I'd love to get you
On a slow boat to China,
All to myself alone.
Get you to keep you in my arms evermore,
Leave all your lovers
Weeping on the faraway shore.
.
Παρά την γνήσια ποιητική ψυχή που έχω, δεν είχα φανταστεί ποτέ μου πως θα έρθει κάποτε η ώρα που θα τραγουδούσα επιτοπίως στο τρυφερό και τροφαντό μου πάλαι ποτέ 1/2 και νυν 3/4, την κλασσική επιτυχία I'd love to get you On a" slow boat to China". Και όμως αυτό έγινε πραγματικότητα όταν για 3 μέρες κάναμε κρουαζιέρα στον Γιανγκτσέ μόνο που δεν υπήρχαν πλέον lovers weeping on the faraway shore.
Ο Γιανγκτσέ είναι ο 3ος μακρύτερος ποταμός του κόσμου, μετά τον Αμαζόνιο και τον Νείλο, κοντά 6400 χιλιόμετρα, και χωρίζει γεωγραφικά αλλά και πολιτιστικά την Κίνα σε Βόρεια και Νότια αποτελώντας και την κοιτίδα του κινέζικου πολιτισμού.
Με το τεράστιο ποταμόπλοιο που είδατε στο προηγούμενο ποστ αρχίσαμε να ταξιδεύουμε νύκτα στον ποταμό και ο πρώτος σταθμός που κάναμε ήταν στο Φενγκντού που σε ένα λόφο του είναι η Πόλη Φάντασμα, ένα σύμπλεγμα κτισμάτων που συνδυάζει όλη την φιλοσοφία του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού και του Βουδισμού.
Η παλιά πόλη του Φενγκντού είναι πλέον κάτω από το νερό γιατί με την λειτουργία του φράγματος στον ποταμό το 2009, το νερό από τα 80 μέτρα ανέβηκε στα 135,
γεγονός που οδήγησε στην μετακίνηση πάνω από 1,2 εκατομ. κατοίκων 150 τουλάχιστον παράκτιων πόλεων και κωμοπόλεων όπως και 1350 χωριών.
Επίσης εξαφανίστηκαν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι μειώνοντας συγχρόνως την ομορφιά των 3 φαραγγιών του ποταμού αλλά και ημερεύοντας όμως την πλεύση του, ιδίως στο πρώτο φαράγγι το Κουτάνγκ που ένας Κινέζος ποιητής το είχε χαρακτηρίσει "σαν χίλιοι ωκεανοί σε ένα κύπελλο" !
Στην Πόλη Φάντασμα ανεβαίνεις με τελεφερίκ μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.
Εκεί κτίστηκε την εποχή της δυναστείας των Μίνγκ ένας ναός στον οποίο απεικονίζεται η ζωή στην κόλαση με εικόνες δαιμόνων και βασανιστηρίων, αρκούντως κακόγουστες κατά την γνώμη μου, όπως και το ημιτελές εξ ίσου κακόγουστο Χολιγουντιανής εμπνεύσεως ξενοδοχείο λίγο μακρύτερα .
Η διαδρομή μέσα από τα δύο πρώτα φαράγγια μέχρι το μεγάλο φράγμα του Γιανγκσέ είναι μοναδική και η φύση γύρω σου δημιουργεί ένα ασύγκριτο τοπίο με τους απότομους βράχους και τους καταπράσινους οξυκόρυφους λόφους.
Ο ποταμός έχει αρκετά παρακλάδια και φτάνοντας στο Μπαντόνγκ με ένα μικρό καραβάκι φτάνουμε, στο στενό σαν φιόρδ, ρέμα του Σενόγκ. Εκεί με μικρές σαμπάν, δηλαδή μακρόστενες μικρές βάρκες των 10 ατόμων με κωπηλάτες ,οι οποίοι προς το τέλος της διαδρομής βγαίνουν στην όχθη και τραβάνε την βάρκα με σχοινιά ,βρισκόμαστε σε ένα πανέμορφο τοπίο και με έκπληξη βλέπουμε σε σχισμές των βράχων να υπάρχουν κρεμασμένα ξύλινα φέρετρα πολύ ψηλά,(στα κόκκινα βέλη) πάνω από 10-100 μέτρα από το έδαφος. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όσο ψηλότερα βάλουν το φέρετρο τόσο μεγαλύτερο σεβασμό έχουν δείξει στον νεκρό!
Το βράδυ φτάνοντας στο φράγμα το κρουαζιερόπλοιο κατεβαίνει, ανάλογα με την εποχή, 4-5 ανισοϋψείς δεξαμενές για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του στο 3ο φαράγγι μέχρι το Γιτσανγκ που είναι το τέλος της κρουαζιέρας και η πτήση μας για την Σαγκάη .
Εξυπακούεται βέβαια ότι έχει προηγηθεί επίσκεψη στο φράγμα των 3 φαραγγιών , για το οποίο είναι, δικαιολογημένα, πολύ περήφανοι οι Κινέζοι γιατί είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό στον κόσμο παράγοντας ενέργεια 18,200 gigawatts(GW).
.
Η Σαγκάη είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Κίνας και σήμερα βρίσκεται πλέον στη πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ο λιμένας της Σαγκάης το 2005 κατατάχθηκε πρώτος, σε διακίνηση φορτίων, εμπορικός λιμένας του κόσμου.
Μέσα στον 20ο αιώνα η Σαγκάη, εξελίχθηκε ταχύτατα στη σημαντικότερη πόλη της Κίνας, κέντρο πολιτισμού, διαβουλεύσεων, πολιτικών συζητήσεων αλλά και πολιτικής δολοπλοκίας.
Εδώ έγινε το 1921 το πρώτο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας σε αυτό το κτήριο στο κέντρο της πόλης που το επισκεφτήκαμε.
Η γύρω περιοχή πλήρως ανακατασκευασμένη πρόσφατα, διατηρεί την εικόνα των αρχών του περασμένου αιώνα και είναι στέκι με μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα.
Η Σαγκάη μεταξύ των 2 παγκοσμίων πολέμων ,έγινε το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στον κόσμο, και ήταν μετά την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, η μεγαλύτερη εμπορική πόλη στην Άπω Ανατολή με πολλούς ξένους κατοίκους που ασχολιόντουσαν με το εμπόριο και κατοικούσαν στον ευρωπαϊκό τομέα.
Μάλιστα οι διεθνείς αποικιοκράτες σε ορισμένα πάρκα και πολυτελή ξενοδοχεία είχαν αναρτήσει και πινακίδες που απαγόρευαν να μπουν Κινέζοι και σκυλιά !
Κοντά στην τεράστια πλατεία του Λαού που είναι τα κυβερνητικά κτήρια και το μουσείο της Σαγκάης (η τεράστια ουρά είναι για μια έκθεση), είναι η περίφημη οδός Nanjing που θεωρείται ο υπ΄αριθμόν 1 εμπορικός πεζόδρομος της Κίνας, το χρυσό της μίλι, καθώς τον περπατούν καθημερινά 6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Εδώ ένας από το γκρούπ φρόντισε να εκπληρώσει την επιθυμία κάποιου γνωστού του που του είχε ζητήσει να του φέρει μια αλοιφή για τους πόνους από την Κίνα!
Την πήρε λοιπόν ο άνθρωπος από το φαρμακείο και βέβαια ήταν μια αλοιφή που κυκλοφορεί πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα!
Έτσι ο φίλος του θα περιγράφει στους άλλους για την θαυματουργή αλοιφή από την Κίνα!
Ευτυχώς προλάβαμε, πριν να σβήσουν για οικονομία τα φώτα στις 10 το βράδυ, να δούμε από την κορυφή του πύργου αμφιθεατρικά όλο το φαντασμαγορικό θέαμα που προσφέρει το Bund και όλη η Σαγκάη.
Ένα από τα καλύτερα θεάματα που είδαμε στην πόλη αυτή ήταν και οι ακροβάτες της Σαγκάης και ιδίως ένα άκρως επικίνδυνο και πρωτότυπο θέαμα με μοτοσικλέτες μέσα σε μία συρμάτινη σφαίρα. Η κ. Αθεόφοβου δίπλα μου έτρωγε τα νύχια της από την αγωνία αναφωνώντας συνέχεια: Θα σκοτωθούν!
Αξίζει να δείτε στο βίντεο αυτά τα 5 μοναδικά παιδιά και το τι κάνουν!
Poly mou aresan oles sou oi perigraphes gia tin Kina.
ΑπάντησηΔιαγραφήYparchei kai synechia ?
H germanida tou syn-f.
Αθεόφοβε. δεν έχω λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η ανάρτηση μου άλλαξε την οπτική.....
Το ποτάμι, το πράσινο, τι τοπία!
Μου θύμησαν σκηνές από την ταινία The painted veil" αν την έχεις δει.
Δεν ξέρω αλλά όλες αυτές οι εικόνες πρέπει να σου γεμίζουν ώρες αναπολήσεων και ευχαρίστησης.
Καλό Σ/Κ :-)
Bασσούλα, ψήνεσαι να πάμε τα δυο μας στη Σαγκάη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε Αθεόφοβε, έπρεπε να μας ξεναγήσεις και στα "κακόφημα" της Σαγκάης!
Αλλά ξέχασα, είχες μαζί σου την ΕΑΤ-ΕΣΑ!
Γερμανίδα του συνφαλακρού-
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφώς, άλλη μία.
Βάσσια-
Βεβαίως και το έχω δεί,μόνο που η σημερινή Κίνα δεν έχει πια την εικόνα της Κίνας την εποχή που είχε γράψει ο Σόμερσετ Μόμ το βιβλίο που βασίστηκε η ταινία.
Ασκαρδαμυκτί-
Μετά τον τραυματισμό της αισθητικής μου που είχα πριν από χρόνια στα κακόφημα της Μπαγκόγκ, επειδή επέμεναν μερικοί από το γκρούπ να πάμε, είπα τερμα αυτές οι εμπειρίες.
Αλλά το ΕΑΤ-ΕΣΑ που είχα μαζί μου δεν με άφησε επίσης ούτε ένα μασάζ να απολαύσω στο ξενοδοχείο!
Τι υπέροχη εμπειρία θα πρέπει να ήταν η τριήμερη κρουαζιέρα! Σε ένα μεγάλο τουρ που όπως στο δικό σας πηγαίνει κανείς από μουσειακούς χώρους σε σύγχρονες μεγαλουπόλεις και από την εξοχή και τον ποταμό στα παλάτια, υπάρχουν στιγμές και εικόνες που μένουν ατόφια και εντυπωσιακά μέσα μας. Τι ταξίδι! Ε, θα φτάσει κι η χάρι μου κάποια μέρα στην αυλή του Κουμπλάϊ Καν... Πρώτα όμως οι Ανδεις και το Εβερεστ :-) Φανταστικό ταξίδι Αθεόφοβε και θαυμάσια δοσμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθεόφοβε και οι φωτογραφίες και το βιντεάκι με τους "ακροβάτες" είναι καταπληκτικά. Φυσικά όπως και οι προηγούμενες αναρτήσεις θα σχολιαστούν με τους Κινέζους συναδέλφους με σκοπό να μάθω ακόμα περισσότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφες εικόνες Αθεόφοβε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η άποψη μου ότι ο στη ζωή πρέπει να μαζεύουμε εμπειρίες και όχι να συσσωρεύουμε στα σεντούκια (=τράπεζα) πλούτο. Οι καλύτερες δε εμπειρίες είναι οι ταξιδιωτικές.
thinks-
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις Άνδεις τις έχω δεί στο Περού στο Μάτσου Πίτσου όπως έχω γράψει στο παρελθόν αλλά έχω στο μυαλό μου κάτι ακόμα να ξαναγράψω γι΄αυτό,και το Εβερεστ το είδα από μακρυά σε όλη του την μεγαλοπρέπεια από το Νεπάλ.
NdN-
Είμαι περίεργος για το τι θα πουν οι Κινέζοι φίλοι σου όταν θα τους διαβάσεις αυτά που έχω γράψει για την χώρα τους.
Περίμενε μόνο άλλο ένα κομμάτι με το οποίο θα συμπληρώνεται η εικόνα της Κίνας.
Τότε άφησε εκεί και ένα σχόλιο με αυτά που θα σου πουν,γιατι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούει κανείς και την άποψη των γηγενών.
Μερόπη-
Βλέπεις Μερόπη μου από τα νιάτα μου δεν θα ήθελα ποτέ μου να καταλήξω σαν τον - μπέζεβένγκη που τάχει στην πούντα- όπως τραγούδαγε ο Βιολάρης!
ευτυχώς που το πήρες απάνω σου το άζμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι δεν την έβαλες να τραγουδήσει το ....ανασαίνεις με καλάμι με καλάμι...
δ
Πήγατε κι εσείς στους ακροβάτες; Απίστευτοι ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρουαζιέρα στο ποτάμι υπέροχη!
Τρελοτουρίστρια