Μέχρι σήμερα στα 2 πρώτα χρόνια διακυβέρνησης η φθορά του εκάστοτε πρωθυπουργού ήταν σημαντική.
Τον Σεπτέμβριο 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωνε 81,1% αρνητικές γνώμες και θετικές μόνο 18%.
Λίγο καλύτερα είχε πάει Σαμαράς με αρνητικές γνώμες 63,2% και θετικές 36% , ενώ πλήρης ήταν ο καταποντισμός του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο 2017 με αρνητικές γνώμες στο 86,4% και θετικές μόνο το 13,1%
Η αρνητική γνώμη για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης έκτοτε παρέμεινε λίγο πολύ ίδια και τον έφερε στην τρίτη θέση μετά τον –κανένας- στην ερώτηση ποιόν θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό!
Το ενδιαφέρον δε είναι πως σήμερα ο Μητσοτάκης κατάφερε να αυξήσει την δημοτικότητα του από το 2017 στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, παρά τις αναπόφευκτες φθορές που δημιουργεί η διακυβέρνηση της χώρας μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Αυτό γίνεται επίσης σαφές στην ερώτηση ποια είναι γενικότερα η άποψη τους για τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι το 73,2% των ερωτηθέντων θεωρεί αρνητική την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 2ετια.
Η ανάδειξη του «Κανένα» συνέπεσε με τις αρχές της κρίσης. Τον Σεπτέμβριο του 2011, το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά στον δείκτη καταλληλότητας (GPO) έφτανε μόλις το 22,5% και του Γιώργου Παπανδρέου το 16,1% - ο «Κανένας» είχε εκτοξευθεί στο 60,1%. Λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, η MRB έδειχνε την καταλληλότητα Σαμαρά στο 22,7%, του Ευάγγελου Βενιζέλου στο 20,1% και του «Κανένα» στο 54,4%.
Τώρα ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων αναμενόμενο είναι ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκεντρώνουν την προτίμηση των ψηφοφόρων τους.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο μεν Μητσοτάκης συγκεντρώνει την συντριπτική αποδοχή των ψηφοφόρων του κόμματος του με 93,8%, ενώ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος του, σχεδόν ένας στους 4 (23,2%) έχει αρνητική γνώμη. Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι ο επόμενος δημοφιλής αρχηγός κόμματος στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κουτσούμπας ο οποίος έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί τους.
Περίπου σε ισοψηφία είναι η Οικονομία (+) 48,7% έναντι (-) 49,8% ,το Μεταναστευτικό (+) 46,8% έναντι 48,6% και ο Πολιτισμός (+)46,7% έναντι 47,2%
Σαφώς αρνητική άποψη έχουν για το Εργασιακό, την Παιδεία και την Ασφάλεια των πολιτών και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Στο τελευταίο σχήμα αναγράφεται η πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων.
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου