Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ




Οι τραγικές ώρες που περνάνε πολλά μέρη της Ελλάδας με τις πυρκαγιές, έχουν δυστυχώς ερεθίσει πολλούς, από ηλίθιους μέχρι κακόβουλους, να γράφουν ότι τους κατεβάσει η γκλάβα τους ή ακόμα χειρότερα ότι θεωρούν πως θα πλήξει τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ακόμα δημιουργώντας και ψεύτικες ειδήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του θλιβερού Βελόπουλου που ανερυθρίαστα βγήκε στην Βουλή και είπε ότι  «ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί αποκάλυψε την είδηση" της προσφορά της Ρωσίας τεσσάρων πυροσβεστικών Iluyshin Il-76, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε.»
Η “είδηση” ήταν ένας φανταστικός ισχυρισμός που έγινε από απλούς χρήστες του Facebook – οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε διπλωματικές πηγές και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από σελίδες παραπλανητικού και συνωμοσιολογικού περιεχομένου, που συστηματικά διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς. Μπορείτε να παρακολουθήσετε της διαδρομής της ψευδούς είδησης εδώ.


Όταν τα Ελληνικά Hoaxes, αποκάλυψαν το ψέμα του, ισχυρίστηκε ότι «ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί αποκάλυψε την είδηση» και βέβαια όταν πάλι τα Ελληνικά Hoaxes, μίλησαν με τον
Γκίντεον Λεβί αυτός διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό δηλώνοντας ότι : Δεν το δημοσίευσα αυτό, δεν έχω καμία σχέση με αυτό και δεν είναι καθόλου ο τομέας μου.
Για τον βίο και την πολιτεία του  Βελόπουλου έχω γράψει στο παρελθόν το ποστ ΤΙ IQ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ;
Σχετικά με την πολιτική εκμετάλλευση των πυρκαγιών γράφει ο Πρετεντέρης: «Η αντιπολίτευση του θυμού, της καταγγελίας και της καταστροφής» καταδικάστηκε βαριά και ασήκωτα σε δύο πρόσφατες αλλεπάλληλες εκλογές. Μόνο οι άφρονες δεν το κατάλαβαν. Αντιθέτως ο μέσος εχέφρων πολίτης μπορεί θαυμάσια να διακρίνει το αναπότρεπτο από το απροετοίμαστο και το ανυπέρβλητο από το ανοργάνωτο ώστε να μοιράσει ευθύνες. Προφανώς θα το κάνει. Μόλις σβήσουν οι φωτιές.
Θυμάστε την πρόσφατη σχετική ειδησεογραφία (6-7-23)Εις θάνατον… 76χρονος πέθανε σε καρότσα αγροτικού στη Βόρεια Εύβοια – Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο
(6-7-23)Tραγωδία στην Κω: Πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο
Για να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα ψηφίστηκε, μόνο από την ΝΔ,
 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που  έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας".
Με αυτήν καλύπτονται οι άμεσες επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν σε οδηγούς ασθενοφόρων μέχρι τις 31-12-2023, και όσοι αποσπώνται εκεί διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ.
Προφανώς λοιπόν σωστά καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες σε οδηγούς σε ασθενοφόρα σε αυτές τις περιοχές, για να μην πεθαίνει ο κόσμος στις καρότσες αγροτικών και βέβαια δεν πρόκειται αυτή την εποχή να χρησιμοποιηθούν πυροσβέστες οι οποίοι όμως τους χειμερινούς μήνες προφανώς δεν σβήνουν φωτιές.
Ήδη όμως άρχισαν να γράφονται τα πρώτα σχόλια ότι παίρνουν πυροσβέστες από τις πυρκαγιές για να δουλέψουν στο ΕΚΑΒ.


Με θερμοκρασίες 45 βαθμών και ξηρασία ήταν δυστυχώς αναπόφευκτο να εμφανιστούν 667 (!) πυρκαγιές σε όλη την χώρα μέσα σε 10 μέρες.
Αυτό δεν εμπόδισε πολλούς να λένε ότι  αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαμε περισσότερα πυροσβεστικά μέσα.
Αγνοούν  ότι σε χώρες πολύ πιο πλούσιες από την Ελλάδα, με πολύ μεγαλύτερα σε αριθμό πυροσβεστικά μέσα, όπως πχ  η Αυστραλία,  κάηκαν πάνω από 243 εκατομμύρια στρέμματα, ή ότι στον Καναδά, κάηκε το 3% του συνόλου των δασικών περιοχών, δηλ. πάνω από 120 εκατομμύρια στρέμματα, ή το ότι στην Καλιφόρνια, που αν ήταν κράτος θα ήταν το 5ο πλουσιότερο κράτος του κόσμου, από το 2000 οι πυρκαγιές σε αυτήν ανέρχονται ετησίως σε  6.200 έως 9.600 και έφτασαν να κάψουν το 2020, 1.780.000 εκτάρια. (1εκτάριο είναι 10 στρέμματα) σε φωτιά που έκαιγε για 3 μήνες.
Ήδη δε διαθέτουμε συνολικά για την κατάσβεση των πυρκαγιών 89 εναέρια μέσα (40 από τον εθνικό στόλο και 49 μισθωμένα), έναντι 83 το 2022 και μόνο 61 το 2019 !
Απτόητοι όμως κατηγορούν την πολιτεία  γιατί δεν αγοράζουμε μερικά ακόμα Καναντέρ.  Απλά δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι δεν υπάρχουν Καναντέρ για να αγοράσουμε!
Το εργοστάσιο που τα παράγει έχει σταματήσει την παραγωγή από το 2005. Αυτό που κάνει πλέον η εταιρεία είναι να συγκεντρώνει παραγγελίες και μόλις λάβει ένα ικανοποιητικό αριθμό να βάζει μπρος την κατασκευή αεροπλάνων στη γραμμή παραγωγής. Η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της παραγωγής, αφού έχει προβεί ήδη σε 8 παραγγελίες για καινούργια αεροπλάνα και ανακατασκευή άλλων 7  . Μόλις η εταιρεία λάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό παραγγελιών θα επαναλειτουργήσει τη γραμμή παραγωγής, αλλά και πάλι ο ρυθμός θα είναι αργός καθώς το εργοστάσιο μπορεί να βγάζει 3 αεροπλάνα κάθε δύο χρόνια (1,5 το χρόνο)
Επίσης οι πυροσβέστες από  13.932 το 2019 έχουν αυξηθεί σήμερα στους 16580, ενώ τα πυροσβεστικά από  3.282 το 2019, αυξήθηκαν σε 3.654 σήμερα.
Σημαντική και ουσιαστική είναι επίσης η συμβολή του 112 που χάρις σε αυτό μαζί με τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό δεν ξαναζήσαμε  τραγωδίες όπως στο Μάτι, ή το 2007 με τους 63 νεκρούς στην Ηλεία.

Βέβαια διαχρονικά δεν σταμάτησαν ποτέ διάφοροι προφανώς μειωμένης νοημοσύνης ή από πρόθεση να διαδίδουν ότι οι πυρκαγιές μπαίνουν για να μπορέσουν έτσι να τοποθετηθούν στα καμένα ανεμογεννήτριες!
Δεν πάει να επισημαίνεται συνεχώς ότι βάσει νόμου (άρθρα 45-57 του Ν. 998/1979) οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές.
Οπότε δεν υπάρχει βέβαια ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως λόγος να βάλει κάποιος φωτιά σε δάση για ανεμογεννήτριες, άλλωστε οι καμένες δασικές εκτάσεις, ΔΕΝ αποχαρακτηρίζονται, αντίθετα κρίνονται αναδασωτέες.
Τέλος αντίθετα από την εδραιωμένη πίστη στην Ελλάδα ότι η χώρα μας θα καταντήσει κρανίου τόπος από τις πυρκαγιές, η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία 25 χρόνια παρατηρείται στην χώρα μας σημαντική αύξηση των δασών!
Το 1980 το ποσοστό που κάλυπταν τα δάση ήταν 18%.
Από το 1990 έως το 2018 το ποσοστό αυξήθηκε από 25,6% σε 31,7%
Σχετικά στοιχεία όπως και στοιχεία και για τις άλλες χώρες εδώ
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου