Η πανδημία ανάγκασε την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα σημαντικό αριθμό νέων μονάδων, που μπορεί μεν να μην είναι άρτια εξοπλισμένες και επανδρωμένες με πλήρως καταρτισμένο προσωπικό, αλλά το ήδη υπάρχον προσωπικό σε αυτές μπαίνοντας κατ΄ευθείαν στην μάχη κατά του κορονοϊού κατάφερε να αποκτήσει πλέον εκ των πραγμάτων, την εμπειρία αντιμετώπισης βαρύτατων και με προβλήματα περιστατικών.
Το μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι το ότι οι υπηρετούντες σε αυτό νοσηλευτές είναι από χρόνια πολύ κάτω από τον αναγκαίο αριθμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ στα τέλη του 2020 αναλογούσαν στην Ελλάδα 3,4 νοσηλευτές σε 1000 κατοίκους όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 8,2 στους 1000.
Αλλά και με το ιατρικό προσωπικό υπάρχουν προβλήματα. Τα χρόνια της κρίσης είχαν σταματήσει οι προκηρύξεις για θέσεις στο ΕΣΥ ενώ ταυτόχρονα και όσες είχαν γίνει πάγωσαν και σταμάτησαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ενώ γινόταν συνταξιοδότηση γιατρών, νέο αίμα να μην εισέρχεται σε αυτό, με αποτέλεσμα την γήρανση του υπηρετούντος προσωπικού με κατάληξη η πλειονότητα σήμερα των υπηρετούντων να είναι πλέον Διευθυντές!.
Η διάφορες επείγουσες ανάγκες καλύπτονταν με επικουρικούς ιατρούς με καθορισμένο χρόνο θητείας.
Τον Οκτώβριο ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, στο ΕΣΥ έχουμε 2.100 μόνιμους ιατρούς που μπήκαν τα τελευταία δύο χρόνια και είναι 2.000 επικουρικοί και αντιστοίχως είναι άλλοι 12.000 επικουρικοί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό»
Στις παραπάνω ελλείψεις που ανέφερα προηγουμένως προστέθηκε και η παράλογη και αντιεπιστημονική άρνηση 4727 εργαζομένων στα Νοσοκομεία να εμβολιαστούν και οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αναστολή εργασίας !
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 7000, αλλά εν τω μεταξύ άλλοι εμβολιάστηκαν και άλλοι νόσησαν και επέστρεψαν στην εργασία τους με πιστοποιητικό νόσησης.
Για τους υπόλοιπους η προθεσμία που τους έχει δοθεί για να μην βρεθούν εκτός ΕΣΥ, με καταγγελία της σύμβασης τους, είναι μέχρι 31 Μαρτίου και ελπίζω να μην αλλάξει η σωστή αυτή κυβερνητική απόφαση με διάφορες δικαιολογίες για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.
Μεταξύ των 4727 είναι 495 γιατροί ,που η προσωπική μου άποψη είναι πως θα έπρεπε να τους αφαιρεθεί πλέον η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν νοείται να είσαι γιατρός και να είσαι αντιεμβολιαστής. Είναι σαν να είσαι παπάς και να δηλώνεις άθεος ή στρατιωτικός που αρνείται να χρησιμοποιεί όπλα!
Οι υπόλοιποι είναι 2416 νοσηλευτές, 698 διοικητικοί και 1118 λοιπό προσωπικό.
Μετά την απόλυση των ανεμβολίαστων δύο είναι οι λύσεις που προκρίνονται.
Η πρώτη είναι η άμεση προκήρυξη των θέσεων στη βάση του κανόνα 1:1 (δηλαδή μία πρόσληψη για μία αποχώρηση), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να μετατραπούν σε οκτάμηνες οι τρίμηνες συμβάσεις.
Στα σκαριά επίσης είναι όπως φαίνεται και η προκήρυξη για 4000 νοσηλευτές η οποία είχε αναγγελθεί ήδη από τον Μάιο, μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο αλλά μετατέθηκε ξανά για τον Ιανουάριο 2022. Ίδωμεν.
Η προκήρυξη αφορά προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι ήδη εργάζονται σε νοσοκομεία και τους οποίους η εμπειρία στη διάρκεια της πανδημίας, θα τους πριμοδοτήσει με μόρια για την πρόσληψή τους.
Παράλληλα με τη προκήρυξη για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, θα ανακοινωθεί και νέα προκήρυξη για 910 μόνιμους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα φαίνεται πως ήδη έχει γίνει η κατανομή των θέσεων.
Στην εν λόγω προκήρυξη θα συμμετάσχει, όπως ειπώθηκε το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση.
Ελπίζω πως δεν θα δοθεί νέα παράταση στην προκήρυξη των θέσεων γιατί η κόπωση του προσωπικού από την άνευ ωραρίου εργασία είναι πλέον ευδιάκριτη. Χαρακτηριστική είναι η παραίτηση του οικογενειακού γιατρού στην Κέρκυρα που παραιτήθηκε λέγοντας:
«Δεν είναι ανεκτό» καθημερινό ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ συν 13-15 εφημερίες το μήνα «εκλιπαρώντας για 1 ή 2 απογεύματα ελεύθερα στη βδομάδα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου