Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.




Όλη η ανθρωπότητα παρακολούθησε με αγωνία και θλίψη την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ένα μνημείο που από χρόνια έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στην καρδία όλων των πολιτισμένων ανθρώπων, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αναπόφευκτη ήταν και η άμεση ανταπόκριση των γελοιογράφων σε όλες τις χώρες στην τραγική αυτή εικόνα καταστροφής.
Ας δούμε μερικά από αυτά τα σκίτσα.














 Στα παρακάτω σκίτσα εκφράζεται αφ΄ενός μεν η ευγνωμοσύνη που αισθάνονται οι Γάλλοι για τις αγωνιώδεις και ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς και αφ΄ετέρου η ειρωνεία για τις συμβουλή του Τραμπ στο πώς να την σβήσουν! 



Και στην Ελλάδα επίσης εμφανίστηκαν γρήγορα οι πρώτες σχετικές με το θέμα γελοιογραφίες, με τον Αρκά μάλιστα να συμβαδίζει με πολλούς άλλους ξένους συναδέλφους του που διάλεξαν ως θέμα τον Κουασιμόδο, που μαζί με την Εσμαράλδα, αποτελούν τα βασικά πρόσωπα στο παγκοσμίως αγαπητό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ η Παναγία των Παρισίων.

















Ο Κουασιμόδος στην παραπάνω γελοιογραφία θρηνεί μαζί με τα τέρατα που στολίζουν τον ναό και  σύμφωνα με την λαϊκή αντίληψη, διώχνουν το κακό. Τόσο τα τερατόμορφα αγάλματα όσο και τα γκαργκόιλ που περιβάλλουν τον ναό, δηλαδή οι καλυμμένες υδρορροές του, απετέλεσαν για άλλους γελοιογράφους το θέμα τους.












Η μόνη γελοιογραφία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν αυτή στο εξώφυλλο του  Charlie Hebdo που απεικονίζει την Παναγία των Παρισιών να φλέγεται πάνω στο κεφάλι του Εμανουέλ Μακρόν που έχει το σχήμα της πρόσοψης του ναού. 
Αναφέρεται στο διάγγελμα που θα έκανε ο Μακρόν το βράδυ της πυρκαγιάς και  γι΄αυτό στη μια πλευρά γράφει «μεταρρυθμίσεις» και στην άλλη «θα ξεκινήσω από τις δομές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου