Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΜΕΝ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΜΩΣ;




Μετά από έντονους διαξιφισμούς στην Βουλή που έφτασαν ο μεν Τσίπρας να πει πως ο Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, για να του απαντήσει αυτός πως: «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός», ψηφίστηκε το εργατικό νομοσχέδιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ψήφισαν τα μισά άρθρα αυτού του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και μόνο το  ΚΚΕ ακολουθώντας τον γνωστό μοναχικό του δρόμο καταψήφισε  την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός  των άλλων καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο, ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή.
Γράφει σχετικά ο Γιάννης Μαρίνος τους προβληματισμούς του για την εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου:


Δεν αποκλείεται ο περίφημος πια νόμος Χατζηδάκη για τις εργατικές σχέσεις να υπερψηφιζόταν σχεδόν στο σύνολό του από την αντιπολίτευση αν δεν περιελάμβανε και διατάξεις που θίγουν κάπως τα πρωτοφανή προνόμια τα οποία απολαμβάνουν μέχρι τώρα οι συνδικαλιστές χάρις στον διαβόητο νόμο του ΠαΣοΚ. Με τον νόμο αυτόν του 1982 του Ανδρέα Παπανδρέου επεβλήθη στην Ελλάδα ένα καθεστώς, το οποίο παρομοιάζει με τα ισχύσαντα για τον στρατό κατοχής. Όπως ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν, τα γερμανοϊταλικά στρατεύματα, που είχαν επιβάλει τη στυγνή κατοχή τους στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επληρώνονταν από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό για τα έξοδα διαμονής τους στη χώρα μας. Δηλαδή και δυνάστες και με οικονομική αφαίμαξη των δυναστευομένων. Ακριβώς το ίδιο καθεστώς ισχύει στην Ελλάδα έως σήμερα για τους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα. Καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό, ενώ πληρώνονται αδρά από τα δημόσια φορολογικά έσοδα, χωρίς να υποχρεούνται να εργάζονται, παίρνουν προαγωγές, υπερωρίες και μπόνους χωρίς να εργάζονται και πληρώνονται και για τις ημέρες των απεργιών που αποφασίζουν, καθώς δεν είναι τεχνικά δυνατόν να απόσχουν από την εργασία τους, αφού δεν υποχρεούνται να εργάζονται. Και φυσικά δεν απολύονται ακόμα και όταν παρανομούν. 
Τι αποτολμά ο νέος νόμος; Νομίζω ελάχιστα, αλλά πάντως επικίνδυνα για το μέχρι τώρα καθεστώς ασυδοσίας των συνδικαλιστών. Π.χ. α) Όταν μια απεργία κηρύσσεται παράνομη, δεν θα μπορεί να τη νομιμοποιεί κάποια δευτεροβάθμια οργάνωση όπως μέχρι τώρα, β) δεν θα επιτρέπεται να χρηματοδοτούνται τα συνδικάτα από επιχειρήσεις ή κόμματα. Πολύ οδυνηρή διάταξη κυρίως για το ΠΑΜΕ που στηρίζεται οικονομικά από το ΚΚΕ. γ) Οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς ή ασκούν βία, εμποδίζοντας να προσέλθουν στην εργασία τους τους εργαζομένους που δεν θέλουν να απεργήσουν θα έχουν αστική ευθύνη για τις παράνομες πράξεις τους. δ) Σε περίπτωση απεργίας σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (π.χ. συγκοινωνίες) θα υποχρεούται να εργάζεται το 33% του προσωπικού, ώστε να μη διακόπτεται παντελώς η λειτουργία της επιχείρησης.
Έως τώρα οι συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα μπορούν ατιμωρητί να κηρύσσουν απεργίες κατά τα γούστα τους και με διάφορα προσχήματα προκειμένου να ξεμουδιάζουν αφού δεν εργάζονται και χωρίς κανένα κόστος ή κύρωση, ακόμα και όταν οι απεργίες τους κρίνονται παράνομες. Πλήθος οι δικαστικές αποφάσεις που κηρύσσουν την παρανομία αλλά άσφαιρα τα πυρά αφού δεν προβλέπονται ή δεν εφαρμόζονται κυρώσεις. Η άκρα Αριστερά μάλιστα διαθέτει και ένοπλα στρατεύματα επιβολής της απεργίας τους επαγγελματίες επαναστάτες του ΠΑΜΕ (κατά τον ορισμό του Λένιν) οι οποίοι παρελαύνουν κραδαίνοντας χοντρά στειλιάρια για δήθεν στήριγμα των κόκκινων σημαιών που φέρουν υπερήφανα και τα οποία σε περίπτωση συμπλοκής καταφέρουν επί των κεφαλών των ταλαίπωρων αστυνομικών.
Ερώτημα: θα τολμήσει να εφαρμόσει τον νέο νόμο η κυβέρνηση; Η έντονη αμφιβολία μου προκύπτει από το γεγονός ότι αν και κηρύχτηκε παράνομη η απεργία των ναυτεργατών και μετά την ψήφιση του νόμου, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας δεν τόλμησε, όπως όφειλε, να στείλει τους λιμενικούς για να διώξουν κάποιους θερμόαιμους απεργούς που παράνομα απέκλειαν την επιβίβαση στα πλοία. Ούτε φυσικά επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στους παρανομούντες. Κακή αρχή μη εφαρμογής του νόμου.


Οι παραπάνω εικόνες είναι από την προσπάθεια που έκαναν καμιά 10 άτομα του ΠΑΜΕ με τα στειλιάρια με τις κόκκινες σημαίες, που γράφει ο Μαρίνος, που κόντεψαν να φάνε ξύλο από τους αγανακτισμένους επιβάτες όταν τους εμπόδιζαν να επιβιβαστούν στο πλοίο.
Οι ενδοιασμοί που εκφράζει ο Γιάννης Μαρίνος σχετικά με την εφαρμογή του νόμου αυτού δεν είναι αβάσιμοι. Όπως μπορεί να δει κανείς στο ποστ μου ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ σαφώς αρνητική άποψη έχει ο κόσμος  για το Εργασιακό σε πρόσφατη δημοσκόπηση, με 59,2% να έχει αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη, ενώ θετική ή μάλλον θετική μόνο το 34,1%.
Αυτό ίσως να οδηγήσει την κυβέρνηση να μην εφαρμόζει τις διατάξεις του νέου νόμου σε αρκετές περιπτώσεις. Ίδωμεν.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου