Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΗΤΑΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ Ο «ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» ;




Όπως γράφει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος: η δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια σύλληψής του στη Μινεάπολη (25/5) πυροδότησε σειρά διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και ταραχών που στις ΗΠΑ έλαβαν διαστάσεις κοινωνικής έκρηξης, με τον κινηματικό αντίκτυπό τους να είναι πλέον παγκόσμιος.   Ανάμεσα στις «παράπλευρες απώλειες» είναι και μία σειρά από αγάλματα και προτομές προσωπικοτήτων που «αποκεφαλίστηκαν», γκρεμίστηκαν, βανδαλίστηκαν ή «πήγαν για βουτιά» με την κατηγορία του αποικιοκράτη, του ρατσιστή, του δουλεμπόρου ή και όλα μαζί, από τον Χριστόφορο Κολόμβο και τον Έντουαρντ Κόλστον μέχρι τον στρατηγό Λι, ενώ ακόμα και ο ανδριάντας του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο δεν αισθάνεται καθόλου καλά τελευταία!
Η αποκαθήλωση είτε η βεβήλωση αγαλμάτων ιστορικών προσωπικοτήτων αρκετά χρόνια μετά από τότε που τοποθετήθηκαν έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα η πιο γνωστή αποκαθήλωση αγάλματος είναι αυτή του Σερπιέρη στο Λαύριο και για την οποία γράφω στο Ο ΣΕΡΠΙΕΡΗΣ, Ο ΣΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ.


Μέχρι πριν δύο χρόνια στην Αμερική το άγαλμα  του επονομαζόμενου ως "πατέρα της σύγχρονής Γυναικολογίας" James Marion Sims (1813 – 1883) βρισκόταν στο Σέντραλ  Πάρκ της Νέας Υόρκης απέναντι από την  New York Academy of Medicine. 
Αυτό ήταν το πρώτο άγαλμα που στήθηκε στις ΗΠΑ για να τιμηθεί γιατρός. 
Το 2017 διαδηλωτές έγραψαν σε αυτό ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ και έβαψαν τα μάτια του αγάλματος κόκκινα, οπότε αποφασίστηκε και μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Green-Wood, κοντά στο οποίο είναι θαμμένος ο Sims.


Σε ένα άλλο άγαλμα του, στην περιοχή του Καπιτωλίου της Πολιτείας της  Αλαμπάμα στο Μοντγκόμερι,  πέταξαν κέτσαπ το 2018 σε αντιρατσιστική διαδήλωση.


Τέλος το παραπάνω  άγαλμα του Sims, που βρίσκεται στο South Carolina State House στην Κολούμπια. ο δήμαρχος της Κολούμπια, Stephen K. Benjamin, το 2017 ζήτησε την απομάκρυνσή του και το ίδιο ζητούσαν  και άλλοι διαδηλωτές.
Ας δούμε λοιπόν γιατί Sims έχει συγκεντρώσει την μήνι των σημερινών ανθρώπων ενώ στο πρόσφατο παρελθόν τον είχαν τιμήσει για την προσφορά του στην γυναικολογία.
Το 1835 αποφοίτησε από το Ιατρικό Κολλέγιο Τζέφερσον της Φιλαδέλφεια χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και όπως έλεγε ο ίδιος:
Δεν ένιωσα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επάγγελμά μου στην αρχή του, εκτός από τα προς το ζην .... Ήμουν πραγματικά έτοιμος ανά πάσα στιγμή για να αναλάβω οτιδήποτε θα μου πρόσφερε, ή που θα μου προκαλούσε οποιαδήποτε πρόκληση, γιατί ήξερα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να βγάλω περιουσία από την ιατρική.
Μέχρι το 1840 παρέμεινε για 3 χρόνια στο Macon της Αλαμπάμα και δούλευε σαν γιατρός των σκλάβων που του έφερναν οι ιδιοκτήτες τους χειρουργώντας κυρίως στρεβλοποδίες , σχιστίες χειλέων και στραβισμούς.
Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα μέχρι το 1853, όπου γρήγορα έγινε δημοφιλής και είχε την δυνατότητα να αποκτήσει την μεγαλύτερη χειρουργική πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί  συνέχισε να έχει ασθενείς σκλάβους ,που αποτελούσαν και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πόλης .


 Δημιούργησε λοιπόν ένα νοσοκομείο για τις σκλάβες  που έχει χαρακτηριστεί «ως το πρώτο γυναικείο νοσοκομείο».
 Το 1845 είδε για πρώτη φορά μια γυναίκα με κυστεοκολπικό  συρίγγιο.
Τα κυστεοκολπικά  αλλά και τα ορθοκολπικά συρίγγια δημιουργούνται μετά από  παρατεταμένους τοκετούς  και δημιουργούν μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στις γυναίκες καθώς αναγκάζονται να περιθωριοποιηθούν λόγω της συνεχούς ροής από τον κόλπο τους, ούρων ή κοπράνων.






Για να εξετάζει τις γυναίκες  κατασκεύασε την  βάλβα που φέρει το όνομα του, καθετήρα σε σχήμα S για να μένει κενή η κύστη από ούρα μετεγχειρητικά, όπως και μελέτησε την  τοποθέτηση στο κρεβάτι των γυναικών για εξέταση και χειρουργείο που φέρει το όνομα του.
Το όνομα του επίσης φέρει τέστ στο οποίο εξετάζεται η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στην τραχηλική βλέννα μετά από συνουσία.  
Μεταξύ 1845 και 1849 ο Sims νοσήλευσε στην κλινική του 12 σκλάβες στις οποίες παρείχε αυτός παρείχε φαγητό και στέγη και τα αφεντικά τους πλήρωναν τα ρούχα τους και του φόρους.
Τα συρίγγια των γυναικών αυτών προσπαθούσε να τα ράψει με ασημένιο ράμμα. Στα αρχεία του αναφέρονται 3 γυναίκες  με το όνομα τους και η πλέον γνωστή είναι η  Anarcha μια 17χρονη κοπέλα με κυστεοκολπικό και ορθοκολικό συρίγγιο τα οποία κατάφερε να κλείσει μετά από 30 χειρουργεία!
Τα πειραματικά αυτά χειρουργεία γινόντουσαν χωρίς νάρκωση , ήσαν ιδιαίτερα επώδυνα και μετεγχειρητικά τους χορηγούσε όπιο.
Η χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού  απέκτησε δημοσιότητα από το 1846, ένα χρόνο μετά την έναρξη των πειραματικών χειρουργείων του  Sims και δεν είχε γίνει ευρέως ακόμα αποδεκτή εκείνα τα χρόνια.
Επίσης πίστευαν τότε ότι οι μαύροι δεν πονούν!
Μια πιθανή εξήγηση του γιατί οι σκλάβες αυτές, παρά τα επανειλημμένα επώδυνα χειρουργεία παρέμεναν για 4 χρόνια στην κλινική του Sims είναι ο πιθανός εθισμός τους  στο όπιο αλλά και στο ότι η ζωή τους στις φυτείες δεν θα ήταν καλύτερη.
Ο Sims απέκτησε φήμη και εγκαταστάθηκε αργότερα στην Νέα Υόρκη όπου και χειρουργούσε λευκές γυναίκες, κατ΄άλλους με αναισθησία, αν και σε ομιλία του το 1857 είχε πει πως  δεν χρησιμοποίησε ποτέ αναισθησία για χειρουργική επέμβαση συριγγίου "επειδή δεν είναι αρκετά επώδυνη για να δικαιολογήσει τα προβλήματα και τους κίνδυνους από την αναισθησία ".
Ο διάσημος γυναικολόγος  J.Y. Simpson  έγραψε με σαρκασμό για τις απόψεις του Sims,το 1863, όταν ο ίδιος διενέργησε παρόμοια πειράματα, ότι τα πειράματα έγιναν: σε ένα αριθμό άτυχων γουρουνιών στα οποία, όπως είναι φυσικό, χορηγήθηκε μια δόση χλωροφορμίου.
Μπορεί λοιπόν να καταλάβει κανείς γιατί τα πειράματα του Sims θεωρούνται σήμερα ρατσιστικά ενώ στην εποχή τους δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου