Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ





Όπως και πέρσι έτσι και φέτος στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος πραγματοποιούνται για τρίτη χρονιά, οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013.
Αυτοί πραγματοποιούνται από τη Στέγη  Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους και φέτος τιμούν την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 80 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ποιητή Κ. Π. Καβάφη (1863 – 1933).
Έτσι ένας  περίπατος στο πάρκο γίνεται ταξίδι ανάμεσα σε έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, που πραγματεύονται την παρουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης στην ποίησή του.
Έργα νέα και πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών  (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές απλές αρχιτεκτονικές κατασκευές σαν και αυτή που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Το πάρκο έχει πολλές εισόδους αλλά στο τέρμα της οδού Τριπόλεως στην συμβολή με την Κρατύλου είναι η κεντρική του είσοδος.
 Όσοι δεν ξέρουν που βρίσκεται, εάν  βάλουν στο GPS είτε την οδό Τριπόλεως είτε την οδό Κρατύλου, που είναι στο εξωτερικό του πάρκου,  θα το βρούν εύκολα.
Η έκθεση θα είναι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου καθημερινά από τις  12.00-18.00
Στο περυσινό ποστ μου  Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2012,  μπορείτε να δείτε στο χάρτη που βρίσκεται ακριβώς ,να διαβάσετε σχετικά με την Ακαδημία Πλάτωνος και να δείτε φωτογραφίες από αυτήν.
Στους φετινούς Εικαστικούς Διαλόγους  10 νέοι στην ηλικία Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που ασχολούνται με την ηλεκτρονική εικόνα προσέγγισαν με μέσα από την δική τους εικαστική γλώσσα τον ποιητικό λόγο του Καβάφη.
Μερικά από τα έργα ήσαν αρκετά ενδιαφέροντα ενώ άλλα όχι.

Αναφέρω μερικά από αυτά που μας κίνησαν το ενδιαφέρον.



Oracle του Γιώργου Ταχιαρχόπουλου
Είναι μία σύνθεση εικόνων από το Αρχαιολογικό και Επιγραφικό Μουσείο με 9 διαφορετικές γραμμές από διαφορετικά ποιήματα του Καβάφη χρησιμοποιώντας απαγγελίες ποιημάτων του από το αρχείο του Καβάφη.
Ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο ήταν όταν κατά την προβολή μπήκε μέσα ένας πατέρας με ένα μικρό σε καρότσι και ένα μεγαλύτερο αγοράκι μαζί του. Στις συνεχείς απορίες του πιτσιρικά  τι είναι αυτό που βλέπουν  ο πατέρας εξηγούσε ότι βλέπουμε εικόνες με αρχαίους Έλληνες  και τα έργα τους.
Οπότε εύλογη προέκυψε η απορία του μπόμπιρα : Καλά μπαμπά, ξεβράκωτοι κυκλοφορούσαν;  !!





Εδώ ας σταθώ Μαριάννα Χριστοφίδου.
Στο βίντεο αυτό έχουν ενοποιηθεί σε ένα συνεχές αργά κινούμενο πλάνο  φωτογραφίες από ένα βιβλίο του 1881 στις οποίες απεικονίζονται  άτακτα τόσο χρονολογικά όσο και τοπογραφικά τα ευρήματα από ανασκαφές που έκανε στην Κύπρο την περίοδο 1876-79 ο Major Alexander Palma di Cesnola.



Και τόση έντασις σ΄ ελληνική  φρασεολογία Μαρία Βαρελά.
Ο στίχος είναι από το ποίημα Ούτος Εκείνος (1909)
Από τα 150 αναγνωρισμένα του έργα σε μια βάση δεδομένων μέσω ενός αλγοριθμικού μηχανισμού εντοπίζονται οι λέξεις που επαναλαμβάνονται. Αυτές είναι που εκφράζουν σημεία της ψυχοσύνθεσης του, οράματα, ιδανικά ή και νευρώσεις του.
Το βίντεο παραθέτει τις λέξεις αυτές και οι σχεδιαστικές παράμετροι της σύνθεσης της εικόνας εξαρτώνται υπολογιστικά από την συχνότητα τους στο κείμενο.


Μία ανασκαφή/ Μια ανάγνωση (Ενώπιον του Αγάλματος του Ενδυμίωνος) Rick Myers
Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης συλλέχτηκαν μικρά θραύσματα Πεντελικού μαρμάρου από τις πρόσφατες εργασίες συντήρησης του Παρθενώνα. Με σκόνη από αυτά γράφτηκε το κείμενο μιας  μετάφρασης του παραπάνω ποιήματος επάνω σε μια μεμβράνη τεντωμένη σε πάνω από δύο ηχεία. Τα ηχητικά κύματα από την ανάγνωση μιας διαφορετικής μετάφρασης του ιδίου ποιήματος αποσυνθέτουν την οπτική απόδοση του κειμένου.


Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα Joana Hatjithomas & Khalil Joreige
Έχοντας σαν αφετηρία το ποίημα Περιμένοντας τους Βαρβάρους βλέπουμε εικόνες από την Βηρυττό όπου και βρίσκονται οι δημιουργοί του.


                                           Αντιόχεια -Θεοδωρόπουλος Γιάννης


                                           Απ΄τον καιρό -Έρικα Σκούρτη


                             Πρός την τράπεζα του μέλλοντος Θοδωρής Προδρομίδης


                                        Αστικό φωτοστέφανο-Βασίλης Ψάρρας


                                                Πίννα-Αθανάσιος Αργιανάς

2 σχόλια:

  1. Ήξερα για την Ακαδημία Πλάτωνος αλλά δεν γνώριζα πως υπάρχει συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος στην επιφάνεια γιατί είχα διαβάσει ότι οι κάτοικοι εκεί αντιδρούσαν στην κατασκευή πολυκαταστήματος και είχα θεωρήσει ότι αντιδρούσαν γιατί θα κτιζόταν σε περιοχή που θεωρούσαν οι αρχαιολόγοι πως θα ήταν από κάτω η Ακαδημία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εμπορικό κέντρο μου φαίνεται πως είχαν σκοπό να το κτίσουν στο χώρο που είναι το εργοστάσιο Μουζάκη κοντά εκεί αλλά το Συμβούλιο Επικρατίας το σταμάτησε.

      Διαγραφή