Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Α΄ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1-ΠΕΡΓΑΜΟΣ 2-ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ




Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2008 μπορέσαμε με την γυναίκα μου να κάνουμε ένα από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής μας . Ακολουθώντας σχεδόν την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ξεκινώντας   από την Πέργαμο  διασχίσαμε  τα παράλια της Λυκίας, της Παμφυλίας και της Ιωνίας με τελική  κατάληξη  την Αντάλια.
Είχα τότε ξεκινήσει να γράφω για το ταξίδι αυτό Α-ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ αλλά τελικά διάφορα άλλα θέματα μου κίνησαν το ενδιαφέρον, μαζί με το πρόβλημα ότι για να γράψεις κάτι ουσιαστικό για τα μέρη αυτά απαιτεί και πολλά σχετικά διαβάσματα.
Στο ποστ αυτό  έχω γράψει μερικά χρήσιμα συνοπτικά στοιχεία για τους λαούς που πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους από αυτά τα μέρη.
Στο τέλος του κειμένου είχα ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο μέσα σε 1 ½ λεπτό μπορούσες να δεις τις αλλαγές που είχαν γίνει στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου από τους διάφορους λαούς που πέρασαν από εκεί. Δυστυχώς αυτός εξαφανίστηκε προφανώς γιατί τον απέσυρε το σάιτ που τον είχα βρει.


Στην εικόνα με μαύρη γραμμή η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα μέρη που επισκεφτήκαμε.
Μετά από τόσα χρόνια κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από αυτό το ταξίδι σκέφτηκα πως θα έχει ενδιαφέρον να γράψω δύο λόγια για τα 17 θέατρα που είδαμε εκεί.
Στα ελληνικού τύπου θέατρα η πρώτη σειρά των θεατών είναι στο έδαφος ενώ στα ρωμαϊκά είτε από την αρχική κατασκευή, είτε από την τροποποίηση του πρότερου ελληνικού, είναι υπερυψωμένη λόγω του ότι γίνονταν εκεί αγώνες με μονομάχους και θηριομαχίες.  


Στην φωτογραφία από το ρωμαϊκό θέατρο στην Bosra της Συρίας περιγράφονται τα διάφορα μέρη του θεάτρου.
1) Scaenae frons-Το κτίσμα πίσω απ΄την σκηνή
2) Porticus post scaenam- Παρασκήνια
3) Pulpitum- Η ξύλινη σκηνή   
4) Proscaenium- Προσκήνιο 
5) Orchestra- Σκηνή
6) Cavea- Αμφιθέατρο 
7) Aditus maximus- Κυρία είσοδος  
8) Vomitorium- Βοηθητικές έξοδοι  
9) Praecinctio-Διάζωμα
10) Tribunal- Θέσεις για πραίτορες ή κριτές
11) Basilica- Φουαγιέ
 
1-ΠΕΡΓΑΜΟΣ 



Σχετικά για την Πέργαμο έχω γράψει στο Β-ΠΕΡΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ! 
Το θέατρο, από πέτρες ανδεσίτη, από την Ελληνιστική περίοδο στην Πέργαμο, είναι καλά διατηρημένο και χωρούσε περίπου 10.000 θεατές σε 78 σειρές καθισμάτων.
Κτίστηκε τον 3ο αιώνα πΧ και μετασκευάστηκε  κατά την ρωμαϊκή εποχή. Ήταν το μεγαλύτερο της Μικράς Ασίας.
Έχοντας ύψος 36 μέτρων είναι το πιο απότομο από όλα τα αρχαία θέατρα.
Ένα μαρμάρινο σκηνικό κτίριο χτίστηκε μόλις τον 1ο αιώνα π.Χ. 
Πρόσθετα θέατρα χτίστηκαν στη ρωμαϊκή περίοδο, το ένα στη νέα ρωμαϊκή πόλη και το παρακάτω, στο ιερό του Ασκληπιού που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νότια της Ακρόπολης κάτω στην κοιλάδα.



2-ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ



Στην Αφροδισιάδα υπάρχουν σπουδαία κτίσματα μεταξύ των οποίων το αρχαίο θέατρο (1ος αιώνας π.Χ.)
Βρίσκεται  στην ανατολική πλευρά της ακρόπολης, και εγκαινιάστηκε το 27 π.Χ. και αναδιαμορφώθηκε τον δεύτερο αιώνα για μπορεί νε δέχεται και μονομάχους.
 Μετά την κατάρρευση του άνω τμήματος στον σεισμό του έβδομου αιώνα, καλύφτηκε με χώμα  και κτίστηκαν  εκεί σπίτια. Το αμφιθέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 5.000 θεατές. Πίσω απ΄την σκηνή ανεγέρθηκε μια μικρή στοά με κολώνες διακοσμημένους με δωρικούς μισούς κίονες. Στο θέατρο βρέθηκε ένα ανάγλυφο που έλεγε πως ήταν προσφορά  από τον Julius Zoilos. Αυτός ήταν ντόπιος που σκλαβώθηκε, έζησε χρόνια μακριά από την γενέτειρα του, έγινε έμπιστος του Οκταβιανού, που αργότερα ονομάστηκε Αύγουστος και έγινε  ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης. Αυτός τον ελευθέρωσε και όταν επέστρεψε το 40 πΧ στην πόλη του, χρηματοδότησε την κατασκευή του κτιρίου της σκηνής.



Το βουλευτήριο ή ωδείο, βρίσκεται στο κέντρο της βόρειας πλευράς της Βόρειας Αγοράς. Ως έχει σήμερα, αποτελείται από ένα ημικυκλικό αμφιθέατρο μπροστά από μια ρηχή σκηνική δομή πλάτους περίπου 46 μέτρων. Το κάτω μέρος της αίθουσας σώζεται άθικτο, με εννέα σειρές από μαρμάρινα καθίσματα Το  άνω τμήμα, που είχε  επιπλέον δώδεκα σειρές, έχει καταρρεύσει μαζί με τους θόλους στήριξής του.. Ένα σύστημα τεράστιων παράλληλων στηρίξεων δείχνει ότι το κτίριο ήταν αρχικά θολωτό. Το αμφιθέατρο  φωτιζόταν από μια σειρά από ψηλά, τοξωτά παράθυρα στον κυρτό εξωτερικό τοίχο. Η χωρητικότητα του σε καθίσματα εκτιμάται σε περίπου 1.750.
Το βουλευτήριο  παρέμεινε σε αυτή τη μορφή μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα, οπότε και προσαρμόστηκε  σε  παλαίστρα όπως γράφει επιγραφή στην σκηνή. Η Παλαίστρα αναφέρεται συνήθως για αίθουσα πάλης, αλλά τον 5ο αιώνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια αίθουσα για διαλέξεις, παραστάσεις και διάφορα είδη εκθέσεων. Πολυάριθμες πρόσθετες εγκοπές στα σωζόμενα καθίσματα, πιθανώς ήσαν για στύλους που στήριζαν  τέντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αργότερα το κτίριο είχε χάσει τη στέγη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου