Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΤΖΑΜΠ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ




Τα μουσουλμανικά καθεστώτα για να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις κοινωνίες της Δύσης μόνο με ένα τρόπο μπορούν να το πετύχουν αυτό.
Χρειάζεται δυστυχώς να είναι στην εξουσία ένας αυταρχικός ηγέτης, ο οποίος με δικτατορικό τρόπο να επιβάλλει τις αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές, που οι φανατικοί θρησκευόμενοι θεωρούν αντίθετες με τα διδάγματα του Κορανίου. Όπως  γράφω στο ποστ μου Ο ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ  ο Αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ  επεξηγεί με σαφήνεια πως: «Το Ισλάμ είναι μια ολότητα, μια θρησκεία και ένας νομικός κώδικας, μια παράδοση και μια κουλτούρα που αρνούνται τον νεωτερισμό»
Έτσι  ο αναμορφωτής της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, που είχε κατανοήσει την οπισθοδρομική επίδραση της θρησκείας στην χώρα του,  με την απόλυτη εξουσία που κατείχε, εκσυγχρόνισε το νομικό της σύστημα της στα πρότυπα του ελβετικού, κατήργησε την πολυγαμία υιοθετώντας τον πολιτικό γάμο, έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και λίγο αργότερα το δικαίωμα να εκλέγονται, αντικατέστησε δε την αραβική γραφή με το λατινικό αλφάβητο και βέβαια απαγόρευσε το 1924 τα θρησκευτικά σύμβολα της μαντίλας, του φερετζέ και του φεσιού.


Ακολουθώντας το παράδειγμα του ο Ρεζά Σαχ Παχλεβί, πρώην στρατιωτικός που έγινε το 1925 ο πρώτος σάχης του οίκου των Παχλεβί στο Ιράν, απαγόρευσε με διάταγμα το χιτζάμπ όπως και πολλές ανδρικές παραδοσιακές ενδυμασίες και η αστυνομία κυνηγούσε και ξυλοκοπούσε τις γυναίκες που το φόραγαν!


Το 1941 τον διαδέχτηκε ο γιός του Μοχαμάντ Ρεζά Παχλεβί οπότε και σταμάτησε η απαγόρευση του χιτζάμπ και του τσαντόρ, αλλά οι γυναίκες που τα φορούσαν δυσκολεύονταν να ανέλθουν κοινωνικά γιατί  αυτό αποτελούσε ένδειξη ότι ανήκαν σε κατώτερη κοινωνική τάξη.
Στην φωτογραφία Ιρανές φοιτήτριες το 1970.


Τελικά όμως το δικτατορικό και διεφθαρμένο καθεστώς του Σάχη οδήγησε, στην διάρκεια της επανάστασης στα τέλη της δεκαετίας του 70, πολλές εργαζόμενες γυναίκες της μεσαίας τάξης να το φορούν σαν σύμβολο εναντίωσης στο καθεστώς. Παρά το γεγονός ότι στην επανάσταση συμμετείχαν από αριστεριστές μέχρι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, οι τελευταίοι κατάφεραν να επικρατήσουν και αντί για δημοκρατία να εγκαθιδρύσουν ένα θεοκρατικό ισλαμικό καθεστώς.


Έτσι στις 7 Μαρτίου 1979 ο Χομεϊνί ανακοίνωσε πως το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό για όλες τις γυναίκες.
Την επόμενη μέρα 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες με τα μαλλιά τους ελεύθερα και ντυμένες όπως όλες οι γυναίκες στην Δύση, διαδήλωσαν στην Τεχεράνη.
Δυστυχώς όμως το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί ,με ταυτόχρονη περιστολή πολλών γυναικείων  δικαιωμάτων. 


Ακόμα χειρότερα όταν ανέλαβε την εξουσία ο υπερσυντηρητικός Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ το 2005 που ίδρυσε  και την Αστυνομία των Ηθών.
Το 2017 ξεκίνησε ένα διαδικτυακό κίνημα το My Stealthy Freedom στο οποίο οι Ιρανές καλούνταν να ποστάρουν φωτογραφίες τους χωρίς χιτζάμπ ή Ιρανοί και Ιρανές να φοράνε κάθε Τετάρτη λευκή χιτζάμπ και λευκά φουλάρια και βραχιόλια. 


Εκείνο τον χρόνο 35 «Κορίτσια της Επανάστασης» συνελήφθησαν στην Τεχεράνη επειδή τόλμησαν να βγάλουν το λευκό χιτζάμπ και να το υψώσουν σαν λευκό πανί διαμαρτυρίας. Κάποιες βασανίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν στην αστυνομία. 


 Έτσι φτάσαμε τον Σεπτέμβριο φέτος στον φόνο της 22χρονης Αμινί που προκάλεσε τις μεγάλες διαδηλώσεις που συνταράσουν πάνω από δύο βδομάδες πλέον το Ιράν, στις οποίες έχουν φονευτεί τουλάχιστον 92 άνθρωποι, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR). 
Ας ελπίσουμε ότι το αίμα τόσων αθώων ψυχών, θα αποτελέσει το λίπασμα για να αποκτήσει ο λαός του Ιράν ένα ελεύθερο και δημοκρατικό καθεστώς, που θα θεωρεί την γυναίκα σαν ένα ανεξάρτητο και ισότιμο άτομο με τους άνδρες.                                                                     
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

1 σχόλιο: