Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ , ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ.





Σήμερα το πρωί αποφάσισα να ξεκαθαρίσω μια στοίβα από περσινές εφημερίδες και καθώς τις ξεφύλλιζα είδα πως υπάρχουν πρωτοχρονιάτικες  εκδρομές για το Ροβανιέμι που θεωρείται η πατρίδα τοη Άη Βασίλη.
Σε μια επίσκεψη μου στην Σκανδιναβία  το 2010, για την οποία είχα γράψει δύο λόγια τότε στο ποστ μου  ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ ,όταν βρεθήκαμε στην Φιλανδία είχαμε πάει και στο Ροβανιέμι πρωτεύουσα της Λαπωνίας.




Θα έλεγα πως είναι από τα  μέρη που δεν χάνει κανείς τίποτα αν δεν τα επισκεφτεί στην ζωή του γιατί είναι τελείως ασήμαντο με 36000 κατοίκους.  
Οι Φιλανδοί όμως έχουν καταφέρει να το πατρονάρουν σαν την πατρίδα του Άη Βασίλη μιας και βρίσκεται πάνω στον Αρκτικό κύκλο ή Βόρειο πολικό κύκλο που είναι  ο παράλληλος γεωγραφικού πλάτους 66° 33΄ 38΄΄ βόρεια του Ισημερινού. Ο Αρκτικός κύκλος χωρίζει την Αρκτική Ζώνη  από την Βόρεια Ήπια Ζώνη της κυρίας Εύκρατης Ζώνης. Ονομάζεται Αρκτικός γιατί αντιστοιχεί   στο νοτιότερο άκρο  του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.
Έτσι αυτή την εποχή είναι από τα τουριστικά μέρη που συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου με τα παιδάκια τους που πιστεύουν πως θα δουν το Αη Βασίλη στο χωριό του!





Το χωριό του Αη Βασίλη είναι περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ροβανιέμι και ουσιαστικά είναι  ένα εμπορικό κέντρο με ξύλινα σπιτάκια που στεγάζουν  διάφορα καταστήματα.
Σε ένα από αυτά βρίσκεται και το γραφείο του Αη Βασίλη που έναντι ενός ποσού ο εφημερεύων Άγιος βγαίνει φωτογραφία μαζί σας!


Στο ταχυδρομείο που υπάρχει εκεί μπορεί κανείς να στείλει γράμματα που να τα λάβει ο παραλήπτης την πρωτοχρονιά.
Εμείς το επισκεφτήκαμε Ιούλιο μήνα οπότε βέβαια δεν είχε και πολλούς επισκέπτες.



Ίσως το πιο ενδιαφέρον στο Ροβανιέμι είναι το μουσείο Άρκτικουμ
που έχει  γυάλινη οροφή και τα εκθέματα του  αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία των Λαπώνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στους Βίκινγκς. 


Μια ενδιαφέρουσα ιστορική εξιστόρηση  στο πως ο Άγιος Νικόλαος έγινε Santa Claus και Άη Βασίλης και πως από την Μικρά Ασία και μέσω Coca Cola έφτασε στην Φιλανδία,υπάρχει στο http://www.scribd.com/doc/194500781/Santa-Claus-the-Truth

8 σχόλια:

  1. Φιλτατε ΑΤΗΕ! Καλη χρονια με πολλα ταξιδια....
    Ειναι γεγονος οτι οι λαογραφικες δοξασιες ολου του κοσμου εχουν κατασκευασει τη φιγουρα του σημερινου Αι Βασιλη ! Εκτος απο την Ελλαδα , ολη η Ευρωπη αλλα και κατ επεκταση ο δυτικος κοσμος αναγνωριζουν ως πρωτυπωση του Santa Claus τον Αγ Νικολαο. ! O αυθεντικος Αγ. Νικολαος γεννηθηκε στα Παταρα της Λυκιας το 270 μ χ και εζησε στα Μυρα οπου και ο Ναος του , τοσο ο παλιος οσο και ο μεσοβυζαντινος . Εδω αδραξαν την ευκαιρια οι Τουρκοι κι εχουν πια διαφημισει το αυθεντικο μουσειο του Αι Βασιλη που δεν ειναι αλλο παρα ο ναος του Αγ Νικολαου στα Μυρα Ορδες Ρωσων προσκυνητων κατεβαινουν στα Μυρα να προσκυνησουν και κανουν και εκκλησιασμο.Εχουν παραδοση διοτι ολοι οι Τσαροι μεχρι και τον τελευταιο τον Νικολαο εδιναν πλουσιοπαροχα τον οβολον τους στον Αγιο. Εδω στεκομαι για να σου γραψω ο παππους μου μεχρι το 22 ηταν ιερεας και στον Αγ Νικολαο στα Μυρα ,αλλα και στην Παναγια στην Ατταλεια .Εμεις μεμονομενα εδω εχουμε τον Αγ Βασιλειο της Καισαρειας , μεσα σε απολυτη μοναξια ! Oι Τουρκοι εχουν πιασει το νοημα του : εσοδα τουρισμος
    και τα πανε εξαιρετικα . Εκει που δινουν ρεστα ειναι στο ονομα του μουσειου που το ονομαζουν NOEL BABA muzesi ! Τι να μας πει το Ροβανιεμι , εδω μιλαει η αυθεντια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2008 είχα πάει στην Λυκία στα Πάταρα κσι στα Μύρα και έχω δεί τον ναό όπως και το πλήθος των καταστημάτων με ρώσικες επιγραφές για τους τουρίστες.
      Δυστυχώς δεν είχα βρεί τον χρόνο να γράψω για αυτό το μοναδικό ταξίδι στα παράλια της Μικράς Ασίας.
      Είχα ξεκινήσει να το γράφω και στο ποστ Α-ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ μπορεί να δεί κανείς την πορεία αυτού του ταξιδιού.

      Διαγραφή
  2. Βγάζω το καπέλο στους Φινλανδούς που βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να κερδίζουν χρήματα από τον Αι-Βασίλη ή Santa Claus ή όπως αλλιώς ονομάζεται σε διάφορες χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουσιαστικά δε, πουλάνε ένα χιονισμένο τοπίο παρόμοιο με όλα τα άλλα παντού.
      Σκέψου τι θα είχαν καταφέρει αν είχαν και τις φυσικές ομορφιές που έχει η χώρα μας!
      Ίσως όμως τότε από την πολλή λιακάδα δεν θα είχαν σπάσει το κεφάλι τους να φτιάξουν τα Nokia!

      Διαγραφή
  3. Η Καισάρεια της Καπαδοκίας στη Φιλανδία
    είναι τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, εσύ που ασχολείσαι με τα θρησκευτικά δεν ξέρεις πως οι Άγιοι πηγαίνουν όπου θέλουν, μαζί με ότι θέλουν και όταν θέλουν;
      Δεν έχεις διαβάσει πως ο Θωμάς από τις Ινδίες βρέθηκε στην Γεθσημανή για του δώσει η Παναγία μία από τις πολλές, απ΄ότι φαίνεται, ζώνες της, όπως γράφω στο ποστ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ! ;
      Έτσι και ο Άγιος Βασίλης πήρε των οματιών του και λόγω του μνημονίου που υπήρχε τότε εκεί, μετανάστευσε στο Ροβανιέμι με υποτροφία της Coca Cola!
      Μόνο που αυτός σαν άγιος πήρε μαζί του και τον τόπο του!

      Διαγραφή
  4. Kαλή χρονιά.
    Γιάννης Στουπής

    ΑπάντησηΔιαγραφή