Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Η ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ





Πολλές φορές δεν καταφέρνουμε  να συναισθανθούμε την ιστορικότητα μιας στιγμής όταν τα γεγονότα εξελίσσονται συνεχώς και με ταχύ ρυθμό.
Η χθεσινή μέρα θα μείνει  στην ιστορία  της νεότερης Ελλάδας  για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, εκτός των δύο άκρων, συμφώνησαν, πέρα από ιδεολογικές διαφορές, στην απόφαση ότι χώρα ανήκει, πρέπει και μπορεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κοινό νόμισμα της.


Έπρεπε να χαθεί σχεδόν μισός χρόνος, η χώρα να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, η οικονομία να καταβαραθρωθεί με κλειστές τράπεζες και τους πολίτες της να εξευτελίζονται στις ουρές των ΑΤΜ , για να καταλάβει ο Τσίπρας ότι ΟΛΑ τα ιδεολογήματα που είχε πιστέψει και είχε με αυτά ντοπάρει τα στελέχη του και τους οπαδούς του, δεν έχουν θέση στον σύγχρονο και πραγματικό κόσμο.


Δεν κατήργησε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια αλλά αντίθετα ψήφισε έτσι ένα νέο, δεν  άλλαξε την  Ευρώπη όπως διακήρυσσε,  αλλά αντίθετα αυτήν τον άλλαξε, οι αγορές δεν ίδρωσαν καθόλου στην περίπτωση Grexit, αυτός ίδρωσε όταν στράγγιζε από παντού τα χρήματα για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του κράτους και διαπίστωσε, αφού το πληρώσαμε ακριβά, πως δυστυχώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αν δεν θέλεις να κάνεις παρέα με την Σομαλία.
Η αναπόφευκτη λοιπόν κωλοτούμπα που έκανε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η απότομη και επώδυνη προσγείωση του στην δυσάρεστη πραγματικότητα.


Η  προσγείωση όμως αυτή είχε και ένα άλλο δυσάρεστο επακόλουθο.
Δεν προσγειώθηκε μαζί του  πάνω από το 25% του κόμματος του, που ή  βαυκαλίζεται ακόμα ότι θα μπορέσει να καταλάβει τα θερινά ανάκτορα ή πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην δραχμή.
Το δεύτερο λοιπόν γεγονός είναι ότι ήρθε η ώρα να καταλάβει ο Τσίπρας πως τελείωσαν τα ψέματα των, μέχρι τώρα ατέλειωτων και ατελέσφορων, διαπραγματεύσεων και πως ήρθε η ώρα να κυβερνήσει  με την ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει στο 3ο μνημόνιο.
Είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να κρατήσει ως υπουργούς όσους το καταψήφισαν και που αναγκαστικά θα πρέπει να το εφαρμόσουν.
Κανονικά θα πρέπει , αν έχουν τσίπα, να αποχωρήσουν μόνοι τους όσο δύσκολο και αν τους είναι να αποχωριστούν τις καρέκλες τους.


Είναι καιρός επίσης να απαλλαγεί από τον μοιραίο και ίσως ύποπτο στον ρόλο του Μπαρουφάκη και να τον στείλει για διακοπές στην Αίγινα ή για να συνεχίσει να μιλάει  σε διάφορα φόρουμ αναπτύσσοντας οικονομικές θεωρίες τις οποίες με μεγάλη ευχέρεια μπορεί να τις αναιρεί την επομένη δίνοντας συνεντεύξεις!



Επίσης μπορεί να αναλύει πως επιτυγχάνεις  να στρέφεις εναντίον σου και εναντίον της χώρας σου τους πάντες, να διαπραγματεύεσαι με δημιουργική ασάφεια 5 μήνες χωρίς να πετυχαίνεις τίποτα και αφού τα έχεις κάνει μπάχαλο να βγαίνεις με θράσος να ψηφίζεις ΟΧΙ σε αυτό που πέτυχε ο χαμηλών τόνων και πολύ σεμνότερος συνεργάτης σου.


Βέβαια εκ των ουκ άνευ είναι η αναγκαιότητα της απαλλαγής της Βουλής από την παρουσία της Προέδρου της που μαζί με την φίλη της Ραχήλ και τον υποστηρικτή του ένοπλου αγώνα Διαμαντόπουλο συνέβαλαν αποτελεσματικά όλο αυτό το καταθλιπτικό  διάστημα, με τις πράξεις και τα λόγια τους, να γελάσει λιγάκι το χειλάκι μας.
Δυστυχώς δεν βλέπω εφικτό να  μπορέσουν να πάρουν μαζί τους και τον απεργό πείνας με φρυγανιές  Μιχελογιαννάκη ο οποίος την τελευταία στιγμή υπέστειλε την αγωνιστική του σημαία και ψήφισε ΝΑΙ, σκεπτόμενος ορθώς ότι δεν θα υπάρχει πλέον άλλο κόμμα που να μπορέσει να προσφέρει την πολύτιμη συνεισφορά του.   
Η ενηλικίωση λοιπόν του Τσίπρα στοίχισε ακριβά στην χώρα και το κόστος της εκπαίδευσης του το πληρώσαμε όλοι μαζί.
Αυτό που περιμένουμε πλέον από αυτόν είναι να αποδείξει ότι  έχει κατανοήσει πλήρως πως η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, μέσου αυτού και όχι με τις συνιστώσες του κόμματος του.


Δεν μπορεί  ορισμένες από αυτές να συνεχίσουν να αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική την οποία στηρίζει η πλειοψηφία της Βουλής.
Το πρόβλημα επίσης υπάρχει και με τον κυβερνητικό εταίρο του, τους ΑΝΕΛ, που βέβαια ψήφισαν ΝΑΙ γιατί αλλιώς ξέρουν πως αν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση το μέλλον τους θα είναι ανάλογο του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και από την άλλη μεριά θέλουν να εμφανίζονται και ως αντιμνημονιακοί!

Για όσους δεν την γνωρίζουν, εδώ υπάρχει η μοναδικής σαφήνειας δήλωση του Προέδρου του Εδεσσαϊκού αντίστοιχη με του Καμμένου ! 

Οι ώρες λοιπόν είναι κρίσιμες αλλά ίσως αυτή την φορά μια κυβέρνηση μειοψηφίας που στηρίζεται όμως στην ανοχή των άλλων με αποτέλεσμα να διαθέτει  την υποστήριξη 229 βουλευτών, να μπορέσει να βγάλει την χώρα από το τέλμα και να επανακάμψει αυτή στην  ανάπτυξη.
Ας το ελπίσουμε μιας και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
  

ΥΓ-Στο εμπεριστατωμένο άρθρο του ο   Καθηγητής Ιστορίας, στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο  Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης, τονίζει στο τέλος:

Ο κ. Τσίπρας με τη βοήθεια του ανεκδιήγητου κ. Βαρουφάκη άνοιξε τις πύλες της κόλασης για να δείξει στο κόμμα του τι περιμένει την Ελλάδα αν επιμείνει στο ανεδαφικό του πρόγραμμα. Ως μαθητευόμενος μάγος δεν ήξερε πώς να τις κλείσει. Θα χρειασθεί τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να περάσει τα επιβεβλημένα μέτρα. Αυτή η στήριξη θα πρέπει να του δοθεί, αλλά μόνο με όρους που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα συνεχισθεί η άσκηση της διακυβέρνησης με την ίδια επιπολαιότητα, ασυνέπεια και ανειλικρίνεια –  ανειλικρίνεια που δημόσια πλέον ομολογείται και στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αν μείνει πρωθυπουργός, θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός με όρους. Όρους που θα αφορούν τη σύνθεση της κυβέρνησης, ιδίως στα παραγωγικά υπουργεία, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τον εκλογικό νόμο. Όρους που θα θέσουν οι δυνάμεις που προωθούν μια ευρωπαϊκή, προοδευτική προοπτική. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι δυνάμεις ξεπερνούν τα σύνορα των κοινοβουλευτικών ομάδων της σημερινής Βουλής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 17-7-2015
Σιμωνίδης έλεγε μηδέποτε αυτώ μεταμελήσαι σιγήσαντι, φθεγξαμένω δε πολλάκις.
Άραγε οι εμφανιζόμενοι στο βίντεο έχουν μεταμεληθεί για αυτά που είπαν;



6 σχόλια:

  1. Ο Πάνος Καμμένος πήρε, επιτέλους, την απάντηση που του αξίζει
    Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ
    «Εσείς στα τέσσερα... Στα τέσσερα!», είχε φωνάξει με αλαζονικό ύφος ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή. Απευθυνόταν σε βουλευτή "μνημονιακού" κόμματος, κατηγορώντας τον για υποτέλεια στους ξένους, για ενδοτισμό μπροστά στους εκβιασμούς των δανειστών. Το «Στα τέσσερα, στα τέσσερα» είχε συζητηθεί πολύ. Αναφερόταν στην παθητική στάση του doggie style ή στο υπάκουο σκυλάκι; Ήταν φράση σεξιστική/ομοφοβική ή απλά προσβλητική; Και γιατί η λαλίστατη συνήθως Πρόεδρος της Βουλής δεν αντέδρασε ή δεν τον επέπληξε; Δεν νομίζω ότι ήταν έκπληξη ότι ο Πάνος Καμμένος για άλλη μια φορά, παρά τους αλλεπάλληλους λεονταρισμούς του, συντάχθηκε με την κυβέρνηση παρ' ό,τι -λέει ότι- δεν συμφωνεί με τα πεπραγμένα της. Και τον ακολούθησαν οι βουλευτές του, πολλοί απ' τους οποίους άφηναν υπονοούμενα πως θα καταψηφίσουν, όπως άλλωστε και ο αρχηγός τους. Πριν λίγες ημέρες, στα επικριτικά σχόλια σχετικά με την αγάπη του για την υπουργική καρέκλα, ο κύριος Καμμένος είχε απαντήσει κάτι του στυλ «Μην παίρνετε τίποτα για δεδομένο», εννοώντας πως μπορεί να αποχωρούσε και απ' την κυβέρνηση. Κανείς δεν τον πίστεψε, και δικαίως. Ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα πάσης λογής χαρακτηρισμούς για όσους ψήφιζαν μνημόνια, ψήφισε κι αυτός, για να βάλει πλάτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, για να μη χάσει την κυβερνητική εξουσία, σύμφωνα με την κοινή λογική. Κάποιος έπρεπε να το κάνει, και τελικά το έκανε το υπέρτατο εκνευριστικό τρολ της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Έστω. Στην ιστορική ονομαστική ψηφοφορία κάθισε πίσω απ' τα έδρανα των βουλευτών των ΑΝΕΛ, και κάθε φορά που ένας βουλευτής τους ψήφιζε ΝΑΙ, αυτός φώναζε ειρωνικά: «Στα τέσσερα, στα τέσσερα!». Το εν λόγω προσβλητικό αστειάκι, φαιδρό και άτοπο σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία, ήταν αντάξιο του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. *ΝΑΙ ψήφισαν και οι 13 βουλευτές του "αντιμνημονιακού" κόμματος, μηδενός εξαιρουμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με μια ανάρτηση στο Facebook σχολιάζει σήμερα, σχεδόν 24 ώρες μετά, την χθεσινή Ολομέλεια και τη στάση του πρωθυπουργού ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κος Θεοδωράκης εκφράζει το παράπονό του και την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκφράστηκε ανοιχτά για τη στήριξη που του έδωσαν χθες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, την ώρα που οι δικοί του τον "άδειαζαν". Αναλυτικά το κείμενο με την υπογραφή του Σταύρου Θεοδωράκη Αναρωτιέμαι 251 βουλευτές του έδωσαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί – 17 δικοί του δεν του έδωσαν. 229 βουλευτές ψήφισαν τον πρώτο νόμο που τους ζήτησε – 39 δικοί του δεν τον ψήφισαν. Και ο ίδιος δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν. Δεν μιλώ για τους βουλευτές του Ποταμιού. Μιλώ κυρίως για τους παλιούς βουλευτές που όταν ψήφιζαν τα δικά τους μνημόνια, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβριζε. Και τώρα, που ψήφισαν το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει κανείς το θάρρος να τους πει έστω ένα ευχαριστώ. Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη. Δεν κάνουν έτσι οι Έλληνες. Πηγή: lifo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανακοίνωση του Ποταμιού επισημαίνει πολύ σωστά ότι δεν μπορεί η κοινή λογική να έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα !

    Η συμφωνία με τους εταίρους εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν ψηφίστηκε όμως από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι λένε το πρωτοφανές, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζουν την πολιτική της. Και για πρώτη φορά ίσως στα παγκόσμια χρονικά εμφανίζονται υπουργοί που λένε «θα κρατήσουμε τις καρέκλες μας αλλά θα καταψηφίζουμε τις προτάσεις του Πρωθυπουργού».
    Η θρασύτατη και ανήθικη αυτή στάση δε γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία. Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση. Και βέβαια δεν το αποδεχόμαστε και εμείς που πρωταγωνιστούμε στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Ο Πρωθυπουργός πρέπει τώρα να βάλει τέλος στον παραλογισμό.
    Άλλωστε ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη δεν έχει περάσει. Το σχέδιο Σόιμπλε δυστυχώς παραμένει στο τραπέζι και πρέπει να το αποτρέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέφτεσαι με όρους αστικής δημοκρατίας (μου ακούγεται βαρύγδουπο και αγωνιστικό ταυτόχρονα, γιαυτό το γράφω :Ρ ). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής, οι υπόλοιποι είναι πρώην ΠΑΣΟΚ και μπορούν άνετα να ψηφίζουν μνημόνια. Είναι συγκυβέρνηση 3 κομμάτων εκ των οποίων μόνο οι ΑΝΕΛ είναι μπερδεμένοι. Οι υπόλοιποι είναι ξεκάθαροι. Και επειδή είμαι συνεπής Μαρξιστής, αν δεν αρέσει αυτή η ανάλυση, μπορώ να προσφέρω και άλλη.
      Εσύ που ξέρεις ένα σωρό πράγματα, μπορείς να μου πεις που να στείλω το λογαριασμό για το crash course στη πραγματικότητα των Τσίπρα και σία; Και για να μη με πείς τσίπη, θα χρεώσω μόνο τα 5000ε και όχι τα 8500ε που μου φόρτωσαν, γιατί πιθανολογώ ότι τα 3500ε θα με χρέωναν όποιοι και να ήταν στο τιμόνι.

      Διαγραφή
    2. Θα έλεγα να τα στείλεις στους Συριζαίους που σαν γνήσιοι προλετάριοι tτης Gauche caviar δεν είχαν παρακολουθήσει το crash course των υπολοίπων του τελευταίου βίντεο του ποστ και ψήφισαν ΟΧΙ!

      Για όσους δεν ξέρουν τον όρο Gauche caviar κατά τον κυβερνητικό βουλευτή Ζουράρι, χαβιαροαριστερά σημαίνει «γκλαμουριάρικη ζητιανιά της εξουσίας»!

      Διαγραφή
  4. Ένα κείμενο καταπέλτης του Νικόλα Ακτύπη στην LIFO

    Ομολογώ με ξεπερνούν οι νέες δηλώσεις του Τσίπρα – έχω χάσει και το λογαριασμό πότε τις έκανε, δεν κάνει και άλλη δουλειά από το να απευθύνεται στο έθνος. Δήλωσε ότι θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, και συνέχισε: «Mετά από τα όσα πέρασα 6 μήνες, δεν επιτρέπω σε κανένα να έχει μεγαλύτερο δίλημμα συνείδησης».
    Σωστά διαβάσατε. Τον νοιάζει μήπως κάποιος διεκδικήσει μεγαλύτερη ηθική αγωνία από τη δική του, για το φόνο που διέπραξε. Το πλοίο είναι στα βράχια κι ο καπετάνιος θέλει να τον βλαστημάνε στον πληθυντικό.
    Από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες που υπεκφεύγουν από τη γλώσσα κάποιου, καταλαβαίνεις το χαρακτήρα του (θυμηθείτε και το Βαρουφάκη). Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός μάς έχει πεί επανειλημμένως, πόσο υπέφερε και δυσκολεύτηκε τις 17 ώρες που διαπραγματεύτηκε, πόσα πέρασε, πόσους εικονικούς πνιγμούς υπέστη κ.λπ.
    Θυμίζει καλομαθημένο αγόρι που χτυπάει το πρώτο του οχτάωρο και γκρινιάζει ότι αυτό δεν είναι δουλειά, είναι κόλαση.
    Mόνο που αυτό το καλομαθημένο, εγωπαθές και ανώριμο αγόρι είναι πρωθυπουργός μιας χώρας σε οδύνη. Και θα έπρεπε να ξέρει ότι τέτοιες ώρες (αλλά και πάντα), ο πρωθυπουργός δεν αναλογίζεται όσα αισθάνεται, αλλά όσα έχει προκαλέσει με το αποτυχημένο παίγνιό του.
    Κι όμως. Ο άνθρωπος που με το παιδαριώδες chicken game του κόστισε συν 25 δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία την ώρα που σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι πριν 15 μέρες (σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ -δες σημείωση στο τέλος του άρθρου), ο άνθρωπος που με ένα κούφιο δημοψήφισμα χρησιμοποίησε τη λαχτάρα του ΟΧΙ για να επιβιώσει πολιτικά, ο άνθρωπος που κάνοντας το διαμετρικά αντίθετο από αυτό που υπεσχέθη προεκλογικά φέρνει το επαχθέστερο μνημόνιο συσσωρεύοντας νέες στρατιές ανέργων σε μια χώρα εσωτερικά διαψευσμένη και εξωτερικά απομονωμένη –ε, αυτός ο άνθρωπος, αντί να ζητήσει μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ για όσα διέπραξε, χτυπάει τα κρινοδάχτυλά του στο τραπέζι της φιλιππινέζικης ΕΡΤ διεκδικώντας το βραβείο της μεγαλύτερου ηθικολόγου "για τα όσα πέρασε 6 μήνες".
    Σοβαρά βρε; Ε, αφού το θέλεις πάρτο. Πάντα για τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι ιδεοληψίες είχαν μεγαλύτερη αξία από την πραγματικότητα.
    Πού να ΄ξερες όμως, τι θα περάσουν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας σου! Αν ήξερες, θα είχες σχεδιάσει μια άλλη πολιτική.
    Αν ήξερες (μέσα στην τραγική ανωριμότητά σου) ότι με κάθε σαρδάμ που κάνεις, 1000 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, που λέει ο λόγος, ίσως δεν έπαιρνες με τόση ανεμελιά το μεγάλο ρίσκο για το οποίο περηφανεύεσαι. Διότι το ρίσκο αυτό (αν μπορείς να δεις κάτι πέρα από τον εαυτό σου) δεν διέλυσε εσένα. Διέλυσε εμάς.
    Εσύ μια χαρά περνάς μέσα στα μπάχαλα που σε θρέφουν. Εμείς χάσαμε τη δουλειά μας, τη ζωή μας, την ησυχία μας.
    Είσαι μικροπρεπής και λίγος. Κατώτερος από το αξίωμά σου, σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

    ***Η τελευταία μελέτη του ΔΝΤ με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2015,αναφέρει επί λέξει , ότι "η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω του κλεισίματος των τραπεζών" (...) εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας έως το τέλος του 2018 στα 85 δισ ευρώ ή κάπου 25 δισ ευρώ παραπάνω απ όσο υπολόγιζε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του μόλις πριν από δυο εβδομάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή