά για τον ντι Ρούπο εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανένταχτος σε κόμματα και ιδεολογίες και γι αυτό χωρίς προκαταλήψεις. Απλά εξαιρετικός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή