Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ





«Η Ελλάδα είναι για μένα μια μεγάλη απαστράπτουσα μέρα, που απλώνεται κατά μήκος των θαλασσών και συνάμα ένα τεράστιο νησί καλυμμένο με κόκκινα λουλούδια και ακρωτηριασμένους θεούς που φτάνουν ακούραστα σε μια θάλασσα φωτός κάτω από ένα διάφανο ουρανό… Να κρατήσω αυτό το φως, να ξαναρθώ, να μην παρασυρθώ πια στο σκοτάδι των ημερών...»
Αυτά έγραφε ο Ελύτης, ο ποιητής που με την διαφάνεια στην έκφραση του προσέγγισε , «τη μεταφυσική του φωτός», σύμφωνα με το δικό του ορισμό.
Ευτυχώς γι΄αυτόν δεν έζησε για να δει το σκοτάδι των ημερών και την συνεπακόλουθη  Μεταφυσική του σκότους όπως προσφυώς την ονόμασε  ο Διόδωρος Σικελιώτης στο κείμενο του στο ΒΗΜΑ:

Μας χωρίζει ένας μήνας πια από τη μακρύτερη νύχτα του χρόνου, το φως ανακτά τα δικαιώματά του σιγά-σιγά απέναντι στο σκότος, είναι 6 το απόγευμα και βλέπω τον ήλιο να στέκεται δίβουλος πάνω από το κάστρο της Ιζαμπώς, να φύγει να μη φύγει - αλλά η Δικαιοσύνη είναι τυφλή δεν επηρεάζεται από την προσπάθειά του να μας φωτίσει. Θεόστραβη όμως δεν μπορούμε να την πούμε αφού προστατεύει το ορθόδοξο θρήσκευμα ακόμη και απέναντι στο facebook: ο νεαρός Φίλιππος Λοΐζος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για εξύβριση θρησκεύματος για την ιστοσελίδα του «Γέροντας Παστίτσιος».
Τον είχαν συλλάβει για προσβολή των θείων τρεις ημέρες μετά από ερώτηση στη Βουλή του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστου Παππά - για να προστατεύει το θρήσκευμα οπλοφορεί η Χρυσή Αυγή, ιερό σκοπό έχει, προς τι όλος αυτός ο θόρυβος εναντίον της; Αλλά θα πει κανείς όταν το προστατεύουν τόσο καλά τα δικαστήρια, τι χρειάζονται τα όπλα;
Το λογικό θα ήταν να έχουν καταδικαστεί οι οπαδοί του γέροντα Παΐσιου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» με αυτά που διαδίδουν για τα θαύματα και τις προφητείες του ειδώλου τους και όχι ο νεαρός Παστίτσιος - και να τους έχει αποκηρύξει για προσβολή της θρησκείας και της νοημοσύνης των πιστών της, η Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλά αυτή είναι σε μόνιμη κατάσταση χειμερινού σκότους, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Ούτε ο πρωθυπουργός είναι θεόστραβος: «Τέλος η εποχή που κάποιοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από την εθνική μας παράδοση κι από την πολιτιστική μας ταυτότητα, για να γίνουν τάχα "ψευτο-Ευρωπαίοι". Άλλους τους ενοχλούσε η σχολική ιστορία μας και προσπαθούσαν να την ξαναγράψουν με απίστευτες στρεβλώσεις. Άλλους τους ενοχλεί η θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας. Παναγιώτατε, τέλος όλα αυτά!» ήταν η ομολογία πίστεως που κατέθεσε στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο Ρούσσα πριν από λίγους μήνες.
Τι να πω, ημερολόγιό μου; Στα καρναβάλια δεν επιτρέπεται να ντύνεσαι παπάς, στο facebook δεν επιτρέπονται σελίδες που αναδεικνύουν τις γελοιότητες των θρησκόληπτων. Και όταν  έρχεται η ώρα οι ίδιοι σκοταδιστές να υποστηρίξουν τη διδασκαλία των αρχαίων στο γυμνάσιο, επικαλούνται τον Ελύτη, το «ήθος της γλώσσας» και τη «μεταφυσική του φωτός». Το φανταζόταν άραγε ο ποιητής πως θα γινόταν όργανο των δυνάμεων του σκότους;


Δεν έχω σκοπό  να γράψω περισσότερα  γι΄αυτήν την υπόθεση από όσα είχα γράψει στο ποστ μου 
Απλά στα σχόλια αυτού του ποστ ο Ασκαρδαμυκτί  είχε γράψει :

εγώ ένα ξέρω: αν ο Παίσιος είχε πει όσα του αποδίδουν, δεν  θα του έφθαναν τρεις ζωές να μιλάει συνέχεια...

και του είχα απαντήσει :

Και που είσαι ακόμα, όσο περνάει ο καιρός και οι αφελείς διαβάζουν τα διάφορα βιβλία που κυκλοφορούν με τα δήθεν λεγόμενα του τόσο αυτά θα αυξάνονται με τελικό στόχο να φτάσουν σε μέγεθος την Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα!

Τότε δεν ήξερα πως τους 61 τόμους της Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα τους έχουν ξεπεράσει από καιρό οι 75 τόμοι με τα θαύματα από την μονή του Αγίου Ραφαήλ στην Λέσβο ενώ τα θαύματα της μονής του Παϊσιου έρχονται δεύτερα και καταϊδρωμένα, με μόνο 20 τόμους , όπως έχει γράψει το ΕΘΝΟΣ στο άρθρο του ΑΓΙΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ-Φάμπρικα «θαυμάτων» στο όνομα του γέροντα Παΐσιου:
Η Ευγενία Κλειδαρά έγραψε 75 ολόκληρους τόμους με τα νέα θαύματα του αγίου, αλλά η γερόντισσα Φ. Σαμαρά απαντά ότι μέχρι τώρα «τα θαύματα του γέροντα Παΐσιου γεμίζουν ήδη 20 τόμους» και ότι «αυτά που γίνονται στη Σουρωτή δεν έχουν προηγούμενο».
(Ελπίζω πως  η νέα ηγουμένη της μονής του Αγίου Ραφαήλ που διαδέχτηκε την αποθανούσα πέρσι Ευγενία Κλειδαρά δεν θα συνεχίσει την συγγραφή των θαυμάτων με τον ίδιο ρυθμό πριν να προλάβουμε να εμπεδώσουμε τους ήδη 75 εκδοθέντες τόμους!) 

Το μέγεθος των δύο αυτών μονών και η οικονομική τους ευρωστία ,η οποία είναι εμφανής  στις παρακάτω φωτογραφίες, πρέπει να αποτελέσει  αγλαές παράδειγμα στους κυβερνώντες για το πως επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη χωρίς μνημόνια και χωρίς να περιμένει κανείς από την Μέρκελ να κάνει το θαύμα της, όταν σε αυτήν την χώρα διαθέτουμε γηγενείς θαυματουργούς αγίους.



Αυτή η απόφαση ελπίζω πως θα καταπέσει στο εφετείο και  να μην καταλήξει τελικά για δικαίωση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με αποτέλεσμα  τον πλήρη εξευτελισμό της χώρας μας.
Ήδη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την πρωτόδικη καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Γέρων Παστίτσιος» μιλάει για  «θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος»  .............
Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της».




Η απόφαση βέβαια  έχει πλέον ξεφύγει από τα ελληνικά πλαίσια και έφτασε  να απασχολεί  την ειδησεογραφία  του Gardian αλλά να αποτελεί και  λήμμα στα αγγλικά στην Wikipedia ως  Elder Pastitsios!
Η δε  ΝΔ στα πλαίσια της γενικότερης και υποκριτικής θρησκοληψίας που την διακατέχει από την εποχή που με το λάβαρο της Αγίας Λαύρας ο αλήστου μνήμης Χριστόδουλος ξεσπάθωνε για το θρήσκευμα στις ταυτότητες και έτρεχε ακόμα και ο Μητσοτάκης να υπογράψει, δεν ντρέπεται να συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα να ζητάει από τον Τσίπρα να δηλώσει αν είναι άθεος, λες και οι ψηφοφόροι του θα τον ψηφίσουν  για μητροπολίτη!


Τέλος η ιστορία αυτή έχει αρχίσει ήδη  να προκαλεί την σατυρική  αντίδραση των πιστών της  Ιπτάμενης Μακαρονοτερατοθρησκείας ή Πασταφαριανισμού όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο.





14 σχόλια:

  1. Και μέσα σε όλα αυτά, χανεται και η πραγματική θρησκεία γιατί η πραγματική πνευματικότητα δε βγαζει κέρδος. Μετατρέποντας, όμως την πίστη σε δεισιδαιμονία μπορείς να πουλάς φυλαχτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και να γεμίζεις βιβλία με θαύματα του τύπου, μου είπαν, ακούσαμε, το είδαν ή και ακόμα διαστρέφοντας τα λόγια κάποιου.
      Έχω προσωπική αντίληψη του πράγματος γιατί σε βιβλίο θαυμάτων κάποιας άλλης μονής με αναφέρει ονομαστικά πως βεβαιώνω ένα θαύμα!
      Προφανώς οι καλόγριες σε αυτό το μοναστήρι είχαν επηρεαστεί από το έργο του Πιραντέλλο Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε !
      Πάντως το γνήσιο θαύμα είναι πόσο θαύμα γεμίζει το παγκάρι με ένα θαύμα !

      Διαγραφή
  2. Εμ, τέτοιοι κόπανοι είμαστε που δεν κάναμε τον Εφραίμ ΥΠΟΙΚ.... ;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών κι ας περάσαν τόσα χρόνια απ'τη χούντα:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η κατάσταση είναι πιο παλιά από την χούντα.
      Ακόμα και τον Καζαντζάκη ήθελαν να αφορίσουν.

      Διαγραφή
  4. .........όσο υπάρχουν ηλίθιοι θα ευημερούν οι απατεώνες!!!(Αν θυμάμαι καλά κάπως έτσι το είπε ο Τσώρτσιλ και είχε τους λόγους του!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η εκμετάλλευση των ανθρώπων με τα θαύματα βασίζεται σε αυτό που είχε πει ήδη από τον 19ο αιώνα ο αμερικανός φιλόσοφος Emerson ότι :
      Οι άνθρωποι βλέπουν μόνο αυτά που είναι προετοιμασμένοι να δουν.
      Το ίδιο λέει βασισμένος στην εμπειρία του ως δημοσιογράφου και ο Andy Rooney:
      Οι άνθρωποι γενικά αναγνωρίζουν ένα γεγονός σαν αλήθεια μόνο όταν το γεγονός συμφωνεί με αυτά που ήδη πιστεύουν.

      Διαγραφή
  5. Φιλτατε Αthe!
    Αν ζουσε ο Γερασιμος Κακλαμανης κατι θα μας εγραφε για την μεταοθωμανικη μας θρησκοληψια !
    Καποιος φοιτητης πολυτεχνειου εχει γραψει σε fb ενα καλοοο ! Ο Κω**ς του βρακι δεν εχει , η π****α του λουλουδια θελει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιά μεταοθωμανική;
      Ξέχασες τι τους σούρει από το 1806 στην Ελληνική Νομαρχία ο Ανώνυμος Έλλην;

      Διαγραφή
  6. Μήπως άραγε θα πρέπει να φάει και ο Ανώνυμος Έλλην καμιά 10ρια μήνες για όσα έγραφε το 1806 για τους καλογέρους;
    Τὸν τρόπον, ὁποὺ μεθοδεύονται, εἶναι ἄξιος γέλωτος ἐνταυτῷ καὶ δακρύων. Αὐτοὶ ἔχουσιν ἓν κιβωτίδιον γεμάτον ἀπὸ ἀνθρώπινα κόκκαλα καὶ κρανία ἀκέραια, τὰ ὁποῖα ἀσημώνοσι, καὶ ἔπειτα ὀνοματίζουσιν, ἄλλα μὲν τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους καὶ ἄλλα τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου. Ἐν ἑνὶ λόγῳ, δὲν ἀφίνουν ἅγιον, χωρὶς νὰ ἔχουν μέρος ἀπὸ τὰ κόκκαλά του (29). Οἱ περισσότεροι ἀπὸ αὐτοὺς τοὺς κοκκαλοπωλητὰς ἐξέρχονται ἀπὸ τὸ ὄρος τοῦ Ἄθους, ὁποὺ ὀνομάζουν Ἅγιον Ὄρος, εἰς τὸ ὁποῖον εὑρίσκεται ἡ πηγὴ αὐτῶν τῶν καλογήρων.
    .................................................
    Τὰ δὲ μοναστήρια αὐτὰ ἔχουσιν εἰς κάθε πολιτείαν ὑποστατικὰ καὶ ὀσπίτια, τὰ ὁποῖα καλοῦσι μετόχια καὶ τὰ κατοικοῦσιν αὐτοὶ οἱ περιηγηταί. Ἐκεῖ μετροῦσι τὰ κλεφθέντα χρήματα, διὰ νὰ λάβωσιν αὐτοὶ κρυφίως τὰ μισὰ καὶ τὰ λοιπὰ νὰ τὰ ὑπάγωσιν εἰς τὰ μοναστήριά των (30). Αὐτὰ τὰ τέρατα λοιπόν, ἐπειδὴ ποτὲ δὲν τοὺς ἐβγαίνει ἀπὸ τὸ στόμα τους ἕνας ἀναστεναγμός, συνηθίζουν κατ᾿ ὀλίγον ὀλίγον εἰς τὴν ἀπάθειαν, καὶ φθάνουσιν εἰς τοιοῦτον βαθμόν, ὁπού, ὁ κόσμος καὶ ἂν χαλάσῃ, τίποτε δὲν τοὺς μέλει. Εἶναι δὲ κατήγοροι εἰς τὸ ἄκρον, καὶ ἂν εἰς καμμίαν πολιτείαν εὑρεθῇ τινάς, ἢ ἱερεύς, ἢ λαϊκός, νὰ εἶναι ὁπωσοῦν προκομμένος, αὐτοὶ τὸν ἔχουσι διὰ ἐχθρόν τους ἀθανάσιμον. Τότε περιφερόμενοι εἰς τὰ ὀσπίτια, εὐθὺς μὲ ἄκρον ὑποκριτικὸν τρόπον τὸν κακολογοῦσι, τὸν κηρύττουσιν εὐθὺς ἀνευλαβῆ καὶ ἄθεον. Ὁ μεγαλείτερος στοχασμός των εἶναι νὰ κρύπτωσι τὴν ἀμάθειάν των, καὶ διὰ τοῦτο ζητοῦσι πάντοτε νὰ συνομιλῶσι μὲ τὰς γυναῖκας.
    .....................................................
    Ἑκατὸν χιλιάδες, καὶ ἴσως περισσότεροι, μαυροφορεμένοι ζῶσιν ἀργοὶ καὶ τρέφονται ἀπὸ τοὺς ἵδρωτας τῶν ταλαιπώρων καὶ πτωχῶν Ἑλλήνων. Τόσαι ἑκατοντάδες μοναστήρια, ὁποὺ πανταχόθεν εὑρίσκονται, εἶναι τόσαι πληγαὶ εἰς τὴν πατρίδα, ἐπειδή, χωρὶς νὰ τὴν ὠφελήσουν εἰς τὸ παραμικρόν, τρώγοσι τοὺς καρπούς της καὶ φυλάττουσι τοὺς λύκους, διὰ νὰ ἁρπάζουν καὶ ξεσχίζουν τὰ ἀθῶα καὶ ἱλαρὰ πρόβατα τῆς ποίμνης τοῦ Χριστοῦ ..
    .......................................................
    29) Ἐγώ, ἕως τώρα βέβαια, εἶδα ἕως τέσσαρας κεφαλὰς τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους, ἐπειδή, ὅταν ἀκολουθῇ ἡ πανοῦκλα, τότε κάθε πολιτεία ἔχει ἀπὸ μίαν κεφαλὴν τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους.
    30) Ἐγὼ ἐγνώρισα ἕνα πνευματικὸν Ἁγιορείτην, ὁ ὁποῖος δὲν ἦτον τόσον ἀμαθής, ὅσον ἦτον ὑποκριτὴς καὶ φιλάργυρος. Πολλάκις, λοιπόν, καυχώμενος μοῦ ἐδιηγεῖτο, ὅτι εἰς εἴκοσι χρόνους ἔκαμεν ἕνα καπιτάλι ἀπὸ ἑκατὸν πενήντα χιλιάδες γρόσια, καὶ εἶχε δοσμένα εἰς τὸ μοναστήριόν του τὰ δύο τρίτα, τὰ δὲ λοιπὰ εἶχε μοιρασμένα εἰς διαφόρους πραγματευτὰς μὲ τὸ διάφορον. Αὐτὸς εἶχε τὴν κάραν τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλός χριστιανούλης ήταν κι ο Ελύτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ, Ο ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΑΣ


    http://www.tlig.org/el/messages/728/
    Από την αρχή ήμουν στο πλευρό σας και μολονότι που πολλές φορές Με αγνοήσατε, παρέμεινα μαζί σας για να σας κάνω αισθητή την Παρουσία Μου. Κάθε φορά που ήσασταν έτοιμοι να επαναστατήσετε εναντίον Μου, Εγώ ο Κύριος, γεμάτος Ευσπλαχνία, σας άρπαζα από το δεξί χέρι για να σας ελκύσω στην Καρδιά Μου και να σας δείξω την Άπειρη Αγάπη Μου. Ευλογημένε της Ψυχής Μου! 1 Μόνος δεν είσαι. Είμαι πάντα μαζί σου για να σε παρηγορώ και να σε προσέχω ως κόρην οφθαλμού. Μη λες: "είναι γύρω μου σκοτάδι", είμαι κοντά σου για να σε βγάλω από το σκοτάδι. Δεν έχεις παρά να πεις:

    "Έλα Κύριε!" και θα σπεύσω κοντά σου, παιδί Μου. Μέρα και νύχτα προσμένω την εγκατάλειψή σου, μην αναβάλλεις γι' αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς αγαπητέ/ή μου όταν έγραφες το σχόλιο δεν ήξερες την σωστή παρατήρηση που είχε γίνει ότι δηλαδή:
      Μιλάς με τον θεό, είσαι θρήσκος.
      Μιλάει ο θεός σε σένα, είσαι σχιζοφρενής!

      Διαγραφή