Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΧΘΕΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ, ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ!





ΩΡΑ 02:00
Το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ  Σήμερα ψηφίζουμε ,αύριο φεύγουν όχι μόνο δεν επαληθεύτηκε  αλλά από ότι φαίνεται πέτυχε να συσπειρώσει, μαζί με το δίλημμα που είχε θέσει ο Βενιζέλος, όλους όσους δεν επιθυμούσαν να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή με όλα τα πιθανά επακόλουθα που μπορούσε να έχει αυτή.
Μερικά λοιπόν πρόωρα συμπεράσματα από τις εκλογές.
1-Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ήρθε πρώτο κόμμα αλλά η ψήφος του λαού έδειξε αφ΄ενός μεν ότι δεν επιθυμεί  εκλογές, αφ΄ετέρου δε δεν θέλει πλέον αυτοδύναμα κόμματα στην διακυβέρνηση.
2-Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ δεν οφείλεται σε αύξηση των ψηφοφόρων που πίστεψαν σε αυτόν, αλλά στην αναμενόμενη και συνήθη μείωση των ποσοστών των κυβερνητικών κομμάτων που παρατηρείται σε όλες τις ευρωεκλογές, γιατί η ψήφος σε αυτές δεν σχετίζεται με την διακυβέρνηση της χώρας.
3-Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον ίδιο περίπου αριθμό ψηφοφόρων όπως και στις εκλογές του 2012, δεν κατάφερε δηλαδή παρά τον έντονο αντιμνημονιακό του λόγο να πείσει μεγαλύτερο αριθμό  ατόμων


4-Αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων τους πέτυχαν μόνο τα δύο άκρα ,το ΚΚΕ και δυστυχώς οι ναζιστές παρά την αποκάλυψη της εγκληματικής δομής και δράσης τους.
5- Επιτυχία σημείωσε το ΠΟΤΑΜΙ που μέσα σε ελάχιστο χρόνο πέτυχε να βρεθεί στην 5η θέση.
6-Ήταν άκρως ατυχής και ανιστόρητη η δήλωση του Τσίπρα που με αυθαίρετο τρόπο θεωρεί πως αν σήμερα γινόντουσαν βουλευτικές εκλογές  ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 βουλευτές.
Είναι τελείως διαφορετική η ψήφος στις βουλευτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές οπότε το 3,64% της διαφοράς από την ΝΔ δεν αποτελεί με κανένα τρόπο δημοψήφισμα όπως  ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα βουλευτικών  εκλογών που έγιναν την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.
Στις 18 Οκτωβρίου 1981 στις βουλευτικές το ΠΑΣΟΚ σημειώνει εκλογικό θρίαμβο με 48,06% αλλά στις ευρωεκλογές συγκεντρώνει μόνο 40,12%. Η ΝΔ 35,86% και  στις ευρωεκλογές 31,34% ενώ το ΚΚΕ αυξάνει το 10,93% σε 12,34%.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις 18 Ιουνίου 1989  με την ταυτόχρονη διενέργεια βουλευτικών και ευρωεκλογών.
Η ΝΔ στις βουλευτικές παίρνει 44,2% και στις ευρωεκλογές 40,4% ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ 39,1%  γίνεται στις ευρωεκλογές 35,9%,  του δε ενιαίου Συνασπισμού  από 13,1% αυξάνει σε 14,3% 
   

7-Είναι αξιοσημείωτο ότι στους μεγάλους δήμους της χώρας εκλέχτηκαν αξιόλογοι άνθρωποι, όπως πχ ο Καμίνης και ο  Μπουτάρης  χωρίς εμφανή κομματική ταυτότητα.
8-Στις περιφέρειες πάλι είναι σαφής η υπερίσχυση της ΝΔ η οποία πέτυχε να επικρατήσει σε 7 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε 2, όσους  δηλαδή   το ΠΑΣΟΚ με πρώην υποψηφίους του  και οι 2 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
9- Ίσως τα τραγικά ποσοστά στα οποία κατάληξε η ΔΗΜΑΡ οφείλονται στην αποχώρηση της από την κυβέρνηση. Έτσι δικαιώθηκαν όσοι σε αυτό το κόμμα ήσαν αντίθετοι με αυτήν και όσοι επίσης ήσαν υπέρ της συμμετοχής του κόμματος στην κίνηση των 58.
 10- Είμαι περίεργος τέλος, να δω αν  η Δούρου θα μαζέψει από τους δρόμους όλες αυτές τις αφίσες με τις οποίες  έχει γεμίσει το σύμπαν.


11-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΩΡΑ 09:00
Ο Τσίπρας στο μήνυμα του είπε ότι : ο λαός έδωσε εντολή για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.
Ως γνωστόν το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με κανένα άλλο κόμμα , όπως άλλωστε το έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους επανειλημμένα, επιμένοντας στο δόγμα του "όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια"
Η ΔΗΜΑΡ, μετά την ραγδαία πτώση των ποσοστών της, το πιθανότερο είναι να ενσωματωθεί στην ΕΛΙΑ, όπως άλλωστε επιθυμούσαν πολλά στελέχη της που δεν επιθυμούσαν με κανένα τρόπο να επανέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι τελικά η πλατιά δημοκρατική "προοδευτική" συμμαχία δεν μένει παρά να γίνει με τους "προοδευτικούς" ΑΝΕΛ που και αυτοί τείνουν να ακολουθήσουν την πορεία προς εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, όμως και πάλι το ποσοστό των δύο υπολείπεται του ποσοστού των κυβερνητικών κομμάτων οπότε το αίτημα του για εκλογές δεν βασίζεται σε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος.


6 σχόλια:

  1. Η ανάλυσή σου αθεόφοβε είναι τραβηγμένη απ´ τα μαλλιά.
    Αν ζούσα σε άλλη χώρα και διάβαζα το άρθρο σου θα έμενα με την ανατύπωση πως η ΝΔ κέρδισε και η ΠΑΣΟΚΟΕΛΙΑ δεν έχασε.
    Γέλασα, αλλά νομίζω πως ο στόχος σου δεν ήταν να με κάνεις να γελάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα είχα αντίρρηση να μου πείς σε ποιά σημεία γέλασες και γιατί.

      Διαγραφή
  2. Γράφεις: « Στις 18 Οκτωβρίου 1981 στις βουλευτικές το ΠΑΣΟΚ σημειώνει εκλογικό θρίαμβο με 48,06% αλλά στις ευρωεκλογές συγκεντρώνει μόνο 40,12%. Η ΝΔ 35,86% και στις ευρωεκλογές 31,34% ενώ το ΚΚΕ αυξάνει το 10,93% σε 12,34%.
    Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις 18 Ιουνίου 1989 με την ταυτόχρονη διενέργεια βουλευτικών και ευρωεκλογών.
    Η ΝΔ στις βουλευτικές παίρνει 44,2% και στις ευρωεκλογές 40,4% ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ 39,1% γίνεται στις ευρωεκλογές 35,9%, του δε ενιαίου Συνασπισμού από 13,1% αυξάνει σε 14,3% »

    Τι σημαίνει αυτό; ότι στις εθνικές εκλογές η ψήφος συσπειρώνεται στους διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας. Άρα, σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές τα ποσοστά των δύο σημερινών διεκδικητών θα ήταν μεγαλύτερα. Η σειρά όμως δεν αλλάζει (ούτε το '81 είχε αλλάξει). Προβλέπεις δηλαδή ακόμη και πιθανότητα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ (με δεδομένο το μπόνους των 50 εδρών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς παραβλέπεις ότι η συσπείρωση της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές ήταν μόνο στο 66%, γιατί δεν ετίθετο θέμα κυβερνητικής εξουσίας, ενώ αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υψηλή στο 78% (η ΕΛΙΑ μόνο 42%)
      Στις βουλευτικές εκλογές λοιπόν δεν είναι σίγουρο ποιό κόμμα θα έρθει πρώτο για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών αλλά επίσης αυτό που είναι και ποιό πιθανό είναι ότι το κόμμα που θα την πάρει είναι το πιθανότερο να μην έχει αυτοδυναμία, οπότε εξαρτάται και από το τι θα πάρουν τα άλλα κόμματα για να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά.
      Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι απίθανη γιατί μετά τον λυσσώδη αγώνα που έκανε τα δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων του ενώ αντίστοιχα η κυβέρνηση συνεργασίας, όπως γίνεται πάντα προεκλογικά, θα αρχίσει να δίνει κάποιες παροχές για να φανεί πως τα μνημόνια έληξαν.

      Διαγραφή
  3. Ο ανώνυμος τα είπε καλύτερα από ότι θα σου τα έλεγα εγώ.
    Να προσθέσω μονάχα πως κάποιος Άγγλος οικονομολόγος είχε πει πως παίζοντας με τους αριθμούς μπορείς να αποδείξεις ο,τι εσύ θέλεις.
    Το σημείο που με έκανε και γέλασα δεν είναι ένα.
    Ειναι όλη η επιχειρούμενη ανάλυση που με πιο απλά λόγια λέει:έλα μωρέ,δεν έγινε και τίποτα,ούτε τέσσερις μονάδες δεν είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε νάναι και χειρότερα,αν δεν είχαμε ένα λαό που βγάζει δημάρχους σαν το Μπέο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ώρα που έγραφες το σχόλιο έγραφα την απάντηση στον ανώνυμο που είναι και για σένα.
      Αυτό δε που ίσως δεν κατάλαβες από την ανάλυση μου είναι ότι η θριαμβολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτιά ουσιαστικά δεν προλέγει το αποτέλεσμα που θα φέρει σε βουλευτικές εκλογές.
      Ο Μπέος δε αλλά και τα ποσοστά της ΧΑ αποτελούν δυστυχώς ένα από τα δυσάρεστα αλλά και αναπόφευκτα αποτελέσματα της δημοκρατικής διαδικασίας.
      Θα έγραφα και άλλα αλλά φεύγω και μέχρι αύριο το πρωί δεν θα βρίσκομαι στο ιντερνέτ.

      Διαγραφή