Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΤΙΣ 21-7-1969
Η μνήμη έχει τους δικούς της κανόνες και πολλές φορές μας παίζει πολλά παιχνίδια.
Διάβαζα στο ΒΗΜΑ τις αναμνήσεις 41 προσωπικοτήτων της Τέχνης, των Γραμμάτων, της Επιστήμης και της Πολιτικής να απαντούν στο ερώτημα Εσείς που ήσασταν όταν ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στην Σελήνη;
Βέβαια στο ΒΗΜΑ, από κεκτημένη προφανώς συνήθεια με αυτή την ημερομηνία, οι συντάκτες που επιμελήθηκαν το αφιέρωμα αντί να γράψουν 21 Ιουλίου, την ημέρα  που ο άνθρωπος πάτησε στην Σελήνη, έγραψαν 21 Απριλίου!


Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες περιγράφουν ότι παρακολούθησαν την ιστορική αυτή στιγμή σε τηλεοράσεις είτε σπίτι τους ,είτε σε καφενεία, αλλά και σε βιτρίνες καταστημάτων που πρόβαλαν τότε στις βιτρίνες τους τις τηλεοράσεις που αποτελούσαν εκείνα τα χρόνια είδος πολυτελείας.
Μόλις διάβασα τις παραπάνω ενθυμήσεις, αναρωτήθηκα γιατί εγώ δεν θυμάμαι να έχω στηθεί σε κάποια τηλεόραση να περιμένω να δω αυτό το τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα γεγονός.
Βέβαια σαφώς και έχω στην μνήμη μου όλη την γνωστή εικόνα της προσσελήνωσης  
Ρώτησα την γυναίκα μου τι θυμάται σχετικά και εκείνη με διαβεβαίωσε πως την είχαμε δει στην τηλεόραση όταν είμαστε στο αγροτικό ιατρείο.
Εντυπωσιάστηκα από την μνήμη της, αλλά μετά σκέφτηκα πως αφενός τότε δεν μέναμε ακόμα μαζί και το σημαντικότερο την πρώτη τηλεόραση που είχαμε πάρει, μια της ΙΖΟΛΑ, στην πραγματικότητα με μηχάνημα της Ducretet Thomson, την είχα αγοράσει μετά την γέννηση της κόρης μας μερικά χρόνια αργότερα.Είχα διαλέξει δε την συγκεκριμένη τηλεόραση γιατί διέθετε ένα πορτάκι που κλείδωνε όλα τα κουμπιά της και έτσι δεν θα μπορούσε να την ανοίξει στο μέλλον το παιδί.


Το Απόλλων πάτησε στην Σελήνη στις 23:18 ώρα Ελλάδος της 20 Ιουλίου 1969.
 Έξη ώρες μετά, στις 5:56 ώρα Ελλάδος της 21 Ιουλίου, ο  Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.
Κανένας λοιπόν στην Ελλάδα δεν θα καθόταν όλη την νύκτα άγρυπνος για να παρακολουθήσει στην τηλεόραση το γεγονός.
Αλλά και να ήθελε δεν θα μπορούσε, για τον απλό λόγο ότι η  πρώτη στην ιστορία τηλεοπτική μετάδοση μέσω δορυφόρου του γεγονότος, έγινε μόνο στην Αλάσκα!
Αρκετά χρόνια μετά, το 1976 το BBC ήταν το πρώτο δίκτυο που μετέδωσε τηλεοπτικές ειδήσεις και πληροφορίες μέσω δορυφόρου.
Έτσι λοιπόν όλοι όσοι απάντησαν στο ερώτημα που ήσαν όταν ο άνθρωπος πάτησε στην Σελήνη, θυμούνται, όπως και εγώ, την εικόνα της κατάκτησης της που μεταδόθηκε από την Ελληνική τηλεόραση   όταν εκ των υστέρων έφτασε αυτή στην Ελλάδα.
Και βέβαια ήδη ξέραμε από τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις πως ήδη η Σελήνη είχε πατηθεί.
Σήμερα την ώρα εκεί που τρως το μεσημέρι και χαζολογάς στην τηλεόραση βλέπεις γεγονότα όπως πχ η επίθεση στους πύργους την στιγμή που αυτή γίνεται. Έτσι έχοντας γαλουχηθεί πλέον όλοι στην σημερινή ταχύτητα μετάδοσης των ειδήσεων, εξωραΐζοντας η μνήμη τα γεγονότα που έγιναν 50 χρόνια πριν, μιλούν όλοι σαν να έζησαν σε γνήσιο χρόνο εντυπωσιακά γεγονότα που ήδη είχαν γίνει.
Έτσι ο μόνος από τους 41 που συμμετείχαν στο αφιέρωμα που είδε πραγματικά την προσσελήνωση την ώρα που γινόταν, είναι ο φωτογράφος Ρόμπερτ ΜακΚέϊμπ γιατί βρισκόταν τότε στην 57η οδό του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη!
Γι΄ αυτό και το σωστό ερώτημα του ΒΗΜΑΤΟΣ στις προσωπικότητες που ρώτησε θα ήταν: Εσείς πότε και που είδατε το ιστορικό αυτό γεγονός: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου