Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ε΄ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΚΕΤΟ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ





Δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την επίσκεψη μας στην Κρακοβία αν δεν επισκεπτόμαστε την περιοχή που ήταν το γκέτο της στην κατοχή, ένα από τα 5 μεγαλύτερα μητροπολιτικά που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί όταν κατάλαβαν την Πολωνία, αλλά στην συνέχεια και την Εβραϊκή συνοικία, στην περιοχή Kazimierz ,η οποία διακρίνεται στον χάρτη του 1453 που υπάρχει στο ποστ  Γ΄ Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΡΑΚΟΒΙΑ (α΄μέρος)


Οι εγκατεστημένοι εκεί από τον 13ο αιώνα Εβραίοι της Κρακοβίας,to 1/4 περίπου του πληθυσμού της πόλης, ήσαν 65.000 και στην μνήμη τους είναι αφιερωμένο ένα απέριττο μνημείο. Μόνο 2.000 άτομα επέζησαν από την εξόντωση.
Το γκέτο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1941 στην περιοχή  Podgórze που βρίσκεται στην νότια όχθη του Βιστούλα, την οποία άδειασαν από τους κατοίκους της και μετέφεραν εκεί τους Εβραίους.




Το γκέτο περικλείσθηκε με τοίχος που βλέπουμε στην φωτογραφία να το κτίζουν οι ίδιοι και από το οποίο σήμερα  έχει  μείνει  ένα μικρό τμήμα με μια αναμνηστική πλάκα. Διέθετε 4 πύλες εισόδου σαν αυτήν της φωτογραφίας.
Η εικόνα αυτή μου έφερε αυτόματα το άλλο πρόσφατο τοίχος που έχει κατασκευάσει το κράτος του Ισραήλ για να διαχωρίζεται από τους Παλαιστίνιους
Δυστυχώς διαπιστώνει κανείς ότι η ιστορία δεν διδάσκει τους λαούς να μην επαναλαμβάνουν  τα ίδια εγκλήματα  που τα έχουν υποστεί στο παρελθόν και  οι ίδιοι  στο πετσί τους.




Το γκέτο μετά 2 χρόνια, μέχρι τον Μάρτιο του 1943, είχε αδειάσει  με την μεταφορά των εγκλείστων  είτε στα  στρατόπεδα εκτελέσεων   Belzec  και Auschwitz  είτε στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας  Płaszów.
Πάνω από 2.000 άτομα σκότωσαν στους δρόμους του γκέτο οι αντίστοιχοι εκεί ταγματασφαλίτες του παραστρατιωτικού σώματος Trawniki .
Περνώντας από την συνοικία  Podgόrze συναντάμε την πλατεία Zgody που ειρωνικά είχε ονομαστεί Πλατεία της Ειρήνης! Σε αυτή  γινόταν η επιλογή ποιοι θα μεταφέρονταν με τα τραίνα για εξόντωση. Σήμερα ονομάζεται πλατεία Ηρώων του Γκέτο.



Σε αυτήν υπάρχουν 70 διάσπαρτες σιδερένιες καρέκλες. μία για κάθε 1000 ανθρώπους, και υποδηλώνουν  την απουσία αυτών που τις άφησαν φεύγοντας.
Εκεί ήταν και το εργοστάσιο εμαγιέ σκευών και πυρομαχικών  του Σίντλερ που διέσωσε 1100 Εβραίους χρησιμοποιώντας τους ως εργατικό δυναμικό.
Ο Σίντλερ ήταν ένας τυχοδιώκτης που προσπαθούσε όλη την ζωή του να πιάσει την καλή. Είχε δουλέψει για την Γερμανική στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (Abwehr ) και ήταν μέλος του Ναζιστικού Κόμματος.


Με την οικονομική υποστήριξη Εβραίων επενδυτών υπέγραψε συμφωνία μίσθωσης του εργοστασίου το 1939. Οι προηγούμενες σχέσεις του με την Abwehr και το ναζιστικό κόμμα, η προμήθεια του στρατού με τα προϊόντα του  συν την δωροδοκία των SS με αγαθά από την μαύρη αγορά, του επέτρεψαν   να διασώσει τους Εβραίους εργάτες του οι οποίοι είχαν και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διατροφής. Μετά τον πόλεμο υπολόγιζε ότι γι΄αυτούς είχε ξοδέψει πάνω από 1.000.000 δολάρια. Τον Οκτώβριο 1974 ,όταν πέθανε τάφηκε στο Mount Zion, στην Ιερουσαλήμ και είναι το μοναδικό μέλος του Ναζιστικού κόμματος που έχει τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο.
Ο συγγραφέας Herbert Steinhouse με μια φράση συνόψισε περιεκτικά την προσωπικότητα του: Οι εξαιρετικές πράξεις του Σίντλερ προήλθαν από την στοιχειώδη αίσθηση ευπρέπειας και ανθρωπιάς στην οποία η εξελιγμένη εποχή μας σπάνια πιστεύει ειλικρινά σε αυτήν. Ένας μετανιωμένος καιροσκόπος είδε το φως και επαναστάτησε ενάντια στον σαδισμό και την χυδαία εγκληματικότητα που υπήρχε γύρω του.
O Steven Spielberg το  1993 γύρισε στην εβραίικη συνοικία  Kazimierz την γνωστή  ταινία Schindler's List παρά το ότι κυρίως τα γεγονότα είχαν γίνει στο γκέτο.
 Έκτοτε το Kazimierz γνώρισε νέα ανάπτυξη με αποκατάσταση κτηρίων και ιστορικών μνημείων, αλλά και λειτουργία εβραϊκών εστιατορίων, καφέ κτλ.




Το σπίτι της παραπάνω φωτογραφίας είναι αυτό που γεννήθηκε η Έλενα Ρουμπινστάιν, η επονομαζόμενη αυτοκράτειρα της κοσμετολογίας και είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα  της αποκατάστασης που έχει γίνει στην περιοχή, αν συγκρίνει  κανείς την σημερινή εικόνα  με την φωτογραφία που δημοσιεύει η Wikipedia.
Σίγουρα η Έλενα Ρουμπινστάιν, ήταν η μόνη γυναίκα στον κόσμο που έλεγε ότι είναι 10 χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία της με προφανή λόγο να θεωρούν όλοι ότι η νεανική της εμφάνιση οφείλεται στα καλλυντικά της!
Ο Ρόμαν Πολάνσκι επίσης γεννήθηκε μεν στο Παρίσι αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του πίσω στην Πολωνία το 1937, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ένας από τους επιζώντες του ολοκαυτώματος.



Ένα από τα ιστορικά μνημεία εκεί είναι  η παλιότερη συναγωγή της Πολωνίας, του 15ου αιώνα, την οποία οι Γερμανοί την έκαναν αποθήκη στην κατοχή ενώ τώρα πλέον έχει γίνει  μουσείο.
Σήμερα λειτουργεί η συναγωγή Remuh.



Τέλος ένα χαρακτηριστικό των εβραϊκών σπιτιών της συνοικίας είναι η  mezuzah. Αυτή είναι ένα αντικείμενο της εβραϊκής λατρείας, το οποίο συνήθως αποτελείται από έναν κύλινδρο με δύο βιβλικά κείμενα σε περγαμηνή . Αυτό στερεώνεται  στις πόρτες του μόνιμου τόπου διαμονής, με εξαίρεση τις τουαλέτες και την αποθήκη.
Στην φωτογραφία φαίνεται η τρύπα στο μάρμαρο που την τοποθετούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου