Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




Συμπληρωθήκαν ήδη 2 χρόνια από τις τελευταίες εκλογές και αυτό που είναι πρωτοφανές στην τελευταία 10ετία, γιατί δεν έχει ξαναγίνει, είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει καταφέρει να έχουν γι΄αυτόν θετική γνώμη το 53,7% των Ελλήνων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ.
Μέχρι σήμερα στα 2 πρώτα χρόνια διακυβέρνησης η φθορά του εκάστοτε πρωθυπουργού ήταν σημαντική.
Τον Σεπτέμβριο 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωνε 81,1% αρνητικές γνώμες και θετικές μόνο 18%.
Λίγο καλύτερα είχε πάει  Σαμαράς με αρνητικές γνώμες 63,2% και θετικές 36% , ενώ πλήρης ήταν ο καταποντισμός του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο 2017 με αρνητικές γνώμες στο 86,4% και θετικές μόνο το 13,1%
Η αρνητική γνώμη για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης έκτοτε παρέμεινε λίγο πολύ ίδια και τον έφερε στην τρίτη θέση μετά τον –κανένας- στην ερώτηση ποιόν θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό!



Αντίστοιχα ο νυν πρωθυπουργός σε όλες τις δημοσκοπήσεις παραμένει σαφώς πρώτος στην προτίμηση του κόσμου. Σε κάποιες από τις τελευταίες έρευνες, μάλιστα, το ποσοστό καταλληλότητας του Τσίπρα είναι πιο χαμηλό και από το ποσοστό του κόμματός του, ενώ του Μητσοτάκη πιο υψηλό από του δικού του. (εκλογές 2019 ΝΔ 39,85% και ΣΥΡΙΖΑ  31,53%) 
Το ενδιαφέρον δε είναι πως σήμερα ο Μητσοτάκης κατάφερε να αυξήσει την δημοτικότητα του από το 2017 στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, παρά τις αναπόφευκτες φθορές που δημιουργεί η διακυβέρνηση της χώρας μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
 Αυτό γίνεται επίσης σαφές  στην ερώτηση ποια είναι γενικότερα η άποψη τους για τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι το 73,2% των ερωτηθέντων θεωρεί αρνητική την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 2ετια.




Ο Κανένας, όπως γράφει η Μυρτώ Λαλιούτη, δεν απασχολούσε τις δημοσκοπήσεις στην μεταπολίτευση και στις εκλογές του 2000 σε έρευνα της Kapa Research έναν μήνα πριν από τις κάλπες για το «Βήμα της Κυριακής», το 48,5% απαντούσε πως ο Σημίτης είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ το 37,1% τασσόταν υπέρ του Καραμανλή.
Τον Φεβρουάριο του 2004, η MRB έδινε ποσοστό καταλληλότητας 45,2% στον Γιώργο Παπανδρέου και 41,7% στον αντίπαλό του, που τελικά κέρδισε την αναμέτρηση. Τον Αύγουστο του 2007, στον ίδιο δείκτη ο Καραμανλής κέρδιζε τον Παπανδρέου με 49% έναντι 25% (Public Issue), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 οι δυο τους έρχονταν ισοπαλία 38%. Τότε ψήλωσε για πρώτη φορά ο «Κανένας», χτυπώντας ποσοστό που ξεπερνούσε το 20%. Και πάλι όμως, ήταν τρίτος. 
Η ανάδειξη του «Κανένα» συνέπεσε με τις αρχές της κρίσης. Τον Σεπτέμβριο του 2011, το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά στον δείκτη καταλληλότητας (GPO) έφτανε μόλις το 22,5% και του Γιώργου Παπανδρέου το 16,1% - ο «Κανένας» είχε εκτοξευθεί στο 60,1%. Λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, η MRB έδειχνε την καταλληλότητα Σαμαρά στο 22,7%, του Ευάγγελου Βενιζέλου στο 20,1% και του «Κανένα» στο 54,4%. 


Ο Κανένας το διάστημα 2012- 14 και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή, επανήλθε  στην τρίτη θέση με 20% τον Σεπτέμβριο 2015, αλλά ήδη από το 2018, βρίσκεται και πάλι μέσα στη δυάδα του δείκτη καταλληλότητας με την διαφορά τώρα πως ο μεν Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση ενώ ο Τσίπρας βρίσκεται στην τρίτη.
Τώρα ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων αναμενόμενο είναι ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκεντρώνουν την προτίμηση των ψηφοφόρων τους.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο μεν Μητσοτάκης συγκεντρώνει την συντριπτική αποδοχή των ψηφοφόρων του κόμματος του με 93,8%, ενώ για τον  αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος του, σχεδόν ένας στους 4 (23,2%) έχει αρνητική γνώμη. Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι ο επόμενος δημοφιλής αρχηγός κόμματος στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κουτσούμπας ο οποίος έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί τους.


Όσον αφορά το έργο και την πολιτική της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου θετική και μάλλον θετική γνώμη έχουν οι ερωτηθέντες για την Υγεία, την Εξωτερική πολιτική και την ψηφιακή διακυβέρνηση που συγκεντρώνει και την μεγαλύτερη αποδοχή του κόσμου με 73,5%.  
Περίπου σε ισοψηφία είναι η Οικονομία (+) 48,7% έναντι (-) 49,8% ,το Μεταναστευτικό (+) 46,8% έναντι 48,6% και ο Πολιτισμός (+)46,7% έναντι 47,2%
Σαφώς αρνητική άποψη έχουν για το Εργασιακό, την Παιδεία και την Ασφάλεια των πολιτών και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.



Το χαρακτηριστικό της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι ενώ την τελευταία 10ετια στα 2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας η εκάστοτε κυβέρνηση είχε σε μεγάλο ποσοστό μεταξύ 63,2% έως 86,4% αρνητικές απόψεις για το συνολικό της έργο, τώρα οι θετικές απόψεις υπερισχύουν των αρνητικών!  


Στο τελευταίο σχήμα αναγράφεται η πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων.



Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου