Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

1-ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΩΤΑ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ, ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΙΣΜΟ!




Η ζωή μερικών ανθρώπων είναι μερικές φορές πιο ενδιαφέρουσα από αυτές που ο πιο ευφάνταστος συγγραφέας μπορεί να δημιουργήσει σε ένα μυθιστόρημα.
Τέτοια είναι και η πραγματική ιστορία της οικογένειας  που θα περιγράψω και επειδή υπάρχουν και αναφορές σε άτομα που σχετίστηκαν με αυτούς,το θέμα θα ολοκληρωθεί σε 3 συνέχειες)
Το 1891 στη Μόσχα γεννήθηκε ο  Πάβλε Πέτροβιτς Ιβάνωφ.(στις παραπάνω φωτογραφίες ως πολίτης, ως αξιωματικός και σε αυτοπροσωπογραφία)
Σπούδασε στην Μόσχα και αναδείχτηκε, εκτός από κλασσικός συμβολιστής ζωγράφος, ως σπουδαίος σκιτσογράφος σε καλλιτεχνικά περιοδικά. Τα σατιρικά του σκίτσα για τους φίλους του, όπως ο  διάσημος χορευτής Νιζίνσκυ, ο ζωγράφος Νίκολας  Ρέριχ, ο χορευτής και χορογράφος Μιχαήλ Φωκίν και  ο συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινωφ έχουν μείνει ξακουστά.


Ήταν γνωστός επίσης για τις χορευτικές του επιδόσεις, ιδίως στο ταγκό!
Ήταν επίσης εραστής της κινηματογραφικής ηθοποιού και χορεύτριας Έλσας Κρούγκερ (1893–1941)


Κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έγινε αξιωματικός του τσαρικού στρατού, έχοντας σπουδάσει στην στρατιωτική σχολή Κιέβου.
Υπηρέτησε ως ίλαρχος του 89ου (Πολωνικού) Συντάγματος Ιππικού «Μπιελομόρσκυ» και ανδραγάθησε στις μάχες των Μαζουριανών Λιμνών το 1914 στις οποίες συντρίφτηκε ο ρωσικός στρατός.
Στην μάχη τραυματίστηκε βαρύτατα με αποτέλεσμα να χάσει 6 εκατοστά από το πόδι του.
Ο Πάβλε ήταν παντρεμένος με μια καλλονή την  Έλενα Κούρπσκαγια.
Η Έλενα είχε μια επιβλητική ομορφιά, την οποία δεν αλλοίωνε ένα μεταξωτό μαντήλι που καλυπτε το δεξί της μάτι, όπως οι πειρατές γιατί για άγνωστους λόγους το είχε χάσει. (Ο παρακάτω πίνακας του της Έλενας είναι του 1927)
Η ίδια, ισχυριζόταν ότι είχε βασιλικό αίμα, και ότι ήταν απόγονος του Ιβάν του Τρομερού.


Μετά την επανάσταση οι μπολσεβίκοι συνέλαβαν τον Πάβλε και τον πήγαιναν για εκτέλεση ως «αντιδραστικό καλλιτέχνη των πλουτοκρατών» και αξιωματικό  του τσάρου,αλλά γλύτωσε από την εκτέλεση γιατί ζωγράφισε τους επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος. Έτσι αυτοί έκαναν τα στραβά μάτια και μπόρεσε να δραπετεύσει από εκεί που τον κρατούσαν !
Το ζεύγος, το 1920, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι, καταφέρνει να φτάσει στην Περσία και να εγκατασταθούν στην Τεχεράνη. Εκεί χρησιμοποιώντας πλέον το όνομα Πώλ Μακ, επώνυμο με το οποίο πολιτογραφήθηκε και η οικογένεια του, έγινε γνωστός στην καλή κοινωνία της πόλης και τελικά έγινε επίσημος προσωπογράφος του  Σάχη της Περσίας.

Επιτετραμμένος της Γερμανίας στην Περσία από το 1922 έως το 1931  ήταν ο κόμης φον Σούλενμπουργκ με τον οποίο το ζεύγος συνδέθηκε ιδιαίτερα.
O Friedrich-Werner Erdmann Matthias Johann Bernhard Erich Graf von der Schulenburg (1875 – 1944) ήταν ο τελευταίος Γερμανός πρεσβευτής στην Σοβιετική Ένωση πριν να της επιτεθεί η Γερμανία.
Ο φον Σούλεμπουργκ ήταν ένας από τους λίγους ρωσόφιλους Γερμανούς διπλωμάτες της ναζιστικής περιόδου και ο πρωτεργάτης του γερμανορωσικού συμφώνου του Αυγούστου 1939, που έλυσε τα χέρια του Χίτλερ και του έδωσε την ευχέρεια να στραφεί αμέσως κατά της Πολωνίας.


Τον εκτέλεσαν οι Ναζί το 1944 γιατί τον κατηγόρησαν ότι συμμετείχε στην απόπειρα κατά του Χίτλερ.Λόγω της φιλίας που είχε αναπτύξει το ζεύγος και ιδιαίτερα η Έλενα,με την οποία ήταν ερωτευμένος, ο φον Σούλενμπουργκ βάφτισε το 1924 την γεννημένη τον ίδιο χρόνο κόρη τους Ελισάβετ (Λίλη) στον ρώσικο ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στην Τεχεράνη.
Σήμερα πάντως στην Τεχεράνη ορθόδοξη εκκλησία υπάρχει μόνο η αρμενική, για την οποία γράφω στο ποστ μου ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ
Η Ελισάβετ απέκτησε και ένα αδελφό τον Βλαδίμηρο.
Γύρω στο 1930 οι Μακ έφυγαν από την Περσία και προσπάθησαν για λίγο να εγκατασταθούν στην Κωνσταντινούπολη αλλά τελικά κατέληξαν να εγκατασταθούν στην Αθήνα αγοράζοντας μια μονοκατοικία στην Καρνεάδου 37 στο Κολονάκι. 


Στην φωτογραφία η οικογένεια Μακ το 1931.
Πίσω από την πόρτα, ο Πολ Μακ και η αδελφή του. Μπροστά, η επτάχρονη κόρη του, Ελισάβετ (Λίλη) με τον δίχρονο αδελφό της Βλαδίμηρο. Δεξιά η μητέρα τους Έλενα Κούρσκαγια, που όλοι φώναζαν Λάλα ή Λάλουτσκα (Φωτο αγνώστου, 1931. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).
Το 1931 ο Μακ εξέθεσε έργα του στην Αθήνα, αλλά την ίδια χρονιά έφυγε για το Παρίσι και τελικά εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλες, ζώντας με άλλη γυναίκα (Ρωσίδα επίσης και προστατευόμενη της Πριγκίπισσας Όλγας), και δεν ξαναήρθε στην Ελλάδα. Με την γυναίκα αυτή, δεν παντρεύεται, αλλά κάνει μαζί της ένα γιο, τον Δημήτρη. Η Λίλη έλεγε, ότι, τον υιοθέτησε, παρόλο που αντέδρασαν οι δικοί της.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μακ, συμμετείχε τακτικά σε εκθέσεις στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις του Βελγίου και το 1958 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της Παγκόσμιας Εταιρείας των Βρυξελλών για το έργο του που παρουσιάστηκε στο ιρανικό περίπτερο.
Πέθανε το 1967.
Στο βίντεο υπάρχει μια συλλογή από 61 έργα του.

Φεύγοντας από την Αθήνα ο Πωλ Μακ άφησε στην γυναίκα του αρκετά χρήματα για μια άνετη ζωή.

To δεύτερο μέρος

Το τρίτο μέρος


1 σχόλιο: