Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΛΟ -β΄μέρος: Κυπαρισσία, Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Μεσσηνίας, Ανάκτορο του Νέστορος, Νιόκαστρο Πύλου.







Φεύγοντας από την Αρχαία Μεσσήνη, εντυπωσιασμένοι από τον μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο, μετά από μια σύντομη επίσκεψη σε ένα ελαιουργείο,  πηγαίνουμε πεινασμένοι στους Μύλους όπου, στην ταβέρνα του Κλείδαρη μας έχουν έτοιμο το τραπέζι.
Απέναντι από την ταβέρνα υπάρχει ένας παραδοσιακός νερόμυλος που χάρις στον σημερινό ιδιοκτήτη αφ΄ενός λειτουργεί κανονικά ως μύλος,αφ΄ετέρου δε έχει διαμορφωθεί σε ένα εξαιρετικά καλόγουστο καφενείο που διαθέτει και ένα πανέμορφο κήπο με πορτοκαλιές.
Το ξενοδοχείο που μείναμε είναι στη Κυπαρισσία και μετά το πρωινό πηγαίνουμε επίσκεψη στο αποστακτήριο του Νταραίου όπου δοκιμάζουμε τα διάφορα ποτά του.


Συνεχίζοντας την πορεία μας προς τον Πύργο φτάνουμε στην θάλασσα και χαλαρά μετά περπατάμε στην τεράστια παραλία της περιοχής. Έχοντας γεμίσει τα πνευμόνια μας με θαλασσινό αέρα, μέσα από μια όμορφη διαδρομή, φτάνουμε στη Κεφαλόβρυση και βγαίνοντας από το πουλμανάκι μας αρχίζουμε να τα γεμίζουμε με ορεινό αέρα, έχοντας μπροστά μας από ψηλά όλη την ομορφιά του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Εδώ στην ταβέρνα «Εν Ρίπεσι» μας περιμένει στρωμένο τραπέζι με τοπικά εδέσματα.
Στην συνέχεια στο πρόγραμμα ήταν να πάμε να δούμε την παρέλαση του καρνάβαλου των Φούληδων στα Φιλιατρά, αλλά ατυχήσαμε  γιατί ως γνωστόν απαγορεύτηκαν όλοι οι καρνάβαλοι της χώρας.  



Έτσι βρεθήκαμε τελικά να πίνουμε τον καφέ μας στην γραφική άνω πόλη της Κυπαρισσίας με την μοναδική θέα κάτω μας.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα της εκδρομής ξεκίνησε με την άνοδο μας προς τους Γαργαλιάνους και τον Πύργο Τριφυλίας, όπου και επισκεφτήκαμε το κτήμα του οινοπαραγωγού Παναγιωτόπουλου όπου και δοκιμάσαμε μερικά από τα κρασιά του που βέβαια δεν εμφιαλώνονται με την αντίκα της φωτογραφίας.


Φεύγοντας από εκεί επισκεφτήκαμε το μικρό μεν, αλλά με πλήθος αξιόλογα ευρήματα  Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Μεσσηνίας. Τα περισσότερα από τα ευρήματα του είναι από το Ανάκτορο του Νέστορος.








Εντυπωσιακά είναι τα θραύσματα από τοιχογραφίες του ανακτόρου, τα χρυσά κοσμήματα από τους θολωτούς τάφους της Περιστεριάς Τριφυλίας από τον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και το Υστερομυκηναϊκό τριποδικό τελετουργικό αγγείο (ρυτό) με τρεις κεφαλές ζώων (ταύρου και ελαφιών) μοναδικό στο είδος του. Προέρχεται από το νεκροταφείο στα Βολιμίδια. Χρονολογείται στον 14ο-13ο αιώνα π.Χ. Τέλος εντυπωσιακοί είναι οι μεγάλοι ταφικοί πίθοι από τους Μεσοελλαδικούς τύμβους Κοκοράκου Περιστεριάς και Αγ.Ιωάννη Παπαπουλίων.
Η επόμενη επίσκεψη μας ήταν στο ανάκτορο του Νέστορος που είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στην ηπειρωτική Ελλάδα και το δεύτερο μεγάλο μυκηναϊκό κέντρο μετά τις Μυκήνες.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρα στον λόφο του Άνω Εγκλιανού και καταλαμβάνει έκταση 170 Χ 90 μέτρων και κτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. από το βασιλιά Νέστορα, ο οποίος μνημονεύεται πολλές φορές από τον Όμηρο στα έπη του.
Στην κατασκευή του διώροφου ανακτόρου χρησιμοποιήθηκε ως βασικό δομικό υλικό, το ξύλο. Οι κίονες, τα πλαίσια για τις πόρτες, τα φατνώματα, οι οροφές και οι στέγες ήταν επίσης φτιαγμένα από ξύλο. Ακόμη και οι πέτρινοι τοίχοι είχαν χτιστεί με σύστημα ξυλοδεσιάς που του προσέδωσε μεγαλύτερη στερεότητα, αλλά και συνετέλεσε και στην γρηγορότερη καταστροφή του, από πυρκαγιά, το 1200 π.Χ, μόλις μετά από έναν αιώνα, από την κατασκευή του περί το 1300 π.Χ


Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι καλυμμένος με ένα νέο τεράστιο σκέπαστρο από δομικό χάλυβα και βλέπεις τα ευρήματα από ανηρτημένους διαδρόμους




Στην μακέτα και στο διάγραμμα, μπορεί να δει κανείς τις διάφορες λειτουργίες στα διαμερίσματα αυτού του τεράστιου ανακτόρου ως πολιτικού, οικονομικού, θρησκευτικού και διοικητικού κέντρου.
Στις φωτογραφίες από πάνω προς  τα κάτω βλέπει κανείς το πρόπυλο με την στρογγυλή βάση για την ξύλινη κολώνα, την αίθουσα του θρόνου με την κυκλική λατρευτική εστία, δοχεία για λάδι και άλλα υγρά, την σκάλα του μεγάρου και το λουτρό.








Καλύτερη όμως εικόνα του ανακτόρου μπορεί να έχει όποιος δει τα παρακάτω σύντομα βίντεο με την αναπαράσταση του ανακτόρου, αλλά και την σημερινή του εικόνα.




Κατεβαίνοντας προς την Πύλο φτάνουμε στο οθωμανικής κατασκευής Νιόκαστρο (1573) που είναι από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της χώρας. 



Μέσα στο κάστρο υπάρχει το τζαμί που έφτιαξε ο σουλτάνος Μουράτ ο Γ΄(1573-1595) στην συνέχεια κατά την Ενετοκρατία έγινε καθολικός ναός, μετά ξανά τζαμί και τελικά μετά την απελευθέρωση ξανά Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.



Ένα μεγάλο κτήριο στο κάστρο ονομάζεται του Μαιζώνος, από το όνομα του γάλλου στρατηγού  του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος της περιόδου 1827-1830 και ήσαν οι στρατώνες του σώματος.




Από το 2018 στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου που διαθέτει πλούσια ευρήματα από την περιοχή.
Τέλος στο κάστρο υπάρχει και το μικρό μεν, αλλά μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.



Το τέλος της εκδρομής,Καθαρή Δευτέρα, ήταν με ένα ωραίο γεύμα με θαλασσινά στην Πύλο, πριν να ξεκινήσουμε γεμάτοι όμορφες εικόνες για την επιστροφή στην Αθήνα. Χάρις στον καλό καιρό όπου καθίσαμε να φάμε δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. Λες και όλοι διαισθάνονταν ότι αυτή την συνήθη διασκέδαση θα την ξαναζούσαν μετά από ; μήνες.


Το προηγούμενο:

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΛΟ -α΄μέρος: Αρχαία Μεσσήνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου