Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2006

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ



Υπάρχουν γύρω μας πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα μαγικό τρόπο σκέψης.
Τους διακρίνει δηλαδή ένας τρόπος σκέψης ο οποίος είναι εκτός λογικής αλλά καθορίζεται μόνο από τις επιθυμίες τους.
Πιστεύουν ότι τα πράγματα θα έρθουν όπως τα επιθυμούν με κάποιο μαγικό τρόπο, χωρίς όμως να προκύπτει αυτό από πουθενά και χωρίς οι πράξεις τους να συμβάλλουν σ’ αυτό.
Όταν τα πράγματα δεν τους έρθουν όπως τα περίμεναν αντί να αποδεχθούν ότι η δική τους ανοησία η ανικανότητα είναι υπαίτια για τη κακή έκβαση των πραγμάτων ,τους φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι .
Συνήθως οι πράξεις τους έχουν και αντίκτυπο στα οικονομικά τους οπότε τότε ξαναλειτουργεί ο μαγικός τρόπος σκέψης.
Δανείζονται από τράπεζες, χρεώνουν πιστωτικές κάρτες, παίρνουν δανεικά από γνωστούς και συγγενείς και είναι και σίγουροι ότι θα καταφέρουν να τα επιστρέψουν βασιζόμενοι στο-Έχει ο Θεός!
Συνήθως στην οικογένεια αυτό είναι το παιδί που οι γονείς θεωρούν πιο αδύναμο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το ενισχύσουν.
Η αγάπη τους προς το παιδί τους δεν τους επιτρέπει να παραδεχτούν ότι αυτό το παιδί όσο και να το βοηθήσεις πάντα αδύναμο θα είναι γιατί συνέχεια με τον μαγικό τρόπο σκέψης που διαθέτει συνέχεια θα κάνει ανόητες κινήσεις στη ζωή του.
Θα αποκτήσει τα λιγότερα εφόδια για το μέλλον ,και ας είναι πολλές φορές εξυπνότερο από τα αδέλφια του, θα κάνει αρκετά συχνά ένα αποτυχημένο γάμο και θα είναι μια ζωή ο οικονομικά ασθενέστερος.
Ακριβώς δε γι’ αυτό οι γονείς θα αδικήσουν τα αδέλφια του για να το ενισχύσουν και πολλές φορές θα καταφέρουν εξαιτίας αυτής της αδικίας να κάνουν τα αδέλφια να φαγωθούν μεταξύ τους.
Το τραγικό δε της ιστορίας είναι ότι αρκετές φορές όταν πεθάνουν οι γονείς, και τα παιδιά παίρνουν την περιουσία στα χέρια τους , είναι σε τέτοια ηλικία και οικονομική κατάσταση που ότι κληρονομούν δεν τους βελτιώνει σε τίποτα την ζωή τους.
Το αίσθημα όμως της αδικίας, και πολλές φορές τα δηλητηριώδη βέλη από το έτερον ήμισυ που έχουν ,οδηγεί αδέλφια να φθάνουν να μισούνται για ένα χωραφάκι στο Άνω Κατσικοχώρι στο οποίο ούτε βρούβες δεν φυτρώνουν .
Ως μοναχογιός, τα παραπάνω δεν αποτελούν προσωπικά βιώματα, αλλά παρατηρήσεις από τον κοινωνικό μου περίγυρο. Αν σκεφτείτε θα δείτε ότι υπάρχουν και στον δικό σας κοινωνικό περίγυρο αρκετά άτομα που διακρίνονται για τον μαγικό τρόπο σκέψης.
Θα διαπιστώσετε δε ότι ενώ οι κοντινοί τους συγγενείς και φίλοι στεναχωριούνται για όσα τους συμβαίνουν και τρέχουν για τους σώσουν ,τα άτομα αυτά διατηρούν αλώβητη την ψυχική τους ηρεμία γιατί ο μηχανισμός της μαγικής σκέψης τους δημιουργεί την βεβαιότητα ότι ,δεν μπορεί όλα θα πάνε καλά!

7 σχόλια:

  1. Ζητάω συγνώμη από τους φίλους padrazo,mantalena,elephas,nemertes γιατί από ανοησία μου έσβησα το ποστ και τα σχόλια τους.Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος είχε σχολιάσει μετά γιατί μόνο αυτά είχα προλάβει να διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι δυνατόν! ξέχασα την μία και μοναδική weirdo !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ ως προς την εξυπνάδα των "μάγων της σκέψης".
    Μάλλον ηλίθιοι είναι γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλον χαρακτηρισμό το ότι προσπαθούν να ζήσουν μια ζωή χωρίς το ανάλογο background.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με άλλα λόγια, πηδιέται πατόκορφα ο Κοέλιο και οι παρόμοιες αηδίες της μόνιμης αισιοδοξίας. :)

    Chris, ηλίθιοι ή όχι, είναι στάνταρ χειραγωγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. chris-
    H εξυπνάδα είναι ανεξάρτητη με την ικανότητα σου να χειριστείς σωστά την ζωή σου.

    costantina-
    Μόνιμη αισιοδοξία μόνο οι χαζοχαρούμενοι.

    eleni63-
    Τι να κάνω το καημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια μετά. Αλλά το ξαναέβαλες στην επικαιρότητα.
    Ο φίλος μου ο Γιώργος περιγράφει την κατάσταση πολύ απλά:
    "- Φέτος θα έχει συκοσοδειά.
    - Γιατί;
    - Γιατί αγαπώ τα σύκα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή