Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ





Ο λαϊκισμός στην Ελληνική πολιτική ζωή είναι δυστυχώς ενδημικός και αρκετές φορές μάλιστα θα έλεγα ότι προσλαμβάνει επιδημική μορφή, βρίσκει δε ιδιαιτέρως ευεπίφορο ακροατήριο όταν ασχολείται με  θέματα υγείας. 
Σοβαροί, υποτίθεται πολιτικοί, όπως ο Φώτης Κουβέλης, όταν ανήκε στον Συνασπισμό το 2007, δεν δίστασε να καταθέσει ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Εθνικής 'Αμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα αν γίνονται αεροψεκασμοί !
Αλλά και στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος οι ανήκοντες τότε στο ΛΑΟΣ βουλευτές Μάκης Βορίδης και Χ. Μαυρουδής 3 χρόνια μετά υποβάλλουν την ίδια ερώτηση.
Οι παραπάνω πολιτικοί προφανώς και δεν πιστεύουν σε αυτές τις ανοησίες αλλά θέλουν να είναι αρεστοί στο 33,3% των νεοελλήνων που πιστεύουν πως μας ψεκάζουν!
Άκρατος λαϊκισμός είχε επίσης επικρατήσει με την επιτυχή τελικά  λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, που έδωσαν ζωή στα νοσοκομεία και την δυνατότητα σε όσους εργάζονται το πρωί να  έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Η αποθέωση όμως του λαϊκισμού έγινε πρόσφατα όταν ανακοινώθηκαν   τα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων που έλαβε το υπουργείο Υγείας για να περιστείλει τις άσκοπες και συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες που γίνονται για  προληπτικές εξετάσεις .
Το 2012 καταβλήθηκαν 429 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 καταβλήθηκαν 603 εκατ. ευρώ ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2014 καταβλήθηκαν 393 εκατ. ευρώ -και υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 700 εκατ. ευρώ, αν η τάση δεν ανασχεθεί.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει την πρωτοβάθμια υγεία βάζοντας «μαχαίρι», ακόμα και στην αναγκαία πρόληψη και δήλωσε ότι καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο.
Ο  εισηγητής μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κωνσταντίνος Ζαχαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σκοτώνει την πρόληψη».
Η ανακοίνωση δε του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ λέει μεταξύ άλλων:
Τα αυστηρά και αυθαίρετα κριτήρια που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων (πχ το τεστ ΠΑΠ δε θα συνταγογραφείται για γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65) έχουν ως συνέπεια από τη μία, την αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια.
Ας δούμε λοιπόν πόσο "αυστηρά" και "αυθαίρετα" κριτήρια επιβάλλει το υπουργείο Υγείας και  τι ισχύει για το τεστ ΠΑΠ βάσει των ισχυουσών κατευθυντήριων οδηγιών από τους διεθνείς ιατρικούς φορείς.
Αντίστοιχες βέβαια με το ΠΑΠ τεστ είναι και οι υπόλοιπες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των άλλων νοσημάτων που βασίζονται σε πρότυπα που εφαρμόζονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες από χρόνια.
Ο πίνακας είναι από την Wikipedia και καλύπτει όλες τις ηλικίες και τις επιμέρους περιπτώσεις.




Βάσει λοιπόν του παραπάνω πίνακα συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχουν 3 πιθανότητες για την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ:
1ο-Οι ιατρικές μελέτες του τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικά στατιστικά δεδομένα από τα παγκοσμίως γνωστά ,όπως πχ ότι το ΠΑΠ τεστι είναι αναγκαίο για τις κάτω των 21 ετών γυναίκες, αντί της διαπίστωσης ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερο ζημιά από καλό, ή επίσης ότι επιβάλλεται μέχρι βαθέως γήρατος!
2ο-Οι αποτελούντες το τμήμα αυτό είναι μεν γνώστες των κομματικών ανακοινώσεων, αλλά δεν έχουν ιδέα ποιες είναι διεθνώς οι συστάσεις για την προληπτική ιατρική
3ο και πιθανότερο, προτιμούν την λαϊκίστικη αντιμετώπιση  διεγείροντας τις φοβίες του κόσμου ότι του περικόπτουν την δυνατότητα να μπορεί κάνει προληπτικές εξετάσεις  με ουσιαστικό σκοπό την προσέλκυση ψηφοφόρων.
Ήδη παρόμοια, καθαρά λαϊκίστικη αντιμετώπιση είχε γίνει και με τα γενόσημα (σχετικό το ποστ μου   ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ )  υποδαυλίζοντας τις φοβίες του κόσμο για την αποτελεσματικότητα τους όπως πχ η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα : Επικίνδυνη για την υγεία των χρονίως πασχόντων η εφαρμογή του Νόμου για τα γενόσημα ή η πρόταση του για οριζόντιες μειώσεις τιμών όταν έγιναν  μειώσεις στις τιμές χιλιάδων γενόσημων φαρμάκων, παραβλέποντας  τον σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων για 2 συγκεκριμένους λόγους. 
Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε 16 χώρες παγκοσμίως.
 Σε κάθε μείωση κατά 10% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώλεια παγκοσμίως 2 δισεκατομμύρια δολάρια.  Για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις, πολύ απλά, θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα, με την απότομη μείωση των τιμών. Επίσης όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά με οριζόντιες περικοπές οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις , όπως το έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν.
Όταν διαβάζω  αυτές τις απόλυτα λαϊκίστικες και αντιεπιστημονικές θέσεις  μου έρχεται αυτόματα να συστήσω και εγώ σε όσους τις εκφέρουν  αυτό που πρότεινε η παντελώς άγνωστη στους περισσότερους που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό, βουλευτής της ΝΔ κ.Άννα Καραμανλή, στο τι να πάει να κάνει ο Χαρδούβελης!
Μόνο που και αυτή λαϊκίζοντας ασύστολα αντιτάχτηκε στις βελτιώσεις του ΕΝΦΙΑ, νόμο που όμως προηγουμένως η ίδια τον είχε ψηφίσει!


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 15-9-2014
Ο λαϊκισμός τελικά είναι ανίκητος!
 Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο οποίος κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες  βρίσκεται σε κόντρα με τον Βορίδη και φημολογείται πως θα απομακρυνθεί  από τον Οργανισμό. δήλωσε ότι ο  ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες και αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία φορά το χρόνο. Κι αυτό γιατί σέβεται τις απόψεις αρκετών ιατρών στην Ελλάδα που προτείνουν την συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση κάθε χρόνο!

Έτσι αν θα απομακρυνθεί από τον ΕΟΠΥΥ θα εμφανίζεται ότι έπεσε ηρωικώς μαχόμενος για τα δίκαια των γυναικών και των ιατρών!

2 σχόλια:

  1. σε σχεση με τα απογευματινα ιατρεια υπαρχουν προβληματα οπως ο αθεμιτος ανταγωνισμος των ελευθεροεπαγγελματιων γιατρων και το οτι σε ειδικα νοσοκομεια τα ιατρεια αυτα αποδιδουν περισοτερο απ οτι σε γενικα νοσοκομεια βεβαια οταν η επισκεψη των ιδιωτων εχει μειωθει ειναι ασυμφορο να πας σε απογευματινο οπου η τιμη ειναι προκαθορισμενη αναλογα με τον βαθμο του ιατρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα απογευματινά ιατρεία έδωσαν την δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν τα πρωινά ιατρεία να εξεταστούν από τον γιατρό που θέλουν ενώ όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν το αντίστοιχο εισιτήριο μπορούν να τον δουν στα πρωινά ιατρεία.
      Το εισιτήριο εισπράττεται από το νοσοκομείο το οποίο κατακρατεί το 40% για την χρήση των χώρων του ενώ ταυτόχρονα πληρώνεται και το προσωπικό που απασχολείται στα ιατρεία.
      Η αμοιβή του ιατρού από τα ιατρεία φορολογείται οπότε το τελικό ποσό που εισπράττει είναι πολύ μικρότερο από τις τρέχουσες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.
      Η κατανομή του εισιτηρίου καθορίστηκε από την παρακάτω Υπ. απόφαση:
      http://enne.gr/nomothesia/ya/2001_1643.pdf


      Διαγραφή