Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Γ΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ- 5-ΠΡΙΗΝΗ, 6-ΜΙΛΗΤΟΣ, 7-ΚΝΙΔΟΣ, 8-ΛΗΤΩΟΝ, 9-ΠΑΤΑΡΑ.



 

5-ΠΡΙΗΝΗ



Το ελληνιστικό θέατρο της Πριήνης  βρίσκεται στον βορρά της πόλης στην πλαγία , κάτω από την ακρόπολη της και έβλεπε στο κόλπο χωρούσε δε 6.500 θεατές.
Κτίστηκε  στα μέσα του 3ου αιώνα πΧ και ανασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μΧ από τους Ρωμαίους.
Έχει 4 διακεκριμένες θέσεις στην πρώτη σειρά και στο μέσο της ένα βωμό στο Διόνυσο, όλα από δωρεά Αγωνοθέτη.
Τα έργα που παίζονταν στην αρχαιότητα ήσαν αφιερωμένα σε θεούς και γι΄αυτό και γίνονταν και ιεροτελεστίες με θυσίες.
Η πρώην διώροφη σκηνή με την ανέπαφη σκηνή (προσκήνιο) διατηρείται πολύ καλά μέχρι το ισόγειο.
 
6-ΜΙΛΗΤΟΣ





Το ρωμαϊκό θέατρο της Μιλήτου χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98 -117 μ.Χ.) πάνω από ένα πολύ παλαιότερο ελληνιστικό θέατρο. Ενώ το ελληνιστικό  θέατρο είχε 5.300 θέσεις, το ρωμαϊκό κτίριο σχεδιάστηκε για περίπου 15.000 θεατές. Από την αρχή, η ορχήστρα σχεδιάστηκε επίσης για μονομάχους και θηριομαχίες.
Οι 4 κολόνες  στο  μέσο των κατώτερων σειρών αποτελούσαν μέρος μιας ξύλινης κατασκευής καλυμμένης με θόλο για το αυτοκρατορικό κάθισμα. 
Η τοποθεσία του θεάτρου, επιλέχθηκε για πρακτικούς λόγους σε μια υπάρχουσα κοιλότητα  του φυσικού εδάφους. Ο άξονας του θεάτρου είναι  διαγώνιος σε σχέση με τους άξονες  της πόλης, που είναι κτισμένη με το Ιπποδάμειο σύστημα, σύμφωνα με τον οποίο προσανατολίστηκαν τα περισσότερα δημόσια κτίρια.
 
7-ΚΝΙΔΟΣ


Η Κνίδος ήταν μια πόλη της Καρίας απέναντι από την Νίσυρο και την Κω. Το κάτω θέατρο της πόλης είναι μερικώς ανασκαμμένο και είχε θέα  το λιμάνι της πόλης. Κατασκευάστηκε στην ελληνιστική περίοδο και έγιναν τροποποιήσεις και  προσθήκες, στην Ρωμαϊκή περίοδο. Τότε η ελληνιστική σκηνή γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια μαρμάρινη.
Διατηρούνται 35 σειρές καθισμάτων σε τρία μέρη του κοίλου που ορίζονται από δύο τρόπους διέλευσης (praecinctiones) . Υπάρχουν 8 σκάλες που οδηγούν στα κάτω τμήματα και 15 που οδηγούν στο πάνω. Σύμφωνα με υπολογισμούς η χωρητικότητά του ήταν περίπου. 4.500 θεατές.
 
8-ΛΗΤΩΟΝ






Το ελληνιστικό θέατρο  στο Λητώον, λέγεται πως ήταν από τα ωραιότερα αυτής της περιόδου. Χτίστηκε γύρω στο 100 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ως τόπος συνάντησης και διαγωνισμών μεταξύ των  πόλεων της Λυκίας. Το θέατρο βασίζεται σε έναν φυσικό λόφο. Το κεντρικό τμήμα του κοίλου είναι στα βράχια του λόφου ενώ τα πλευρικά μέρη είναι κατασκευασμένα  με τοιχοποιία. Η  πρόσβαση σε αυτό γίνεται από δύο τεράστιες θολωτές εισόδους που οδηγούν στο διάζωμα που χωρίζει το κοίλο σε 2 επίπεδα. Το  κτίριο της σκηνής έχει κατεδαφιστεί  ολοσχερώς.

9-ΠΑΤΑΡΑ




Το θέατρο χτίστηκε επί βασιλείας του Αντωνίνου Πίου, η διάμετρος του είναι 80 μέτρα και έχει περίπου 30 σειρές καθισμάτων.
Το ελληνικό θέατρο στα  Πάταρα απελευθερώθηκε εντελώς από την άμμο μόνο κατά τα έτη 2002 έως 2004.
Η αρχή της κατασκευής του θεάτρου και το πρώτο σκάλισμα του  κοίλου έξω από το λόφο της πόλης μπορεί να χρονολογηθεί από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Τον 1ο / 2ο αιώνα π.Χ. τα άκρα του κοίλου ήταν σαφώς καλύτερα ενισχυμένα.
Κάτω από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό (117 - 138 μ.Χ.) χτίστηκε το κτίσμα πίσω από την σκηνή, το κοίλο επεκτάθηκε προς τα πάνω και εφοδιάστηκε με τέντα. Υπάρχουν υπολείμματα ενός κτίσματος που  δείχνουν  ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έργου ανεγέρθηκε ένας μικρός θεατρικός ναός στις πάνω κερκίδες των θεατών. Σύμφωνα με την επιγραφή στο μαυσωλείο του, ο πλούσιος Opramoas από τη Ροδιάπολη, δώρισε ένα σημαντικό ποσό για την ανοικοδόμηση του θεάτρου στα Πάταρα μετά τον καταστροφικό σεισμό το 141 μ.Χ. Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται να διαφωνούν ως προς το αν ο σεισμός του 141 μ.Χ. επηρέασε και τα Πάταρα. Ο Opramoas θα μπορούσε να είναι  χρηματοδότης ακόμη και χωρίς τον σεισμό. Τον 3ο αιώνα μ.Χ., η σκηνή μετατράπηκε σε αρένα. Με τα έργα επέκτασης που έγιναν από τον Αδριανό το θέατρο απέκτησε  χωρητικότητα περίπου 15.000 θεατών.
 
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
Α΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1-ΠΕΡΓΑΜΟΣ 2-ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ
Β΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ- 3 ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ, 4 ΕΦΕΣΟΣ
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου