Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ι΄ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΓΚΝΤΙΝΙΑ, ΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΣΟΠΟΤ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΛΜΠΟΡΚ





Όταν βρίσκεται κανείς στο Γκντάνσκ συχνά συναντά την λέξη Troojmiasto που σημαίνει 3 πόλεις. Οι 3 πόλεις είναι το οικιστικό συγκρότημα του Γκντάνσκ μαζί με το λιμάνι της  Γκντίνια  και το θέρετρο του Σόποτ στα οποία διαμένουν συνολικά πάνω από 1.000.000 άνθρωποι.
Με την ανακήρυξη του Γκντάνσκ ως ελεύθερης πόλης, οι Πολωνοί αποφάσισαν το 1921 να δημιουργήσουν ένα εμπορικό λιμάνι στην Γκντίνια. Το 1938 ήταν το μεγαλύτερο και πιο μοντέρνο λιμάνι της Βαλτικής και το 10ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Με την κατάληψη της πόλης το 1939 από τους Γερμανούς ονομάστηκε  Gotenhafen και 50.000 Πολωνοί που είχαν μεταφερθεί εκεί στάλθηκαν στις περιοχές που ανήκαν στο  Γενικό Κυβερνείο για το οποίο έγραψα στο ποστ μου  Γ΄ Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΡΑΚΟΒΙΑ (α΄μέρος) ενώ 12.000 Κασούμπιανς (Kashubians ) μέλη  μιας σλαβικής μειονότητας, θεωρήθηκαν ως άτομα "χαμηλής αξίας" και εκτελέστηκαν.
Στο λιμάνι στην αριστερή εσπλανάδα  της φωτογραφίας υπάρχουν δύο μνημεία.



Το ένα είναι αφιερωμένο στην μνήμη των ναυτών που χάθηκαν στην θάλασσα και το άλλο είναι αφιερωμένο στον Πολωνό συγγραφέα Joseph Conrad που ταξιδεύοντας σαν ναύτης έγραψε τα βιβλία του στα Αγγλικά. Επίσης εκεί είναι δεμένα δύο πλοία που σήμερα είναι μουσεία.



 Το Dar Pomorza  είναι μια εκπαιδευτική φρεγάτα του 1909 και είναι το πρώτο  πλοίο που απέκτησαν οι Πολωνοί για να αποκτήσουν ναυτικό. Στο βάθος διακρίνονται  οι λεγόμενοι "Πύργοι της Θάλασσας", κτήρια διαμερισμάτων ύψους 143μ. 
Το άλλο πλοίο είναι το αντιτορπιλικό ORP Błyskawica που είναι το πρώτο πολεμικό του πολωνικού ναυτικού κατασκευασμένο εκεί το 1935-37


Ανάμεσα στο Γκντάνσκ και την Γκντίνια βρίσκεται το Σόποτ που είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της χώρας, με spa από τον 16ο αιώνα.
Γύρω από τις αρχές του περασμένο αιώνα είχαν αναπτυχθεί λουτρά, σανατόρια, ξενοδοχεία και καζίνο και το Σόποτ συγκέντρωνε πλούσιους αριστοκράτες από το Βερολίνο, την Βαρσοβία και το  Καίνινγκσμπεργκ (σήμερα Καλίνινγκραντ )





 Δίπλα από την κεντρική πλατεία  Ζdrojowy είναι ο φάρος και στην  σημερινή εικόνα της μπορεί να δει κανείς ότι τα βασικά στοιχεία της πλατείας, από το παρελθόν, έχουν διατηρηθεί τα ίδια .



Απέναντι από την πλατεία στην παραλία του Σόποτ υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη ξύλινη εξέδρα της Ευρώπης στην θάλασσα μήκους 515μ. Η μεγαλύτερη είναι η εξέδρα στο Southend μήκους 2,16 χιλιομέτρων.


Λίγα χιλιόμετρα νότια από το Γκντάνσκ, στις όχθες του ποταμού Νόγκατ, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές κάστρο του Μάλμπορκ ή Ordensburg Marienburg όπως ήταν γνωστό στην Γερμανική Αυτοκρατορία και γι΄αυτό έτσι αναγράφεται στην φωτοχρωμική φωτογραφία του 1890-1900, ενώ δίπλα της είναι η σημερινή.
Είναι το μεγαλύτερο γοτθικό κάστρο στον κόσμο με έκταση (21 στρέμματα) και  το μεγαλύτερο κτηριακό συγκρότημα στην Ευρώπη που είναι κτισμένο με τούβλα (250.000 κυβικά μέτρα).
Κτίστηκε από τον 13ο-14ο αιώνα από τους Τεύτονες Ιππότες, Γερμανικής καταγωγής Ρωμαιοκαθολικούς σταυροφόρους.
Το 1309 έγινε η έδρα του Μεγάλου Μαγίστρου της Τάξης και τον 14ο αιώνα που επεκτάθηκε χωρίστηκαν οι λειτουργίες του σε 3:
Το Άνω  Κάστρο (μοναστήρι), το Μεσαίο Κάστρο (έδρα του Μεγάλου Μαγίστρου και του Μεγάλου Διοικητή),το  πολιτικό δηλαδή και διοικητικό κέντρο και τέλος το οικονομικό κέντρο της μονής.


Σχετικά με το Τευτονικό Τάγμα, που ιδρύθηκε το 1192, μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Αυτοί οι μοναχοί-πολεμιστές ήσαν τότε οι αντίστοιχοι Ταλιμπάν της χριστιανοσύνης και είχαν πολύ αυστηρό καθεστώς πειθαρχίας. Εκτός των άλλων στερήσεων για ένα χρόνο κοιμόντουσαν με μια ωραία κοπέλα χωρίς να την αγγίξουν!
Βέβαια αντί να πηδήξουν τις άτυχες  κοπέλες που έπεφταν στα χέρια τους, φρόντισαν να πηδήξουν τις περιοχές της Ευρώπης, όπου κυρίως πολέμησαν,  σε αντίθεση με τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που περιορίστηκαν στην Μέση Ανατολή, την Κύπρο, την Ρόδο και την Μάλτα . Αυτοί είναι που έκτισαν το μεγαλύτερο φρούριο σταυροφόρων στους Άγιους Τόπους, το  περίφημο κάστρο στην Συρία ,για το οποίο έχω γράψει το ποστ ΤΟ ΚΡΑΚ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
Τόσο το Μάλμπορκ όσο και το Κράκ ανήκουν στα Μνημεία της Πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO.



Έξω από την είσοδο στο κάστρο υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία που δείχνει τις τεράστιες καταστροφές που είχε υποστεί αυτό στον πόλεμο, ενώ στην αεροφωτογραφία φαίνεται σαφώς η τεράστια αποκατάσταση που του έχει γίνει. Σήμερα έχουν αποκατασταθεί περισσότερα κτίσματα από αυτά που φαίνονται σε αυτήν, όπως πχ ο στρογγυλός πύργος στην επόμενη φωτογραφία.


Περνώντας με μια γέφυρα πάνω από την  τάφρο του φρουρίου μπαίνουμε  από την  εξωτερική είσοδο του  κάστρου στον ευρύτερο περικλεισμένο χώρο του και βλέπουμε μπροστά μας το τεράστιο κτήριο του κυρίως φρουρίου.  



Το κτηριακό αυτό συγκρότημα το περιβάλλει άλλη μια τάφρος  με γέφυρα και περνώντας από την εξωτερική πύλη της παρακάτω φωτογραφίας βγαίνουμε στην μεσαία μεγάλη αυλή του κάστρου που φαίνεται στην αεροφωτογραφία .  





Το κτήριο πάνω από την εσωτερική πύλη ήταν το νοσοκομείο του κάστρου και στο  σύντομο βουβό (32΄΄) βιντεάκι βλέπουμε μια τελετή που έγινε το 1947 και αποκαταστάθηκε στην θέση του, πάνω από την πύλη ο Πολωνικός λευκός Αετός που είχε τοποθετηθεί πριν 490 χρόνια από τον Πολωνό βασιλιά Kazimierz Jagiellonczyk και τον οποίο είχαν αφαιρέσει οι Γερμανοί.
Βέβαια όπως φαίνεται στην σημερινή φωτογραφία έχει αφαιρεθεί ξανά




Από το ίδιο βίντεο μπορεί να δει κανείς την τότε και την σημερινή κατάσταση του κτηρίου της δεξιάς πλευράς της αυλής, στο οποίο έμεναν οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες.


Στην αριστερή πλευρά ήταν η κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και μετέπειτα  των Βασιλέων της  Πολωνίας. Το χαμηλό σπιτάκι στεγάζει  το πηγάδι.



Μέσα στο κτήριο υπάρχει η περίτεχνη Μεγάλη τραπεζαρία του 1340 που η οροφή της στηρίζεται σε 3 κολώνες. Έχει 30μ μήκος,15μ πλάτος και 9μ ύψος. Θερμαινόταν με φωτιά κάτω από το πάτωμα και η θερμότητα διαχεόταν από στρογγυλά ανοίγματα.



Εξίσου περίτεχνη είναι και η θερινή τραπεζαρία. Ξαναβγαίνοντας στην αυλή στην τέταρτη πλευρά της  βλέπουμε  τα μεγαλοπρεπή αγάλματα 4 Μεγάλων Μαγίστρων μπροστά σε ένα τοιχίο.


Τα δύο κεντρικά κτηριακά συγκροτήματα επικοινωνούν με μια γέφυρα πάνω από μια τάφρο πίσω από το τοιχίο γιατί οι αυλές τους είναι πάνω από το έδαφος.  




Στο κέντρο της μικρής αυλής υπάρχει και εδώ ένα πηγάδι και στα κτήρια κάτω είναι τα μαγειρεία ενώ επάνω  η αίθουσα συνεδριάσεων.  Ο ένας τοίχος της αίθουσας έχει μερικές  τρύπες γιατί πίσω από αυτόν είναι το παρεκκλήσι.  Κατά την ώρα των συνεδριάσεων στο παρεκκλήσι έψαλαν και έτσι δεν μπορούσαν να ακούσει κανείς παραέξω τι έλεγαν μέσα!




Δυστυχώς το παρεκκλήσι έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και ακόμα δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης του.


Στο κτήριο επίσης υπάρχει ένα μικρό μουσείο με εκκλησιαστικά είδη.
Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το παρακάτω ανάγλυφο με τον διαβολάκο που σφίγγεται βρίσκεται τοποθετημένο  στην αρχή ενός μεγάλου μήκους διαδρόμου που οδηγεί στις τουαλέτες του μοναστηριού, για να καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους .



Ο διάδρομος όπως και ο πύργος με τις τουαλέτες φαίνεται καθαρά στην αριστερή γωνία του κάστρου στην αεροφωτογραφία του.
Όπως καταλαβαίνετε ο ποταμός ήταν ο οχετός που δεχόταν τα προϊόντα της κοιλίας των ιπποτών μαζί με τα λαχανόφυλλα που χρησιμοποιούσαν για χαρτί τουαλέτας!
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό να υπάρχει ολόκληρος πυργίσκος για τουαλέτες αλλά θα πρέπει να έχει κανείς υπ΄ όψη του ότι εκεί ζούσαν 3000 ιππότες και πολλαπλάσιο υπηρετικό προσωπικό.  Επίσης οι ιππότες έπιναν 4-5 λίτρα ημερησίως μπύρα με 1,5% αλκοόλ που ήταν βέβαια και ασφαλέστερη από το αμφίβολης καθαρότητας νερό.

Στο The Malbork Castle Virtual Tour μπορεί να δει κανείς τα διάφορα μέρη του κάστρου.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου